10/18/2011

Να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής;

Σε ανάρτηση της προηγουμένης εβδομάδας αναφερθήκαμε σε τρεις νέες έρευνες που έδειχναν ότι κάποια συμπληρώματα όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Ε μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ένας αναγνώστης μας ρώτησε: "αν κάποιος γιατρός μας συστήσει να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα, ας πούμε σιδήρου, να μην το πάρουμε;". Η απάντηση είναι εξαρτάται. Στις σωστές περιπτώσεις ο γιατρός υστέρα από εξετάσεις αίματος όπου θα διαπιστωθεί σιδηροπενική αναιμία η σε κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σιδήρου όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και με κάποιες ασθένειες όπως γαστρεντερικές παθήσεις όπου δεν υπάρχει καλή απορρόφηση, εγκαύματα, αλλά και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει απώλεια αίματος (όπου πέρα από το σίδηρο πρέπει να διαπιστωθεί η αιτία) τότε σαφώς και πρέπει να ακολουθήσεις τη συμβουλή ιατρού. Πέρα από αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος χορήγησης σιδήρου σε ενήλικα. Πρέπει να πούμε ότι η υπερβολική δόση σιδήρου μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη. Η υψηλή δόση σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αποθήκευση σιδήρου ειδικά σε άτομα που σπάνια θα παρουσιάσουν έλλειψη σιδήρου όπως οι ενήλικοι άντρες και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα αυτά.
Δυστυχώς σε ότι έχει να κάνει με συμπληρώματα διατροφής λίγοι ιατροί όπως και άλλοι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν το πότε και πως. Και αυτό γιατί...

ακόμα και τώρα δεν γνωρίζουμε πολλά για την δράση των συμπληρωμάτων διατροφής. Ήδη έχουμε δει αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι οι πολυβιταμίνες τελικά δεν μας προστατεύουν από ασθένειες όπως καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί και να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Πέρα από τους ιατρούς που συνήθως συμβουλεύουν βάσει ιατρικών εξετάσεων, θα λέγαμε ότι κάποιες άλλες ειδικότητες μπορεί να δίνουν λανθασμένες συμβουλές σε ότι αφορά τα συμπληρώματα: οι φαρμακοποιοί και οι ιδιόκτητες καταστημάτων βιολογικών προϊόντων που πουλάνε και συμπληρώματα. Συστήνουν συμπληρώματα (φυτικά και μη) χωρίς να έχουν ιατρικό ιστορικό και χωρίς τις γνώσεις, αλλά βάσει του τι ισχυρίζονται τα φυλλάδια των εταιριών που τα παράγουν και τα πουλάνε. Τελικά είναι αναγκαία τα διατροφικά συμπληρώματα; Για τους περισσότερους ανθρώπους όχι, ακόμα και αν δεν έχεις την ιδανική διατροφή, είναι τόσα προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα που είναι πολύ δύσκολο κάποιος σήμερα που ακολουθεί δυτικού τύπου διατροφή να παρουσιάσει αβιταμίνωση.
Και μην ξεχνάμε ότι πολλοί επαγγελματίες δεν συστήνουν τα συμπληρώματα με το αζημίωτο αλλά απολαμβάνουν ταξίδια, δώρα κτλ. Βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τίμιοι επιστήμονες.
Οφείλουμε λοιπόν στον εαυτό μας να είμαστε καλά πληροφορημένοι και "ψαγμένοι" σχετικά με ότι έχει να κάνει με την υγεία μας και να μην εμπιστευόμαστε τυφλά οποιονδήποτε μας συστήνει ένα προϊόν, ακόμα και αν είναι γιατρός η διαιτολόγος.

25 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε έχεις δίκιο, σε ευχαριστούμε.
    Στη δική μου γειτονιά, στο μαγαζί με τα βιολογικά, ο ιδιοκτήτης με το που μπαίνεις σε ρωτάει "Τι ομάδα αίματος είσαι?" και με το που του λες, αμέσως σου χει έτοιμο το συμπλήρωμα. Με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. www.logodiatrofis.gr
    Επώνυμη διατροφική ενημέρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, τρομερά αντικειμενική ενημέρωση το logodiatrofis. Η χειρίστου είδους ενημέρωση με πένες lifestyle βλαχοπαρουσίασης. Μήπως πάιρνεις ναρκωτικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οχι απλά γραφει εκει και θέλει να μας πείσει για την επιστημονική τους αξία. Οι πιο διαβρωμένοι απο τις εταιρίες διαιτολόγοι (πλασιέ πλέον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η μαιρη παναγιωταρα19 Οκτωβρίου 2011 στις 5:49 μ.μ.

    Προς logodiatrofis... ως μια απλη γυναικα εχω μια απορια- αν ειχε βρεθει η λυση για την κυτταριδα δεν ειχε παρει Νομπελ αυτος που το ειχε βρει; απορια απλα. μιας και φαινεται πως το ανακαλυψατε- θεμα διατροφης χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είστε εντελώς άσχετοι γύρω από το θέμα των διατροφικών συμπληρωμάτων. Εκατοντάδες μελέτες έχουν αποδείξει τη χρησιμότητα και την ωφελιμότητα των διατροφικών συμπληρωμάτων για την υγεία μας. Κάποιες ελάχιστες μελέτες που δείχνουν αρνητικά αποτελέσματα είναι μεθοδολογικά εσφαλμένες. Για παράδειγμα αυτή η μελέτη με τη βιταμίνη Ε. Στη μελέτη χρησιμοποίησαν συνθετική (αλφα τοκοφερόλη) και όχι φυσική βιταμίνη Ε, η οποία αδειάζει τα επίπεδα της γάμμα τοκοφερόλης από τον οργανισμό μας. Αν χρησιμοποιούσαν φυσική βιταμίνη Ε με όλες τις τοκοφερόλες δεν θα συνέβαινε αυτό το αποτέλεσμα.
    Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται κάποιες αρνητικές μελέτες για τα συμπληρώματα διατροφής, διότι οι φαρμακευτικές εταιρείες βλέπουν ως απειλή τα συμπληρώματα για τα οικονομικά τους συμφέροντα. Αν παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής, θα προλαμβάνουμε τις ασθένειες και δεν θα χρειαζόμαστε φάρμακα. Γι' αυτό και μέσω του Codex Alimentarius θέλουν να καταργήσουν τα καλά συμπληρώματα διατροφής και να αφήσουν μόνο τα συμπληρώματα συνθετικών βιταμινών και χαμηλών δόσεων.
    Στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αγγλία και σε άλλες χώρες γιατροί της φυσικής ιατρικής και διατροφολόγοι χορηγούν συμπληρώματα για την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Μόνο στην Ελλάδα βλέπουμε να υπάρχει μια τάση να απορρίπτουμε τα διατροφικά συμπληρώματα.
    Αν θέλετε να είστε υγιείς, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, τρώτε βιολογικά προϊόντα και λαμβάνετε αρκετά συμπληρώματα διατροφής. Όποιος λέει τα αντίθετα ή είναι άσχετος ή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.
    Αυτά για να σοβαρολογούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα που μπορούμε να πάρουμε συμπληρώματα αντί φαρμάκων. Αντί να πάρουμε στατίνες που έχουν παρενέργειες, μπορούμε να πάρουμε Krill oil (λάδι από οστρακοειδή, κάτι σαν το ιχθυέλαιο) ή 1500 mg νιασίνης στη μορφή inositol hexanicotinate, για να προστατευθούμε από έμφραγμα και εγκεφαλικό. Παρόμοια μπορούμε να λάβουμε ιχθυέλαιο που έχει αντιπηκτική δράση και προστατεύει την καρδιά μας. Τα συμπληρώματα σεληνίου έχουν φανεί ότι μας προφυλάσσουν από τον καρκίνο. Η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις (άνω των 1000 mg) μας προφυλάσσει από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά και έχει αντισταμινική δράση. Επίσηε σε υψηλές δόσεις είναι ένα φυσικό φάρμακο κατά των ουρολοιμόξεων και έτσι δεν χρειάζεται να πάρουμε αντιβιοτικά. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 μας προφυλάσσουν από πολλές μορφές καρκίνου. Η βιταμίνη Β6 και το μαγνήσιο μας προφυλάσσουν από τις πέτρες στα νεφρά. Η βιταμίνη Β5 μειώνει το ουρικό οξύ. Η γλυκοζαμίνη είναι χρήσιμη γι' αυτούς που έχουν οστεοαρθρίτιδα. Τα συμπληρώματα φολικού οξέος δίνονται στις έγκυες γυναίκες, διότι προστατεύουν από την γέννηση ανώμαλων εμβρύων (birth defects). Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινων Β6, Β12, φολικού οξέος και τριμεθυγλυκίνης μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, υψηλά επίπεδα της οποίας προκαλούν καρδιαγγειακά. Θα μπορούσα να παρουσιάζω πλήθος μελετών για τον ευεργετικό ρόλο των συμπληρωμάτων μαγνησίου, του συνένζυμου Q10, των βιταμινών του συμπλέγματος Β, του ψευδάργυρου, του χρώμιου και άλλων βιταμινών και μετάλλων. Η Echinacea προλαμβάνει και μειώνει τη διάρκεια των κρυολογημάτων. Η κανέλα και το χρώμιο μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα. Τα μανιτάρια Maitake ανεβάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα.
    Αν δεν ξέρετε από συμπληρώματα διατροφής, μη μιλάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστούμε για τα σχόλια. Αρχικά να πούμε ότι δημοσιεύουμε όλα τα σχόλια ακόμα και αν διαφέρουν από τα δικά μας, ωστόσο αν θέλετε να δημοσιευτούν θα πρέπει να μην είναι προσβλητικά, αλλιώς δεν θα τα δημοσιεύουμε. Όσο για τα συμπληρώματα διατροφής, διαβάστε τις αναρτήσεις μας και θα δείτε ότι αυτά που λέμε υποστηρίζονται με έρευνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με το διαιτολόγο.
    Ο καθένας ας έχει την άποψή του, είναι δικαίωμά του άλλωστε.
    Δε χρειάζονται όμως φράσεις του στυλ "Είστε εντελώς άσχετοι..".
    Αν μη τι άλλο, αυτό δεν αποδεικνύει ότι ο διαιτολόγος είναι άσχετος, αλλά ότι ο αναγνώστης που εκφράζεται έτσι δεν έχει τρόπους.
    Και συμβουλευτικά.. Κανείς δεν παίρνει σοβαρά όποιον εκφράζεται με αυτό τον τρόπο και συνήθως χάνει το δίκιο του.

    Σχολιάζω με πολύ καλή διάθεση, μόνο και μόνο γιατί δε μου αρέσει η επίθεση σε ανθρώπους με καλή πρόθεση όπως ο διαιτολόγος.

    Μιρέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. προσπαθωντας να βγαλω ακρη σε αυτο το θεμα εδω και καιρο (συμπληρωματα ή οχι - πριν το αρθρο σε αυτο το blog) εχω αντιληφθει οτι υπαρχει μια διαμαχη οπου και οι δυο πλευρες εμφανιζονται εγκυρες χρησιμοποιωντας ερευνες.
    Δεν νομιζω οτι κανεις θα βγαλει ακρη.
    Οτι νομιζει ο καθενας ακολουθει.

    Οσο για τον ανωνυμο που υποστηριζει οτι η βιταμινη C σε μεγαλες δοσεις προστατευει απο καρκινο...αυτο δεν εχει ακομα τεκμηριωθει "σωστα" (εννοωντας με ερευνα που δεν δεχεται αμφισβητησης - την εχω ακουσει την ερευνα σε ντοκιμαντερ) και επισης οι συγκεκριμενες ερευνες δεν μιλουν γαι προληψη αλλα για αντιμετωπιση.
    Ταυτοχρονα υπαρχει ερευνα που δειχνει οτι τοσο μεγαλη δοση βιταμινης C δεν εχει νοημα καθως αποβαλλεται απο τον οργανισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ανώνυμε 12:12 μ.μ.,
    Ο δύο φορές νομπελίστας Linus Pauling υποστήριζε ότι η βιταμίνη C λαμβανόμενη σε μεγάλες δόσεις προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τον καρκίνο. Για την αντιμετώπιση του καρκίνου προτείνεται η λήψη δόσεων 12.000-16.000 mg την ημέρα. Πιο αποτελεσματική όμως θεωρείται η χορήγηση βιταμίνης C σε ενέσιμη μορφή. Η δόση της ενέσιμης βιταμίνης C είναι 40.000 mg την ημέρα. Τόσα είναι τα στοιχεία για την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C, που ο FDA (ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε να γίνει μελέτη σε καρκινοπαθείς με ενέσιμη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα, ενώ αφήνει ανέπαφα τα φυσιολογικά κύτταρα.
    Τέλος ήθελα να τονίσω ότι είναι λάθος αυτό που λες ότι η βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις δεν έχει νόημα και μετά αποβάλλεται από τον οργανισμό. Η βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις κάνει τη δουλειά της και μετά αποβάλλεται. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Η λιποπρωτεΐνη (α) θεωρείται ότι προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα. Η λιποπρωτεΐνη (α) δεν πέφτει με φάρμακα, αλλά μόνο με βιταμίνη C και με το αμινοξύ λυσίνη. Η δόση για να πέσει η λιποπρωτεΐνη (α) είναι 5.000 mg βιταμίνης C και 5.000 mg λυσίνης. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις κάνει δουλειά στον οργανισμό και μετά αποβάλλεται.

    Από εδώ και πέρα, για να καταλαβαίνετε ποιος είμαι, θα υπογράφω ως P.H.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Διαιτολόγε,
    Δεν είχα σκοπό να σε προσβάλλω και συγγνώμη, αν φάνηκε ότι σε προσέβαλα. Αλλά έφραφα φορτισμένος και εξοργισμένος, διότι δεν μπορεί να λέγεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής βλάπτουν. Εγώ έχω σπουδάσει Naturopathy (Φυσική Ιατρική) στο εξωτερικό και οι σπουδές μου είχαν εστιαστεί στον ρόλο των διατροφικών συμπληρωμάτων στην ανθρώπινη υγεία. Έχω προσωπική εμπειρία και έχω δει πώς τα συμπληρώματα διατροφής βοηθάνε τους ασθενείς. Τα διατροφικά συμπληρώματα είναι πιο αποτελεσματικά από τα βότανα και αποτελούν εναλλακτική λύση στα χημικά φάρμακα.

    P.H.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Διαιτολόγε,
    Λες ότι δεν πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής. Ας δούμε πόσο λάθος είναι αυτή η άποψή σου. Γνωρίζεις ότι κάθε τσιγάρο κλέβει από τον οργανισμό 25 mg βιταμίνης C; Έτσι, αν κάποιος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα, θα χάνει από τον οργανισμό του 500 mg βιταμίνης C. Αν καπνίζει δύο πακέτα, θα χάνει 1.000 mg βιταμίνης C. Αυτό σημαίνει ότι ένας καπνιστής θα πρέπει να παίρνει πάνω από 500 ή 1.000 mg αντίστοιχα βιταμίνης C, για να έχει άριστη υγεία. Μια τέτοια ποσότητα είναι δύσκολο (και πρακτικά αδύνατο) να τη λαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Δεδομένου ότι ο περισσότερος κόσμος καπνίζει, αν δεν λαμβάνει συμπλήρωμα βιταμίνης C, θα είναι απροστάτευτος. Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να μην κάπνιζαν οι άνθρωποι. Πρόσφατα μια μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι, είτε καπνιστές είτε όχι, που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης Β6 προστατεύονταν από καρκίνο του πνεύμονα.

    P.H.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα μπορούσα να σου παραθέτω εκατοντάδες μελέτες που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής ωφελούν την υγεία μας. Αντί να σε κουράζω με πολλές δημοσιεύσεις, σε παραπέμπω στο βιβλίο του Michael Murray και Joseph Pizzorno ''Encyclopaedia of Natural Medicine''. Αυτό είναι ένα κλασσικό βιβλίο φυσικής ιατρικής που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια Φυσικής Ιατρικής στην Αμερική. Σε αυτό το βιβλίο αναλύεται κάθε ασθένεια και η αντιμετώπισή της με διατροφή, συμπληρώματα διατροφής και βότανα. Οι συγγραφείς παραθέτουν μελέτες που τεκμηριώνουν τις θέσεις τους.

    P.H.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το όλο συμπέρασμα είναι, ότι αν θέλουμε να είμαστε υγιείς, θα πρέπει να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, αγοράζοντας κατά βάση βιολογικά προϊόντα, και να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής με καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου στα διατροφικά συμπληρώματα διατροφολόγου ή ενός γιατρού που ασχολείται με τη φυσική ιατρική.

    P.H.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το ερώτημα μου προς τον ανώνυμο υποστηρικτή των συμπληρωμάτων είναι το εξής:
    Αφού έχουμε ανάγκη από μεγαδόσης βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων για πιο λόγο η περιεκτικότητα των τροφών μας σε αυτά τα συστατικά είναι πολύ χαμηλότερη; Οι δόσεις που περιγράφετε για να επιτευχθούν μέσω της κατανάλωσης των θρεπτικότερων τροφών είναι αδύνατη με βάση την φυσιολογία και το μέγεθος τους πεπτικού μας.

    Υποστηρίζετε με άλλα λόγια ότι η μητέρα φύση έπραξε λάθος. Δηλαδή έφτιαξε ένα θηλαστικό το οποίο χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από όσα μπορεί να καταναλώσει φυσιολογικά μέσω της τροφής. Ακόμα και αν το έπραξε έτσι, η σκέψη μου είναι ότι προφανώς για κάποιο λόγο το έπραξε.

    Θα συμφωνήσουμε όσον αφορά την μείωση της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά των σύγχρονων τροφών. Υπάρχουν τα ανάλογα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν την εξασθένηση του εδάφους σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

    Θα συμφωνήσουμε στο ότι οι διατροφικές επιλογές του σύγχρονου μέσου πολίτη μπορεί να είναι λανθασμένες και να οδηγούν σε διατροφικές ελλείψεις.

    Τι μπορούμε να κάνουμε;

    1) Επιλογή των τροφών με την μεγαλύτερη θρεπτικότητα κατά γραμμάριο βάρους

    2)Επιλογή τροφών με την μικρότερη ή μηδενική περιεκτικότητα αντιθρεπτικών συστατικών. (συστατικών που επηρεάζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα)

    3) Ενδεχομένως, κάποια συμπληρώματα συνήθως μετάλλων και ιχνοστοιχείων που εμφανίζουν μειωμένες συγκεντρώσεις στο έδαφος σε σχέση με το παρελθόν. Τα παραπάνω είναι πολύ λίγα μετά την εφαρμογή ενός σωστά δομημένου διατροφικού πλάνου.


    Δυσκολεύομαι να πιστέψω τις αγνές προθέσεις της βιομηχανίας συμπληρωμάτων (οι περισσότερες είναι θυγατρικές των φαρμακοβιομηχανιών. Το 1999 ο παγκόσμιος τζίρος των συμπληρωμάτων υπολογίζονταν στα 35-45 δις δολάρια

    http://forum.davidicke.com/showthread.php?t=64350

    Γιατί δεν επενδύονται αυτά τα χρήματα στην επιμόρφωση του καταναλωτή και του παραγωγού τροφίμων, ώστε να παραχθούν θρεπτικότερα και ασφαλέστερα τρόφιμα; Προφανώς αυτό σημαίνει λιγότερα κέρδη για τις Φαρμακοβιομηχανίες και την βιομηχανία τροφίμων.

    Δύο παραδείγματα.

    Η θρεπτική απογύμνωση του θαλασσινού αλατιού από μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κατόπιν η δημιουργία συμπληρωμάτων με μέταλλα και ιχνοστοιχεία που προέρχεται από το αλάτι (http://www.harmonyminerals.com/).

    Γιατί να μην αγοράσουμε εξαρχής θρεπτικό αλάτι;

    Κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και ελαίου κρίλ.

    Προτείνεται για την εξισορρόπηση της αναλογίας των απαραίτητων λιπαρών οξέων ω6/ω3 με τα ανάλογα αντιφλεγμονώδη και λοιπά οφέλη.

    Φυσική λύση
    1)Προστασία των θαλασσών από μόλυνση.

    2)Ορθολογική αλιεία και κατανάλωση ψαριών και
    θαλασσινών.

    3)Διατροφική ενημέρωση του καταναλωτή για την σημασία της κατανάλωσης ψαριών.

    4) Ενημέρωση του καταναλωτή για περιορισμό της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ω6 ώστε να περιοριστή η ανάγκη πρόσληψης ω3 προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα.

    Εκεί πρέπει να πάνε τα 35,45 και περισσότερα δις δολάρια και ευρώ και όχι στους κύριους υπεύθυνους της διατροφικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Είμαστε συνυπεύθυνη με κάθε μας επιλογή μας.

    Με λίγα λόγια η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων και οι ακόλουθοι τις, ετοιμάζουν το αγοραστικό κοινό της βιομηχανίας συμπληρωμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Γεωργά Γεώργιε,
    Αν και φαίνεσαι καλά ενημερωμένος γύρω από τα ζητήματα διατροφής, δεν φαίνεται να γνωρίζεις τόσο καλά το θέμα των συμπληρωμάτων διατροφής. Διότι τι να πω, όταν λες ότι από τα συμπληρώματα διατροφής ευνοούνται οι φαρμακοβιομηχανίες; Αυτό το οποίο δεν φαίνεται να γνωρίζεις είναι ότι οι φαρμακοβιομηχανίες βλέπουν σαν απειλή τα συμπληρώματα διατροφής, διότι είναι φυτικές ουσίες που δεν πατεντάρονται. Για παράδειγμα είναι απειλή για μια φαρμακοβιομηχανία στατινών να παίρνεις krill oil ή ιχθυέλαιο αντί στατινών, για να προστατεύεις την καρδιά σου. Για τον λόγο αυτό ετοιμάζουν την κατάργηση στην Ευρώπη των καλών συμπληρωμάτων διατροφής μέσω του Codex Alimentarius. Ο Codex Alimentarius θα περιορίσει την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών, υποβιβάζοντας την θρεπτική αξία των τροφών μας (π.χ. ακτινοβολώντας τις τροφές μας)και μειώνοντας τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων από τα συμπληρώματα διατροφής, ώστε να είμαστε άρρωστοι και να παίρνουμε φάρμακα. Επομένως έχεις λάθος, όταν λες ότι ''η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων και οι ακόλουθοι τις, ετοιμάζουν το αγοραστικό κοινό της βιομηχανίας συμπληρωμάτων''. Ίσα ίσα που ετοιμάζουν την κατάργηση των διατροφικών συμπληρωμάτων. Γι' αυτό και τελευταία παρουσιάζουν κάποιες αρνητικές μελέτες για τα συμπληρώματα διατροφής, ώστε να ετοιμάσουν ψυχολογικά τον κόσμο. Τα συμπληρώματα διατροφής θα τα πάρουν στα χέρια τους οι φαρμακευτικές εταιρείες φτιάχνοντας χαμηλής ποιότητας συνθετικές βιταμίνες με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμινών. Αν θες να πάρεις βιταμίνες σε υψηλότερες δόσεις, π.χ. 1.000 mg βιταμίνης C, δεν θα μπορείς παρά μόνο με συνταγή γιατρού, διότι αυτά θα τα πουλούν οι φαρμακοβιομηχανίες σαν φάρμακα. Δεδομένου ότι οι γιατροί της κλασσικής ιατρικής δεν συνταγογραφούν βιταμίνες αλλά φάρμακα, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ήδη ο Codex Alimentarius κατάργησε στην Ευρώπη την κυκλοφορία βοτάνων της κινεζικής και ινδικής ιατρικής. Το επόμενο βήμα είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ευρώπη των καλής ποιότητας φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Γεωργά Γεώργιε,
    Γράφεις: ''Αφού έχουμε ανάγκη από μεγαδόσεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων για πιο λόγο η περιεκτικότητα των τροφών μας σε αυτά τα συστατικά είναι πολύ χαμηλότερη;''.
    Δεν έχουμε ανάγκη από μεγαδόσεις μετάλλων και ιχνοστοιχείων, αλλά μόνο από μεγαδόσεις κάποιων βιταμινών, όπως της βιταμίνης C και της βιταμίνης Ε. Χρειαζόμαστε όμως επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών μεγαλύτερων από αυτών που ορίζει η RDA, που μπορούμε να τα λάβουμε μόνο από συμπληρώματα διατροφής, διότι δυστυχώς σήμερα η ποιότητα της διατροφής μας έχει υποβιβαστεί. Δεν προσλαμβάνουμε φρέσκες τις τροφές από τον κήπο μας, οι τροφές έχουν φυτοφάρμακα και σε λίγο θα ακτινοβολούν και τις τροφές μας στην Ευρώπη, κάτι που το κάνουν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επιπλέον σήμερα ζούμε σε μια εποχή έντονου αντιοξειδωτικού στρες (λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος και έντονου σωματικού και ψυχολογικού στρες) και χρειαζόμαστε βιταμίνες και άλλα αντιοξειδωτικά περισσότερα από αυτά που βρίσκονται στις τροφές μας, για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες.
    Γράφεις: ''Οι δόσεις που περιγράφετε για να επιτευχθούν μέσω της κατανάλωσης των θρεπτικότερων τροφών είναι αδύνατη με βάση την φυσιολογία και το μέγεθος τους πεπτικού μας.
    Υποστηρίζετε με άλλα λόγια ότι η μητέρα φύση έπραξε λάθος. Δηλαδή έφτιαξε ένα θηλαστικό το οποίο χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από όσα μπορεί να καταναλώσει φυσιολογικά μέσω της τροφής''. Οι προϊστορικοί άνθρωποι αλλά και απομονωμένοι λαοί που μελέτησε ο Weston Price κατανάλωναν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων από ό, τι καταναλώνουμε εμείς σήμερα. Για παράδειγμα οι ειδικοί εκτιμούν ότι διάφοροι πρωτόγονοι λαοί κατανάλωναν μέσα από τη διατροφή τους 2.000-4.000 IU βιταμίνης D από θαλασσινά και όργανα ζώων, κάτι που οι δυτικοί άνθρωποι είναι αδύνατον να λάβουμε μέσα από τη διατροφή μας. Σημειωτέον ότι η RDA για τη βιταμίνη D είναι μόλις 200-400 IU. Οι Εσκιμώοι κατανάλωναν 9 γραμμάρια ιχθυελαίου καθημερινά τρώγοντας φάλαινες και ψάρια, μια ποσότητα που είναι αδύνατον να λάβουμε οι δυτικοί άνθρωποι μέσα από τη διατροφή μας, εκτός και αν τρεφόμαστε σαν τους Εσκιμώους. Αλλά οι διατροφικές επιλογές των Εσκιμώων δεν είναι αρεστές στον δυτικό ουρανίσκο.
    Οι διατροφικοί ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι κατανάλωναν περίπου 2.000 mg βιταμίνης C τρώγοντας άγριες ρίζες και λαχανικά, μια ποσότητα που δύσκολα οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορούμε να λάβουμε μέσα από τη διατροφή μας. Πλην τούτου πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι στο απώτατο παρελθόν, κατά την παλαιολιθική περίοδο, ο άνθρωπος παρήγε ενδογενώς βιταμίνη C, όπως κάνουν και όλα σχεδόν τα άλλα θηλαστικά, αλλά κάποια στιγμή αντάλλαξε αυτή την ικανότητά του με την παραγωγή γλυκόζης αντί βιταμίνης C. Πολλά θηλαστικά παράγουν ενδογενώς μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, ώς και 18.000 mg, κάτι που μπορούσε στο παρελθόν και ο άνθρωπος. Τώρα όμως πρέπει να λαμβάνει τη βιταμίνη C μέσα από την τροφή του. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι για τον λόγο που προανέφερα οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν μεγαδόσεις βιταμίνης C.
    Ας πάρουμε για παράδειγμα το φολικό οξύ. Το φολικό οξύ στις τροφές είναι στη μορφή folate, η οποία δεν απορροφάται τόσο καλά από τον οργανισμό. Ο οργανισμός μας απορροφά καλύτερα το φολικό οξύ από τα συμπληρώματα. Το φολικό οξύ των συμπληρωμάτων έχει αποδειχθεί ότι πρέπει να το λαμβάνουν οι γυναίκες πριν την εγκυμοσύνη, για να προλάβουν τη γέννηση παιδιών με ανωμαλίες (ανοικτό νευρικό σωλήνα). Γι' αυτό τον λόγο ο FDA έχει επιβάλει τον εμπλουτισμό των τροφών με φολικό οξύ.

    P.H.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το βιβλίο του Weston Α Price ''Nutrition and Physical Degeneration'' το έχω διαβάσει.

    Αναφέρετε όπως βλέπω μόνο του Ινουιτες σαν παράδειγμα από το βιβλίο του. Προφανώς διότι το διαιτολόγιο τους όσον αφορά τη βιταμίνη D και την πρόσληψη ω3 ήταν πολύ ξεχωριστό. Μελέτησε όμως και άλλους λαούς όπως τους απομονωμένους Ελβετούς για παράδειγμά ( Κεφάλαιο 3 σελ 22).

    Έτρωγαν κυρίως τυρί, βούτυρο και ψωμί. Φυσικά το τυρί και το βούτυρο προερχόταν από ζώα που τρέφονταν με χόρτα (άρα αυξημένα επίπεδα ω3 σε σχέση με τα ζώα που τρέφονται με δημητριακά, και αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D από το βούτυρο) και με στάρι που δεν είχε καμία σχέση με την ποικιλία που καλλιεργείτε τώρα. (Στάρι’’ νάνος το’’ οποίο εμφανίζει πολύ μειωμένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά λόγο της ράτσας, της μεθόδου καλλιέργειας και τις κατάστασης των εδαφών). Την περίοδο που φυσικά το βούτυρο ήτα πλούσιο σε D ήταν η περίοδος που και οι ίδιοι έρχονταν σε επαρκή επαφή με της ηλιακές ακτίνες.

    Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να προσλάβουν την ποσότητα ω3 των Ινουιτών αλλά τους βρήκε να χαίρουν άκρας υγεία όσοι τρέφονταν με την παραδοσιακή δίαιτα. Φυσικά πάρα πολύ άλλοι λαοί που δεν είχα πρόσβαση στις τεράστιες ποσότητες ω3 που είχαν οι Ινουίτες όσο ακολουθούσαν την παραδοσιακή τους διατροφή δεν βρέθηκαν να υστερούν σε κάτι . Λάμβαναν τις ποσότητες που χρειάζονταν από τα ζωικά προϊόντα. Γιατί δεν αναφέρατε σαν παράδειγμα την φυλή των Kitavas;

    Με το διαιτολόγιο τους να αποτελείτε από 69% υδατάνθρακες, 21% από λίπος( 17% από κορεσμένα λιπαρά) και 10% από πρωτεΐνες. Με αναλογία ω6/ω3 1:2. Χωρίς να τρώνε τα πλούσια σε ω3 λιπαρά ψάρια του βόριου Ειρηνικού. Τα παραπάνω δείχνουν γιατί δεν πρέπει να ερμηνεύουμε όπως θέλουμε ότι διαβάζουμε.

    Η ισορροπία ω6/ω3 μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο αυξάνοντας τα ω3 αλλά μειώνοντας τα ω6.

    Για τη βιταμίνη D δεν διαφωνώ ότι εφόσον δεν υπάρχει η απαραίτητη έκθεση στον ήλιο ετησίως (όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες του κόσμου) η συμπληρωματική λήψη μπορεί να είναι ευεργετική αφού φυσικά έχει επιτευχθεί η μέγιστη πρόσληψη διατροφικά. Ο αντίλογος βέβαια υπάρχει πάντα όσο αφορά τη βιταμίνη D. Για παράδειγμα στην Ελλάδα όπως φαίνεται δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη βιταμίνη D. Προσωπικά κάνω ηλιοθεραπεία ακόμα και τώρα και δεν χρησιμοποιώ κανένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Με την 25(ΟΗ) D μου πάνω από 45 desiliters ακόμα και το χειμώνα. Άρα το επιχείρημα ότι γενικά χρειαζόμαστε βιταμίνη D ειδικά χωρίς να έχουμε ποτέ κάνει σχετικές εξετάσεις αίματος δεν το θεωρώ καλή ιδέα.

    Την καραμέλα τους στρες έχω κουραστεί να την ακούω.

    1)Πρώτων δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει και να συγκρίνει το στρες ενός παλαιολιθικού ανθρώπου που το ήταν εκτεθειμένος σε μυριάδες απειλές για την ζωή του καθημερινά με το στρες του σύγχρονου ανθρώπου.

    2)Το διατροφικό στρες είναι κάτι που μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας και το οποίο διορθώνετε με τις κατάλληλες επιλογές τροφών

    3)Γιατί να μην επενδυθούν χρήματα στις καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής (προστασία του περιβάλοντος) με στόχο την μείωση του όποιου υπερβολικού στρες;

    4)Υπάρχει πολύ περισσότερη τεχνολογία στη διάθεση του ανθρώπινου είδους που μπορεί να διευκολύνει τη ζωή του, από το να απομονώνει θρεπτικά συστατικά σε παντός είδους κάψουλες.

    Παρατήρησα ότι δεν απαντήσατε σε κάποια καίρια ερωτήματα μου οπότε δεν θα αναλώσω και εγώ το χρόνο να απαντήσω και εγώ σε κάποια δικά σας.

    Αυτό που πρέπει να απαιτήσουμε είναι μόρφωση σε διατροφικά θέματα και καλύτερη ποιότητα τροφής και ζωής.

    Πάνω από 45δις δολάρια ή ευρώ για να φτιάχνω χάπια είναι πεταμένα λεφτά. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Διατροφολόγε, η κρεατίνη φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον τομέα της γυμναστικής. Είναι όμως ασφαλής η χρήση της; Στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρωτεϊνη... Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη μονοϋδρική και όχι με προσμίξεις.

    Ο προπονητής μου σχεδόν μου επιβάλλει την λήψη της, ενώ ο ίδιος διστάζω. Την λαμβάνω κάποιο καιρό με διαλείμματα του ενος μηνός. Η "φόρτωση" είναι απαραίτητη; Οι επιπτώσεις στην υγεία ποιές είναι; Αυξάνει την τοξικότητα του αίματος οταν μεταβολίζεται σε κρεατινίνη; Υπάρχει πιθανότητα καταστροφής του ήπατος;

    Παρακαλώ για ανάρτηση σχετικού άρθρου και αν είναι δυνατόν για την μονουδρική της warrior lab.

    Σας ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διατροφολόγε, αν είναι δυνατόν, πες μας την αποψή σου για την κρεατίνη και τις συνέπειες στην υγεία!

      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή