9/02/2011

Όντως την σκότωσε η δίαιτα;

Είδαμε διάφορους τίτλους στα ΜΜΕ σχετικά με την φοιτήτρια που βρέθηκε νεκρή στη Καβάλα πριν κάποιες εβδομάδες: "Εξαντλητική δίαιτα σκότωσε 24χρονη φοιτήτρια!", "Η δίαιτα σκότωσε την άτυχη φοιτήτρια στην Καβάλα!", "Θύμα εξαντλητικής δίαιτας 24χρονη φοιτήτρια". Δίαιτα η κάτι άλλο; Μάλλον συνδυασμός πραγμάτων. Ωστόσο τα ΜΜΕ για άλλη μια φορά παραπληροφορούν. Η κοπέλα από αυτά που διαβάσαμε έχασε πολύ γρήγορα πολλά κιλά. Φαίνεται να έχανε 3 κιλά την εβδομάδα επί 4 μήνες και αναφέρεται ότι πέθανε από έμφραγμα. Διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα με πηγή από το ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή «σε όλο το σπίτι υπήρχαν εστίες αφόδευσης, γεγονός που φανερώνει πως από ένα σημείο και μετά η κοπέλα είχε ακράτεια κοπράνων κι αυτή είναι μία από τις επιπλοκές που φέρνει στον οργανισμό η χημική ουσία που βρίσκεται σε χάπια αδυνατίσματος», επισημαίνει ο ιατροδικαστής. Συνεχίζει το άρθρο και λεει: "Η χημική ουσία στην οποία αναφέρεται ο γιατρός είναι η τετραχιντρολιπστατίν (tetrahydrolipstatin) και όπως τονίζει η χρήση της είναι απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από έφηβους και διαβητικούς, αλλά και από πολλές άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού" (δεν ισχύει αυτό). Αυτά τώρα τα λέει ο ιατροδικαστής; η ο αρθρογράφος; δεν έχουμε καταλάβει, αλλά είναι λάθος όποιος και να τα λέει. Αρχικά να αναφέρουμε ποιος είναι ο σωστός όρος: το τετραχιντρολιπστατίν, η ελληνική απόδοση είναι τετραυδρολιποστατίνη. Ποια είναι αυτή η ουσία; Ειναι βασικά η δραστική ουσία που βρίσκεται στο Xenical (με συνταγή) και στο Alli (χωρίς συνταγή) και είναι γνωστή και ως ορλιστάτη. Άρα δεν μιλάμε για απαγορευμένη ουσία. Το άρθρο ωστόσο αναφέρει ότι "ο ΕΟΦ δεν έχει δώσει έγκριση για την κυκλοφορία των σκευασμάτων που περιέχουν την ουσία", από πότε; Το Xenical έχει έγκριση από τον ΕΟΦ εδώ και χρόνια. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι να πούμε με τόση παραπληροφόρηση που προερχεται η απο τον ιατρό η από τον αρθρογράφο. Το θέμα είναι ότι το Xenical και το Alli έχουν την παρενέργεια να προκαλούν αυξημένα και ελαιώδη κόπρανα ειδικά αν δεν περιοριστούν τα λιπαρά στη διατροφή, ενώ πριν ενα χρόνο αναφερθήκαμε για προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, ωστόσο δεν έχουμε δει στοιχεία που αναφέρουν ότι επηρεάζει την καρδιά.
Πέρα από όλα αυτά, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το τι έγινε εδώ. Αυτό είναι ενα τραγικό γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: κατάχρηση φαρμάκου, αυστηρή δίαιτα, πίεση της κοινωνίας για το ιδανικό σώμα, ψυχολογία, άγνοια της οικογένειας. Ας αποφεύγουμε γενικότητες του στυλ "δίαιτα την σκότωσε" κτλ. Δεν είναι ποτέ τόσο απλά τα πράγματα...

2 σχόλια:

  1. Ο λόγος που θα έπαιρνε το φάρμακο, δεν ήταν η δίαιτα?
    Η πίεση της κοινωνίας, δεν την οδήγησε σε δίαιτα?

    Όποια κι αν ήταν η αφορμή, πάντως η δίατα προκάλεσε το θάνατό της. Ακόμα κι αν ήταν το φάρμακο, λόγω της δίαιτας το έπαιρνε.

    Άρα... Ποια παραπληροφόρηση?

    Γι αυτό σχετικά με τον ορλιστάτη, προφανώς, κάνουν λάθος. Αλλά δε νομίζω ότι κάνουν λάθος σχετικά με τα αιτια του θανάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πέρα από το προφανές λάθος (που μαλλον είναι λόγω παρανόησης) θα πρέπει να δούμε και το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα σκευάσματα που να περιέχουν ορλιστάτη και που να κυκλοφορούν ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ/ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ στην Ελλάδα και μέσω ιντερνετ.
    Ξεηκάθαρα πιστεύω ότι η λογική του πάρε το βοήθημά σου να σε αδυνατίσει, είναι καταστροφική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή