8/25/2011

Έρευνα: Η διατροφή αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, ποιοι είναι όμως οι χορηγοί;

Όταν κανείς διαπιστώνει ότι έχει υψηλή χοληστερίνη, η πρώτη συμβουλή του γιατρού είναι να αποφεύγει τα λιπαρά, ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα που τρώμε ανεβάζουν τη χοληστερίνη στο αίμα. Αυτό όμως που έχουν δείξει έρευνες είναι ότι κάποια τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα όσπρια, το ελαιόλαδο, η βρώμη μπορεί να ρίξουν την χοληστερίνη η να ανεβάσουν την καλή χοληστερίνη. Μάλιστα η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή που έφτανε και το 40% των θερμίδων να προέρχεται από λίπος (κυρίως από ελαιόλαδο) ήταν αποτελεσματική και διατηρούσε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερίνης. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή "πορτφόλιo-portfolio" όπως την ονόμασαν όπου συνδύαζαν ξηρούς καρπούς, μαργαρίνες με στερόλες, τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες όπως βρώμη και κριθάρι και προϊόντα με πρωτεΐνη σόγιας, είχαν πτώση της LDL χοληστερίνης κατά 13% σε σχέση με άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Καλό αυτό, ωστόσο εμάς μας προβλημάτισαν κάποια στοιχεία της έρευνας:
1. Η ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε την δίαιτα με χαμηλά λιπαρά τους είχε συστηθεί να αποφεύγουν τις 4 κατηγορίες τροφών που έλαβε η πρώτη ομάδα, δηλαδή τους ζητήθηκε να αποφεύγουν βρώμη, κριθάρι, ξηρούς καρπούς, σόγια, και μαργαρίνες με στερόλες. Καταλαβαίνουμε να τους απαγορευτεί η μαργαρίνη και η σόγια, ωστόσο το να απαγορεύεις συνηθισμένα τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς και βρώμη είναι σαν να προδιαθέτεις την ομάδα έλεγχου να αποτύχει.
2. Η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων από την Unilever που παράγει μαργαρίνες με στερόλες και την εταιρία Solae που παράγει τρόφιμα, ζωοτροφές και βιομηχανικά υλικά από σόγια, και είναι κοινοπραξία μεταξύ της DuPont και της Bunge, ενώ το 2007, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Monsanto... για την ανάπτυξη προϊόντων που περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζένκινς που είναι και δημιουργός της δίαιτας πορτοφόλιο (portofolio diet) έχει λάβει χορηγίες για τις έρευνες του από τη Unilever, Solae, Quaker Oats και την Εταιρία Αμυγδάλου Καλιφόρνιας. Με λίγα λόγια τα τρόφιμα που προωθεί στο πρόγραμμα διατροφής Portfolio είναι όλα προϊόντα των χορηγών του.
Αν και αναφέρεται ότι οι εταιρίες που ήταν χορηγοί της έρευνας δεν αναμίχθηκαν σε αυτή, ο τρόπος που έγινε η έρευνα μας προβλημάτισε. Πάντως σε ότι αφορά την χοληστερίνη ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης θα πρέπει να είναι με τη διατροφή. Τροφές που υπάρχουν στη δική μας ελληνική διατροφή όπως φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κριθαρένια παξιμάδια, σαρδέλες, γαύρο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να χαμηλώσει τα επίπεδα χοληστερίνης. 
H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

12 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε μια ερώτηση.
    Αν κάποιος έχει υψηλή χοληστερίνη αυτά τα προϊόντα τον βοηθάνε να τη ρίξει και να τη διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα.
    Αν κάποιος εχει φυσιολογική χοληστερίνη, θα του τη ρίξει κι άλλο? (Σε βαθμό επικινδυνότητας δηλαδή?).
    Για παράδειγμα, σε κάτι άλλο παρόμοιο. Εγώ γενικά έχω χαμηλή πίεση. Διάβασα για τις ευεργετικές ιδιότητες του χυμού απ το παντζάρι, και μέσα σε όλα διάβασα ότι ρίχνει και την πίεση.
    Η ερώτησή μου είναι, σ εμένα που είναι ήδη χαμηλή η πίεση, θα την ρίξει ακόμα πιο χαμηλά??

    Ή μήπως το παντζάρι ρίχνει την πίεση μόνο στους υπερτασικούς και τα οι ξηροί καρποί και η βρώμη ρίχνουν τη χοληστερίνη, μόνο σε αυτούς που έχουν υψηλό δείκτη χοληστερίνης?

    Γιατί αν ΔΕΝ είναι έτσι, μερικές τροφές μπορεί και να αποβούν επικίνδυνες για ανθρώπους με χαμηλούς δείκτες σε οτιδήποτε.

    Ευχαριστώ πολύ

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. XAXAXAXAXAXAXAXAXAXA TI KANEI NIAOY NIAOY STA ΡΑΦΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τη σογια μπορειτε να γραψετε;Και ειδικοτερα για τα προιοντα της Fytro(Γιωτης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ο οργανισμος σου εχει προδιαθεση για χοληστερινη (υπαρχουν και αδυνατοι ανθρωποι 25 ετων με χοληστερινη καθως τα γονιδια τους τους το επεβαλλαν), τοτε χωρις ασκηση δεν γινεται τιποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι κι εγώ ήξερα μια κοπέλα στα 30, λεπτή, και είχε χοληστερίνη. Ο γιατρός της είχε πει ότι την δημιουργούσε ο οργανισμός της, δεν ευθυνόταν η διατροφή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα σας παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιείτε υβριστικά η άσχετα σχόλια, αλλιώς θα διαγράφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαιτολόγε θες να απαντήσεις στη δική μου ερώτηση που είναι σχετική?

    Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ερχονται οι Γεωπόνοιιιιιιιιιιιιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαιτολόγε σε παρακαλώ, μου απαντάς?
    Σε είχα ρωτήσει από τις 25 Αυγούστου, αλλά ακόμα τίποτα.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστούμε για την ερώτηση. Προσπαθούμε να απαντάμε σε μερικές ερωτήσεις/σχόλια που ενδιαφέρουν/αφορούν την πλειοψηφία των αναγνωστών για γενικά θέματα. Δεν δίνουμε όμως συνήθως απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, ωστόσο θα αναφερθούμε στη πίεση σε μελλοντική ανάρτηση. Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ. Πάντως είναι αρκετοί οι υποτασικοί ή εκείνοι που έχουν χαμηλούς δείκτες στις εξετάσεις αίματός τους.

    Περιμένω πως και πως την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή