8/29/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Elite Crackers Κλασικά της Elbisco.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει σχετικά λίγα συστατικά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει κορεσμένα λιπαρά.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτά είναι τα κλασικά αλατισμένα κράκερ (όπως λέει και η συσκευασία) χωρίς να υπόσχονται κάτι ιδιαίτερο ούτε να κάνουν κάποιους ισχυρισμούς. Η διαφορά από τα κανονικά κράκερ με τα ολικής αλέσεως είναι ότι τα δεύτερα περιέχουν και λίγο αλεύρι ολικής, με μικρό αποτέλεσμα: τα ολικής αλέσεως κρακεράκια έχουν 0,1 γραμμάρια περισσότερες φυτικές ίνες. Το ένα κράκερ περιέχει μόνο 25 θερμίδες περίπου, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά είναι λεπτά κρακεράκια όσο μια μπουκιά, οπότε 25 θερμίδες για μια μπουκιά είναι πολλές. Θερμιδικά έχει παρόμοιες θερμίδες με άλλα κράκερ. Αποτελείται 25% από λιπαρά δεν είναι πολύ σε γενικές γραμμές, όμως είναι πολύ για προϊόν αυτής της κατηγορίας (ψωμιού). Καλό είναι το ψωμί αλλά και προϊόντα όπως κράκερ, κριτσίνια κτλ. να μην έχουν πολλά λιπαρά η και καθόλου. Το λίπος που περιέχει προέρχεται κυρίως από φυτικά έλαια που είναι και το δεύτερο στη σειρά συστατικό. Κοιτάζοντας τη διατροφική αξία διαπιστώνουμε ότι τα μισά από τα λιπαρά είναι κορεσμένα, υποψιαζόμαστε ότι το φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται εδώ είναι το φοινικέλαιο το οποίο είναι ενα ιδιαίτερα βλαβερό λάδι αφού περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και χρησιμοποιείται συχνά σε κράκερ και μπισκότα. Ευτυχώς που σύντομα με τον νέο νόμο για τις ετικέτες, θα αναγκάζονται οι εταιρίες να μας λένε ποιο ακριβώς λάδι χρησιμοποιούν. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ; Είναι συνηθισμένα κράκερ ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα από άλλα κράκερ. Καταναλώνονται εύκολα και μαζεύονται και οι θερμίδες εύκολα. Δεν έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία και περιέχουν λιπαρά και όχι από τα καλά. Είναι προτιμότερο να φας κριθαρένια παξιμαδάκια (χωρίς λιπαρά-δες τα συστατικά) η ολικής αλέσεως ψωμί.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΚΡΑΚΕΡ (6 γρ.) Σίτου Αλατισμένα: Θερμίδες: 26, Υδατάνθρακες: 4,1 γρ., Πρωτεΐνη: 0,7 γρ., Λιπαρά: 0,7 γρ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΚΡΑΚΕΡ (6 γρ.) Ολικής Αλέσεως: Θερμίδες: 25, Υδατάνθρακες: 4,1 γρ., Πρωτεΐνη: 0,7 γρ., Λιπαρά: 0,6 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 4/10
Λιπαρά: 7/10
Θερμίδες: 4/10
Φυτικές Ίνες: 1/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 3/10
ΣΥΝΟΛΟ: 3,8/10

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε διαιτολόγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαιτολόγε μήπως θα μπορούσες να κάνεις κριτική και στα krispies??? Υπάρχουν και ολικής άλεσης.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή