30/4/11

Ανακοίνωση Ε.Φ.Ε.Τ.: Προληπτική ανάκληση πορτοκαλάδας με κομμάτια γυαλιού.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε γα καταγγελία που έλαβε χώρα στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Θεοδώρων, σύμφωνα με την οποία διακινήθηκε πορτοκαλάδα, στην οποία παρατηρήθηκε παρουσία γυαλιού. Πρόκειται για πορτοκαλάδα, που παρήχθη στο Εργοστάσιο Πατρών της εταιρίας "ΛΟΥΞ-Φυσική Ελληνική Απόλαυση” με την εμπορική ονομασία “ΛΟΥΞ”, σε πλαστική φιάλη των 500 ml με ημερομηνία λήξης 15.06.2011. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε άμεσα την προληπτική ανάκληση/απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι.

Άλλο ενα παράδειγμα παραπληροφόρησης: Όχι η κυτταρίτιδα δεν φεύγει με αιθέρια έλαια.

Μιας και μιλάγαμε για κέντρα αισθητικής προχθές, να ένα τέλειο παράδειγμα ηλιθιότητας από τη πλευρά εκπομπών της τηλεόρασης. Η εκπομπή Life στο ΣΚΑΙ που προσπαθεί να το παίξει σοβαρή εκπομπή (στην ουσία δεν διαφέρει πολύ από ενα πρωινάδικο), είχε επισκεφτεί ένα κέντρο αισθητικής όπου η αισθητικός συμβουλεύει το κοινό πως να φτιάξει στο σπίτι κρέμα που θα εξαφάνιζε την κυτταρίτιδα. Βέβαια περιττό να πούμε ότι το να τρίβεσαι με διάφορα αιθέρια έλαια και ζάχαρη δεν θα "διαλύσεις" την κυτταρίτιδα. Η αισθητικός μάλιστα συμβουλεύει ότι αν αφιερώνει μια γυναίκα χρόνο 3 φορές την εβδομάδα κάνοντας μασάζ και τρίβοντας τα προβληματικά σημεία επί 1 1/2 μήνα θα δει "θεαματικά" αποτελέσματα. Και εμείς θα κάνουμε την εξής ανόητη παρατήρηση: αν κάποιος αφιέρωνε 15-30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη εστιάζοντας σε αυτά τα προβληματικά σημεία, και θα είχε περισσότερες πιθανότητες να δει αποτελέσματα, και θα έκανε καλό στον οργανισμό του και θα έκανε καλύτερη χρήση του χρόνου του. Πότε θα σταματήσουν επιτέλους οι δημοσιογράφοι να μας βομβαρδίζουν με τέτοιες άχρηστες συμβουλές;

29/4/11

Περιστέρια μέσα σε κατάστημα Carrefour.

Βρεθήκαμε σε ενα μεγάλο και πολυσύχναστο Carrefour (Καρφούρ) στην Αθήνα και ξαφνικά είδαμε περιστέρια να πετάνε ψηλά, να περπατάνε στο πάτωμα και γενικώς να τριγυρνάνε στο κατάστημα. Γνωρίζαμε ότι το Καρφούρ είχε φρέσκα πουλερικά, αλλά όχι τόσο φρέσκα. Πέρα από το αστείο του πράγματος είναι απαράδεκτο να υπάρχουν πτηνά, όπως και γενικά, ζώα σε καταστήματα που πουλάνε τρόφιμα. Και αν καλοσκεφτούμε εφόσον μπόρεσαν να μπουν περιστέρια μέσα στο κατάστημα, μάλλον μπορούν να μπουν και άλλα ζωάκια η τρωκτικά. 
* Στη φωτογραφία το περιστέρι βρίσκεται πάνω δεξιά.

28/4/11

Τα υδρογονωμένα (τρανς) λιπαρά βλάπτουν το σπέρμα.

Άλλος ένας λόγος να αποφεύγεις τα υδρογονωμένα λιπαρά που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα: επηρεάζουν αρνητικά την αντρική γονιμότητα. Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εντόπισαν τρανς λιπαρά στο σπέρμα αντρών και διαπίστωσαν σχέση παρουσίας τρανς λίπους με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος, δηλαδή χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Η έρευνα έγινε σε 33 άντρες και επιβεβαιώνει άλλες έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα που έδειξαν ότι τα τρανς λιπαρά επηρεάζουν την σπερματογένεση. Ωστόσο τονίζουν ότι απαιτούνται και άλλες έρευνες πιο μεγάλες που θα εξετάσουν με περισσότερη λεπτομέρεια την σχέση μεταξύ τρανς λίπους και σπέρματος. Τα τρανς λιπαρά είναι λιπαρά τα οποία παράγονται μέσω μίας χημικής διαδικασίας της υδρογόνωσης φυτικών ελαίων που μετατρέπει το έλαιο σε στερεό. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν από τις εταρίες τροφίμων ως ένα φτηνό υποκατάστατο ζωικού λίπους (π.χ. βουτύρου) ...

27/4/11

Μπορούν τα κέντρα αισθητικής να σε αδυνατίσουν;

Ήρθε η εποχή των κέντρων αισθητικής, αφού τέλειωσαν οι Πασχαλινές διακοπές, ο κόσμος θυμήθηκε ότι πρέπει να προετοιμάσει το σώμα του για το καλοκαίρι. Και τότε είναι που αυτά τα κέντρα κάνουν τις περισσότερες δουλειές τους. Μπορεί να είναι αποτελεσματικά; Η γνώμη μας; όχι. Αρχικά να πούμε ότι αυτά τα κέντρα έχουν βάλει σκοπό να πουλήσουν όσα περισσότερα «προγράμματα» μπορούν. Το καλοκαίρι κυριαρχούν τα προγράμματα "σώματος" τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με το αδυνάτισμα. Τα προγράμματα αυτά αποτελούνται κυρίως από θεραπείες με διάφορα πανάκριβα μηχανήματα η μασάζ, μάλιστα πολλά υπόσχονται και απώλεια βάρους πάνω από 10 κιλά (πράγμα αδύνατον). Ωστόσο ο κύριος λόγος που πληρώνουν οι καταναλωτές αυτά τα προγράμματα είναι για να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ανεξάρτητα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα μηχανήματα αυτά έχουν αποτέλεσμα. Πραγματικά μας εκπλήσσουν οι εξωπραγματικές υποσχέσεις που γίνονται για αυτά τα μηχανήματα: εξαφάνιση της κυτταρίτιδας, αύξηση μεταβολισμού, κάψιμο λίπους, σύσφιξη. Και όλα αυτά με λίγες μόνο συνεδρίες και ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι. Αν ήταν όλα τόσο εύκολα δεν θα υπήρχε το πρόβλημα παχυσαρκίας που υπάρχει και καμιά γυναίκα δεν θα είχε κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος (δες εδώ για την κυτταρίτιδα). Δυστυχώς πολλοί καταναλωτές όταν επισκέπτονται τέτοια κέντρα είναι ήδη ευάλωτα σε ότι έχει να κάνει με τη εμφάνιση τους. Εκεί λοιπόν έρχονται οι γνωστοί «σύμβουλοι ομορφιάς» που στην ουσία είναι πωλητές (συνήθως δεν έχουν σπουδάσει τίποτα) και σε πείθουν να αγοράσεις διάφορα προγράμματα είτε τα χρειάζεσαι είτε όχι, μην ξεχνάς άλλωστε ότι αυτά τα άτομα παίρνουν ποσοστά, οπότε όσο πιο πολύ πουλήσουν τόσο πιο πολύ θα βγάλουν. Όσο για το θέμα διατροφής...

26/4/11

Τι σχέση έχει η Coca Cola με τη μαγειρική;

Καμία. Αυτό συμβαίνει όταν τα κανάλια δεν έχουν χρήματα για να κάνουν δικές τους παραγωγές. Η θα υπάρχει αυτό που λέγεται "τοποθέτηση προϊόντων" όπου τάχα χρησιμοποιoύν διάφορα προϊόντα και τα ενσωματώνουν στην εκπομπή, η η νέα μόδα όπως φαίνεται, είναι μια εκπομπή να έχει την ονομασία της εταιρίας που κάνει την χορηγία, όπως στη περίπτωση της εκπομπής στον Αντέννα: Cook Smart by Coca Cola. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό χορηγίας της Coca Colas, πάντως το πλατό είναι γεμάτο με ψυγεία και ράφια γεμάτα με μπουκάλια της Coca Cola, το logo της Coca Cola στην οθόνη και το αναψυκτικό συνοδεύει και τις δημιουργίες του Αθηναγόρα Κωστάκου (νικητή του Top Chef) ο οποίος είναι και ο σεφ της εκπομπής. Το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί με καρό τραπεζομάντιλα δίνοντας την αίσθηση του φρέσκου και υγιεινού. Έτσι η Coca Cola κατάφερε τώρα να συσχετίσει τα προϊόντα της με το έξυπνο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό. Μπράβο τους. Μην ψαρώνετε όμως, η Coca Cola είναι αυτό που είναι: νερό με καραμελόχρωμα, ανθρακικό και μπόλικη ζάχαρη.

25/4/11

Θες να κόψεις την επιθυμία σου για γλυκά; Μην τα τρως.

Ναι ίσως ακούγεται αυτονόητο, αλλά υπάρχει εξήγηση. Μετά από 3 μέρες γεμάτες γλυκά θα θες να επιστρέψεις στις πιο υγιεινές συνήθειες που είχες πριν το Πάσχα, όμως για κάποιο λόγο θες να τρως γλυκά όλες τις ώρες της ημέρας. Μια νέα Αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, έδειξε ότι άτομα που ακολουθούσαν διατροφικό πρόγραμμα με μειωμένους υδατάνθρακες και αυξημένη πρωτεΐνη και λιπαρά, ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη όρεξη και λιγότερη επιθυμία για αμυλώδη τρόφιμα και υδατάνθρακες, ενώ άτομα που ακολούθησαν διατροφή με μειωμένα λιπαρά είχαν μειωμένη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνη. Με λίγα λόγια όσο λιγότερο τρως κάτι, τόσο λιγότερο το θες. Η έρευνα δεν αναφέρει συγκεκριμένες ποσότητες σε ότι αφορά τους υδατάνθρακες, απλά ότι ζητήθηκε από τους εθελοντές να τρώνε λιγότερους υδατάνθρακες. Πάντως αυτό που μπορούμε να συμβουλέψουμε είναι...

22/4/11

Κάνεις δίαιτα; Μην παρασύρεσαι από τη φήμη μιας τροφής.

Είναι να μην σου βγει το όνομα τελικά. Σύμφωνα με μια έρευνα απ 2 Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και Πανεπιστήμιο Loyola) άτομα που κάνουν δίαιτα προσπαθούν να τρώνε υγιεινά και στη προσπάθεια τους αυτή τελικά μπορεί να διαλέξουν πιο παχυντικές τροφές αφού βασίζονται μόνο στο τίτλο της τροφής χωρίς να κοιτάνε τελικά τι περιέχει. Έτσι για παράδειγμα κοιτάζοντας το μενού ενός εστιατορίου κάποιος μπορεί να διαλέξει μια σαλάτα αντι για ζυμαρικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, άτομα που κάνουν δίαιτα εστιάζουν τη προσοχή τους στο να αποφεύγουν τροφές που αναγνωρίζουν ως "απαγορευμένες" βάσει του ονόματος τους. Έτσι υποθέτουν ότι μόνο και μόνο επειδή έχουν "παχυντικό" τίτλο (για παράδειγμα ζυμαρικά) είναι λιγότερο υγιεινό από ένα πιάτο με πιο υγιεινό όνομα (για παράδειγμα σαλάτα) και δεν κοιτάνε το τρόφιμο η το προϊόν σε βάθος. Από την άλλη άτομα που δεν κάνουν δίαιτα δεν κοιτάνε τόσο την ονομασία του πιάτου όταν έρθει η ώρα να επιλέξουν τι θέλουν. Στην έρευνα λοιπόν παρουσιάστηκε ένα μείγμα από λαχανικά, ζυμαρικά, σαλάμι και τυρί πάνω σε μια στρώση μαρουλιού. Στη μια περίπτωση το πιάτο παρουσιάστηκε ως "σαλάτα" ενώ στην άλλη περίπτωση παρουσιάστηκε ως "ζυμαρικό". Όταν παρουσιάστηκε ως ζυμαρικό τα άτομα που έκαναν δίαιτα το θεώρησαν πιο ανθυγιεινό ενώ ήταν το ίδιο πιάτο. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο όταν τρώμε έξω αλλά...

21/4/11

Ασφάλεια Πασχαλινών Αυγών.

Μερικούς κανόνες να έχεις υπόψη σου για την ασφάλεια των Πασχαλινών αυγών:
1. Αγόρασε αυγά που έχουν ημερομηνία λήξης μετά το Πάσχα.
2. Βράσε τα αυγά καλά. Ο κροκός δεν θα πρέπει να είναι υγρός.
3. Όταν βάφεις και βράζεις τα αυγά, αν κάποιο ραγίσει μην το καταναλώσεις.
4. Τα βρασμένα αυγά δεν θα πρέπει να μένουν έξω σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από 2 ώρες.
5. Τα βρασμένα αυγά μπορεί να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

20/4/11

Φυσικές Βαφές για τα Πασχαλινά Αυγά.

Το Πάσχα πλησιάζει και φυσικά και ώρα για να βάψει κανείς τα αυγά του. Ποια είναι η καλύτερη βαφή; Οι βαφές που πωλούνται στην αγορά για αυγά αναφέρουν ότι δεν είναι τοξικές, ότι δηλαδή είναι κατάλληλες για να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα. Ωστόσο αν και σπάνια το χρώμα θα εισχωρήσει και θα πάει στο αυγό, καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται για τα αυγά είναι οι ίδιες που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κανονισμό να έχουν προειδοποιητικό μήνυμα τα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις χρωστικές που να αναφέρει ότι τα συστατικά αυτά «μπορεί να έχουν παρενέργειες στη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών». Συγκεκριμένα εμείς είδαμε σε γνωστές βαφές για αυγά τις χρωστικές Ε102 (ταρτραζίνη), και Ε122 (αζορουμπίνη). Υπάρχει βέβαια μια εναλλακτική λύση: να χρησιμοποιήσει κανείς φυσικές βαφές, δηλαδή βαφές που προέρχονται από τρόφιμα. Τα χρώματα δεν θα είναι έντονα αλλά μπορείς να δοκιμάσεις αυτές τις ιδέες:
Φτιάξε τη βαφή:
*Βαφή Κρεμμυδιού: Βράζεις 4 φλιτζάνια φλούδα κρεμμυδιού σε 1 λίτρο νερό + 2 κουταλιές γλυκού ξύδι επί 30 λεπτά. Στραγγίζεις.
*Βαφή Κουρκουμά: Βράζεις...

19/4/11

Agro Quality Festival στην Τεχνόπολις.

Το Agro Quality Festival – Αγροτικά Ποιοτικά Προϊόντα θα πραγματοποιηθεί για 2η συνεχόμενη χρονιά στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, στις 13, 14 και 15 Μαΐου 2011. Δεκάδες παραγωγοί από όλες τις περιοχές της χώρας μας που έχουν πιστοποιήσει τα προϊόντα τους (προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ) θα παρουσιαστούν μαζί με παραδοσιακά αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ελαιόλαδο, ελιές, μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά, Ελληνικά τυριά, αλλαντικά, κρασιά, αποστάγματα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού και άλλα προϊόντα. Επιπλέον θα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη λειτουργία ενός παραδοσιακού ελληνικού χωριού των περασμένων χρόνων με μύλο, ελαιοτριβείο, τυροκομείο, μελισσοκομείο, οινοποιείο ενώ θα υπάρχουν και παιδικά εργαστήρια. Για περισσότερες πληροφορίες πήγαινε εδώ.

Χρόνια μας πολλά. Το "Να το φάω;" έκλεισε ένα χρόνο.

Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε αυτό το μπλογκ με τη σκέψη να γίνουμε πηγή αντικειμενικής πληροφόρησης για τη διατροφή και αυτά που τρώμε. Είχαμε παρατηρήσει ότι υπήρχε (και υπάρχει) μεγάλη παραπληροφόρηση για το θέμα διατροφή από τα ΜΜΕ, επαγγελματίες υγείας (διαιτολόγοι, ιατροί, γυμναστές κτλ) και εταιρίες τροφίμων. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους είτε γιατί κάποιοι πληρώνονται για να υποστηρίζουν ενα συγκεκριμένο προϊόν, είτε γιατί υπάρχει έλλειψη γνώσης από πολλούς "ειδικούς", η γιατί απλά θέλουν να πουλήσουν το προϊόν τους όπως γίνεται με τις εταιρίες τροφίμων. Το θέμα πάντως ήταν ότι ο καταναλωτής λάμβανε λανθασμένες διατροφικές πληροφορίες. Ξεκινήσαμε λοιπόν αυτή τη προσπάθεια πριν από ενα χρόνο με μηδέν επισκέπτες και φτάσαμε σε ένα χρόνο να έχουμε 17000 επισκέπτες το μήνα. Και αυτό χωρίς καμιά διαφήμιση, προώθηση η κάποια άλλη υποστήριξη. Από τα email σας, γνωρίζουμε ότι μας διαβάζουν κυρίως άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους, γονείς, δημοσιογράφοι, εταιρίες τροφίμων, διαιτολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κριτική και διατροφική αξιολόγηση για πάνω από 100 διατροφικά προϊόντα και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό να αξιολογούμε προϊόντα, να δίνουμε πληροφορίες για επίκαιρα διατροφικά θέματα και έρευνες, να εκθέτουμε παραδείγματα παραπληροφόρησης, αλλά και να προσφέρουμε συμβουλές για υγιεινή διατροφή. Θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας διαβάζετε και μας κάνετε ερωτήσεις και σχόλια. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μπλογκ που έχουν φιλοξενήσει αναρτήσεις μας. Ευχαριστούμε λοιπόν και πάλι και περιμένουμε προτάσεις και σχόλια που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του "Να το φάω"

18/4/11

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα Li Da capsules (DAI DAI HIUA JIAO NANG) και FRUTA PLANTA/REDUCE WEIGHT, τα οποία διακινούνται παράνομα ως συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για απώλεια βάρους, είναι νοθευμένα με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη. Τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν την δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους, όπως προέκυψε από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Νορβηγίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αντίστοιχα. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Νηστεία και πηγές πρωτεΐνης.

Μπήκε η Μεγάλη Εβδομάδα και οι περισσότεροι άνθρωποι αν και δεν νηστεύουν όλη τη Σαρακοστή συνήθως θα αποφύγουν τις ζωικές τροφές αυτή την εβδομάδα. Αυτό που ανησυχεί πολλά άτομα είναι να λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης. Ωστόσο όπως θα δεις είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσει κανείς έλλειψη πρωτεΐνης, αφού πολλά τρόφιμα που τρώμε καθημερινά περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη, επιπλέον οι ανάγκες μας δεν είναι τόσο μεγάλες όσο πιστεύουμε. Αρχικά να δούμε πόση πρωτεΐνη πραγματικά χρειαζόμαστε. Συχνά υπερεκτιμούμε την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε. Ενα άτομο που δεν γυμνάζεται χρειάζεται περίπου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους. Ενα άτομο που γυμνάζεται 2-4 φορές την εβδομάδα μπορεί να λαμβάνει και 1-1,2 γρ. ανά κιλό βάρους. Ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι αθλητές φτάνουν να χρειάζονται 1,5-2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους (η αλήθεια είναι όμως ότι πολλοί αθλητές λαμβάνουν περισσότερο από αυτό χωρίς να το χρειάζονται). Εκτός από τα θαλασσινά που δεν θα αναφερθούμε εδώ, υπάρχουν πολλές χορτοφαγικές (φυτικές) πηγές πρωτεΐνης. Συχνά θα έχεις ακούσει ότι κάποιες τροφές είναι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα δηλαδή αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να τα λάβουμε από τις τροφές. Ωστόσο οι μη-ζωικές πηγές πρωτεΐνης συχνά δεν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Παλαιότερα (και τώρα δηλαδή) συστήνεται να συνδυάζεις 2 μη-ζωϊκές πηγές πρωτεΐνης για να λάβεις όλα τα αμινοξέα (π.χ. ρύζι με όσπρια), ωστόσο αυτό δεν ειναι απαραίτητο. Δεν χρειάζεται να τρως αυτές τις τροφές μαζί στο ίδιο γεύμα, μπορεί να τις καταναλώσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Συμπεριλάβαμε εδώ μια λίστα με...

17/4/11

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι το προϊόν VIALIPRO, τo οποίο διατίθεται και στη χώρα μας χωρίς να είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένο με παράγωγο της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας sildenafil, όπως προκύπτει από ενημέρωση μέσω του συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίηση για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές. Το συγκεκριμένο προϊόν προωθείται για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και, όπως προέκυψε από εργαστηριακή ανάλυση, περιέχει παράγωγο της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας sildenafil χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή του. Η δραστική ουσίαsildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

16/4/11

Κάψουλες για εσπρέσο. Καλύτερες η όχι;

Το ξέρουμε ότι είναι πιο εύκολες στη χρήση τους αλλά τι γίνεται με την ασφάλεια τους; Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης έδειξε ότι ο εσπρέσο που παράγεται από τέτοιες κάψουλες (γνωστής μάρκας όπως αναφέρουν οι ερευνητές) ,έχει περισσότερο φουράνιο, μια τοξική ουσία που έχει αποδειχτεί καρκινογόνα σε πειραματόζωα σε σχέση με τον εσπρέσο που φτιάχνεται σε παραδοσιακή μηχανή και άλλους καφέδες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ποσότητα που βρέθηκε είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και ότι για να ξεπεράσει κανείς αυτά τα όρια θα πρέπει να πιει τουλάχιστον 20 φλιτζάνια καφέ εσπρέσο φτιαγμένα με αυτές τις κάψουλες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι...

15/4/11

Γάλλοι ερευνητές συμβουλεύουν να περιοριστούν τα φυλλώδη λαχανικά και το γάλα λόγω ραδιενέργειας.

Είχαμε αναφέρει σε ανάρτηση την περασμένη εβδομάδα ότι ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο στο νερό της βροχής και το γάλα στη Γαλλία. Ο CRIIRAD, ανεξάρτητος Γαλλικός οργανισμός έρευνας είχε αναφέρει ότι είχε εντοπιστεί ραδιενεργό ιώδιο-131 στο νερό της βροχής στη νοτιοανατολική Γαλλία. Στη συνέχεια δημοσίευσαν ένα έντυπο που συμβουλεύει ευπαθείς ομάδες όπως τις έγκυες γυναίκες, παιδιά και θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν φυλλώδη λαχανικά, φρέσκο γάλα και φρέσκα τυριά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί ενώ θεωρείται αμελητέος ο κίνδυνος, αν καταναλώνονται αυτές οι τροφές συχνά ειναι πολύ πιθανό σε διάστημα 2-3 εβδομάδων να συσσωρευτούν στον οργανισμό και να ξεπεραστούν τα ασφαλή όρια έκθεσης σε ραδιενέργεια, ειδικά για μικρά παιδιά 0-2 χρονών. Γι αυτό και συμβουλεύουν αυτές τς ομάδες να αποφεύγουν η να περιορίσουν την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών τον Απρίλιο.

14/4/11

Πάλι παραβάσεις το Καρφούρ.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλιότερη ανάρτηση, το Καρφούρ (Carrefour) είναι μονίμως στη λίστα του ΕΦΕΤ όταν γίνονται έλεγχοι για παραβάσεις. Αυτή τη φορά 6 καταστήματα Καρφούρ, 1 στη Κέρκυρα, 1 στη Πάτρα, 2 στη Κρήτη και 1 στη Θεσσαλονίκη έλαβαν πρόστιμα κυρίως για την κατοχή ακατάλληλων τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση η για ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής. Επιπλέον άλλο ένα κατάστημα του Μαρινόπουλου στη Θεσσαλονίκη είχε ληγμένα τρόφιμα. Το σύνολο των προστίμων έφτασε στα 43000 ευρώ, ελάχιστα αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν σχεδόν 450 καταστήματα Καρφούρ στην Ελλάδα.

Παιδικός Σταθμός με ακατάλληλα τρόφιμα για βρέφη.

Δεν μπορούσε να περάσει ασχολίαστο το γεγονός ότι έλαβε πρόστιμο από τον ΕΦΕΤ παιδικός σταθμός στη Πάτρα με την επωνυμία "ΠΕΡΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ" Γαλανού Μαρία, γιατί διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (βρεφική κρέμα και νωπό κοτόπουλο με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας) τα οποία κατασχέθηκαν αλλά και ύπαρξη τροφής για ζώα στο ψυγείο της επιχείρησης. Έχουμε να πούμε ένα πράγμα: Ντροπή. Ειναι γνωστό ότι τα παιδιά και τα βρέφη ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά την τροφική δηλητηρίαση, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του γαστρεντερικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ειδικά αν το παιδί έχει διάρροια η εμετό οδηγώντας γρήγορα σε αφυδάτωση. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός, όπως και πολλοί άλλοι σταθμοί φανταζόμαστε, ούτε τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής, αλλά προκειμένου να γλυτώσουν και μερικά ευρώ δεν πετάνε ληγμένα τρόφιμα. Ο συγκεκριμένος σταθμός έλαβε μόνο 4000 ευρώ πρόστιμο, πολύ μικρο ποσό για κάτι τόσο σημαντικό όπου διακινδυνεύεται η υγεία παιδιών.

Πρόστιμα σε 69 επιχειρησεις από τον ΕΦΕΤ.

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

Νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για επικίνδυνα πρόσθετα και συστατικά.

Το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI), μη-κερδοσκοπική οργάνωση στην Ουάσινγκτον που ασχολείται με τα διακαιώματα του καταναλωτή δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητά που σε βοηθά να μάθεις τι είναι και πόσο ασφαλή είναι τα συστατικά στα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα που αγοράζουμε και καταναλώνουμε. Η εφαρμογή αυτή σου επιτρέπει να ψάξεις πάνω από 130 πρόσθετα συστατικά με περιγραφή, τον βαθμό ασφάλειας του και αξιολόγηση από ειδικούς. Αν και η εφαρμογή είναι στα αγγλικά, τα περισσότερα προϊόντα πια που αγοράζουμε έχουν τη λίστα των συστατικών και στα αγγλικά είτε πρόκειται για ελληνικό η εισαγόμενο προϊόν. Για περισσότερες πληροφορίες για εφαρμογή στο iphone κάνε κλικ εδώ, ενώ για την εφαρμογή σε android εδώ.

13/4/11

Θα απαγορεύονται τα αναψυκτικά στη Βοστόνη.

Ο Δήμαρχος της Βοστόνης Τομ Μενίνο αποφάσισε να απαγορευτούν οι πωλήσεις αναψυκτικών στο δήμο της Βοστόνης. Αυτό θα περιλαμβάνει όλα τα δημόσια κτίρια (όπως το δημαρχείο) αλλά και τα αστυνομικά κέντρα, και σε εκδηλώσεις του δήμου, και θα επηρεάζονται και 100 μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Έτσι θα απαγορευτούν τα αναψυκτικά, το εμφιαλωμένο τσάι με ζάχαρη και τα αθλητικά ροφήματα και θα αντικατασταθούν με χυμούς, ημιάπαχο γάλα και εμφιαλωμένο νερό. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα αναψυκτικά ειδικά στις Η.Π.Α. έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου: "δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα 3 δις που χαλάνε οι εταιρίες αναψυκτικών για μάρκετινγκ αλλά μπορούμε να στείλουμε μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να πωλούνται τα αναψυκτικά παντού". Ήδη έχουν απαγορευτεί τα αναψυκτικά σε όλα τα σχολεία της πόλης από το 2004, και φαίνεται ότι η απαγόρευση αυτή είναι αποτελεσματική. Σύμφωνα με στοιχεία από το Χάρβαρντ, όπου επίσης έχουν απαγορευτεί τα αναψυκτικά από το 2004, έχει σημειωθεί πτώση κατανάλωσης αναψυκτικών από τους φοιτητές κατά 18 τοις εκατό. Εδώ δυστυχώς στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα αναψυκτικά μπορεί θεωρητικά να απαγορεύονται στα κυλικεία των σχολείων αλλά οι εταιρίες αναψυκτικών έχουν εισχωρήσει με διάφορους άλλους (πιο έμμεσους) τρόπους στα σχολεία. Η Coca Cola για παράδειγμα έχει οργανώσει διάφορα προγράμματα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και άλλων φορέων όπου δημιουργούν και διδάσκονται προγράμματα που εστιάζουν στη σωματική δραστηριότητα (όχι τοσο στη διατροφή, θα ήταν γελοίο άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο από εταιρεία αναψυκτικών) σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η εταιρία, στα προγράμματα αυτά εχουν λάβει μέρος πάνω από 30000 Έλληνες μαθητές.

12/4/11

Έξυπνα σνακ για να ελέγχεις την όρεξη σου.

Σε πρόσφατη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί για μια έρευνα που είχε να κάνει με τη συχνότητα των γευμάτων. Για πολλά άτομα το υγιεινό τσιμπολόγημα ενδιάμεσα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης. Εκτός όμως από το καθιερωμένο φρούτο τι άλλο μπορεί να φάει κανείς ενδιάμεσα; Όπως έχουμε πει καλό είναι ότι και να φας να συνδυάζει και λίγη πρωτεΐνη που βοηθά στον περιορισμό της όρεξης αλλά και στην διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον όταν μιλάμε για σνακ, δεν μιλάμε για κανονικό γεύμα, οι θερμίδες που καταναλώνεις με αυτά τα μίνι γεύματα θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 100-200 θερμίδες, ίσα-ίσα δηλαδή για να σου κόψουν την όρεξη αλλά όχι και υποχρεωτικά να σε χορτάσουν. Οι επιλογές είναι ατέλειωτες και εμείς δίνουμε κάποιες ιδέες. Το γενικό νόημα είναι να συνδυάζει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ενώ τα σνακ που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτά που προωθούνται ως έτοιμα σνακ όπως μίνι σακουλάκια με μπισκότα και κρακεράκια, αλλά και σνακ που αποτελούνται κυρίως μόνο από υδατάνθρακες.
Τι να φας:
*Μια χούφτα ξηρούς καρπούς
*Τυρί + Φρούτο (τα μήλα και τα σταφύλια ταιριάζουν με το τυρί)
*Δημητριακά ολικής αλέσεως (χωρίς ζάχαρη) + λίγους ξηρούς καρπούς + μεριές σταφίδες
*Γάλα + Φρούτο
*Μισό σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως + τυρί + ντομάτα
*Μια φέτα ψωμί ολικής με ταχίνι
*1 βραστό αυγό + 1 μικρό κριθαρένιο παξιμάδι
*1 ντομάτα + λίγο λάδι + 1 μικρό κομμάτι τυρί
Τι να μην φας:
*Έτοιμα γιαουρτάκια με πρόσθετα συστατικά...

11/4/11

Ο ΣΕΒΤ, οι διαιτολόγοι και το κράτος.

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί για τις διάφορες συνεργασίες εις βάρους του καταναλωτή θα λέγαμε, των εταιριών τροφίμων και των διαιτολόγων. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει ιδιαίτερα αφού ο ίδιος ο ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) που έχει μέλη διάφορες εταιρίες όπως την Coca Cola, Pepsico, Ferrero, Nestle αναφέρει σε μια ημερίδα που είχε οργανωθεί από τον ΕΦΕΤ ότι συνεργάζεται με διάφορους συλλόγους και εταιρίες η ακόμα και πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα η παρουσίαση που έγινε από τη Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ Βάσω Παπαδημητρίου, αναφέρει ότι ο ΣΕΒΤ συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων "για την ανάληψη δράσεων, που αναδεικνύουν μέσα από το δημόσιο διάλογο τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στη διατήρηση της καλής υγείας". Η αλήθεια είναι ότι οι συνεργασίες αυτές είναι άνισες για πολλούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Η αλήθεια είναι ότι οι συνεργασίες αυτές δεν γίνονται για να αναδεικνύουν τον δημόσιο διάλογο, αλλά για να φαίνονται ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες νοιάζονται για το καλό του καταναλωτή, ενώ στην ουσία απλά χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους οργανισμούς για να βελτιώσουν την εικόνα τους και αυτή των προϊόντων τους. Κάποιος μπορεί να πει "μα χρειάζεται διάλογος μεταξύ του ΣΕΒΤ και των διαιτολόγων και πανεπιστημίων για να βελτιωθούν τα πράγματα". Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε δει κάποιον "διάλογο", το μόνο που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι να επιβάλλονται οι εταιρίες τροφίμων με τη βοήθεια του κράτους και των επιστημόνων υγείας. Μερικά παραδείγματα: Η επιβολή της σήμανσης των Ενδεικτικών Ημερήσιων Προσλήψεων (GDAs) δημιουργία εταιριών όπως Coca Cola, Nestle, Unilever, που στην ουσία παρουσιάζει τις διατροφικές πληροφορίες διαστρεβλωμένες έτσι ώστε όλες οι τροφές να φαίνονται υγιεινές. Ο ΣΕΒΤ ξεκίνησε από το 2008 μια τηλεοπτική καμπάνια «Μάθε τι τρως με μια ματιά» για να προωθήσει αυτή τη παραπλανητική σήμανση που έγινε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή αλλά και εγκρίθηκε και ως κοινωνικό μήνυμα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μην ξεχνάμε όμως και τις διάφορες συνεργασίες με συλλόγους και πανεπιστήμια μέσω χορηγιών από εταιρίες τροφίμων που μόνο υγιεινά προϊόντα δεν έχουν και που έχουν σαν αποτέλεσμα να πείθουν τον καταναλωτή με την ευλογία των διαιτολόγων, ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα κάνουν καλό στους καταναλωτές....

9/4/11

ΕΦΕΤ: Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το Πασχαλινό τραπέζι

*Να μην αγοράζετε σφάγια αμνοεριφίων (αρνιά και κατσίκια) που δε φέρουν προβλεπόμενες σφραγίδες γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σε μη ελεγχόμενους από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες χώρους με ανθυγιεινές συνθήκες.
*Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σήμα ωοειδές η στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα» προέλευσης, «ΕLLAS» η «ΕL».
*Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) η ερυθρό (χρωστική Ε129, ερυθρό Allura) και έχει σήμα ωοειδές η στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης
*Για τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής η όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», (χρωστική Ε155) δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή η στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
*Κάθε σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
*Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι...

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση Κρασιού με κομμάτια γυαλιού.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., κατά τους ελέγχους του, ενημερώθηκε για τη διακίνηση κρασιών , στα οποία παρατηρήθηκε παρουσία γυαλιού. Πρόκειται για κρασιά , σε συσκευασίες του 1,5 L, τα οποία έχουν εμφιαλωθεί από την εταιρεία «ΙΝΟ Α.Ε» 3ο χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Θήβας- Αθηνών» και πωλούνται μέσω της εταιρείας «LIDL Hellas». Το πρόβλημα αρχικά εντοπίστηκε στα κάτωθι προϊόντα:
«Ερυθρός ξηρός Οίνος 1,5L», με αριθμούς παρτίδας L0811W4 & L0712W4
«Λευκός ξηρός Οίνος 1,5L», με αριθμό παρτίδας L0911W4
Η εταιρεία «LIDL Hellas» προχώρησε και σε προληπτική ανάκληση επιπλέον παρτίδων και συγκεκριμένα:
«Ερυθρός ξηρός Οίνος 1,5L», με αριθμοί παρτίδας L0914W4 & L1015W4
«Λευκός ξηρός Οίνος 1,5L», με αριθμοί παρτίδας L0711W4 & L0915W4

8/4/11

Οι υπέρβαρες γυναίκες αλλά και οι αδύνατες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν το παιδί τους.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο στο Newcastle στη Βρετανία, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (εμβρυικό θάνατο) η μέχρι και 1 χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού (βρεφικό θάνατο). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κίνδυνος θανάτου του εμβρύου η βρέφους ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι το λιγότερο κίνδυνο είχαν οι γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος 23 με μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν οι γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ αλλά και αυτές που έχουν χαμηλό ΔΜΣ δηλαδή γυναίκες με χαμηλό βάρος. Έτσι για παράδειγμα μια γυναίκα με ύψος 1,70 μ. και 87 κιλά θεωρείται υπέρβαρη. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο. Φυσιολογικός ΔΜΣ θεωρείται 18,5 με 24,9. Η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από 40932 εγκυμοσύνες από 5 διαφορετικά μαιευτήρια. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι ο ιδανικός αριθμός ΔΜΣ για το παιδί είναι το 23. Προσθέτουν ότι έχει σημασία να βοηθούνται οι γυναίκες να αποκτήσουν ένα υγιές βάρος πριν μείνουν έγκυος. Δυστυχώς όμως...

7/4/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Τυρί Fina.

Μας ζητήθηκε να κάνουμε κριτική για το τυρί με χαμηλά λιπαρά Fina. Όπως και το Milner, το Σουηδικής παραγωγής Fina παράγεται από αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδος. Δεν περιέχει υποκατάστατα λίπους η άλλα συστατικά που μπορεί να προσθέσουν όγκο στο προϊόν. Περιέχει ακόμα λιγότερα λιπαρά από το Milner και φυσικά λιγότερες θερμίδες. Περιέχει 69 θερμίδες ανά 30 γρ. (περίπου μία φέτα) ενώ το Milner περιέχει 80 θερμίδες και το κανονικό κίτρινο τυρί περιέχει περίπου 108 θερμίδες. Όπως αναφέραμε και για τα προηγούμενα τυριά η διαφορά θερμίδων είναι μικρή και τίθεται και θέμα γεύσης. Επιπλέον, πρέπει να πούμε ότι το τυρί πρέπει να αποτελεί συνοδευτικό στα γεύματα μας και όχι κυρίως συστατικό. Κατά τ'αλλα όπως αναφέραμε και πριν...

6/4/11

Στη Γαλλία ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο στο νερό της βροχής και το γάλα.

Αφότου το ραδιενεργό σύννεφο από τη Ιαπωνία έφτασε στην Ευρώπη, οι Γαλλικές αρχές έχουν εντοπίσει ραδιενεργό ιώδιο-131 στο νερό της βροχής και το γάλα. Ο CRIIRAD, ανεξάρτητος Γαλλικός οργανισμός έρευνας αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί ραδιενεργό ιώδιο-131 στο νερό της βροχής στη νοτιοανατολική Γαλλία. Την ίδια στιγμή το Γαλλικό Ινστιτούτο για την Προστασία από Ακτινοβολία και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN), ο εθνικός δημόσιος φορέας ελέγχου πυρηνικών και ραδιολογικών κινδύνων, αναφέρει ότι βρέθηκαν ιώδιο-131 στο γάλα. Κάτω από κανονικές συνθήκες, δεν πρέπει να ανιχνεύεται ίχνος ιωδίου-131 στο νερό της βροχής ή στο γάλα. Η ποσότητα αναφέρεται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, ιδιαίτερα σε σύγκριση με αυτά που παρατηρήθηκαν μετά το Τσερνομπίλ το 1986, και οι αρχές τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Πάντως, σύμφωνα με CRIIRAD, η μόλυνση του αέρα, και κατά συνέπεια της βροχής, θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σπανάκι, σαλάτες και άλλα λαχανικά με μεγάλες επιφάνειες είναι από τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μόλυνση αν καλλιεργούνται έξω και εκτίθενται στη βροχή. Ενώ υπάρχει...

5/4/11

Ομιλία: "Μεσογειακή Διατροφή και Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα".

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στις 19:00, η Η Επιτροπή των Φίλων της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής διοργανώνει εκδήλωση με ομιλήτρια την κυρία Αντωνία Τριχοπούλου, Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "Μεσογειακή Διατροφή και Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα". Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών "Κ. Παλαμάς", Ακαδημίας 48 και Σίνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες κάλεσε το τηλέφωνο 210-675393.

Τελικά οι πολυβιταμίνες προστατεύουν την υγεία μας;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα μάλλον όχι. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology και συγκέντρωσε πληροφορίες από 182099 άτομα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνoυν ότι η χρήση πολυβιταμινών προστατεύει και μειώνει το κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου. Οι ερευνητές που είναι από το Κέντρο Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάι, προσθέτουν ότι λίγες μικρές έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες βιταμίνες μπορεί να προστατέψουν από αυτές τις ασθένειες, αλλά χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένοι συνδυασμοί βιταμινών και όχι συνηθισμένες πολυβιταμίνες που υπάρχουν στην αγορά. Επιπλέον δεν βρήκαν διαφορά στα αποτελέσματα τους σε σχέση με ηλικία, Δείκτη Μάζας Σώματος, κάπνισμα, και προ-υπάρχουσες ασθένειες. Έχουμε αναφερθεί για το ποιοι χρειάζονται βιταμίνες, και οι περισσότεροι από μας δεν...

4/4/11

Να γιατί ο χυμός και η ζάχαρη δεν είναι ακίνδυνα για τα παιδιά.

Αυτή είναι μια φωτογραφία που έστειλε ένας οδοντίατρος σε μια ξένη ιστοσελίδα που ασχολείται με τη διατροφή. Η φωτογραφία είναι ενός τετράχρονου παιδιού. Ο οδοντίατρος αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στη κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών. Μα θα σκεφτεί κανείς ότι οι χυμοί είναι υγιεινοί, έτσι δεν είναι; Εξαρτάται, αλλά όπως έχουμε πει ο χυμός δεν ειναι απαραίτητος για ενα παιδί, καλύτερα να λαμβάνει τις βιταμίνες του φρούτου από το ίδιο το φρούτο, επιπλέον η οξύτητα των χυμών προκαλούν φθορά στα δόντια και τέλος μην ξεχνάμε ότι πολλά ροφήματα που απευθύνονται σε παιδιά περιέχουν κάποια μορφή ζάχαρης η είναι από συμπυκνωμένο χυμό που επίσης μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη (δες εδώ πως). Εκτός όμως από χυμούς εμείς θέλουμε να προσθέσουμε ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κατανάλωσης όλων αυτών το τροφών που απευθύνονται τάχα σε παιδιά και που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα για να δώσουν την εντύπωση του υγιεινού, αλλά και περιέχουν και μπόλικη ζάχαρη όπως έχουμε διαπιστώσει από τις κριτικές μας σε αυτό το μπλογκ. Πριν λοιπόν εμπιστευτείς αυτά τα λεγόμενα παιδικά προϊόντα, κοίτα τις ετικέτες θα ανακαλύψεις ότι τελικά δεν είναι και τόσο "παιδικά".

3/4/11

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση ζυμαρικών με έντομα.

Ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε την διακίνηση ζυμαρικών στα οποία βρέθηκαν έντομα. Πρόκειται για ζυμαρικά με εμπορική ονομασία « DE CECCO MAFALDINE DURUM WHEAT SEMOLINA PASTA No2» σε συσκευασία των 500 gr. Τα εν λόγω προϊόντα αφορούν σε τρεις (3) συγκεκριμένες παρτίδες με ημερομηνίες ανάλωσης 14.01.13, 21.03.13 & 16.06.13. Το προϊόν παράγεται στην Ιταλία από την εταιρεία «F. LLI CECCO di FILIPPO FARA S. MARTINO SpA», εισάγεται και διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρεία «ΧΟΡΕΚΑ Α.Ε.Β.Ε.» που εδρεύει στην οδό Χαλεπά-Γέρακα Αττικής. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την ανωτέρω εταιρεία την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων.

2/4/11

Χορτοφάγοι γονείς κατηγορούνται ότι προκάλεσαν το θάνατο της κόρης τους.

Έτσι αναφέρουν οι περισσότεροι τίτλοι ειδήσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Αναφέρεται ότι το 11 μηνών βρέφος πέθανε λόγω της διατροφής που του επέβαλαν οι γονείς και η οποία απαγόρευε την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης. Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, η υπόθεση έχει ως εξής: Το ζευγάρι ζει στη Βόρεια Γαλλία και είναι αυστηροί χορτοφάγοι (δεν τρώνε τροφές ζωικής προέλευσης). Σύμφωνα με πηγές από ξένες εφημερίδες η μητέρα θήλαζε αποκλειστικά το παιδί της. Το Μάρτιο του 2008 κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες γιατί το βρέφος είχε ιδρώσει υπερβολικά και συνεχώς έκλαιγε, και όταν έφτασαν οι πρώτες βοήθειες διαπιστώθηκε ότι το παιδί ήταν νεκρό. Το παιδί ήταν μόνο 5,8 κιλά ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 8 κιλά. Το βρέφος είχε και έλλειψη βιταμίνης Α και Β12. Πριν όμως βιαστούμε να δαιμονοποιήσουμε την χορτοφαγία η ακόμα και το θηλασμό, ας δούμε και άλλες λεπτομέρειες: όταν το παιδί ήταν 9 μηνών είχε βρογχίτιδα και ο παιδίατρος τους σύστησε να πάνε το παιδί στο νοσοκομείο γιατί δεν είχε πάρει και βάρος, δεν το έκαναν. Επιπλέον οι γονείς ήταν κατά των καθιερωμένων φαρμάκων και προσπαθούσαν να θεραπεύσουν το παιδί με φυσικά γιατρικά. Είχαν σταματήσει να πλένουν το βρέφος με νερό και το έπλεναν με άργιλο. Όσο αφορά τον θηλασμό, τα στοιχεία δείχνουν ότι το γάλα μιας μάνας που είναι αυστηρή χορτοφάγος έχει έλλειψη σε βιταμίνη Β12 και παρατηρείται και έλλειψη και στο βρέφος. Θα πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα της βιταμίνης αυτή και το βρέφος για να μην παρατηρηθεί έλλειψη, αυτό δεν έγινε εδώ. Επιπλέον οι συστάσεις για το θηλασμό αναφέρουν ότι το μητρικό γάλα (αποκλειστικά) μπορεί να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους τους πρώτους 6 μήνες (για γυναίκες που δεν είναι αυστηροί χορτοφάγοι), μετά τους 6 μήνες πρέπει να αρχίσει η εισαγωγή άλλων τροφών κάτι που φαίνεται ότι δεν έγινε σε αυτή τη περίπτωση. Όταν λοιπόν οι γονείς αρνούνται να δώσουν την κατάλληλη θεραπεία σε ένα άρρωστο παιδί και αγνοούν το γεγονός οτι δεν παίρνει βάρος, άσχετα με το αν είναι χορτοφάγοι, έχουμε περίπτωση αμέλειας, έλλειψη πληροφόρησης (η λανθασμένης πληροφόρησης) αλλά και φανατισμού για ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Δεν έχει να κάνει ούτε με τη χορτοφαγία ούτε με το θηλασμό.

1/4/11

Ναι η Όχι στα συχνά μικρά γεύματα για αδυνάτισμα;

Μια από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές που ακούμε από παντού είναι να τρώμε πολλά και συχνά γεύματα. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι όταν τρώμε συχνά αυτό βοηθά στο να ελέγχουμε την πείνα μας, δηλαδή με το να τρώμε συχνά δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να πεινάσει υπερβολικά με αποτέλεσμα όταν τελικά βρούμε ευκαιρία, να φάμε ότι βρούμε μπροστά μας. Τα συχνά γεύματα φαίνεται επίσης να βοηθούν στο να διατηρείται το σάκχαρο στο αίμα σταθερό, επίσης σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο της πείνας. Τέλος έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ έδειξε ότι άτομα που τρώνε συχνά γεύματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα της κακής LDL χοληστερίνης στο αίμα τους. Μια νέα έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο Purdue έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά στο αίσθημα πείνας μεταξύ ατόμων που κατανάλωναν 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα με άτομα που κατανάλωναν 6 μικρά γεύματα την ημέρα (και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τις ίδιες συνολικές θερμίδες). Αυτό το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο με την έννοια ότι αν τρως μόνο μικρά γεύματα τύπου σνακ δεν έχεις ποτέ την ικανοποίηση ενός μεγάλου γεύματος. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που συχνά παρατηρείται είναι άτομα να καταναλώνουν ένα πολύ μικρο πρωινό, συχνά ανύπαρκτο, π.χ καφέ με ένα κουλούρι, και μετά να ξανατρώνε το βράδυ χωρίς να τρώνε τίποτα όλη μέρα. Εκεί τα πράγματα χαλάνε γιατί έχεις φτάσει σε σημείο να πεινάς πολύ, τα επίπεδα σακχάρου έχουν αποσταθεροποιηθεί και στο τέλος της ημέρας η κούραση μαζί με τη πείνα δεν οδηγούν σε πολύ καλές διατροφικές επιλογές. Μία πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών για το θέμα συχνότητας γευμάτων από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι έδειξε ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από 3 γευμάτων την ημέρα δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την όρεξη (δηλαδή δεν την αύξησε ούτε τη μείωσε)...