10/19/2011

Κάνεις δίαιτα; Προτίμησε το νερό και όχι τα λάιτ αναψυκτικά.

Είναι αναμενόμενο να θεωρείται το νερό καλύτερο από το λάιτ αναψυκτικό. Γιατί όμως; Πέρα από τα τεχνητά γλυκαντικά που δεν γνωρίζουμε αν είναι απόλυτα ασφαλή, το νερό μπορεί να προσφέρει και μεταβολικά οφέλη. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Obesity Society στη Φλόριντα, έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν λάιτ αναψυκτικά κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη σε σχέση με τα άτομα που έπιναν νερό. Η έρευνα περιλάμβανε 315 παχύσαρκα άτομα όπου τους ζητήθηκε να αντικαταστήσουν 200 θερμίδες που προέρχονταν από ροφήματα με νερό η αναψυκτικά λάιτ. Μετά από 6 μήνες δεν υπήρχε διαφορά στην απώλεια βάρους ωστόσο τα άτομα που έπιναν νερό είχαν βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και πτώση στη πίεση. Επιπλέον στους 3 μήνες τα άτομα που κατανάλωναν αναψυκτικά λάιτ είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με την ομάδα που έπινε νερό.
Ερευνητές αναφέρουν ότι παλιότερες έρευνες δεν είναι πολύ ξεκάθαρες για το αν τα αναψυκτικά λάιτ έχουν κάποια θετική δράση για την υγεία γιατί συνήθως τα άτομα που πίνουν αναψυκτικά λάιτ έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και γλυκά.
Με λίγα λόγια είναι πιθανό τα υποκατάστατα ζάχαρης, επειδή είναι τόσο γλυκά να κάνουν τον οργανισμό να αναζητά ζάχαρη. Και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται να αυξάνουν την κατανάλωσή θερμίδων και γλυκών.
Αν λοιπόν προσπαθείς να κόψεις τα γλυκά, τα υποκατάστατα ζάχαρης και τα λάιτ αναψυκτικά δεν είναι η λύση. Δες αυτή την ανάρτηση για περισσότερες συμβουλές.


1 σχόλιο:

  1. Κατά τη γνώμη μου τα λάιτ αναψυκτικά έχουν και υπερβολικά γλυκειά γεύση. Βέβαια υποκειμενικά είναι αυτά, κάθε άποψη διαφέρει.
    Γενικά ομως, γιατί να πίνουμε κάτι τεχνητό όταν υπάρχει το νεράκι, οι χυμοί, τα βότανα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή