31/5/11

Σχετικά με το βακτήριο στα Ισπανικά αγγούρια.

Οι αρχές αναφέρουν ότι έχουν προκληθεί 14 θάνατοι ενώ έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί 329 άτομα. Στις 26 Μαΐου αναφέρεται ότι αγγούρια μολυσμένα με το βακτήριο ήταν από τη Μάλαγα και Αλμερία στη Ισπανία. Ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες και αναφέρεται ότι τα αγγούρια μπορεί να μολύνθηκαν κατά τη μεταφορά τους η και από άλλες πηγές. Οι Ισπανοί σταμάτησαν τις δραστηριότητες στις φάρμες στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ αναφέρεται ότι αυτά τα αγγούρια μπορεί να διανεμήθηκαν και στην Ουγγαρία, Αυστρία, Γαλλία,Λουξεμβούργο και Τσεχοσλοβακία. Οι υπηρεσίες υγείας της Γερμανίας συστήνουν στο κοινό να αποφύγει την κατανάλωση αγγουριού, ντομάτας και μαρουλιού. Η Αυστρία απαγόρευσε την εισαγωγή αγγουριών, ντομάτας και μελιτζάνας μέσω Γερμανίας, ενώ η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή κάποιων λαχανικών από Γερμανία και Ισπανία και αναφέρει ο διευθυντής προστασίας του καταναλωτή ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα απαγορεύσουν την εισαγωγή λαχανικών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι είναι αυτό το βακτήριο;
Το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli. είναι μια υποκατηγορία του βακτηριδίου Ε. Coli που μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή αιμορραγική κολίτιδα στους ανθρώπους. Η αιμορραγική κολίτιδα στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), που είναι σημαντική αιτία της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Οι πηγές αυτού του βακτηρίδιου είναι ζώα όπως τα βοοειδή και τα πρόβατα, τα οποία είναι μολυσμένα, αλλά ασυμπτωματικά και αποβάλουν το βακτήριο στα κόπρανα. Οι άνθρωποι μολύνονται με το βακτήριο όταν...

30/5/11

Πρόγραμμα υγιεινής διατροφής στα σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Κάτι όμως δεν μας αρέσει.


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο κος ΤΙ-ΤΡΩΣ πάει σχολείο» θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης από ομάδες διαιτολόγων και παιδοδιατροφολόγων. Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη και η αντιδημαρχία Πολιτισμού – Παιδείας και Τουρισμού στα πλαίσια των προσπαθειών τους για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αντίστοιχα, θα εφαρμόσουν σε συνεργασία με την εταιρεία Lidl-Hellas. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που δεν μας αρέσει: γιατί πρέπει ένα τέτοιο πρόγραμμα να γίνεται σε συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρία; Έχουμε δει και στο παρελθόν ότι σχεδόν πάντα σε αυτές τις συνεργασίες ζητείται κάποιο αντάλλαγμα.
Το όλο πρόγραμμα και τα κείμενα επιμελήθηκαν οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι: Μαρία Χασαπίδου, Ειρήνη Πασχαλέρη, Έφη Δασκάλου, Νάσια Πασχαλέρη και η φιλόλογος – παιδαγωγός της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Ελένη Χοντολίδου οι οποίες θα ενημερώσουν τα παιδιά σε θέματα διατροφής μέσα από ποικίλα διατροφικά κουίζ. Αυτό ειναι το δεύτερο πράγμα που μας παραξένεψε: Εμείς έχουμε κάποιες ερωτήσεις για την αντιδημαρχία που οργάνωσε αυτό το πρόγραμμα: Στη λίστα των διαιτολόγων υπάρχει μία βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή (έτσι αναφέρει το βιογραφικό της). Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Έχει πτυχίο στη διαιτολογία/διατροφή η όχι;. Επίσης παρατηρήσαμε ότι υπάρχει και δεύτερη διαιτολόγος, που από αυτά που καταλαβαίνουμε είναι αδερφή της Βιολόγου και φαίνεται ότι μόλις έχει αποφοιτήσει από τη σχολή της, έχει άραγε αρκετή εμπειρία για αυτό το πρόγραμμα; Θεωρούμε απαραίτητο ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την εκπαίδευση των παιδιών μας να γνωρίζουμε τα βιογραφικά (σπουδές, εμπειρία) των ανθρώπων που θα μιλήσουν σε αυτά για την υγεία τους και τη διατροφή τους, αλλά και με τι κριτήρια επιλέχτηκαν τα συγκεκριμένα άτομα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει αξιόπιστες και σωστές πληροφορίες για τη διατροφή από άτομα με αποδεδειγμένες σπουδές και εμπειρία στο χώρο και όχι από αναξιόπιστους παράγοντες. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο γονιός τι πληροφορίες λαμβάνει το παιδί του και από ποιον, και όχι να δέχεται τυφλά τον οποιονδήποτε, αλλά...

28/5/11

Αποτελέσματα έρευνας για τις συνθήκες θηλασμού στην Ελλάδα.

Μιας και έχουμε αναφερθεί αρκετά στη παιδική διατροφή και στο θηλασμό, δημοσιεύουμε αποσπάσματα από μια πρόσφατη έρευνα που έγινε για τον θηλασμό στην Ελλάδα που αναρτήθηκε στο mitrikosthilasmos.gr: "Μπορεί διεθνώς ο μητρικός θηλασμός να θεωρείται ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής ενός παιδιού, όχι μόνο κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του αλλά και κατά τα πρώτα 2-3 χρόνια αυτής και να γίνονται συστηματικά προσπάθειες προαγωγής και υποστήριξής του από ομάδες, οργανώσεις ακόμη και κυβερνήσεις... στην Ελλάδα όμως η κατάσταση παραμένει ακόμη και σήμερα δραματική. Οι Ελληνίδες θηλάζουν κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο σε ποσοστό 88% και αρκετά συχνά αποκλειστικά (58%) αλλά κατά συντριπτική πλειοψηφία εγκαταλείπουν πολύ πριν τους 6 πρώτους μήνες και το μητρικό γάλα δίνει τη θέση του σε κάποιο τροποποιημένο γάλα αγελάδας για βρέφη. Οι καισαρικές τομές δίνουν και παίρνουν εμποδίζοντας συχνά την έναρξη του θηλασμού, τα νοσοκομεία δεν τηρούν ούτε τα μισά από τα αναγκαία βήματα για να είναι φιλικά προς τα βρέφη και ο διεθνής κώδικας εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος παραβιάζεται ασύστολα καθημερινά και ποικιλοτρόπως!
Η έρευνα
Ο Σύλλογος Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδος "Γαλαξίας" σε συνεργασία με το mitrikosthilasmos.com τον περασμένο Μάρτιο διεξήγαγαν σχετική διαδικτυακή έρευνα για τις συνθήκες θηλασμού στη χώρα με τη μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά και σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη (Ιούνιος 2009) φανερώνουν με αξιοσημείωτη ομοιότητα πως σχεδόν 2 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της, ελάχιστη πρόοδος έγινε για την προώθηση του θηλασμού στην Ελλάδα. 2290 μητέρες αποτύπωσαν την εμπειρία τους για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν τόσο από τις κλινικές και τα μαιευτήρια που γέννησαν αλλά και από τους επαγγελματίες υγείας που συναναστράφηκαν και χρειάστηκαν την ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστήριξή τους στο ρόλο της μητρότητας και της διατροφής των παιδιών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει πως το 58% των μητέρων δεν είχαν πληροφορίες για τον μητρικό θηλασμό πριν τον τοκετό, 54% χρειάστηκε να κάνει προσωπική αναζήτηση από διάφορες πηγές ενώ το 62% δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές συναντήσεις ή σεμινάρια για τον θηλασμό πριν τη γέννηση του παιδιού τους.
Το σύστημα υγείας και οι χρυσές πρώτες δύο ώρες
Το σύστημα υγείας που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας στερεί από μητέρες και βρέφη τη σπουδαιότητα της πρώτης επαφής και...

27/5/11

Η ασπαρτάμη ασφαλής; Τότε γιατί ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειγόντως επανεξέταση της ασφάλειας της;

Όπως φαίνεται δεν είμαστε οι μόνοι που δεν πιστεύουμε ότι η ασπαρτάμη είναι ακίνδυνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να κάνει πλήρη επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης γιατί μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της αλλά και γιατί η EFSA αποφάσισε να μελετήσει εκτενέστερα 2 πρόσφατες έρευνες σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο δράση αλλά την επιρροή που μπορεί να έχει η ασπαρτάμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι λίγο περίεργο αφού μόλις πριν μερικούς μήνες η EFSA επέμενε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για αυτές τις 2 έρευνες, τότε γιατί η ίδια ξαναμελετά αυτές τις ίδιες 2 έρευνες; Επιπλέον τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να υπάρχει υποχρεωτικό προειδοποιητικό μήνυμα σε προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη που να αναφέρει ότι "μπορεί να είναι ακατάλληλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης". Το θέμα δεν έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα στα ΜΜΕ (ξένα και Ελληνικά), γιατί άραγε; Ευχαριστούμε τον αναγνώστη που μας ενημέρωσε και μας έστειλε πληροφορίες για αυτό το θέμα.

26/5/11

Οι γιατροί δεν είναι διαιτολόγοι.

Το έχουμε ξαναπεί, αλλά θα πρέπει επιτέλους οι δημοσιογράφοι που καλούν γιατρούς για να δίνουν διατροφικές συμβουλές να κάνουν λίγο έρευνα πριν καλέσουν ενα γιατρό να μας πει τι να τρώμε. Αυτό το αναφέρουμε γιατί μας το θύμισε η χθεσινή εκπομπή στο ΣΚΑΙ Life όπου είχαν καλέσει μια ιατρό που δεν έχει κάνει σπουδές στη διατροφή (αναφέρει όμως ότι έχει σπουδές στη χειρουργική της παχυσαρκίας που είναι όμως άλλος τομέας-άλλο χειρουργείο και φάρμακα και άλλο διατροφή), να δώσει τις συμβουλές της. Μάλιστα η ιατρική συντάκτης της εκπομπής εντυπωσιάστηκε και ανέφερε ότι πόσο σημαντικό είναι που είναι γιατρός γιατί ως γιατρός έχει μάθει πρώτα για τη φυσιολογία/ανατομία του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο από αυτά που είπε η συγκεκριμένη γιατρός έδειξε ημιμάθεια στον τομέα της διατροφής τουλάχιστον. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα: είναι απαραίτητο να υπάρχει γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας και γι' αυτό και οι φοιτητές διατροφής και διαιτολογίας είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν μαθήματα φυσιολογίας, ανατομίας και βιολογίας. Επιπλέον πρέπει να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι γιατροί γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τη διατροφή, έρευνες που έχουν γίνει σε αμερικάνικες σχολές ιατρικής δείχνουν ότι η διατροφική εκπαίδευση είναι πολύ μικρή (και ανύπαρκτη σε μερικές περιπτώσεις) για τους φοιτητές ιατρικής. Θα πρέπει επιτέλους...

25/5/11

Το μπουκάλι αυξάνει τις πιθανότητες παιδικής παχυσαρκίας.

Αμερικάνικη έρευνα που θα δημοσιευτεί στο Journal of Pediatrics έδειξε ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν το μπουκάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στα 5 τους χρόνια. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 6750 παιδιά. Από αυτά, το 22% χρησιμοποιούσε μπουκάλι για παρατεινόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή στα 2 τους χρόνια χρησιμοποιούσαν ακόμα μπουκάλι για να πίνουν σχεδόν όλα τα ροφήματα τους και η πήγαιναν για ύπνο με το μπουκάλι που περιείχε ρόφημα με θερμίδες (π.χ. γάλα). Σχεδόν το 23% των παιδιών που χρησιμοποιούσαν μπουκάλι στα 2 τους χρόνια ήταν παχύσαρκα όταν ήταν 5 1/2 χρονών. Και αναφέρουν οι ερευνητές ότι "τα παιδιά που πίνουν ακόμα με μπουκάλι στην ηλικία των 2 ετών έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα όταν είναι 5 χρονών σε σχέση με παιδιά που δεν πίνουν από μπουκάλι". Και προσθέτουν ότι "όταν ενα παιδί πίνει από μπουκάλι πέρα από τη βρεφική ηλικία αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην εμφάνιση παχυσαρκίας κάνοντας το παιδί να καταναλώνει πολλές θερμίδες. Ενα κοριτσάκι 24 μηνών μέτριου βάρους και ύψους που πάει στο κρεββάτι με ενα μπουκάλι γάλα των 240 ml θα λάβει 12% των καθημερινών της αναγκών σε θερμίδες από αυτό το μπουκάλι". Πάντως οι ερευνητές αναφέρουν ότι...

24/5/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Nestea Πράσινο Τσάι Χωρίς Ζάχαρη.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Έχει ελάχιστες θερμίδες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει κάποιες πιθανών επικίνδυνες γλυκαντικές ουσίες.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Το έτοιμο εμφιαλωμένο τσάι προωθείται ιδιαίτερα αυτή την εποχή για δύο λόγους: είναι δροσερό αλλά και γιατί έχει αποκτήσει τη φήμη ότι αδυνατίζει. Βλέπουμε και στο συγκεκριμένο προϊόν να αναφέρεται στη συσκευασία η φράση "για εξαιρετική φόρμα" που είναι λίγο αόριστη αλλά εμάς μας φαίνεται ότι υπονοεί ότι θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλό σώμα. Ναι έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι όντως μπορεί να βοηθήσει...λίγο: μπορεί να ανεβάσει λίγο το μεταβολισμό και να προκαλέσει μια μικρή απώλεια λίπους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να έχει τέτοιο αποτέλεσμα. Πρόσφατη έρευνα που ανέλυσε πολλές μάρκες έτοιμου εμφιαλωμένου τσαγιού έδειξε ότι τελικά πολλές μάρκες περιείχαν πολύ μικρή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι και οι ουσίες που ευθύνονται για τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού. Όσο για το "χωρίς ζάχαρη" το ρόφημα αυτό περιέχει τις γλυκαντικές ουσίες ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο και σουκραλόζη. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδώ οι δύο πρώτες γλυκαντικές ουσίες έχουν συσχετιστεί με καρκίνο ενώ η σουκραλόζη φαίνεται να είναι ασφαλής αλλά δυστυχώς συνήθως συνδυάζεται με τις άλλες όχι ακίνδυνες γλυκαντικές ουσίες. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να σε κάνουν να θες και να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες (δες εδώ). Ίσως είναι μια καλύτερη επιλογή από το να πιεις κάποιο ρόφημα γεμάτο ζάχαρη, ωστόσο από άποψη συστατικών στο μόνο που διαφέρει από ένα αναψυκτικό τύπου γκαζόζα, είναι ότι δεν περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, μάλιστα...

23/5/11

Άλλο παράδειγμα παραπληροφόρησης: η Τατιάνα, τα playmate, και η δίαιτα που χάνεις 4 κιλά σε μία εβδομάδα.

Τι να πρωτοπούμε για την εκπομπή της Τατιάνας την περασμένη εβδομάδα. Είχε καλεσμένα τα υποψήφια playmate και τους ρώταγε τα μυστικά της διατροφής τους. Σχεδόν όλες λοιπόν ανέφεραν ότι πίνουν πράσινο τσάι κάθε μέρα όπου παρεμπιπτόντως στη σκηνή πίσω από τη Τατιάνα ήταν ενα ψυγείο γεμάτο με εμφιαλωμένα πράσινα τσάγια γνωστής εταιρίας που μάλλον ήταν και χορηγός. Έτσι η γνωστή εταιρία πράσινου τσαγιού μάλλον έλπιζε ότι οι τηλεθεατές (στη πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια) θα πιστέψουν ότι αφού αυτά τα playmate πίνουν το συγκεκριμένο τσάι και έχουν αυτά τα σώματα θα το πιουν (και θα αγοράσουν) αυτό το τσάι και αυτές. Πριν πάτε όμως να πιείτε αυτό το εμφιαλωμένο τσάι ξανασκεφτείτε το και δείτε αυτή την έρευνα. Όσο για τη δίαιτα που χάνεις 4 κιλά σε μία εβδομάδα το έχουμε ξαναπεί, όταν χάνεις πάνω από 1 με 2 κιλά σε μια εβδομάδα να ξέρεις ότι τα περισσότερα από αυτά τα κιλά είναι υγρά ενώ θα χάνεις και περισσότερη μυική μάζα. Εμείς λοιπόν αναλύσαμε τη δίαιτα που παρουσίασε ο τηλεδιαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης ο οποίος για να λέμε όλη την αλήθεια προσπάθησε να διορθώσει τη Τατιάνα όταν είπε ότι με αυτή τη δίαιτα μπορεί να χάσει κανείς 4 κιλά σε μια εβδομάδα, αυτός είπε σε μια εβδομάδα και κάτι. Πάντως αυτά τα κιλά χάνονται σε 1 μήνα και όχι σε 7 μέρες. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι η δίαιτα του κ. Γρηγοράκη περιλαμβάνει περίπου 1250 θερμίδες την ημέρα. Μια γυναίκα/κοπέλα που ζυγίζει γύρω στα 65 κιλά, χρειάζεται μέσο όρο 2000-2200 θερμίδες για να συντηρήσει το βάρος της, αν λοιπόν κάποιος κόψει 1000 θερμίδες από το διαιτολόγιο του καθημερινά τότε θα έχει έλλειμμα 7000 θερμίδες μετά από 1 εβδομάδα και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια σχεδόν 1 κιλού σε μια εβδομάδα, αν σκεφτούμε ότι για να χάσει 1 κιλό θα πρέπει να υπάρχει έλλειμμα 7700 θερμίδων. Ας υποθέσουμε και ότι κάποιος γυμνάζεται 3-4 φορές την εβδομάδα άντε να κάψει άλλες 1000 θερμίδες, οπότε να παρατηρηθεί απώλεια το πολύ 1 1/2 με 2 κιλά μέσα στην εβδομάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα χάσει κανείς 4 κιλά (που να μην είναι κυρίως υγρά) ούτε και τοπικό λίπος όπως είδαμε να αναφέρεται στην εκπομπή της Τατιάνας. Ούτε...

21/5/11

ΕΦΕΤ: Πρόστιμα σε 90 επιχειρήσεις.

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. ΤΟ Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 487.500 ευρώ. Δυστυχώς η νέα ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ ανεβάζει τις ανακοινώσεις της σε έντυπο με μορφή που δεν μας επιτρέπει να βάλουμε όλη τη λίστα εδώ. Ωστόσο μπορείς να κάνεις κλικ εδώ για να δεις όλη τη λίστα. Πάντως θα αναφέρουμε ότι για άλλη μια φορά το Καρφούρ βρίσκεται στη λίστα λαμβάνοντας πρόστιμο 30.000 ευρώ γιατί μετέφερε και αποθήκευε τρόφιμα μαζί με επικίνδυνα χημικά. Ενώ πρόστιμα έλαβαν και άλλες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως Βερόπουλος, Γαλαξίας και Μασούτης, όπως επίσης η Coca Cola και διάφορα ξενοδοχεία.

20/5/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπάρες Δημητριακών, Kellogg's Fiber Plus.

ΤΑ ΣΥΝ
* Όχι ιδιαίτερα πολλές θερμίδες.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Αρκετή πρόσθετη ζάχαρη και η πλειοψηφία των φυτικών ινών δεν είναι φυσικές.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Άλλο ένα νέο προϊόν της Kellogg's. Το συγκεκριμένο προωθείται ως μπάρα δημητριακών πλούσια σε φυτικές ίνες, με τη μια μπάρα να περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Κοιτάζοντας τα συστατικά διαπιστώσαμε ότι περιέχει μικρή ποσότητα νιφάδες βρώμης, αλλά τα υπόλοιπα δημητριακά είναι αλεύρι ρυζιού και αλεύρι σιταριού. Οπότε οι φυτικές ίνες στη πλειοψηφία τους προέρχονται από τεχνητές πηγές (μπορεί να θεωρηθούν κατά κάποιο τρόπο "φυσικές" αφού προέρχονται συνήθως από τη ρίζα κιχωρίου αλλά αυτό απαιτεί επεξεργασία και τέτοιες ίνες ονομάζονται λειτουργικές). Έτσι σε αυτή τη περίπτωση η ινουλίνη και η ολιγοφρουκτόζη, και τα δυο αυτά συστατικά είναι πηγές φυτικών ινών και έχουν πρεβιοτική δράση, ωστόσο όπως έχουμε πει και παλιότερα, οι έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει η δείξει αν όντως έχουν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες όπως οι φυσικές ίνες που λαμβάνουμε από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ολικής αλέσεως δημητριακά. Δυστυχώς η ετικέτα του προϊόντος δεν μας λέει από που προέρχονται τα 5 γρ. φυτικών ινών ανά μπάρα, αλλά το πιο πιθανό είναι από αυτές τις τεχνητές πηγές, αφού τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ελάχιστα. Όσο αφορά τα υπόλοιπα συστατικά θα διαπιστώσουμε ότι περιέχουν 5 πηγές ζάχαρης. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

19/5/11

Λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς τα παιδιά που θηλάζουν.

Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε έρευνα που συμπεριλάμβανε στοιχεία από 9500 μητέρες και παιδιά. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα τα παιδιά που θήλαζαν πάνω από 4 μήνες παρουσίασαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στα 5 χρόνια τους κατά 30%. Μέσω ερωτηματολογίου μετρήθηκαν προβλήματα συναισθηματικά (άγχος,εξάρτησης), διαγωγής (ψεύδεται, κλέβει) και υπερκινητικότητας. Αυτό το ποσοστό ήταν ανεξάρτητο από την μόρφωση και την κοινωνικοοικονομική θέση της μητέρας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως στο ότι το μητρικό γάλα μπορεί να περιέχει ουσίες που μπορεί να βελτιώνουν την νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού, η η σωματική επαφή με τη μητέρα μπορεί να παίζει ρόλο η ακόμα να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο θηλασμός προστατεύει από πολλές ασθένειες στο παιδί. Πάντως οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι μητέρες πρέπει να λαμβάνουν υποστήριξη σε ότι αφορά τον θηλασμό. Δυστυχώς στην Ελλάδα εξακολουθεί...

18/5/11

Απορρίπτονται οι περισσότεροι ισχυρισμοί υγείας στα τρόφιμα στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) απέρριψε 80% των αιτήσεων που τoυς έγιναν από εταιρίες τροφίμων και διατροφής σχετικά με ισχυρισμούς υγείας σε διατροφικά προϊόντα. Σύμφωνα με την EFSA αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν επιστημονικά στοιχεία που υποστήριζαν ότι κάποιο προϊόν όντως κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό, η δεν προσδιορίζουν ποιες ουσίες ευθύνονται για τις υποτιθέμενες ευεργετικές ιδιότητες του διατροφικού προϊόντος. Με λίγα λόγια αυτό μας δείχνει ότι οι εταιρίες τροφίμων λένε η θέλουν να λένε ότι το προϊόν τους κάνει καλό η έχει ευεργετικές ιδιότητες χωρίς αυτό να ισχύει η χωρίς να έχει αποδειχθεί (κάτι σαν ψέμα δηλαδή), προκειμένου να κάνουν τον καταναλωτή να αγοράσει το προϊόν τους...

17/5/11

Πότε πρέπει να τρως τους υδατάνθρακες;

Σύμφωνα με έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ όταν οι περισσότεροι υδατάνθρακες καταναλώνονται κυρίως στο βραδινό γεύμα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους, λίπους και εκατοστά από την περιφέρεια μέσης. Ενώ παρατηρήθηκε λιγότερη όρεξη και καλύτερα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου σε σχέση με άτομα που κατανάλωναν τους υδατάνθρακες απλωμένους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η έρευνα έγινε σε 78 παχύσαρκους αστυνομικούς με ΔΜΣ πάνω από 30. Και οι δυο δίαιτες αποτελούνταν από παρόμοια επίπεδα θερμίδων και ποσοστό υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους (45-50% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνη, 30-35% λιπαρά). Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να ξεκαθαριστούν οι μηχανισμοί. Δεν ξέρουμε αν τελικά θα μπορέσουν οι ερευνητές να αναπαραγάγουν αυτά τα αποτελέσματα, αυτό όμως που έχουμε να πούμε είναι ότι καλό είναι να μην καταναλώνεις γεύματα που αποτελούνται μόνο η κυρίως από υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας ειδικά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Ένα γεύμα μόνο με υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα μακαρόνια η ρύζι μπορεί να προκαλέσει αύξηση ινσουλίνης και χαμηλά επίπεδα σακχάρου μερικές ώρες αργότερα...

16/5/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπάρες Δημτριακών: Nestle Musli Cherry Big Bars.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχουν κάποια ολικής αλέσεως δημητριακά.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχουν πρόσθετη επεξεργασμένη ζάχαρη και λίγες φυτικές ίνες.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτί είναι ένα νέο προϊόν της Nestle που φαίνεται να έχει στόχο αυτούς που θέλουν κάτι πιο νόστιμο και πιο χορταστικό από τις συνηθισμένες μπάρες των 99 θερμίδων. Συγχρόνως όμως διαφημίζεται και ως προϊόν με δημητριακά ολικής αλέσεως. Η αλήθεια είναι ότι το προϊόν αυτό αποτελείται από 46% δημητριακά , από αυτά το 40% ειναι ολικής αλέσεως. Τα υπόλοιπα συστατικά θα λέγαμε ότι είναι κυρίως ζάχαρη. Όσο για τα κεράσια, είναι απλά ζαχαρωμένα κεράσια (άλλη πηγή ζάχαρης και εκεί). Έτσι το δεύτερο συστατικό στη σειρά είναι το σιρόπι γλυκόζης και ακολουθούν άλλες 6 μορφές ζάχαρης όπως ιμβερτοποιημένο σιρόπι ζάχαρης, μέλι, μερικώς ιμβερτοποιημένο σιρόπι καστανής ζάχαρης και μελάσα. Και φυσικά είναι εμπλουτισμένο με τις καθιερωμένες βιταμίνες και μέταλλα για να δίνει την εντύπωση του υγιεινού. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

14/5/11

Διατροφικός Οδηγός Τυριού. Μέρος Τρίτο.

Στο τελευταίο μέρος έχουμε συμπεριλάβει τη διατροφική αξία των πιο συνηθισμένων ξένων τυριών και τελειώνουμε με τα γενικά συμπεράσματα σε ότι αφορά όλα τα τυριά.
*Τσένταρ: Θερμίδες: 121, Πρωτεΐνη: 7,4 gr., Λιπαρά: 9,9 gr., Ασβέστιο: 216 mg
*Παρμεζάνα: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 10,7 gr., Λιπαρά: 7,7 gr., Ασβέστιο: 355 mg
*Ένταμ: Θερμίδες: 101, Πρωτεΐνη: 7,1 gr., Λιπαρά: 7,9 gr., Ασβέστιο: 207 mg
*Έμενταλ: Θερμίδες: 114, Πρωτεΐνη: 8 gr., Λιπαρά: 8,3 gr., Ασβέστιο: 237 mg
*Γκούντα: Θερμίδες: 106, Πρωτεΐνη: 7,5 gr., Λιπαρά: 8,2 gr., Ασβέστιο: 210 mg
*Ροκφόρ: Θερμίδες: 111, Πρωτεΐνη: 6,5 gr., Λιπαρά: 9,2 gr., Ασβέστιο: 198 mg
*Μοτσαρέλα: Θερμίδες: 90, Πρωτεΐνη: 6,6 gr., Λιπαρά: 6,7 gr., Ασβέστιο: 152 mg

Περισσότερες Θερμίδες
Ελληνικό Τυρί: Γραβιέρα Νάξου
Ξένο Τυρί: Τσένταρ
Λιγότερες Θερμίδες
Ελληνικό Τυρί: Μυζήθρα Θεσσαλίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα
Περισσότερο Λίπος...

Τεχνικά προβλήματα στο blogger.

Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο blogger, δημιουργήθηκε πρόβλημα στις αναρτήσεις του μπλογκ χθες. Συνεχίζουμε κανονικά σήμερα.

13/5/11

Διατροφικός Οδηγός Τυριού. Μέρος Δεύτερο.

Συνεχίζουμε με τη διατροφική αξία Ελληνικών τυριών. Τα διατροφικά στοιχεία για αυτά τα τυριά τα συγκεντρώσαμε από την ιστοσελίδα της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής που ανήκει στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

*Μυζήθρα Θεσσαλίας: Θερμίδες: 46, Πρωτεΐνη: 4,3 gr., Λιπαρά: 2,7 gr., Ασβέστιο: 162 mg
*Μυζήθρα Κρήτης: Θερμίδες: 61, Πρωτεΐνη: 3,5 gr., Λιπαρά: 4,8 gr., Ασβέστιο: 71 mg
*Μυζήθρα Μακεδονίας: Θερμίδες: 55, Πρωτεΐνη: 4,8 gr., Λιπαρά: 3,7 gr., Ασβέστιο: 54 mg
*Τελεμές Θεσσαλίας: Θερμίδες: 89, Πρωτεΐνη: 5 gr., Λιπαρά: 7,6 gr., Ασβέστιο: 98 mg
*Τελεμές Θράκης: Θερμίδες: 86, Πρωτεΐνη: 4,6 gr., Λιπαρά: 7,3 gr., Ασβέστιο: 97 mg
*Τελεμές Μακεδονίας: Θερμίδες: 77, Πρωτεΐνη: 4,5 gr., Λιπαρά: 6,5 gr., Ασβέστιο: 76 mg
*Φέτα Ηπείρου: Θερμίδες: 78, Πρωτεΐνη: 5,4 gr., Λιπαρά: 6,3 gr., Ασβέστιο: 141 mg
*Φέτα Θεσσαλίας: Θερμίδες: 89, Πρωτεΐνη: 5,2 gr., Λιπαρά: 7,5 gr., Ασβέστιο: 126 mg
*Φέτα Μακεδονίας: Θερμίδες: 83, Πρωτεΐνη: 4,9 gr., Λιπαρά: 7 gr., Ασβέστιο: 129 mg
*Φέτα Πελοποννήσου: Θερμίδες: 83, Πρωτεΐνη: 5,5 gr., Λιπαρά: 6,8 gr., Ασβέστιο: 294 mg
*Φέτα Στερεάς Ελλάδας: Θερμίδες: 90, Πρωτεΐνη: 5,5 gr., Λιπαρά: 7,5 gr., Ασβέστιο: 150 mg

11/5/11

Διατροφικός Οδηγός Τυριού. Μέρος Πρώτο.

Ίσως να μην το γνωρίζεις αλλά η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατανάλωση τυριού στο κόσμο ανά άτομο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 25 κιλά το χρόνο. Ενώ μία αναφορά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναφέρει ότι το 50% του τυριού που καταναλώνεται προέρχεται από τη φέτα. Με τη παραδοσιακή Ελληνική διατροφή το τυρί και κυρίως η φέτα αποτελούσε την κύρια πηγή πρωτεΐνης αφού πολλά γεύματα αποτελούνται κυρίως από λαδερά λαχανικά. Σήμερα η σύγχρονη Ελληνική διατροφή περιλαμβάνει αρκετές πηγές πρωτεΐνης λόγω αύξησης κατανάλωσης κρέατος αλλά συνεχιζούμε να τρώμε την ίδια ποσότητα τυριού.
Ας δούμε λοιπόν τη διατροφική αξία των τυριών. Περιλαμβάνουμε στις επόμενες αναρτήσεις τη διατροφική αξία από συνηθισμένα Ελληνικά τυριά και ξένα. Ξεκινώντας από τα πιο συνηθισμένα Ελληνικά θα διαπιστώσεις ότι ανάλογα με την περιοχή η διατροφική αξία ενός τυριού ακόμα και αν είναι της ίδιας κατηγορίας μπορεί να διαφέρει σε σχέση με τη περιοχή στην οποία παράγεται. Στο τρίτο μέρος των αναρτήσεων θα αναφέρουμε τα γενικά συμπεράσματα.

Ελληνικά Τυριά
Διατροφική Αξία ανά 30 γρ.
*Ανθότυρο Ηπείρου: Θερμίδες: 68, Πρωτεΐνη: 4,4 gr., Λιπαρά: 5 gr., Ασβέστιο: 71 mg
*Ανθότυρο Κρήτης: Θερμίδες: 54, Πρωτεΐνη: 3,5 gr., Λιπαρά: 4,2 gr., Ασβέστιο: 60 mg
*Ανθότυρο Μακεδονίας: Θερμίδες: 53, Πρωτεΐνη: 3,4 gr., Λιπαρά: 4 gr., Ασβέστιο: 55 mg
*Γραβιέρα Κρήτης: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 267 mg
*Γραβιέρα Νάξου: Θερμίδες: 123, Πρωτεΐνη: 8,8 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 338 mg
*Κασέρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 113, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9 gr., Ασβέστιο: 267 mg
*Κασέρι Νήσων Αιγαίου: Θερμίδες: 88, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 6,4 gr., Ασβέστιο: 270 mg
*Κασέρι Ηπείρου: Θερμίδες: 110, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 8,9 gr., Ασβέστιο: 272 mg
*Κεφαλογραβιέρα Ηπείρου: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 7,2 gr., Λιπαρά: 8,1 gr., Ασβέστιο: 300 mg...

10/5/11

Νομίζεις ότι είσαι πιο υγιής γιατί παίρνεις βιταμίνες;

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν είσαι, και όχι μόνο αυτό μάλλον σε οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες. Μία πρόσφατη έρευνα από Ταυλανδούς ερευνητές έδειξε μια περίεργη σχέση μεταξύ λήψης συμπληρωμάτων και υγείας. Οι επιστήμονες αφού κοίταξαν την βιβλιογραφία διαπίστωσαν ότι ενώ πολύς κόσμος λαμβάνει βιταμίνες η δημόσια υγεία δεν έχει βελτιωθεί. Έτσι έκαναν ενα πείραμα και χώρισαν εθελοντές σε 2 ομάδες, στην μια ομάδα τους δόθηκε μια πολυβιταμίνη ενώ στη δεύτερη ομάδα μια εικονική πολυβιταμίνη. Στη ουσία όμως και οι δυο ομάδες έλαβαν εικονική πολυβιταμίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που νόμιζαν ότι έπαιρναν πραγματική βιταμίνη πίστευαν ότι ήταν απρόσβλητοι σε προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να ακολουθούν επικίνδυνες για την υγεία δραστηριότητες. Έτσι για παράδειγμα τρώγανε πιο ανθυγιεινά γεύματα και περπατάγανε λιγότερο. Φαίνεται λοιπόν ότι άτομα που παίρνουν βιταμίνες έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι...

9/5/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Special K Kellogg's Mini Breaks. Δεν χορταίνουν.

ΤΑ ΣΥΝ
* Φτωχό σε φυτικές ίνες.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Πολλές θερμίδες

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Άλλη μια “καινοτομία” της Kellogg’s. Βασικά είναι κομματάκια δημητριακών με ζάχαρη και σοκολάτα. Κοιτάζοντας τη διατροφική αξία ανά 100 γρ., θα διαπιστώσεις ότι έχουν σχεδόν 100 θερμίδες παραπάνω από 100 γρ. κανονικά δημητριακά. Το κόλπο εδώ ειναι ότι έχουν χωρίσει ένα προϊόν σε μεριδούλες των 24 γρ. που αντιστοιχούν σε 99 θερμίδες κάνοντας τον καταναλωτή να πιστεύει ότι ειναι ένα υγιεινό σνακ που δεν ξεπερνά τις 100 θερμίδες. Δεν είναι όμως και να γιατί: Αρχικά όπως είπαμε περιέχει αρκετές θερμίδες, έχει λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικές ίνες (0,7 ανά σακουλάκι), λίγα δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ το δεύτερο συστατικό ειναι η ζάχαρη και περιέχει και άλλες 3 μορφές ζάχαρης στα συστατικά του. Τέλος δεν θα χορτάσουν, η ποσότητα ειναι πάρα πολύ μικρή. Οτιδήποτε φας σε τόσο μικρή ποσότητα θα έχει σχετικά λίγες θερμίδες. Για να δεις τι εννοούμε, αν φας 24 γρ. σοκολάτας η 24 γρ. γεμιστά μπισκότα θα λάβεις περίπου 120 θερμίδες. Στη ουσία αυτό το σνακ δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτά τα παραδείγματα αφού περιέχει αρκετή ζάχαρη και λίγες φυτικές ίνες και δεν θα σε χορτάσει. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

6/5/11

Μεξικάνικο Ντιπ, Απόφυγε το έτοιμο.

Πολλές φορές ειδικά όταν υπάρχει αγώνας η θες κάτι να συνοδεύσεις μια ταινία που θα δεις στο σπίτι με παρέα, τα τσιπς και τα ντιπ ειναι οι πρώτες επιλογές. Το πρόβλημα είναι ότι τα έτοιμα ντιπ είναι συνήθως γεμάτα συντηρητικά, χρωστικές και άλλα πρόσθετα συστατικά. Ενα παράδειγμα είναι το έτοιμο ντιπ γουακαμόλε. Κοιτάζοντας τα συστατικά διαπιστώσαμε ότι το ντιπ αυτό που κλασσικά παράγεται κυρίως από αβοκάντο, η έτοιμη μορφή του περιλαμβάνει μόνο λίγη σκόνη αβοκάντο, ενώ περιέχει άλλα όχι και τόσο αγνά υλικά όπως τροποποιημένο άμυλο αραβοσίτου, ζάχαρη και σταθεροποιητές. Έτσι ενώ το ντιπ αυτό κανονικά αποτελείται κυρίως από αβοκάντο που είναι πηγή του καλού μονοακόρεστου λίπους (το ίδιο λίπος που υπάρχει στο ελαιόλαδο), μετατρέπεται σε ενα ντιπ γεμάτο συντηρητικά, σκόνες και άλλα τεχνητά συστατικά. Φτιάξε το μόνος/η σου λιώνοντας ένα γινωμένο αβοκάντο, και ανακατεύοντας λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι και ντομάτα.

5/5/11

Συμπληρώματα πράσινου τσαγιού, μάλλον όχι τόσο αποτελεσματικά.

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει παρουσιάζονται πολλά συμπληρώματα με πράσινο τσάι που υπόσχονται πολλά και διάφορα. Ωστόσο Αμερικανοί ερευνητές του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. έδειξαν ότι η χημική σύσταση των συμπληρωμάτων διατροφής πράσινου τσαγιού δεν είναι το ίδιο με τον καταναλώνει κανείς πράσινο τσάι σε ρόφημα. Οι ερευνητές δείχνουν μέσα από την έρευνα τους ότι η διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης των συμπληρώματων έχει ως αποτέλεσμα την διάσπαση των ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών στο τσάι ενώ περιέχουν και άλλες ουσίες που συσχετίζονται με την διάσπαση των ευεργετικών ουσιών. Οι ερευνητές ανέλυσαν 20 συμπληρώματα από γνωστές μάρκες, 12 από αυτά ήταν σε μορφή χαπιού και 8 σε υγρή μορφή. Σύγκριναν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών σε αυτά τα συμπληρώματα με φύλλα πράσινου τσαγιού και βρήκαν μεγάλες διαφορές σε ότι αφορά τα επίπεδα αυτών των ουσιών. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αν και μπορεί να υπάρχουν και καλά συμπληρώματα, δεν υπάρχει τρόπος να το καταλάβει ο καταναλωτής διαβάζοντας τη λίστα των συστατικών αν είναι καλό συμπλήρωμα η όχι, και αμφισβητούν τον ισχυρισμό ότι το πράσινο τσάι σε συμπλήρωμα είναι το ίδιο με το να πίνεις πράσινο τσάι. Μην βιαστείς όμως να πας να αγοράσεις έτοιμο εμφιαλωμένο πράσινο τσάι,...

4/5/11

Οι εταιρίες τροφίμων δεν θέλουν να ξέρουμε πόσα υδρογονωμένα (τρανς) λιπαρά έχουν τα προϊόντα τους.

Ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος Εταιριών Τροφίμων (CIAA) αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι θεωρεί υπερβολική την επιθυμία του ευρωκοινοβουλίου να είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ποσότητα των τρανς λιπαρών σε τρόφιμα και ροφήματα. Αν και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτά τα τεχνητά λιπαρά, απλά υπενθυμίζουμε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερίνη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι, προωθούν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και συσχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, και άλλες χρόνιες παθήσεις, ενώ μια πρόσφατη έρευνα που αναφέραμε εδώ δείχνει ότι βλάπτουν και το σπέρμα. Η CIAA υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε αναφορά της το 2004 λέει ότι η λήψη τρανς λίπους στις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι κάτω από τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) και έτσι δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Όμως "ξέχασαν" να αναφέρουν ότι ειδικοί επιστήμονες της Π.Ο.Υ. επίσης αναφέρουν ότι τα τρανς λιπαρά ειναι τοξικά για την υγεία και ότι πρέπει να εξαλειφθούν από τα τρόφιμα μας. Δεν έχει δικαίωμα ο καταναλωτής να ξέρει πόσα τρανς έχει ένα προϊόν το οποίο αγοράζει και καταναλώνει αυτός και τα παιδιά του; Πάντως οι συστάσεις για τα τρανς λιπαρά στη διατροφή μας από πολλούς επιστήμονες είναι 0, δηλαδή συστήνεται να μην υπάρχουν καθόλου τρανς λιπαρά στη διατροφή μας. Πολλές χώρες έχουν απαγορέψει τα τρανς όπως η Δανία, ενώ στις Η.Π.Α. είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στις διατροφικές πληροφορίες η ποσότητα των τρανς λιπαρών που περιέχει το προϊόν. Εμείς λοιπόν...

3/5/11

Θα χρησιμοποιεί η Vivartia προϊόντα της Monsanto;


Διαβάζαμε για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου θερμοκηπίου για ντομάτες που χτίστηκε στη Πετρούσα (κοντά στη Δράμα) και ονομάζεται Wonderplant. Σύμφωνα με άρθρο σε ξένη ιστοσελίδα το θερμοκήπιο αυτό είναι ιδιοκτησία της Vivartia. Επιπλέον το άρθρο αναφέρει ότι θα καλλιεργηθούν διάφορες ποικιλίες ντομάτας, μια από αυτές θα είναι από σπόρους από την εταιρεία Monsanto. Η Monsanto (Μονσάντο) είναι μια πολυεθνική εταιρία γεωργικής βιοτεχνολογίας που έχει τη βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Δεν λέμε ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι ντομάτας που θα χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο είναι μεταλλαγμένοι, άλλωστε απαγορεύεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένης ντομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο μας παραξένεψε η χρήση σπόρων από τη Monsanto που δεν έχει και ιδιαίτερα καλή φήμη σε ότι αφορά το περιβάλλον αλλά και την δημόσια υγεία. Άλλοι σπόροι δεν υπήρχαν;

2/5/11

Αυτά τα γάλατα δεν τα χρειάζεται το παιδί σου.

Αναγνώστρια μας ζήτησε να μιλήσουμε για τα γάλατα που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ που απευθύνονται σε παιδιά μετά το 12o μήνα, ποια είναι η διαφορά που τα καθιστά πιο κατάλληλα για βρέφη συγκριτικά με ένα άλλο φρέσκο γάλα; Η απάντηση μας είναι καμία διαφορά, η μάλλον υπάρχουν αρκετές διαφορές που τα καθιστά πιο ακατάλληλα για βρέφη. Βρήκαμε στο σούπερ μάρκετ τις 3 πιο γνωστές μάρκες γάλακτος που υποτίθεται πρέπει να πίνει το παιδί όταν κλείσει το πρώτο χρόνο. Καταρχήν να πούμε με εξαίρεση το ΔΕΛΤΑ που υπάρχει και σε φρέσκο και σε υψηλής παστερίωσης τα υπόλοιπα γάλατα μαζί με το ΔΕΛΤΑ υψηλής παστερίωσης βρίσκονται στο ίδιο τμήμα του ψυγείου στο σούπερ μάρκετ με τα φρέσκα γάλατα δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι είναι φρέσκα ενώ ειναι υψηλής παστερίωσης. Τώρα κοιτάζοντας τα συστατικά διαπιστώσαμε ότι και στα τρία γάλατα ότι το πρώτο συστατικό ήταν το γάλα και το δεύτερο συστατικό είναι φυσικά τι άλλο; μια μορφή ζάχαρης, η γλυκόζη η σιρόπι γλυκόζης, ενώ μερικά περιέχουν και άλλες πηγές ζάχαρης όπως μαλτοδεξτρόζη και λακτόζη. Η δικαιολογία των εταιριών η μάλλον το επιχείρημα για να πείσουν τους γονείς ότι το παιδί τους πρέπει να πίνει αυτό ειδικό γάλα και όχι το απλό φρέσκο γάλα είναι ότι είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα δίνοντας έμφαση στο σίδηρο. Αρχικά ας σταθούμε στη ζάχαρη: ενα παιδί δεν χρειάζεται να λαμβάνει ζάχαρη από το γάλα του, αυτό πιστεύομε ότι ειναι κατανοητό. Δεύτερον, το παιδί δεν χρειάζεται να καταναλώνει ειδικό γάλα μετά το πρώτο χρόνο...

1/5/11

Ο Μάιος, Μήνας Μεσογειακής Διατροφής στην Αμερική. Εμείς τι κάνουμε;

Το Oldways, ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί τη παραδοσιακή διατροφή διάφορων χωρών μαζί και τη μεσογειακή διατροφή καθιέρωσε στις Η.Π.Α. ο Μάιος να είναι μήνας Μεσογειακής Διατροφής. Δημιούργησαν τη Συμμαχία Μεσογειακής Τροφής (Mediterranean Food Alliance) όπου προωθούν τη Μεσογειακή διατροφή σε όλη την Αμερική με αφίσες, συνταγές και τη δημιουργία σήματος το MedMark το οποίο έχουν πολλά προϊόντα που πωλούνται στην Αμερική που βασίζονται στη Μεσογειακή διατροφή. Φέτος ο οργανισμός έχει δημιουργήσει φυλλάδια που μπορείς να κατεβάσεις από την ιστοσελίδα τους, και έχουν βάλει στόχο να τo κατεβάσουν 1 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αμερική. Δεν θα ήταν καλό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες εδώ στην Ελλάδα; Η μάλλον όχι καλό αλλά απαραίτητο. Ειδικά τώρα πια που έχει ξεχαστεί αυτός ο τρόπος διατροφής στη χώρα μας και η παχυσαρκία έχει γίνει πια συνηθισμένο φαινόμενο; Τέτοια απλά φυλλάδια και αφίσες με τη πυραμίδα της διατροφής μας, συμβουλές και συνταγές θα μπορούσαν να βρίσκονται στα νοσοκομεία, στα σχολεία αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες, γυμναστήρια κτλ.