11/11/2011

Πιθανόν βλαβερά για την ανάπτυξη του παιδιού τα τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Είναι πια συνηθισμένο φαινόμενο όλα τα προϊόντα και γάλατα για βρέφη στην αγορά, να είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Οι στοχευμένες διαφημίσεις των εταιριών διατροφής φοβίζουν τον γονιό ότι αν το παιδί τους δεν λάβει γάλα η τροφή χωρίς σίδηρο, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για το παιδί τους. Ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Η έρευνα που παρακολούθησε περίπου 500 παιδιά επί 10 χρόνια έδειξε ότι τα βρέφη που έλαβαν γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο, μετά από 10 χρόνια είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε αξιολόγηση που περιλάμβανε τεστ νοημοσύνης, μνήμης και αριθμητικής σε σχέση με βρέφη που έλαβαν γάλα με χαμηλές ποσότητες σιδήρου. Επιπλέον στα 10 χρόνια τα παιδιά και από τις 2 ομάδες, δεν είχαν διαφορές στα επίπεδα σιδήρου ενώ μόνο 1 παιδί παρουσίασε σιδηροπενική αναιμία. Με λίγα λόγια η έρευνα αυτή δείχνει ότι ίσως τελικά αυτός ο εμπλουτισμός σιδήρου όχι μόνο μπορεί να μην είναι απαραίτητος αλλά μπορεί να επηρεάσει και την διανοητική ανάπτυξη του παιδιού. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι...

πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί τελικά ποια είναι η ιδανική ποσότητα σιδήρου σε αυτά τα προϊόντα. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψη γενικά για τα προϊόντα εμπλουτισμένα με σίδηρο, αν σκεφτούμε ότι σχεδόν όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

*Να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν περιλάμβανε παιδιά που θήλαζαν.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Ευχαριστούμε.

    Διαιτολόγε θα μπορούσες να κάνεις μία κριτική σε μία μαρμελάδα? Είναι από την εταιρεία ΓΕΩΔΗ, έχει γεύση κεράσι - βύσσινο, και είναι light, δεν έχει καμία προσθήκη ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας. Την πουλάνε σε διάφορα ντελικατέσσεν, εγώ τη βρήκα στο Θανόπουλο της Κηφισιάς, μου είπαν στο τηλέφωνο ότι την πουλάνε και σε καταστήματα του Λουμίδη. Την αγόρασα χθες, έχει πολύ ωραία γεύση, δυστυχώς διατηρείται μόνο 15 μέρες μετά το άνοιγμα. Θα ήεθλα να μου πεις ποια είναι η "παγίδα". Σχεδόν πάντα υπάρχει μία παγιδα.

    Σου στέλνω το linκ να τη δεις.
    Αν θες μπορώ να δω στο σπίτι και τα υπόλοιπα συστατικά και να στα πω.
    Α. Πήρε και κάποιο βραβείο ποιότητας του 2010.
    http://www.gastronomos.gr/volta_stin_agora/1524/Light-marmelada-kerasi-bussino

    Ευχαριστώ πολύ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστουμε πολύ! Εξαιρετικα ενδιαφερον αρθρο, επιτελουε! Ελπιζω να ακουστει απο γονεις, αν και πολυ αμφιβαλω οτι θα βγει κατι τετοιο στα μεσα. Ειναι πολλα τα κερδη απο αυτα τα προιοντα δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή