2/23/2012

Σύμβουλοι διατροφής η άσχετοι που πουλάνε συμπληρώματα διατροφής;

Η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος έβγαλε ανακοίνωση για διάφορα άτομα που παρουσιάζονται ως σύμβουλοι διατροφής ενώ στην ουσία είναι απλά πωλητές συμπληρωμάτων. Εμάς μας έρχεται στο μυαλό οι πωλητές της Herbalife όπου έχουμε αναφερθεί παλιότερα, και πρώτοι δημιοσιεύσαμε την πληροφορία ότι κρίθηκε παράνομη από Βελγικό δικαστήριο πριν 2 μήνες. Βασικά άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή πουλάνε συμπληρώματα και μαζί με αυτό δίνουν συμβουλές διατροφής, δίαιτες, ακόμα και συμβουλές υγείας. Καιρός ήταν να βγάλουν επίσημα μια ανακοίνωση.
"Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα κρούσματα παραπληροφόρησης του κοινού και των πολιτών από άτομα που παρουσιάζονται σαν σύμβουλοι ευεξίας ή σύμβουλοι διατροφής ή Προσωπικοί Σύμβουλοι Ευεξίας ή χρησιμοποιούν όρους που παραπέμπουν σε ειδικούς διατροφής. Τα άτομα αυτά ισχυρίζονται ότι έχουν την δυνατότητα να προτείνουν την χρήση προϊόντων (χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτά είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής) με σκοπό τον έλεγχο βάρους και την αναβάθμιση της ποιότητας της διατροφή τους.
Πολλές φορές προσεγγίζουν το κοινό κάνοντας μέρος της διαδικασίας της διατροφικής αξιολόγησης (πχ ανάλυση σώματος-λιπομέτρηση), χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση και εφόδια, προβάλλοντας σαν στοιχεία επιστημονικής κατάρτισης, την παρακολούθηση ολιγοήμερων σεμιναρίων προώθησης πωλήσεων, γενικών αρχών διατροφής. Να τονίσουμε ότι αυτοί που μπορούν να κάνουν διατροφική αξιολόγηση σύμφωνα με τη Νομοθεσία είναι οι επαγγελματίες διαιτολόγοι, (όπως περιγράφεται στα: ΦΕΚ Α.221.29-10-97, ΦΕΚ Α.36,7-2-89).
Μάλιστα προωθούν και πωλούν προϊόντα...

 με την χρησιμοποίηση παραπλανητικών μεθόδων χρησιμοποιώντας ονόματα ανθρώπων που υποτίθεται τα συστήνουν συστηματικά (Καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες διαιτολόγοι κα), κάτι που αντιτίθεται στο νόμο περί Προστασίας του Καταναλωτή ( άρθρα 9γ, 9δ, 9ε, 9στ του Ν:3587,10-7-2007). Επίσης, τακτικά χρησιμοποιούνται επιθετικές εμπορικές τακτικές (περιγράφονται στα άρθρα 9ζ, 9η του Ν: 3587,10-7-2007), με επισκέψεις στο χώρο κατοικίας του καταναλωτή, με συνεχή και ανεπιθύμητη πολλές φορές άγρα πελατών σε δημόσιους χώρους, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων μέσων εξ αποστάσεως.
Προειδοποιούμε δε το κοινό και τους καταναλωτές ότι η εφαρμογή των «οδηγιών διατροφής», των «συμβουλών ευεξίας», των «προγραμμάτων ευεξίας» και γενικά των συμβουλών από τέτοια άτομα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς δε δίδονται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.
Σαν ελάχιστο μέτρο αυτοπροφύλαξης από τις παραπλανητικές και μη επιστημονικές συστάσεις των κάθε λογής μη ειδικών προτείνουμε στους καταναλωτές να μη διστάζουν να ζητούν την επίδειξη ακαδημαϊκών τίτλων και όχι πιστοποιητικών παρακολούθησης σεμιναρίων ή ακόμα και πτυχίων ΙΕΚ, τα τελευταία κατοχυρώνουν μεν επαγγελματική άδεια με ορισμένα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (πχ βοηθός διαιτολόγου) , δεν κατοχυρώνουν όμως τη δυνατότητα της διατροφικής αξιολόγησης ή μέρος αυτής (σύμφωνα με το ΦΕΚ 655/Β’/30-6-98 και την Ερμηνευτική Εγκύκλιο : Α5/οικ5797/21-10-98)
Υπενθυμίζουμε δε ότι οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής είναι οι:
· Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής διαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό
· Απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.
Οι πολίτες και καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.ed-de.gr και στο info@ed-de.gr για να αναζητούν επιστήμονες διαιτολόγους. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την ΕΔΔΕ για τον ίδιο σκοπό, αλλά και να καταγγέλλουν περιστατικά εξαπάτησης, παραπληροφόρησης και κακής πρακτικής από μη ειδικούς.
Τέλος, καλούμε τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και το Υπουργείο Υγείας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο την προστασία του καταναλωτή, αλλά και του επαγγελματία διαιτολόγου. Ενέργειες, που φτάνουν μέχρι και την άμεση παύση αθέμιτης εμπορικής πρακτικής για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9θ του Ν: 3587,10-7-2007."

4 σχόλια:

  1. Κι εμένα σαν τη Herbal Life μου ακούγεται..
    Ή σαν τους ιδιοκτήτες βιολογικών που σου δίνουν ότι να ναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.perizitito.gr/product.php?productid=21485

    Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΒΙΟΛΟΓΟΙ (ΚΛΕΦΤΟΥΡΗ-ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ-ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ ) ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΤΕΙ.Θ.
    ΑΡΑ, ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΗΝΥΜΑ (ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΟ) ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ? ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ''ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΙ'' ΓΙΑΤΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ.

    ΑΣ ΜΗ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΧΟΛΗ ΠΑΡΑΛΟΓΑ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο καθηγητής και άλλο άτομα (διαιτολόγοι) που εφαρμόζουν το επάγγελμα στην πράξη. Στη σχολή ιατρικής υπαρχουν βιολόγοι, χημικοί κτλ. που διδάσκουν, αυτό σημαίνει ότι είναι και γιατροί; Όχι βέβαια. Και συγνώμη, αλλά το κράτος έχει ορίσει πολλόυς ειδικούς, που μόνο ειδικοί δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ. Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ.ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ.Θ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΒΙΟΛΟΓΟΙ (ΚΛΕΦΤΟΥΡΗ-ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ-ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ ) ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΟΤΕ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ (ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ). ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ-ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Η΄ ΓΕΝΕΤΙΚΗ.. ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ-ΧΗΜΙΚΟΣ ΚΛΠ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΡΑΨΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΓΡΑΨΕΙ ΚΛΙΝΙΚΗ & ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η΄ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΠΑ ΟΠΩΣ Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΚΟΣ ΣΥΝΤΩΣΗΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ Ή ''ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΙ'' ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΟΓΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ,ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΑΛΛΙΩΣ-ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ- ΤΙΘΕΤΑΙ (ΝΟΜΙΚΟ) ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ (ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή