10/24/2011

Ποιες τροφές κόβουν την όρεξη; Ο Διδάκτωρ Πανεπιστημίου δεν ήξερε..

Παρακολουθήσαμε προχθές την εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα" στη ΝΕΤ όπου είχαν καλέσει έναν παθολόγο, διδάκτωρ πανεπιστημίου να μιλήσει για ποιες τροφές κόβουν την όρεξη. Δεν αναφέρουμε όνομα γιατί δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι τέτοιες περιπτώσεις αποδεικνύουν αυτό που λέμε τόσο καιρό: δεν μπορούν να το παίζουν όλοι, ειδικοί διατροφής γιατί απλούστατα δεν ξέρουν, ακόμα και οι γιατροί και διδάκτορες πανεπιστημίου. Ο συγκεκριμένος γιατρός λοιπόν αναφέρεται στο λεμόνι και το ξύδι ως τροφές που κόβουν την όρεξη και μπορεί να έχουν και λιποδιαλυτικές ιδιότητες. Όσοι γνωρίζουν από διατροφή γνωρίζουν ότι το λεμόνι δεν κόβει την ορεξη ούτε έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες, ενώ το ξύδι μόνο μία έρευνα έδειξε ότι ίσως μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και αυτό έμμεσα μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό, και δεν έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες. Σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε κανένας να δίνει τέτοιες διατροφικές σύμβουλες που δεν στηρίζονται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο. Αναφέρθηκε επίσης και στην κανέλα ως συστατικό που κόβει την όρεξη αλλά ούτε και αυτό ισχύει. Ενώ φρόντισε να μας πει ότι άτομα που τρώνε χωρίς να πεινάνε δεν θα χάσουν ποτέ βάρος, το οποίο δείχνει άνθρωπο που δεν γνωρίζει την ψυχολογία πίσω από την υπερφαγία. Όχι κύριε, οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι τρώνε χωρίς να πεινάνε αλλά με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία μπορούν να χάσουν βάρος. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ ξαναεμφανίζεται. Πότε θα καταλάβουν επιτέλους οι συντάκτες και δημοσιογράφοι εκπομπών ότι οι γιατροί, εκτός αν έχουν συγκεκριμένο πτυχίο στη διατροφή δεν είναι ειδικοί διατροφής; Μην τους καλείται να πουν στο κοινό σας τι πρέπει να τρώνε, διότι δεν γνωρίζουν. Το κακό σε αυτή τη περίπτωση είναι...

ότι οι τηλεθεατές θα τον πιστέψουν γιατί ναι είναι γιατρός και διδάκτωρ πανεπιστημίου. Και δεν είναι μόνο ο απλός τηλεθεατής, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και στο χώρο των διαιτόλογων: πιο εύκολα θα κατηγορηθεί για παράδειγμα ένας γυμναστής που δίνει λανθασμένες συμβουλές διατροφής παρά ένας γιατρός.
Πρέπει να πούμε ότι πραγματικά ντραπήκαμε για λογαριασμό αυτού του γιατρού- για αυτά που έλεγε αυτός ο άνθρωπος λόγω του τίτλου που έχει. Μάλλον θα είναι καλός παθολόγος, να το τονίσουμε: μάλλον είναι καλός στο αντικείμενο που σπούδασε (ιατρική) όχι στα πάντα. Δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα, ειδικά αν δεν τα έχουμε σπουδάσει. Δυστυχώς όμως δεν έχουν όλοι την αυτογνωσία για το τι ξέρουν και τι δεν ξέρουν.
Αύριο μάθε πραγματικά ποιες τροφές μπορούν να σου κόψουν την όρεξη.

4 σχόλια:

  1. τιιιιιιιιιιιιιι δεν λινει το ξυδι και το λεμόνι το λίπος; ε τότε μια είναι η λύση.... ΝΥΣΤΕΡΙΙΙΙΙ (εκει έχει πεδίο δράσης και ο γιατρός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένω πως και πως το αυριανό άρθρο.
    Υποθέτω πως η πρωτεϊνη κόβει την όρεξη επειδή προκαλεί κορεσμό, αλλά σε κάθε περίπτωση αύριο θα τα μάθουμε όλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα επρεπε να ντρεπονται που βγαινουν και παραπλανουν το κοινο και δει υποτιθεμενοι 'επιστημονες'... αλλα οπως ολα σε αυτη τη χωρα ετσι και αυτοι μενουν στο οτι εχουν μάθει και δεν προχωρανε και αυτο διοτι απαιτει διαβασμα, ενημερωση, χρονο και ολα αυτα για εναν ξερολα ειναι περιττα. Χαρη σε σας και μερικους ακομα που επιμενουν μαθαινουμε την αληθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι μυστικό το ότι γιατροί χώνονται στα χωράφια άλλων και μάλιστα διαιτολόγων. Το θέμα είναι ποιός κάνει το βήμα να τους καταγγείλει κι αν τελικά η καταγγελία θα πιάσει τόπο, γιατί όλο και κάπως θα το μπαλώσουν το θέμα και στο τέλος ο καταγγέλων θα βρεθεί θιγμένος. Μια γνωστή έκανε δίαιτα για απώλεια βάρους σε παθολόγο. Ήταν μάλιστα τόσο αυστηρός που την έκανε να αισθάνεται κι ενοχές για μια μπουκιά ψωμί παραπάνω (παρά την απώλεια που είχε). Κι όμως ο γιατρός αυτός είχε πελατεία αρκετή που παρά την αυστηρότητά του υπήρχαν πελάτισσες ενθουσιασμένες. Δεν ξέρω αν συνεχίζει να κάνει και τον γιατρό και τον διαιτολόγο κι αν συνεχίζει να παραμένει στην πόλη μου.
    Είμαι της άποψης οι επιστήμονες να μην χώνονται στα χωράφια των άλλων και να συνεργάζονται. Το να λέει κάποιος υπεύθυνος γιατρός ανεύθυνες απόψεις ότι το λεμόνι και το ξύδι -για παράδειγμα- σπάνε το λίπος, χάνει την εκτίμηση που ίσως είχαν κάποιοι ασθενείς του. Τόσοι είμαστε οι παχύσαρκοι αν είχαν ισχύ οι μπούρδες που αμολάει ο καθένας, θα είμασταν ΤΑ κορμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή