3/09/2012

Έρευνα: Τα περισσότερα συμπληρώματα για αδυνάτισμα δεν είναι αποτελεσματικά.

Ερευνητές από το Oregon State University αξιολόγησαν όλα τα στοιχεία και έρευνες που έχουν γίνει για τα συμπληρώματα απώλειας βάρους και διαπίστωσαν αυτό που ήδη γνωρίζαμε: δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την απώλεια βάρους. Η ερευνήτρια Melinda Manore αξιολόγησε στοιχεία και έρευνες που έχουν γίνει για τα εκατοντάδες συμπληρώματα αδυνατίσματος που κυκλοφορούν, και αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι κάποιο συμπλήρωμα μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους, και προσθέτει ότι πολλά από αυτά μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Μερικά προϊόντα όπως συμπληρώματα πράσινου τσαγιού και συμπληρώματα με φυτικές ίνες μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα μία ήπια απώλεια βάρους περίπου 2 κιλών, ωστόσο αναφέρει ότι οι έρευνες για αυτά τα προϊόντα είχαν γίνει στα πλαίσια μιας υποθερμιδικής δίαιτας. H Manore αναφέρει ότι “αν δεν αλλάξεις την διατροφή σου και δεν γυμνάζεσαι κανένα συμπλήρωμα δεν θα έχει αποτέλεσμα".

Οι ερευνητές κοίταξαν συμπληρώματα που ανήκαν σε 4 μεγάλες κατηγορίες: 1. Αυτά που ισχυρίζονται ότι εμποδίζουν την απορρόφηση λίπους η υδατανθράκων όπως για παράδειγμα το Chitosan. 2. Διεγερτικά όπως αυτά που περιέχουν καφεΐνη η εφέδρα και αυξάνουν τον μεταβολισμό. 3. Προϊόντα που ισχυρίζονται ότι αλλάζουν την σύσταση του σώματος όπως Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA) και 4. Ανορεξιογόνα όπως αυτά που περιέχουν φυτικές ίνες σε διάφορες μορφές.
Διαπίστωσαν ότι πολλά προϊόντα δεν είχαν τυχαιοποιημένες κλινικές έρευνες που να εξετάζουν την αποτελεσματικότητα τους. Για τα περισσότερα προϊόντα φάνηκε να υπάρχει επιπλέον απώλεια βάρους λιγότερη από 1 κιλό σε σχέση με εικονικά συμπληρώματα.
Συμπληρώνει η Manore “Θέλουμε ο κόσμος να χάνει βάρος και να συντηρεί η να αυξάνει την μυϊκή μάζα. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιο συμπλήρωμα μπορεί να το κάνει αυτό. Επιπλέον μερικά...

έχουν δυσάρεστες παρενέργειες όπως φούσκωμα και αέρια και άλλα, πιο σοβαρές παρενέργειες όπως εγκεφαλικό και προβλήματα στη καρδιά.

Για κριτικές που έχουμε κάνει σε γνωστά συμπληρώματα αδυνατίσματος δες εδώ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν από λίγο καιρό έκανα κάποιες δοκιμές στο σώμα μου, θέλοντας να παρατηρήσω την λειτουργία της καύσης. Αρχικά πήγα σε μία διαιτολόγο για να με μετρήσει με μεζούρα, ζυγαριά και λιπομετρητής. Τα αποτελέσματα βγήκαν και έτσι ξεκίνησα το πείραμα.

    Μετά από την μέτρηση, την ίδια ημέρα, ξεκίνησα να τρώω μόνο κοτόπουλα, σόδες, μπισκότα, λίγο νερό κτλ κτλ. Αυτό το πρόγραμμα διατηρήθηκε για μία εβδομάδα ακριβώς. Στο τέλος της εβδομάδας επισκεύτηκα την διαιτολόγο. Αύξησαν σε μία εβδομάδα
    Λίπος: +2 κιλά
    Κατακράτηση νερού: +2 κιλά
    Μυική μάζα: +1 κιλό
    Σύνολο: +5 κιλά στην καθισιά
    Μετά τα αποτελέσματα, αμέσως μετά προμηθεύτηκα ένα διαιτητικό χάπι (επί δύο εβδομάδες έκανα έρευνα πάνω στο "καλύτερο") και ξεκίνησα να τρώω πιο υγιεινά, προσθέτοντας σαλάτα σε κάθε γεύμα, για μία εβδομάδα. Στο τέλος της εβδομάδας, πήγα στην διαιτολόγο και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
    Λίπος: -1,5 κιλά
    Κατακράτηση νερού: -2 κιλά
    Μυική μάζα: +1 κιλό
    Σύνολο: -2,5 κιλά στην καθισιά
    Άρα στον δικό μου οργανισμό, μαζί με σωστή διατροφή, είχα κάποια αποτελέσματα μείωσης. Όχι βέβαια αισθητή διαφορά, αλλά υπαρκτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμμ... για να θεωρηθεί ορθό το πείραμα θα έπρεπε να έτρωγες το ίδιο και τη δεύτερη βδομάδα. Τώρα δεν μπορείς να διακρίνεις αν η απώλεια βάρους οφείλεται στο χάπι, στη διατροφή ή και στα δύο. Επιπλέον, αναλόγως το βάρος σου, το 1,5 κιλό λίπος που υποτίθεται ότι έχασες μπορεί να ήταν και εικονικό, αφού οι λιπομετρητές έχουν συνήθως μια απόκλιση της τάξης του ±2-3%. Νομίζω πως το διάστημα της μίας εβδομάδας πολύ σύντομο για να δικαιολογεί οποιοδήποτε συμπέρασμα.

    Πάντως γενικώς παρατηρώ πως όλα τα αδυνατιστικά προϊόντα φροντίζουν να γράφουν "σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή". Δεδομένου πως αυτή η έκφραση δε σημαίνει στην ουσία τίποτα και ο αγοραστής τη μεταφράζει όπως θέλει, το παίζουν εκ του ασφαλούς για να μας πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αν χάσεις βάρος, το χρεώνεται το χάπι. Αν δε χάσεις, φταις εσύ γιατί δεν έκανες "ισορροπημένη διατροφή". Ο εστί μεθερμηνευόμενον, και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Evan. Συμφωνώ πλήρως με τα λεγόμενά σου περί ορθότητας πειράματος. Πάντως το 3% σφάλματος από το μηχάνημα που έδειξε αποτέλεσμα -1,5 κιλού, ισοδυναμεί με κάτι γραμμάρια. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα στο σφάλμα. Πάντως, αυτό που ήθελα να δείξω, χωρίς να το πω, είναι ακριβώς ταυτόσημο με την δεύτερη παράγραφο που έγραψες και συμφωνώ, πάραυτα. Αν είναι να πάρει κάποιος ένα χάπι, ας το κάνει με σωστή διατροφή. Που ξέρεις, μπορεί να λειτουργήσει και σαν placebo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σορρυ για την παρανόηση· εννοούσα ±2-3% επί του εκατοστιαίου αποτελέσματος, δηλαδή αν σου βγάλει ο λιπομετρητής 20% σωματικό λίπος, τότε το πραγματικό νούμερο είναι από 17% ως 23% (σε ένα άτομο 80 κιλών, το έυρος ±2-3% ισοδυναμεί με ±1,5-2,4 κιλά, που είναι αρκετά σεβαστό εύρος σφάλματος). Σε μια δίαιτα, η λιπομέτρηση με ζυγαριά -η κλασσική με ηλεκτρική αντίσταση- (απ'όσο ξέρω τουλάχιστον) έχει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σε μηνιαία βάση. Νομίζω μπορεί να μας το επιβεβαιώσει και ο διαιτολόγος αυτό.

    Το αναφέρω περισσότερο γιατί κι εγώ όταν είχα ξεκινήσει δίαιτα πέρυσι είχα πάθει στην αρχή μία ψύχωση με τη ζυγαριά και τη λιπομέτρηση. Τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης είναι αρκετά αναξιόπιστα σε μικρά χρονικά διαστήματα, οπότε είναι καλύτερα να τα κοιτάμε μια στο τόσο επικουρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πιο αστείο απ όλα είναι αυτή η διαφήμιση που κυκλοφορεί σύμφωνα με την οποία πίνεις ένα απλό καφεδάκι και αδυνατίζεις. Και το κερασάκι της τούρτας, η μπαμπάτσικη παρουσιάστρια, η οποία δίνει τον εαυτό της σαν παράδειγμα αδυνατίσματος.
    Θα μας κουφάνουν τελείως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα. Παλιότερα είδα αποτελέματα κάνοντας διατροφή + cla. Έχανα ανα εβδομάδα επιπλέον βάρος, και μάλιστα ακόμα κι όταν αύξησα ποσότητες, ώστε να συντηρούμαι πια, συνέχισα να χάνω κάποια γραμμάρια. Δεν έγιναν θαύματα, αλλά βοήθησε. Έχω πάρει πάλι κιλά και πάσχω απο διαβήτη τύπου 1. Πήγα στο φαρμακείο να ξαναπάρω cla και βρήκα ένα καινούριο προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε διαβητικούς, το libramed. Είπα πριν το πάρω να το ψάξω λίγο. Μήπως γνωρίζετε κάτι γι αυτό; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή