2/20/2012

Έρευνα: Τοξική ουσία σε βιολογικά και παιδικά τρόφιμα.

Το βιολογικό σιρόπι καστανού ρυζιού χρησιμοποιείται συχνά για γλυκαντικό αντί για σιρόπι γλυκόζης σε βιολογικά, παιδικά και προϊόντα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι είναι πηγή ζάχαρης έχει και άλλο αρνητικό χαρακτηριστικό: είναι πηγή αρσενικού. Το αρσενικό ακόμα και σε χαμηλές ποσότητες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά μπορεί να επηρεάσει και την νοημοσύνη των παιδιών.
Ο Brian Jackson και άλλοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Dartmouth διεξήγαγαν μελέτη για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων αρσενικού σε εμπορικά προϊόντα διατροφής που περιέχουν βιολογικό σιρόπι καστανού ρυζιού όπως βρεφικό γάλα, μπάρες δημητριακών και μπάρες ενέργειας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. Ένα από τα παρασκευάσματα για βρέφη είχε συνολική συγκέντρωση αρσενικού έξι φορές πάνω από ασφαλές όριο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος για πόσιμο νερό. Μπάρες δημητριακών που είχαν βιολογικό σιρόπι καστανού ρυζιού είχαν επίσης υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού από τα προϊόντα που δεν είχαν σιρόπι.
Ο Jackson και οι συνεργάτες του αγόρασαν εμπορικά προϊόντα διατροφής που περιείχαν σιρόπι καστανού ρυζιού και τα σύγκριναν με παρόμοια προϊόντα που δεν περιείχαν το σιρόπι. Δεκαεπτά παρασκευάσματα για βρέφη και 29 μπάρες δημητριακών. Όλα αγοράστηκαν από τα τοπικά καταστήματα. Από τα 17 γάλατα για βρέφη, μόνο σε δύο αναφέρεται ότι είχαν βιολογικό σιρόπι καστανού ρυζιού ως κύριο συστατικό. Αυτά τα 2 γάλατα, το ένα με βάση το γάλα και το άλλο με βάση τη σόγια, είχαν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, 20 φορές περισσότερη από τα άλλα γάλατα. Το ποσό του ανόργανου αρσενικού, η πλέον τοξική μορφή, ήταν σε συγκεντρώσεις ίση ή μεγαλύτερη από το όριο του πόσιμου νερού στις ΗΠΑ, και αυτό το όριο δεν αντιπροσωπεύει το χαμηλό σωματικό βάρος των βρεφών και την αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης αρσενικού ανά κιλό σωματικού βάρους...


Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 29 μπάρες δημητριακών. Είκοσι δύο από αυτές περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα από τα τέσσερα προϊόντα ρυζιού, βιολογικό σιρόπι καστανού ρυζιού, αλεύρι ρυζιού, κόκκους ρυζιού, και νιφάδες ρυζιού, στα πρώτα πέντε συστατικά. Αυτές που είχαν τα προϊόντα ρυζιού είχαν υψηλότερες ποσότητες αρσενικού σε σχέση με αυτές που δεν περιείχαν προϊόντα ρυζιού. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για την αντιμετώπιση κρυφών πηγών αρσενικού "υπάρχει επείγουσα ανάγκη να οριστούν οριακές τιμές αρσενικού στα τρόφιμα." Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν όρια ούτε στη ΕΕ. Πάντως άλλοι επιστήμονες που δεν είχαν λάβει μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι προς το παρόν είναι καλό να αποφεύγονται προϊόντα που περιέχουν σιρόπι καστανού ρυζιού.

Η έρευνα δημοσιευτηκε στο Environmental Health Perspectives

8 σχόλια:

  1. Μηπως γινεται να μας πειτε και σε ποιες εταιρειες για να προστατευθουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ερευνητές δεν ανέφεραν μάρκες, ωστόσο είχε γίνει έρευνα πέρυσι στη Βρετανία και είχαν βρεθεί υψηλά επίπεδα αρσενικού σε μάρκες που πωλούνται και εδώ: Hipp, Holle, Organix και Nestle. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό έχει να κάνει με την περιεκτικότητα των προϊόντων σε ρύζι η προϊόντα ρυζιού.

      Διαγραφή
  2. Διαιτολόγε, παιδιά,

    Ξέρετε αν αυτό το γιαούρτι που κυκλοφορεί, με πέτσα, είναι πιο υγιεινό? Κυκλοφορεί με πλήρη και χαμηλά λιπαρά? Πως να το ζητήσω? Απ το σούπερ μάρκετ να το πάρω ή να πάω κάπου αλλού?

    Σας ευχαριστώ,

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφου έπαθα το εγκεφαλικό γιατί έδινα στα παιδιά μου προιόντα της Holle (για καλύτερα όπως νόμιζα),θέλω να σε ευχαριστήσω ειλικρινά για την ενημέρωση!
    Ευαγγελία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ακριβως και εγω..... και καποτε ελεγα, οταν ειχαν πρωτο βγει τα βιολογικα..., : "και που ξερουμε τι σκ@τ@ ειναι και εχουν τα βιολογικα"

      Διαγραφή
  4. επειδή οι φιλες μου χρησιμοποιούν τετοιες παιδικες τροφές για καλύτερα επειδή δεν περιεχον ζαχαρη ,η συμβουλή σας ποια ειναι για καλυτερη κρεμα στα παιδια μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμμια κρεμα δεν χρειαζεται για τα παιδια, οχι απλα ειναι αχρηστες ειναι και βλαβερες. Μπορεις να φτιαξεις κατι με βρωμη αν το θες τοσο πολυ, εγω προσωπικα δεν εδωσα ποτε κατι περα απο το φαγητο τους, φρουτα και λαχανικα.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα
    Συμφωνώ με την veronica.
    Σχεδόν όλες οι πακεταρισμένες τροφές είναι σκουπίδια είτε απευθύνονται σε παιδιά είτε σε μεγάλους.

    Για όσους έχουν παιδί, ξέρουν αγγλικά και προτείνω ένθερμα να διαβάσουν το βιβλίο:

    Healthy Brains, Healthy Children: How Parents Can Raise Their Children in a Smarter, Healthier and More Natural Way

    http://www.amazon.co.uk/Healthy-Brains-Children-Parents-Healthier/dp/1439267243/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1379314699&sr=8-1&keywords=healthy+brains+healthy+child

    Απόσπασμα από αυτό το βιβλίο:
    http://philmaffetone.com/excerpt-hbhc

    Όποιος εφαρμόσει αυτά που λένε οι συγγραφείς όχι μόνο θα μεγαλώσει ένα υγιές παιδί αλλά θα βοηθήσει και τον ίδιο του τον εαυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή