1/27/2012

Ακατάλληλα, ληγμένα και χαλασμένα τρόφιμα βρέθηκαν σε ιδιωτικό χώρο, για ποιον προορίζονταν;

Πολλές ανακοινώσεις από ΕΦΕΤ αυτές τις μέρες. Άλλη μία αναφέρει ότι έγιναν κατασχέσεις ακατάλληλων τροφίμων από ιδιωτικό χώρο στα Σπάτα. Στην κατάσχεση 10 περίπου τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων προχώρησαν, μετά από έλεγχο σε ιδιωτικό χώρο στα Σπάτα, κλιμάκια του ΕΦΕΤ. Υπήρχαν βούτυρα, τυριά, κρασιά, μπαχαρικά, λιπαρές ύλες, συμπυκνωμένα γάλατα, σκόνη για ρόφημα κακάο, ημιέτοιμες τούρτες σε σκόνη με έτοιμο παντεσπάνι, τυποποιημένες ελιές, αλλαντικά, μαγιονέζα, σοκολάτες, κρασί.
Τα προϊόντα δεν ήταν σε ψύξη και πολλά ήταν έξω. Ο κάτοχος είπε ότι δεν προορίζονταν να διατεθούν στην κατανάλωση, λόγω λήξης αλλά επρόκειτο να αποσταλούν, με ιδιωτικό φορτηγό, σε εταιρία παραγωγής ζωοτροφών. Λοιπόν, εδώ υπάρχουν 2 προβλήματα: Όποιος είναι ζωόφιλος αυτό θα το παρατήρησε αμέσως: Οι ζωοτροφές παράγονται με ληγμένα και χαλασμένα τρόφιμα; Το δεύτερο πρόβλημα: Το πιο πιθανό είναι οτι δεν προορίζονταν για ζωοτροφές αλλά για να διατεθούν στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση. Από πότε δηλαδή οι ζωοτροφές περιέχουν σοκολάτα, κρασί, τούρτες και μαγιονέζα; Πέρα από την κατάσχεση από τον ΕΦΕΤ, ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος για αλλοίωση προϊόντων και παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα.

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: "Η κατάσχεση έγινε μετά από τηλεφωνική ενημέρωση της ΕΛΑΣ που είχε δεχτεί καταγγελία πολίτη. Ειδικότερα...

, ελεγκτές του ΕΦΕΤ, συνοδεία ανδρών του τμήματος Σπάτων και κατόπιν προφορικής εντολής του αρμόδιου εισαγγελέα, πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία σε κτίσμα στην οδό Πολυκλείτου 10, στην Χριστούπολη Σπάτων, όπου διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα :
• Τόσο εντός όσο και εκτός των κτισμάτων υπήρχαν τρόφιμα διαφόρων κατηγοριών (ζωικής και φυτικής προέλευσης ήτοι βούτυρα, τυριά, κρασιά, μπαχαρικά, λιπαρές ύλες, συμπυκνωμένα γάλατα, σκόνη για ρόφημα κακάο, ημιέτοιμες τούρτες σε σκόνη με έτοιμο παντεσπάνι, τυποποιημένες ελιές, αλλαντικά, μαγιονέζα, σοκολάτες κλπ). Για την πλειοψηφία των τροφίμων διαπιστώθηκε ότι είχε παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσής τους.
• Σε πολλά από αυτά, κυρίως τα ευαλλοίωτα (αλλαντικά, τυριά, λιπαρές ύλες, μαγιονέζα), διαπιστώθηκαν εκτεταμένες οργανοληπτικές αλλοιώσεις, ενώ άλλα ήταν συσκευασμένα χωρίς να φέρουν καμία επισήμανση (μπάρες λευκής σοκολάτας, κρασί).
• Όλα τα παραπάνω τρόφιμα διατηρούνταν σε συνθήκες που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τις συνθήκες διατήρησής τους, είτε γιατί επρόκειτο για ευαλλοίωτα τρόφιμα για τη διατήρηση των οποίων απαιτούνται συνθήκες ψύξης, είτε γιατί οι χώροι στους οποίους ήταν αποθηκευμένα, ακόμα και εντός των κτηρίων, ήταν ρυπαροί και εκτεθειμένοι σε κάθε είδους μόλυνση.
• Σύμφωνα με τον κάτοχο των εν λόγω τροφίμων αυτά δεν προορίζονταν να διατεθούν στην κατανάλωση, λόγω υπέρβασης του χρόνου διατηρησιμότητας, καταστροφής της συσκευασίας κ.α., αλλά επρόκειτο να αποσταλούν, με ιδιωτικό φορτηγό, σε εταιρία παραγωγής ζωοτροφών. Σύμφωνα πάλι με τον ίδιο αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που θα αποστέλλονταν τρόφιμα προς την συγκεκριμένη ή άλλη εταιρία."

3 σχόλια:

  1. Πραγματικά μου προκαλεί τεράστιο θυμό η δικαιολογία του ότι θα πήγαιναν σε ζωοτροφές.
    Λες και δεν πειράζει να φάνε ληγμένα τα ζωάκια.
    Τα ζώα δηλαδή τι φταίνε?

    Ζώο είναι αυτός, και συγγνώμη που προσβάλω τα ζωάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι που έμαθα σήμερα από γνωστό και με σόκαρε, είναι το εξής: μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ όλα τα ληγμένα προϊόντα που πετά στους κάδους τα ανοίγουν υπάλληλοι τους με την εντολή να τα ποτίσουν με χλωρίνη. Αν αληθεύει το γεγονός τότε κινδυνεύουν και άνθρωποι που ψάχνουν τους κάδους για τροφές. Οκ, ο κίνδυνος υπάρχει ούτως ή άλλως για αυτούς τους ανθρώπους που ψάχνουν να φάνε, δεν γίνεται όμως αυτόν τον κίνδυνο να τον επισπεύδουν κάποιοι ασυνείδητοι! Ας ξεκινήσουν οι έλεγχοι, γιατί μου φαίνεται ότι σαν λαός έχουμε "ξεφύγει" τελείως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι ποια μεγάλη αλυσίδα έχει πλεονάζων προσωπικό ώστε να τους βάζει να ανοίγουν τα τρόφιμα που προωρίζονται για τα σκουπίδια και να τα ποτίζουν με χλωρίνη; Στη μεγαλύτερη αλυσίδα σ/μ κάνουμε τάμα για να βρούμε υπάλληλο στους διαδρόμους αν θέλουμε να ρωτήσουμε κάτι και περιμένουμε σε τεράστιες ουρές γιατί τα μισά ταμεία είναι κλειστά. Αλλά και οι υπόλοιπες αλυσίδες μου κάνει εντύπωση ενώ κάνουν από παντού περικοπές να πληρώνουν κόσμο για να κάνει κάτι από το οποίο δεν έχουν κανένα κέρδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή