9/21/2011

Κώδικας δεοντολογίας των διαιτολόγων. Τηρείται;

Καταλαβαίνουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και επίσης καταλαβαίνουμε ότι οι διαιτολόγοι έχουν θέση και στο χώρο των εταιριών τροφίμων. Άλλο όμως να εργάζεσαι ως υπάλληλος, φανερά για μια εταιρία τροφίμων όπου δεν κρύβεσαι ούτε δίνεις την εντύπωση ότι υποστηρίζεις κάποιο προϊόν αντικειμενικά, και άλλο να τα παίρνεις από όποια εταιρία τροφίμων έχει να στα δώσει, για να διαφημίσεις τα προϊόντα της, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του διαιτολόγου χωρίς να κοιτάς επιστημονικά αν το συγκεκριμένο προϊόν βλάπτει η ωφελεί. Δυστυχώς τέτοιες πράξεις κάνουν και τον καταναλωτή, αναγνώστη κτλ. να μην εμπιστεύεται τους διαιτολόγους, και όχι άδικα θα λέγαμε. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί διαιτολόγοι, που δεν βγαίνουν στην τηλεόραση, ούτε γράφουν άρθρα, ούτε έχουν διάσημους πελάτες που μπορούν να προσφέρουν αντικειμενικές πληροφορίες, αναζητείστε τους.
Θα θέλαμε να ξέραμε όλες αυτές οι ενέργειες συμβαδίζουν με τον κώδικα δεοντολογίας των διαιτολόγων; Μάλλον όχι. Ωστόσο αντί οι σύλλογοι διαιτολόγων να τους επιπλήξει η και αποβάλει, τους επιβραβεύει. Μα τι λέμε; Eδώ οι ίδιοι οι σύλλογοι έχουν τις συνεργασίες τους, μην ξεχνάμε την ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων μαζί με την Creta Farm. Να τι λένε μερικοί κανόνες δεοντολογίας απο τους συλλόγους:
*Να µην είναι ψευδής ή παραπλανητικός στην προώθηση προϊόντων
*Να µην επιδιώκει προσωπικά οφέλη σε βάρος των συµφερόντων του εξυπηρετούµενου και του περιβάλλοντος του και σε καµιά περίπτωση να µη δέχεται φιλοδωρήµατα.
*Οι διαιτολόγοι δεν πρέπει να προτείνουν την χρησιμοποίηση προϊόντων, σκευασμάτων, μεθόδων, συσκευών που δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι θα ωφελήσουν τον πελάτη-ασθενή.


8 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε μπορείς σε παρακαλώ να μας πεις αν υπάρχει επίσημη επιστημονική έρευνα βάσει της οποίας συγκεκριμένες τροφές παχαίνουν / αδυνατίζουν, ανάλογα με την ομάδα αίματος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μετά άντε να αλλάξεις γνώμη στο κόσμο και να ακολουθήσει την αντικειμενική πληροφόρηση. "Αφού το λέει ο διαιτολογο-celebrity..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν θέλετε σωστές πληροφορίες για τη διατροφή σας http://www.logodiatrofis.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα αναφερθούμε για τις δίαιτες που βασίζονται στην ομάδα αίματος σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαιτολόγε να χαίρεσαι τον πρόεδρο σου και τα αναψυκτικά του
    http://www.familylife.gr/el/paidi-2-6/diatrofi/200-lmy8oi-kai-alh8eiesr-gia-ta-anapsyktika-

    ΑπάντησηΔιαγραφή