31/1/11

Διατροφική Συνήθεια #10, Εβδομάδα 4η. Μπορείς να τρως και έξω.

Συχνά πολλά άτομα όταν αρχίζουν τις προσπάθειες να χάσουν βάρος, κλείνονται μέσα στο σπίτι τους η ακόμα χειρότερο βγαίνουν αλλά κάθονται στο τραπέζι μίζερα με μία σαλάτα, ενώ όλοι οι άλλοι τρώνε. Αυτή η στρατηγική ούτε καλή είναι, ούτε αποτελεσματική αφού κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να βγεις έξω η θα θες να βγεις έξω όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος. Άλλωστε μιλάμε για υγιεινές συνήθειες και όχι κάποιους αυστηρούς κανόνες που θα τηρείς μόνο όταν θες να χάσεις βάρους. Προτείνουμε λοιπόν κάποιες αλλαγές στο τρόπο που τρως όταν είσαι έξω.
Τι να κάνεις:
1. Όχι νηστικός/η. Θα το έχεις ακούσει πολύ συχνά, αλλά έχει μια λογική. Αν πεινάς υπερβολικά πριν βγεις έξω, το πρόβλημα είναι ότι θα καταναλώσεις πολλές θερμίδες αλλά οι περισσότερες από αυτές δεν θα το αξίζουν κιόλας. Εννοούμε ότι θα αρχίζεις να τρως το ψωμί (που μπορείς να φας και σπίτι σου) με το που θα κάτσεις στο τραπέζι. Γι' αυτό φάε κάτι μικρό όπως ενα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς, η ένα μικρο παξιμάδι με λίγο τυρί για να κόψεις λίγο την όρεξη σου.
2. Στη συνέχεια της 1ης συμβουλής θα προτείνουμε να αγνοήσεις το ψωμί, η κριτσίνια η οτιδήποτε άλλο μπει στο τραπέζι που δεν έχεις παραγγείλει. Μπορείς να τα απομακρύνεις αρκετά ώστε να μην μπορείς να τα πιάσεις.
3. Πιες νερό πριν φας. Μια πρόσφατη έρευνα που είχε γίνει από Αμερικανούς ερευνητές έδειξε ότι άτομα έχασαν πιο πολύ βάρος όταν έπιναν...

30/1/11

Τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν χορταίνουν.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές. Αναφερθήκαμε σε παλιότερη ανάρτηση για το πως τα υποκατάστατα ζάχαρης μας έχουν συνηθίσει να τρώμε πιο γλυκές τροφές, μια νέα έρευνα δείχνει ότι δεν μας χορταίνουν κιόλας. Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της σουκραλόζης στην όρεξη και διαπίστωσαν ότι δεν προκαλεί κορεσμό. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η σουκραλόζη δεν αύξησε τα επίπεδα 2 ορμονών που προκαλούν κορεσμό το GLP-1 και τη YY (PYY), ενώ δεν επηρέασε το αίσθημα της όρεξης η την κατανάλωση θερμίδων στα επόμενα γεύματα. Η έρευνα έγινε σε υγιή άτομα και τους δόθηκε ποσότητα σουκραλόζης που αντιστοιχούσε σε φυσιολογική ποσότητα που θα μπορούσε να λάβει κανείς σε μία μέρα. Ο κορεσμός πάντως είναι μεγάλο πράγμα όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος. Αν λοιπόν καταναλώνεις τροφές που δεν σε χορταίνουν, πόσο θα σε βοηθήσουν τελικά;

29/1/11

Γιατί συμπαθούμε τη διαφήμιση της Lurpak.

Γιατί απλούστατα δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της. Δεν προσπαθεί να μας πείσει ότι το βούτυρο είναι υγιεινό, η ότι πρέπει να το τρώνε τα παιδιά η ότι μας κάνει καλό διατροφικά. Δεν καταπιάνεται με κάποια ουσία που μπορεί να περιέχει το συγκεκριμένο προϊόν σε μικρή ποσότητα και βασίζει όλη της τη διαφημιστική καμπάνια σε αυτό. Είναι αυτό που είναι. Από τότε που έρευνες αγοράς έδειξαν ότι οι καταναλωτές αγοράζουν και προτιμούν τρόφιμα που "φαίνεται" να έχουν υψηλή διατροφική αξία, σχεδόν όλες οι εταιρίες τροφίμων χρησιμοποιούν τα υποτιθέμενα διατροφικά οφέλη ως εργαλείο μάρκετινγκ. Ξαφνικά όλα είναι υγιεινά: από σοκολάτες έως και παριζάκια. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, 15 βιταμίνες και μέταλλα, φυτικές ίνες, λίγα λιπαρά, λιγότερη ζάχαρη και πάει λέγοντας. Και αν δεν έχουν τίποτα να πουν, χρησιμοποιούν τη μαγική λέξη "ενέργεια".

28/1/11

Διατροφική Συνήθεια #9, Εβδομάδα 3η. Μπορείς να ενδώσεις.

Φτάσαμε στο τέλος της τρίτης εβδομάδας, και σίγουρα η επιθυμία για κάτι «απαγορευμένο» υπάρχει, μπορεί να μη θες να το παραδεχθείς αλλά είναι ανθρώπινο να θες να φας κάτι παχυντικό η αυτό που λέμε τροφή σκουπίδι. Δεν πειράζει, είναι αναμενομένο και μην περιμένεις να εξαφανιστεί αυτή η επιθυμία. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κανείς επιτρέπει στον εαυτό του να τρώει αυτό που του αρέσει που και που, έχει περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει τις προσπάθειες του και κατά συνέπεια μεγαλύτερη επιτυχία.
Τι να κάνεις:
1. Αρχικά βεβαιώσου ότι όντως είναι επιθυμία για κάτι συγκεκριμένο και δεν έχει προκληθεί από άλλα πράγματα όπως άγχος, μοναξιά,...

27/1/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Κρι Κρι Γιαούρτι. Ελληνικό και φθηνότερο.

Αναγνώστης μας ζήτησε να αξιολογήσουμε τα γιαούρτια Kρι Kρι. Κοιτάξαμε το στραγγιστό σκέτο γιαούρτι με 2% λιπαρά. Δεν διαφέρει διατροφικά από το αντίστοιχο γιαούρτι της ΦΑΓΕ το Total, έχουν τις ίδιες θερμίδες, λιπαρά κτλ. Αυτό που διέφερε ήταν ότι το Kρι Kρι περιείχε πρωτεΐνη γάλακτος αλλά δεν περιείχε συμπυκνωμένο γάλα όπως το Total. Επιπλέον όπως αναφέρει η συσκευασία παράγεται μόνο από Ελληνικό γάλα σε αντίθεση με το Total που παράγεται από γάλατα από διάφορες χώρες της Ευρώπης εκτός της Ελλάδας. Τέλος παρατηρήσαμε ότι είναι και φθηνότερο από το Total της ΦΑΓΕ. Γιατί; Δεν ξέρουμε. Αν κάποιος το γνωρίζει να μας το πει και μας. Διατροφικά είναι απλά ενα στραγγιστό γιαούρτι όπως όλα τα άλλα, λίγα συστατικά, πιο πλούσιο σε υφή από το κανονικό γιαούρτι. Θα πρέπει να πούμε ότι...

26/1/11

Διατροφική Συνήθεια #8, Εβδομάδα 3η. Χρειάζεσαι λίπος.

Ένα λάθος που κάνουν πολλά άτομα είναι να κόβουν τα λιπαρά από τη διατροφή τους όταν θέλουν να χάσουν βάρος. Τα λιπαρά όντως ανά γραμμάριο περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τη πρωτεΐνη, και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Αρχικά το λίπος είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, και από θέμα χρήσης στη καθημερινή διατροφή έχει αρκετές ιδιότητες: προσφέρει κορεσμό, νοστιμιά και είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και Κ. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθείς διατροφή με λίγα λιπαρά δεν θα χορταίνεις, δεν θα ικανοποιείται η ανάγκη σου για κάτι νόστιμο και θα έχεις την αίσθηση ότι δεν έχεις φάει πραγματικά. Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε κάποιον που πεινάει και αισθάνεται στερημένος με αποτέλεσμα μετά από λίγο να θέλει να φάει ότι βρει μπροστά του. Επιπλέον όπως έχουν δείξει και πολλές έρευνες, πολλά άτομα έχουν αντικαταστήσει το λίπος με υδατάνθρακες και κυρίως επεξεργασμένους υδατάνθρακες το οποίο όχι μόνο δεν βοηθά στο να χάσει κανείς βάρος αλλά δεν χορταίνει και μπορεί να προωθήσει και μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους στον οργανισμό. Σε αυτό βέβαια φταίνε και...

25/1/11

Εσύ θα πήγαινες σε διαιτολόγο; Τα περιοδικά τελικά είναι οι διαιτολόγοι μας.

Το έχουμε ξαναδεί σε άλλες έρευνες αυτή απλά το επιβεβαιώνει. Μια δημοσκόπηση του Συλλόγου Διαιτολόγων Αυστραλίας έδειξε ότι μόνο το 12,3% των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος θα επισκέπτονταν διαιτόλογο, ενώ 16,1% θα έβρισκαν πληροφορίες από περιοδικά η βιβλία, και το 27,3% θα ζήταγε συμβουλές από το γιατρό τους. Εντάξει δεν λέμε ότι όλοι οι διαιτολόγοι ειναι τέλειοι, άλλωστε το έχουμε διαπιστώσει και εδώ, αλλά ειναι φανερό ότι τα περιοδικά σίγουρα δεν ειναι η καλύτερη πηγή μιας και έχουμε δει ότι τα άρθρα και οι συμβουλές ειναι γραμμένα από άσχετους δημοσιογράφους που νομίζουν ότι έγιναν ειδικοί σε θέματα διατροφής αλλά και υγείας επειδή γράψανε 3-4 αρθράκια η έκαναν μία έρευνα στο internet. Δεν ειναι ειδικοί, δημοσιογραφία έχουν σπουδάσει. Το άλλο πρόβλημα με τα περιοδικά ειναι ότι η ύλη επηρεάζεται από τους διαφημιστές - και αυτό το έχουμε δει πολλές φορές. Από την άλλη και οι γιατροί δεν έχουν ούτε τις γνώσεις (ούτε τις σπουδές), ούτε το χρόνο να δώσουν τη σωστή καθοδήγηση, και δίνουν προτυπωμένες δίαιτες και συνταγές για φάρμακα. Αν έχεις σημαντικό πρόβλημα βάρους η υγείας που επηρεάζεται από τη διατροφή αυτό που πρέπει να κάνεις είναι...

24/1/11

Διατροφική Συνήθεια #7, Εβδομάδα 3η. Κάνε το σπίτι σου "διατροφικά" φιλικό.

Η αλήθεια είναι ότι όσο και καλές προθέσεις και να έχεις, αν υπάρχουν τροφές σκουπίδια η υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές στο σπίτι, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να τις φας. Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι αν έχουμε θέληση και αυτοέλεγχο μπορούμε να πούμε όχι στους πειρασμούς ακόμα και αν βρίσκονται μέσα στο ψυγείο μας. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Γιατί λοιπόν να δυσκολεύεις τον εαυτό σου με το να έχεις πειρασμούς μέσα στο ίδιο σου το σπίτι; Ήρθε λοιπόν καιρός να ξεκαθαρίσεις λίγο το σπίτι και να ξεφορτωθείς όχι μόνο ανθυγιεινές τροφές αλλά τροφές στις οποίες δεν μπορείς να αντισταθείς.
Τι να κάνεις:
1. Από κρεατικά προτίμησε φρέσκα κρέατα όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό και ξεφορτώσου επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, λουκάνικα και πάριζα.
2. Βγάλε από το ψυγείο σου ότι πίνεται και έχει θερμίδες εκτός από το γάλα. Όχι λοιπόν σε χυμούς, έτοιμα τσάγια, σοκολατούχο γάλα, ροφήματα γιαουρτιού.
3. Αφαίρεσε από το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας γλυκά (αυτό περιλαμβάνει και μπάρες δημητριακών), καραμέλες, σοκολάτες, τηγανητές τροφές, τρόφιμα που παράγονται από...

23/1/11

Όχι υποχρεωτικό το μεγάλο πρωινό.

Το είπαμε και εμείς, στην ανάρτηση μας για το πρωινό, ότι δεν χρειάζεται να είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας μεγάλο. Λίγες μέρες αργότερα δημοσιεύτηκε μια Γερμανική έρευνα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν μεγάλο πρωινό (πάνω από 400 θερμίδες) δεν έτρωγαν λιγότερο την υπόλοιπη μέρα. Με λίγα λόγια το υπερβολικά μεγάλο πρωινό μπορεί να μην έχει σαν αποτέλεσμα τη κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στο σύνολο της ημέρας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρως καθόλου πρωινό. Έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν τη σημασία που έχει και από άποψη απώλειας βάρους και λήψης θρεπτικών συστατικών. Το μυστικό είναι να διαλέγεις τροφές (όπως έχουμε αναφέρει) που θα προσφέρουν το μεγαλύτερο κορεσμό.

22/1/11

ΕΦΕΤ: Συνέχεια ενημέρωσης, «Διοξίνες σε ζωοτροφές και τρόφιμα από τη Γερμανία».

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων συνεχίζει να διενεργεί προληπτικούς ελέγχους σε όλο το εύρος της εσωτερικής αγοράς και σε πανελλαδικό επίπεδο. Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις (μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εισαγωγικές εταιρείες, ψυκτικές μονάδες, κρεοπωλεία, εταιρείες παραγωγής αλλαντικών, κεντρικές κρεαταγορές κ.α.). Τα μέχρι σήμερα εργαστηριακά αποτελέσματα, έντεκα (11) στον αριθμό, που αφορούν σε κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό και βόειο κρέας, είναι όλα αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Διοξινών, για το έτος 2010 έχουν ήδη ελεγχθεί περισσότερα από 100 τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και σημαντικός αριθμός από την Γερμανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν επίσης αρνητικά. Παράλληλα,

Διατροφική Συνήθεια #6, Εβδομάδα 2η. Αυτοέλεγχο.

Τι σημαίνει αυτό; Να ελέγχεις τον εαυτό σου κατά κάποιο τρόπο, και αυτό περιλαμβάνει ζύγισμα αλλά και το πιο σημαντικό να σημειώνεις κάπου τι τρως. Μπορεί να πιστεύεις ότι παίρνει χρόνο αλλά στη πραγματικότητα είναι μόνο λίγα λεπτά αλλά έχει αποτέλεσμα. Πρόσφατη ανασκόπηση 22 ερευνών του Πανεπιστημίου τπυ Πίτσμπουργκ έδειξε ότι ο αυτοέλεγχος συσχετιζόταν με μεγαλύτερη απώλεια βάρους αλλά και συντήρηση βάρους μετά τη δίαιτα. Πως σε βοηθά; Αρχικά βλέπεις πραγματικά τι τρως. Οι περισσότεροι από μας ξεχνάμε και τι φάγαμε χθες. Ωστόσο αυτό που φαίνεται να είναι πιο σημαντικό ειναι το γεγονός ότι μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε ποιος ειναι ο αδύναμος κρίκος διατροφικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν κάποιες στιγμές της ημέρας που είμαστε απλά πιο αδύναμοι, πχ το βράδυ μπροστά στη τηλεόραση, η το απογευματάκι μετά τη δουλειά, κτλ. Τέλος σου δίνει ένα αίσθημα ευθύνης προς τον εαυτό σου, δεν μπορείς να κρυφτείς, αφού όλα είναι γραμμένα.
Τι να κάνεις:
1. Αρχικά βάλε στόχο να γράψεις τι τρως για 3 μέρες (2 καθημερινές, 1 σαββατοκύριακου).
2. Σημείωσε ...

21/1/11

Τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου Weizmann τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνονται από πρόσθετες πηγές όπως συμπληρώματα η εμπλουτισμένα προϊόντα μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα στις γυναίκες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματόζωα και διαπίστωσαν ότι όταν έβαλαν αντιοξειδωτικά στις ωοθήκες θηλυκών ζώων η ωορρηξία έπεσε, δηλαδή οι ωοθήκες απελευθέρωναν πολύ λιγότερα ωάρια σε σχέση με τα πειραματόζωα που δεν έλαβαν τα αντιοξειδωτικά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη γνώση για το πως λειτουργούν τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό και αναρωτιούνται αν είναι πιθανόν η διαδικασία της ωορρηξίας να βασίζεται στις “βλαβερές” ουσίες, τις ελεύθερες ρίζες δηλαδή, που οι αντιοξειδωτικές ουσίες καταστρέφουν. Από την άλλη, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν άντρες που ήδη έχουν πρόβλημα με τη γονιμότητα τους, αν και οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να βγουν συμπεράσματα. Πάντως γενικά οι έρευνες με τα αντιοξειδωτικά δείχνουν ότι πρέπει να έχουμε υπόψη...

20/1/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Τυρί Milner. Χαμηλό σε λιπαρά αλλά χωρίς καμιά μεγάλη διαφορά.

Μας είχε ζητηθεί να αξιολογήσουμε το τυρί Milner. Το Milner είναι ενα τυρί το οποίο αναφέρει στη συσκευασία του ότι περιέχει 40% λιγότερα λιπαρά από άλλα κίτρινα τυριά όπως το γκούντα. Αυτό όντως αληθεύει. Παράγεται από μερικός αποβουτυρωμένο γάλα με αποτέλεσμα να έχει λιγότερα λιπαρά από άλλα τυριά που παράγονται από πλήρες γάλα. Πολλά τυριά με λίγα λιπαρά περιέχουν περιέχουν υποκατάστατα λίπους η άλλα συστατικά για να δώσουν όγκο και γεύση στο τυρί. Το συγκεκριμένο τυρί δεν περιέχει τέτοια συστατικά, βασικά περιέχει τα ίδια συστατικά με ενα κανονικό τυρί τύπου γκούντα. To ότι περιέχει 40% λιγότερα λιπαρά φαντάζει εντυπωσιακό, ωστόσο αν το κοιτάξεις καλύτερα θα δεις ότι η διαφορά στις θερμίδες δεν είναι τεράστια...

19/1/11

Διατροφική Συνήθεια #5, Εβδομάδα 2η. Μάθε να διαλέγεις τους υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες δεν είναι εχθροί μας, ωστόσο πρέπει να ξέρεις ποιους να τρως και ποιους όχι. Μπορείς να επιλέξεις να τους περιορίσεις, ωστόσο αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι τελικά αυτό που έχει σημασία και για απώλεια βάρους αλλά και μακροχρόνια υγεία είναι τι είδους υδατάνθρακες τρως. Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων συσχετίζεται με αύξηση βάρους. Δημιουργούν μία κατάσταση όπου το σάκχαρο στο αίμα είναι σε υψηλά επίπεδα και αυτό προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη με τη σειρά της αν εκκρίνεται συνεχώς μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αποθήκευση λίπους αλλά και μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας. Επιπλέον για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος οι καλοί υδατάνθρακες μπορεί να προσφέρουν και περισσότερο κορεσμό. Με πρώτη ματιά φαίνεται εύκολο να ξεχωρίσεις ποιους υδατάνθρακες πρέπει να τρως, ωστόσο τα σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει με προϊόντα που αναφέρουν ότι είναι ολικής αλέσεως, έχουν πολλές φυτικές ίνες, δεν περιέχουν ζάχαρη κτλ κτλ. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα ακόμα και αν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά (που δεν είναι όμως φυσικά) δεν έχουν τις αναμενόμενες ιδιότητες όπως για παράδειγμα περισσότερο κορεσμό, έλεγχο σακχάρου στο αίμα κτλ. Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί για τα κόλπα που ακολουθούν οι εταιρίες για να μας κοροϊδέψουν εδώ και εδώ.
Τι να κάνεις:
1. Σε ότι αφορά ψωμιά, δημητριακά, κριτσίνια διάλεξε αυτά που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία. Ένας τρόπος είναι να κοιτάξεις τα συστατικά τους. Λίγα συστατικά, κανένα πρόσθετο και να αποτελούνται από ολικής αλέσεως αλεύρι. Έχουμε αναφερθεί και έχουμε για παράδειγμα ψωμιά με μόνο 3-4 συστατικά, αξίζει το κόπο να βρεις ενα τέτοιο ψωμί. Επιπλέον προϊόντα από φούρνο δεν είναι εγγύηση οτι είναι 100% ολικής, χωρίς πρόσθετα, αφού ο φούρναρης δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει επίσημα τα συστατικά που χρησιμοποιεί.
2. Μακριά από έτοιμα δημητριακά. Ναι είναι επεξεργασμένα και ακόμα και αν αναφέρουν στη συσκευασία "ολικής αλέσεως" συνήθως δεν είναι 100% ολικής και συνοδεύονται από αρκετή ζάχαρη.
3. Μακριά από...

18/1/11

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση για τις διοξίνες.

Ο ΕΦΕΤ προχώρησε άμεσα σε σχετικούς προληπτικούς πανελλαδικούς ελέγχους σε όλο το εύρος της τροφικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα περισσότερες από 85 επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια (μεγάλες αλυσίδες super market, εισαγωγικές εταιρίες, ψυκτικές μονάδες, κρεοπωλεία, εταιρίες παραγωγής αλλαντικών, κεντρικές κρεαταγορές κ.α.) έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ αριθμός δειγμάτων (περίπου 20) που αφορούν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κοτόπουλα, γαλοπούλα, χοιρινό κρέας κ.α.) έχει σταλεί προς ανάλυση στο εργαστήριο "Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών" του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". Τα πρώτα 5 εργαστηριακά αποτελέσματα σε κοτόπουλα, γαλοπούλα και χοιρινή πανσέτα, τα οποία μας γνωστοποιήθηκαν ήταν αρνητικά. Για περισσότερες πληροφορίες πήγαινε εδώ.
Στο μεταξύ άλλα 934 αγροκτήματα εκτροφής χοίρων και πουλερικών έκλεισαν στη Γερμανία τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά από την ανακάλυψη ότι παλιότερες άγνωστες παρτίδες ζωοτροφών που είχαν μολυνθεί με διοξίνες είχαν πωληθεί.

Εκπομπή Μαγειρικής για παιδιά. Μήπως να τα μάθουμε πρώτα την Ελληνική κουζίνα;

Πριν λίγες μέρες έτυχε και παρακολουθήσαμε μια εκπομπή μαγειρικής περσινής παραγωγής για παιδιά που προβάλλεται στην ΕΡΤ με το τίτλο "Το κουτάλι". Η εκπομπή έχει ωραίο concept και καλή παραγωγή, όπου διάσημοι και αξιόλογοι σεφ της χώρας μαθαίνουν τα παιδιά να μαγειρεύουν. Ωστόσο αυτό που μας πείραξε εμάς λιγάκι ήταν ότι σχεδόν όλες οι συνταγές ήταν ξένες η αυτό που λέμε "πειραγμένες" γεύσεις. Παραδείγματα: Κοτόπουλο cordon bleu, ψεύτικα σούσι φρούτων με ντιπ δαμάσκηνο, Τάρτα με πραλίνα, χαβιάρι από blueberries και κρέμα anglaise. Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν γνωρίζουν την αξία της τοπικής κουζίνας τους, και όλα ξεκινάνε από τα παιδιά. Χάθηκε να γίνει μια εκπομπή που να δείχνει αυτούς τους γνωστούς σεφ να μαθαίνουν σε αυτά τα παιδιά παραδοσιακές ελληνικές συνταγές από όλα τα μέρη της Ελλάδας με δημιουργικό τρόπο; Άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν συνέχεια τη δική τους κουζίνα. Ρωτήστε τους και θα σας πούνε ότι η δική τους κουζίνα είναι η καλύτερη. Εμείς παρά...

17/1/11

Διατροφική Συνήθεια #4, Εβδομάδα 2η. Πες όχι στα προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης.

Πολλοί από μας λέμε γενικώς ότι θέλουμε να κόψουμε τα γλυκά, οπότε λογικά τα υποκατάστατα ζάχαρης αλλά και τα χωρίς ζάχαρη προϊόντα θα μας βοηθήσουν. Σωστά; Λάθος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτα είναι να ξεσυνηθίσουμε τη γλυκιά γεύση είτε αυτή προέρχεται από τη ζάχαρη είτε προέρχεται από υποκατάστατα ζάχαρης. Αρχικά να πούμε ότι είναι γνωστό ότι τα διάφορα προϊόντα που αναγράφουν "χωρίς ζάχαρη", περιέχουν άλλες γλυκαντικές ουσίες με λιγότερες θερμίδες αλλά τελικά όπως έχουμε διαπιστώσει εδώ, ειδικά για προϊόντα που υποτίθεται δεν περιέχουν ζάχαρη, έχουν παρόμοιες θερμίδες αλλά και παρόμοια ποσότητα υδατανθράκων με τα κανονικά προϊόντα, οπότε δεν γλυτώνεις τίποτα. Ωστόσο αυτό που είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι όλα αυτά τα υποκατάστατα που συχνά είναι πιο γλυκά από τη ζάχαρη έχουν σαν αποτέλεσμα να συνηθίζουμε να τρώμε πολύ πιο γλυκά τρόφιμα και να μας φαίνονται άνοστα, πικρά η ξινά τα τρόφιμα που βρίσκονται στη φυσική τους μορφή όπως για παράδειγμα τα φρούτα η το σκέτο γιαούρτι. Επιπλέον φαίνεται ότι αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης απορυθμίζουν την ικανότητα μας να διαχωρίζουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε από γλυκές τροφές, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι αυτά που λαμβάνουν τρόφιμα με υποκατάστατα ζάχαρης κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και πήραν περισσότερο βάρος από τα πειραματόζωα που κατανάλωναν τρόφιμα με κανονική ζάχαρη. Επίσης μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ενώ τα υποκατάστατα αυτά δεν περιέχουν ζάχαρη, επειδή είναι τόσο γλυκά κάνουν τον οργανισμό να αναζητά ζάχαρη. Άλλη έρευνα έδειξε...

16/1/11

Ο αποκλειστικός θηλασμός βλάπτει; Ποιοι έκαναν την έρευνα και γιατί πρέπει να τους αμφισβητήσουμε;

Μπορεί να είδατε την έρευνα δημοσιευμένη στο Βήμα (που δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο σε ότι αφορά διατροφικές πληροφορίες). Οι ερευνητές λοιπόν συγκέντρωσαν διάφορες παλιότερες έρευνες και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες είχαν κίνδυνο να παρουσιάσουν αναιμία αλλά και αλλεργίες. Η μελέτη παρουσιάζεται εδώ, και φαίνεται ότι οι ερευνητές έκαναν μια επιλεκτική ανασκόπηση ερευνών. Βασικά το κείμενο-μελέτη φαίνεται να απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο έχει υιοθετήσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συστήνει να γίνεται αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες, και αυτό δεν αρέσει στις εταιρίες που παράγουν παιδικές τροφές, και θέλουν το υπουργείο να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση. H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων που δεν φημίζεται για την αντικειμενικότητα αναφέρει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος το να δώσει κανείς στο βρέφος άλλες τροφές από τους 4 μήνες (αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερο). Το πρόβλημα εδώ είναι το εξής: στο τέλος της μελέτης αναφέρεται ότι 3 από τους 4 συγγραφείς "έχουν εργαστεί ως σύμβουλοι ή / και έχουν λάβει χρηματοδότηση για έρευνες τους από εταιρείες που κατασκευάζουν τα παρασκευάσματα για βρέφη και παιδικές τροφές, τα τελευταία 3 χρόνια". Με λίγα λόγια οι ερευνητές έχουν χρηματοδοτηθεί από τις εταιρίες που παρασκευάζουν συμπληρωματικές παιδικές τροφές και γάλατα. Να τους εμπιστευτούμε;

15/1/11

Το καλό πρωινό. Μύθοι και Αλήθειες για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Ζητήσατε κάποιες ιδέες για πρωινό. Όπως είπαμε είναι όντως σημαντικό να τρώει κανείς πρωινό αλλά επίσης σημαντικό είναι να τρως ενα πρωινό που σου αρέσει, αλλιώς δεν θα το φας. Γι' αυτό όπως είπαμε και στη αρχή εδώ δεν θα βρείτε έτοιμα διαιτολόγια και μενού που να επιβάλλουν συγκεκριμένες τροφές.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού πρωινού;
*Να συνδυάζει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά
*Να προσφέρει φυτικές ίνες
*Να μην είναι επεξεργασμένο
*Να μην περιέχει πολλά σάκχαρα
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλουν σε ενα πρωινό που θα σε χορτάσει και αυτό σημαίνει καλύτερο έλεγχο της πείνας.
Πως μπορώ να επιλέξω ενα καλό πρωινό;
Οι επιλογές είναι πολλές αρκεί να θυμάσαι ότι καλό είναι να περιέχει αυτά τα τρία: Υδατάνθρακες, Πρωτεΐνη, Λιπαρά
*Πηγές υδατανθράκων: 100% Ολικής αλέσεως ψωμί η δημητριακά (ψωμί δηλαδή που παράγεται μόνο από ολικής αλέσεως αλεύρι, η πλήρες ανεπεξέργαστα δημητριακά όπως βρώμη, κριθάρι), φρούτα, κριθαρένια παξιμάδια.
*Πηγές Πρωτεΐνης: Αυγά, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, κοτόπουλο (η άλλο κρέας που δεν είναι επεξεργασμένο), τυρί, γιαούρτι, γάλα (αλλά όπως είπαμε αυτό δεν χορταίνει ιδιαίτερα), ξηροί καρποί.
Όσο για τα λιπαρά, οι περισσότερες πηγές πρωτεΐνης περιέχουν λιπαρά.
Πρέπει να τρώω φρούτο και γαλακτοκομικό το πρωί; Όχι απαραίτητα. Αν και έχει καθιερωθεί η συνήθεια να καταναλώνουμε φρούτα και γαλακτοκομικά το πρωί...

14/1/11

Διατροφική Συνήθεια #3, Εβδομάδα 1η. Ενα φρούτο την ημέρα.

Γιατί 1 και όχι 3; Ναι ιδανικά πρέπει να τρώμε 2-3 φρούτα την ημέρα, αλλά είπαμε μικρά βήματα. Αν δεν τρως κανένα ας αρχίσουμε από 1 και βλέπουμε, άλλωστε είναι ακόμα η πρώτη εβδομάδα. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις. Σε ότι αφορά την απώλεια βάρους δεν υπάρχουν πολλές έρευνες  αλλά αυτές που υπάρχουν έχουν δείξει μία έμμεση σχέση κατανάλωσης φρούτου και απώλειας βάρους. Όπως φαίνεται αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φρέσκα φρούτα έχουν χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, δηλαδή λίγες θερμίδες για το βάρος τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν πολύ νερό. Επιπλέον περιέχουν και φυτικές ίνες. Αυτά τα δύο στοιχεία συμβάλουν σε μεγαλύτερο κορεσμό. Οι έρευνες έχουν δείξει λοιπόν ότι όταν άτομα καταναλώνουν τροφές με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα όπως φρούτα και λαχανικά, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στα επόμενα γεύματα της ημέρας. Καθιέρωσε λοιπόν το 1 φρούτο την ημέρα. Μην ξεχνάς όμως για να σου γίνει συνήθεια πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Τι να κάνεις:
1. Για να το θυμάσαι καλύτερα, καθιέρωσε μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας που θα τρως το φρούτο. Διάλεξε την ώρα που θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να το φας.
2. Τα ολόκληρα φρέσκα φρούτα είναι αυτά που έχουν χαμηλή θερμιδική πυκνότητα και όχι άλλες μορφές. Όπως έχουμε αναφερθεί και σε πρόσφατη ανάρτηση, τα....

13/1/11

Μας δουλεύετε κανονικά με τη δίαιτα της Πετρουλάκη. Η συνέντευξη που τελικά είναι διαφήμιση.

Η Ελένη Πετρουλάκη σε πρόσφατη συνέντευξη μοιράζεται τα "μυστικά" της για την τέλεια σιλουέτα της. Στην ουσία η "συνέντευξη" αποτελεί διαφήμιση για τα προϊόντα που προωθεί και διαφημίζει. Μας λέει ότι ακολουθεί ενα καινοτόμο πρόγραμμα άσκησης που η ίδια έφερε στην Ελλάδα και που μετά από αυτό το πρόγραμμα άσκησης ο οργανισμός συνεχίζει να καίει λίπος έως και 24 ώρες μετά. Οκ, αυτό δεν είναι τίποτα καινούργιο αν σκεφτούμε ότι με οποιαδήποτε έντονη άσκηση ο οργανισμός συνεχίζει να έχει αυξημένο μεταβολισμό, δηλαδή να καίει περισσότερες θερμίδες ακόμα και 48 ώρες μετά. Στη συνέχεια μας λεει για τη δίαιτα της η οποία είναι βασικά μία συνηθισμένη υποθερμιδική δίαιτα όπου δεν παραλείπει να μας πει ότι τρώει δημητριακά Fitness που διαφημίζει, αλλα και ξερά δαμάσκηνα Καλιφόρνιας (δηλαδή αν δεν είναι από τη Καλιφόρνια πειράζει;) που επίσης έχει διαφημίσει. Τι να πούμε; Είναι παραπλανητική συνέντευξη με την έννοια ότι πολλοί άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) πιστεύουν ότι για παράδειγμα τα Fitness θα τους βοηθήσει επειδη μας λέει η Πετρουλάκη ότι τα τρώει, ενώ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως έχει αναφερθεί και στη κριτική του προϊόντος. Επιπλέον η Πετρουλάκη...

12/1/11

Διατροφική Συνήθεια #2, Εβδομάδα 1η. Πρωινό με πρωτεΐνη.

Θα υποθέσουμε ότι έχεις ακούσει ότι πρέπει να τρως πρωινό κάθε μέρα, για όσους αναρωτιούνται γιατί: πολλές, μα πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στις προσπάθειες απώλειας βάρους, έχουν υψηλότερη λήψη βιταμινών, μέταλλων και φυτικών ινών, καλύτερη συγκέντρωση κτλ, κτλ. Ωστόσο ακόμα και αν τρως πρωινό κάθε μέρα, μπορεί και πάλι να πεινάς και πάλι να μην έχεις ενέργεια και αυτό γιατί ίσως σου λείπει η πρωτεΐνη. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες: παιδιά, έφηβους και ενήλικες και έχει διαπιστωθεί ότι η παρουσία πρωτεΐνης στο πρωινό προσφέρει περισσότερο κορεσμό, με αποτέλεσμα λιγότερη πείνα τις επόμενες ώρες και μικρότερη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι καλό εργαλείο, ειδικά για όσους πεινάνε πάλι κατά τις 10-11 και αρχίζουν τα τσιμπολογήματα. Αν λοιπόν τρως ψωμί με μέλι η μπάρες δημητριακών και μετά πεινάς και πάλι μετά από 1 ώρα, τώρα ξέρεις γιατί. Οι έρευνες πάντως δείχνουν ότι μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης είναι ιδανική και όχι όλο το πρωινό να αποτελείται από πρωτεΐνη.
Τι να κάνεις:
1. Πρόσθεσε τυρί. Αντι για ψωμί με μέλι, φάε ψωμί με τυρί.
2. Πρόσθεσε κρέας. Δοκίμασε ενα τοστ με κοτόπουλο που έχει μείνει από χθες (απόφυγε τα καπνιστά, παριζάκια, μπέικον κτλ.).
3. Πρόσθεσε αυγό. Nαι περιέχει χοληστερίνη, αλλά έρευνες δείχνουν ότι με μέτρο δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης σε άτομα χωρίς πρόβλημα υγείας (1-2 την εβδομάδα), αλλά μπορείς...

11/1/11

Νέα εκπομπή διατροφής στο ΣΚΑΪ: Στην ουσία πρόκειται για εκπομπή προώθησης προϊόντων.

Δυστυχώς ενώ το ΣΚΑΪ κάνει καλές παραγωγές έχει απογοητεύσει σε θέματα διατροφής. Τη νέα εκπομπή "Θέμα Διατροφής" παρουσιάζει η Ιωάννα Κανελλοπούλου και μαζί της ο διαιτολόγος της εκπομπής, Κωνσταντίνος Ξένος, γνωστός στο χώρο της τηλεόρασης. Η παρουσιάστρια αναφέρει ότι η εκπομπή θα είναι χρηστική για αυτόν που τη παρακολουθεί, δυστυχώς όμως στην ουσία αποτελεί διαφήμιση προϊόντων. Και δεν το λέμε εμείς το λέει η ίδια η εκπομπή: κατά τη διάρκεια της εκπομπής εμφανίστηκε αυτή η φράση στο πάνω μέρος της οθόνης "Η εκπομπή περιέχει τοποθέτηση προϊόντων". Και όντως αυτό συμβαίνει, μερικά παραδείγματα:...

10/1/11

Διατροφική Συνήθεια, Εβδομάδα 1η: Μην πίνεις τις θερμίδες σου.

Η πρώτη αλλαγή που προτείνουμε για να αρχίσεις σήμερα είναι απλή: Μην πίνεις τις θερμίδες σου. Ναι το έχεις ξανακούσει αλλά πραγματικά είναι μια πολύ απλή αλλαγή που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αρκετές έρευνες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι οι θερμίδες που λαμβάνουμε από ροφήματα έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια φτάνοντας τις 300 θερμίδες την ημέρα. Βέβαια η έρευνα αφορά τους Αμερικάνους που πίνουν τεράστιες ποσότητες αναψυκτικών, ωστόσο και εδώ καταναλώνουμε αρκετές υγρές θερμίδες.
Τι να κάνεις:
1. Όχι στους χυμούς η ροφήματα χυμών. Πραγματικά δεν τους χρειάζεσαι. Αν τρως 2 φρούτα την ημέρα (θα μιλήσουμε για αυτό αργότερα), σίγουρα δεν τους χρειάζεσαι. Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων (για παράδειγμα 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι αντιστοιχεί με 2 πορτοκάλια), τους λείπουν οι φυτικές ίνες αλλά και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που θα έβρισκες στα ολόκληρα φρούτα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι και τόσο σίγουρο αν είναι "φυσικοί".
2. Κόψε τα αναψυκτικά. Εντάξει, το ήξερες ότι θα το προτείναμε, είναι φανερό άλλωστε ότι ενα ρόφημα με ζάχαρη και θερμίδες δεν είναι ότι καλύτερο. Οι εταιρίες αναψυκτικών προσπαθούν μας πείσουν με διάφορους τρόπους ότι και τα αναψυκτικά αποτελούν πηγή υγρών για τον οργανισμό, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε μπορείς να λάβεις υγρά με άλλους τρόπους χωρίς θερμίδες, ζάχαρη, γλυκαντικά υποκατάστατα και συντηρητικά. Και όσο για τα λαϊτ, εκτός από το γεγονός ότι η ασφάλεια των γλυκαντικών ουσιών δεν έχει επιβεβαιωθεί (άλλο τι μας λένε οι εταιρίες αναψυκτικών και αυτοί που δουλεύουν γι αυτούς), επιπλέον πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνο δεν αδυνατίζουν τα "λαϊτ" αναψυκτικά αλλά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας αργότερα...

9/1/11

Νέος χρόνος, όχι δίαιτες αλλά καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Περιμέναμε να περάσει και η πρώτη εβδομάδα του χρόνου για να αναφερθούμε σε αυτό που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν (η νομίζουν ότι πρέπει) να κάνουν: δίαιτα. Σε όλα τα περιοδικά και εφημερίδες εμφανίστηκαν τα αναμενόμενα άρθρα για το πως να χάσεις τα κιλά των γιορτών (που τελικά δεν είναι τόσα όσα νομίζαμε), για αποτοξίνωση (που επιστημονικά δεν υποστηρίζεται), για διάφορες δίαιτες κτλ. κτλ. Όλα αυτά μας ενθουσιάζουν αρχικά αλλά μετά από λίγες εβδομάδες η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν επιστρέψει στις παλιές τους συνήθειες, και όταν πλησιάσει το καλοκαίρι τρέχουν πάλι στα γυμναστήρια, στους διαιτολόγους και στους ιατρούς, κάνουν δίαιτες και παίρνουν συμπληρώματα. Αυτά τα άρθρα που λέτε, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες: χάσε 5 κιλά σε δυο εβδομάδες (η ακόμα και σε 1 εβδομάδα), άλλαξε το σώμα σου για πάντα κτλ. Ωστόσο αυτές οι υπερβολικές προσδοκίες δημιουργούν το πρόβλημα. Στοιχεία δείχνουν ότι οι προσδοκίες που έχουμε όταν ξεκινάμε δίαιτα είναι παράγοντας αποτυχίας. Με λίγα λόγια αν περιμένεις να χάσεις πολλά κιλά στην αρχή μιας δίαιτας θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποτύχεις, γιατί απλούστατα δεν θα δεις τα αποτελέσματα που περίμενες. Ένας δεύτερος παράγοντας αποτυχίας είναι οι επανειλημμένες απόπειρες για να χάσεις βάρος. Αν δηλαδή έχεις κάνει αρκετές δίαιτες στο παρελθόν (πάνω από 3 το χρόνο) τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποτύχεις και τώρα. Οι δίαιτες με την έννοια που το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, μόνο προβλήματα δημιουργούν τελικά, και αντί να εστιάσουν τα ΜΜΕ αλλά και η επιστημονική κοινότητα (διαιτολόγοι, ιατροί κτλ) στην αλλαγή συνηθειών, συνεχίζουν να προωθούν δίαιτες γιατί αυτό πουλάει και γιατί αυτό έχουμε μάθει. Εμείς λοιπόν θα κάνουμε κάτι πιο βαρετό, ξεκινάμε με αλλαγή συνηθειών. Εδώ δεν θα δείτε διαιτολόγια και μενού, αντί γι αυτό από αύριο και κάθε εβδομάδα θα...

8/1/11

Βήμα: Αυτό είναι διατροφικό νέο; Σταματήστε τις αντιγραφές.

Προφανώς ήταν αρχή του χρόνου και κάποιοι αρθρογράφοι στο Βήμα δεν μπορούσαν να σκεφτούν κάποιο πρωτότυπο θέμα να γράψουν, οπότε και αποφάσισαν να "αντιγράψουν" και να μας γράψουν για κάποιο βιβλίο δίαιτας το οποίο αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου καναλιού CBS. Εντάξει καταλαβαίνουμε ότι το διαδίκτυο είναι πηγή νέων και ερευνών, αλλά αυτό ούτε έρευνα είναι, ούτε νέο, και επιπλέον αυτό το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο στην Αμερική οπότε δεν καταλαβαίνουμε γιατί έγινε η αναφορά τώρα. Μάλλον γιατί αναφέρεται η λέξη "αποτοξίνωση" που όπως γνωρίζουμε τραβάει πολύ κόσμο αυτές τις μέρες. Αντιγράφετε που αντιγράφετε, τουλάχιστον ψάξτε το λίγο.

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους που διακινείται παράνομα.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τo προϊόν RELACORE, το οποίο διακινείται παράνομα ως συμπλήρωμα διατροφής που προορίζεται για απώλεια βάρους χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένο με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, σύμφωνα με ενημέρωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα. Επισημαίνεται ότι η ουσία σιβουτραμίνη έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

7/1/11

Αυγά μολυσμένα με διοξίνες ... στη Γερμανία, Ολλανδία και τώρα Βρετανία.

Όλα ξεκίνησαν τη περασμένη εβδομάδα όταν βρέθηκαν ίχνη διοξινών σε αυγά και κρέατα στη Γερμανία. Η διοξίνη είναι μια δηλητηριώδης χημική ουσία που συσχετίζεται με καρκίνο. Οι Γερμανικές αρχές αναφέρουν ότι έως και 3000 τόνοι κτηνοτροφής που είχαν μολυνθεί με αυτή τη επικίνδυνη ουσία στάλθηκαν σε φάρμες πουλερικών και γουρουνιών στη Γερμανία (αρχικά πίστευαν ότι ήταν 500 τόνοι). Και τα αυγά από κάποιες φάρμες (9 τόνοι) εξάχθηκαν στην Ολλανδία. Αρχικά αναφέρθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ότι αυτή η τροφή μπήκε στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι 14 τόνοι των αυγών αυτών επεξεργάστηκαν και εξάχθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι δεν γνωρίζουν που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα αυγά, μπορεί σε μαγιονέζες, γλυκά κτλ. Έλεγχοι στα αυγά έδειξαν ότι περιέχουν μέχρι και πέντε φορές παραπάνω διοξίνες από το νόμιμο όριο της ΕΕ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρει ότι τα επίπεδα που εντοπίστηκαν δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Χμμμμ.... τι να πούμε; Πάντως σύμφωνα με τα Ελληνικά ΜΜΕ, κάνει και ο ΕΦΕΤ έλεγχους αν και ...

6/1/11

Το WikiLeaks και τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη.

Πρόσφατα το Wikileaks αποκάλυψε ότι η Η.Π.Α. ασκεί πίεση στην Ευρώπη για να προωθήσει τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Έτσι για παράδειγμα η Αμερικάνικη πρεσβεία στο Παρίσι συμβούλεψε την Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μία λίστα αντιποίνων για τις χώρες που είναι κατά των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Αυτή η κίνηση ξεκίνησε το 2007 όταν η Γαλλία απαγόρευσε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Mοnsanto. Δεν μας εκπλήσσει αυτό, άλλωστε το έχουμε αναφέρει εδώ και παλιότερα ότι η η Ευρώπη πιέζεται πολύ από τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να υποστηρίξει τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου της Greenpeace, Νίκο Χαραλαμπίδη, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων "και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αντίδρασης της να εισαγάγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα" και προσθέτει ότι "οι ελληνικές κυβερνήσεις τηρούν σταθερή στάση κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών"». Ο κ. Χαραλαμπίδης δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί για τα «καθαρά» της προϊόντα, καθώς ακόμη και στην εκτροφή των ζώων, οι τροφές που χρησιμοποιούνται δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν." Αυτά είναι όλα ωραία και καλά ωστόσο αυτό τι σημαίνει για τον Έλληνα καταναλωτή; Αν σκεφτούμε ότι...

5/1/11

Έρευνα: Παχυσαρκία σε βρέφη από 9 μηνών. Πως να το αποφύγεις.

Και όμως είναι αλήθεια. Πολλοί πιστεύουν ότι τα μωράκια πρέπει να έχουν τα παχάκια τους, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Health Promotion, υπάρχει παχυσαρκία και σε αυτή την ηλικία. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 16400 παιδιά που γεννήθηκαν το 2001 και διαπιστώθηκε ότι το 31,9% των βρεφών ηλικίας 9 μηνών ήταν παχύσαρκα η πλησίαζαν τα όρια να θεωρηθούν παχύσαρκα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το να είναι ενα παιδί από μικρή ηλικία παχύσαρκο το προδιαθέτει να είναι παχύσαρκο και σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και σαν ενήλικας. Φυσικά όπως αναφέρουν οι επιστήμονες και το ξέρουμε όλοι, δεν υπάρχει δίαιτα για παιδιά ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει κανείς να προσέχει:
*Όχι υπερβολική ποσότητα γάλακτος (αγνόησε τι σου λένε οι διάφορες εταιρίες αλλά και πολλοί φαρμακοποιοί και ιατροί), καλό είναι η ποσότητα φόρμουλας γάλακτος (η μητρικό γάλα) που λαμβάνει το παιδί να κυμαίνεται μεταξύ 3 με 4 φλιτζάνια την ημέρα, περίπου δηλαδή 700-900 ml την ημέρα, και αυτό εξαρτάται και απο τη ποσότητα στερεών τροφών που τρώει το βρέφος. Εστίασε λοιπόν τη προσοχή σου στην εισαγωγή διάφορων στερεών τροφών όπως φρούτα και λαχανικά και μην επαναπαύεσαι στο ότι το παιδί θα λάβει όλες τις θρεπτικές ουσίες από το γάλα.
*Προσοχή στους χυμούς. Βασικά δεν τους χρειάζεται ένα βρέφος αλλά...

4/1/11

Αποξηραμένα Φρούτα. Ναι η Όχι;

ΠΛΗΝ: Βασικά τα φρούτα αυτά είναι αφυδατωμένα δηλαδή τους έχει αφαιρεθεί μεγάλο ποσοστό του νερού που περιέχουν. Διατροφικά δεν είναι ότι καλύτερο με την έννοια ότι ενα από τα πολλά καλά των φρέσκων φρούτων είναι το γεγονός ότι χορταίνουν λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχουν (τα περισσότερα φρούτα αποτελούνται από 90% νερό και πάνω), και είναι γνωστό ότι τρόφιμα με πολύ νερό προσφέρουν κορεσμό. Επιπλέον η επεξεργασία των αποξηραμένων φρούτων καταστρέφει κάποιες βιταμίνες. Λόγω της αποξήρανσης η διατροφική αξία είναι συμπυκνωμένη και αυτό αφορά και τις θερμίδες και σάκχαρα, το αποξηραμένο φρούτο μπορεί να περιέχει 30 με 50% περισσότερες θερμίδες και φυσικά σάκχαρα από το αντίστοιχο φρέσκο.
ΣΥΝ: Από την άλλη λόγω της αποξήρανσης, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες ανά γραμμάριο αλλά και πολλά μέταλλα όπως για παράδειγμα σίδηρο, που όντως υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα φρέσκα. Ωστόσο είναι λανθασμένη η άποψη ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν άτομα με αναιμία, πρώτον γιατί η ποσότητα σιδήρου είναι σχετικά μικρή (1-2 γρ. ανά μερίδα) και δεύτερον είναι γνωστό ότι ο σίδηρος από φυτικές πηγές έχει μικρή απορρόφηση, μην περιμένεις λοιπόν τα αποξηραμένα φρούτα να σου ανεβάσουν τα επίπεδα σιδήρου. Τέλος τα αποξηραμένα φρούτα είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ποια να φας και ποια όχι; Φυσικά διαλέγεις αυτά που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη η λιπαρά. Συνήθως αυτά είναι τα σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες και βερίκοκα. Από την άλλη απόφυγε τις μπανάνες οι οποίες συνήθως περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά και στην ουσία αποτελούν καραμέλες, ενώ φρούτα όπως παπάγια η μάνγκο είναι συνήθως καραμελωμένα.
Πόσο να φας; Μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων...

3/1/11

Άλλο ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης και διαφήμισης στα ΜΜΕ.

Δεν θέλαμε να αρχίσουμε έτσι τη νέα χρονιά αλλά αν τα ΜΜΕ γράφουν ότι θέλουν, μας είναι λίγο δύσκολο να κλείσουμε το στόμα μας. Διαβάσαμε λοιπόν στην Ελευθεροτυπία άρθρο που αναφέρεται για μια πρόσφατη μελέτη και λέει "σύμφωνα με πρόσφατη κλινική μελέτη η αυξημένη πρωτεΐνη στο βρεφικό γάλα έχει ενοχοποιηθεί για τη γρήγορη αύξηση του βάρους." Αυτό που δεν σου λέει το συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι η πρόσφατη έρευνα στην οποία αναφέρονται, είναι έρευνα εταιρείας που έγινε πέρσι, που σε αυτή τη περίπτωση είναι η Wyeth-Pfizer και προτίμησαν να αγνοήσουν πιο πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα που έδειξε το αντίθετο από τη δική τους έρευνα: ότι δηλαδή η αυξημένη πρωτεϊνη δεν φταίει για την γρήγορη αύξηση βάρους και ότι τα βρέφη που λαμβάνουν το συνηθισμένο κανονικό έτοιμο βρεφικό αγελαδινό γάλα (που είχε λιγότερη πρωτεΐνη) πήραν τελικά πιο γρήγορα βάρος από βρέφη που έλαβαν γάλα που είχε υδρολυμένη πρωτεΐνη και 35% περισσότερη πρωτεΐνη, δηλαδή εντελώς το αντίθετο από αυτό που λέει το άρθρο-διαφήμιση.
Στη συνέχεια το άρθρο-διαφήμιση αναφέρει ότι τα βρέφη μετά τους 6 μήνες αυξάνουν την ποικιλία των τροφών που καταναλώνουν, ωστόσο επειδή δεν είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες τροφές σπάνια καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Τι υπονοούν εδώ άραγε; ότι πρέπει να δίνουμε το έτοιμο γάλα της συγκεκριμένης εταιρίας (Pfizer) προκειμένου να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες; Φυσικά...

2/1/11

Τα πιο συζητημένα θέματα στο ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ το 2010.

1. Για τους Συλλόγους Διαιτολόγων και τους Διαιτολόγους. Τα παίρνουν από τις εταιρίες τροφίμων και τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή;
2. Για την Creta Farm. Μολύνει το περιβάλλον; Έχουν καμιά διατροφική αξία τα προϊόντα της;
3. Για την δίαιτα ORAC του τηλε-διαιτολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη. Αποτέλεσμα προώθησης στα ΜΜΕ;
4. Για την ΦΑΓΕ. Γιατί χρησιμοποιεί ξένο γάλα;
5. Για το ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ. Ποιοι είναι πίσω από αυτό;
6. Για την παραπληροφόρηση στο ΜΜΕ. Γιατί συμβαίνει;
7. Για τα νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής Μπορούμε να τα εμπιστευόμαστε;