2/13/2012

Νέα Έρευνα: Αναψυκτικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Και ναι άλλη μια έρευνα που ενοχοποιεί τα αναψυκτικά. Αυστραλοί ερευνητές συγκέντρωσαν διατροφικές πληροφορίες μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης, από 16,907 άτομα. Αφού ανέλυσαν τις πληροφορίες αυτές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν πάνω από 500 ml αναψυκτικών την ημέρα είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμoνoπάθεια (ΧΑΠ). Οι μηχανισμοί όμως αυτής της σχέσης δεν είναι ξεκάθαροι. Τόσο το άσθμα όσο και η ΧΑΠ σχετίζονται με φλεγμονές, και μπορεί τα τρόφιμα που προωθούν το οξειδωτικό στρες και φλεγμονές, να επηρεάσουν την παθογένεια των ασθενειών αυτών, αναφέρουν οι ερευνητές. Επίσης η κατανάλωση αναψυκτικών έχει σχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν παθήσεις των πνευμόνων. Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις από τα πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να συνδέεται με το άσθμα.
Η έρευνα ωστόσο, δεν μπορούσε να αποδείξει την αιτιότητα, οι ερευνητές όμως αναφέρουν ότι "ανεξάρτητα από το αν υπάρχει αιτιότητα, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αναψυκτικών για την δημόσια υγεία είναι σημαντικές". 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Respirology.


2 σχόλια:

  1. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ? ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ Η ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΑΣΕΙ?
    Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή