11/23/2011

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Μέρος Πρώτο.

Η ποικιλία των κατεψυγμένων τροφίμων μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Είναι όμως μια καλή διατροφική επιλογή;
1. Τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα μπορεί να είναι τι ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα; Εξαρτάται. Για να ξεκαθαρίσουμε: έρευνες έχουν δείξει ότι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα έχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, όταν κοίταξαν τις πραγματικές συνθήκες που καταναλώνονται πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, η διατροφική αξία τους πέφτει. Όταν ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ πολλά από τα λαχανικά και φρούτα μαζεύονται πριν ωριμάσουν για να αντέξουν στη μεταφορά. Όταν δεν ωριμάσουν εντελώς δεν έχουν αναπτυχθεί κάποια διατροφικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι ο φωτισμός στα σουπερμάρκετ επίσης μειώνει την διατροφική αξία των τροφών. Τέλος όσο τα λαχανικά κάθονται στο πάγκο, τόσο πέφτει η διατροφική τους αξία. Έτσι στη περίπτωση που δεν βρίσκεις φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής (η λαϊκή είναι η ιδανική λύση), τότε ίσως τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι μία εναλλακτική λύση. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μαζεύονται όταν ωριμάσουν αφού θα τα καταψύξουν άμεσα.
2. Προσοχή στα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Οι καλύτερες επιλογές στα κατεψυγμένα είναι αυτά που περιέχουν μόνο λαχανικά χωρίς άλλα συστατικά όπως για παράδειγμα σκέτος αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο κτλ. Προϊόντα όμως με πρόσθετα συστατικά όπως σάλτσες, λιπαρά, πατάτες τηγανίτες, πανέ κοτόπουλο κτλ. δεν αποτελούν υγιεινές επιλογές. Η κατάψυξη λοιπόν θα πρέπει...
να περιέχει κυρίως λαχανικά, γεύματα που μας έχουν μείνει, κρέας, κοτόπουλο κτλ. Η κατάψυξη δεν θα πρέπει να περιέχει κυρίως παγωτά, πίτσες, πανέ τρόφιμα.
3. Κρέας και ψάρι, στη κατάψυξη. Το κρέας στη κατάψυξη είναι μια λύση ώστε να υπάρχει πάντα επιλογή ζωικής πρωτεΐνης. Για να διατηρηθεί η ποιότητα του κρέατος: τυλίγεις το κρέας πρώτα με πλαστική μεμβράνη, μετά το βάζεις σε μια σακούλα τροφίμων, τέλος αποφεύγεις να το τυλίγεις σε αλουμινόχαρτο για να μην έχει μεταλλική μυρωδιά.
4. Η κατάψυξη είναι καλή για τη διατήρηση μυρωδικών όπως για παράδειγμα δυόσμο και μαϊντανό. Τα αποθηκεύεις αφού έχουν πλυθεί και στεγνώσει, σε πλαστική σακούλα τροφίμων.
5. Ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα μπορούν να μπουν στη κατάψυξη σε διάστημα 3-4 ημερών αφού έχουν μαγειρευτεί.
Αύριο θα μιλήσουμε για την σωστή απόψυξη και αποθήκευση και για το πως η κατάψυξη μας βοηθά να κάνουμε οικονομία.

2 σχόλια:

  1. Τι καταπληκτικό άρθρο είναι αυτό..
    Ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαιτολόγε μία φορά επιχείρησα να αποθηκύσω άνηθο στην κατάψυξη και όταν τον ξεπάγωσα για να τον χρησιμοποιήσω, ήταν "νια-νια", υγρός και μαλακός. Τον είχα βάλει σε σακούλα τροφίμων.
    Μήπως χρειάζεται ειδικό δοχείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή