3/06/2012

Επικίνδυνα για τα παιδιά και άτομα χωρίς προβλήματα χοληστερίνης τα προϊόντα με στερόλες; Μήνυση στη Unilever.

Έτσι πιστεύει ο Γερμανικός Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων Foodwatch η οποία έκανε μήνυση στην Unilever για την ασφάλεια των προϊόντων της που περιέχουν στερόλες (Becel Proactiv). Αυτό ξεκίνησε όταν το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Εκτίμηση Επικινδυνότητας (BfR) ζήτησε επανεξέταση της ασφάλειας φυτικών στερολών/στανολών γιατί κάποιες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων από παιδιά και από άτομα που δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης πιθανό να προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η Foodwatch ισχυρίζεται ότι η εταιρία δεν προειδοποιεί τους καταναλωτές για πιθανές παρενέργειες.
Είναι αλήθεια ότι πολλά άτομα καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, ενώ έχουμε δει τα προϊόντα αυτά να καταναλώνονται και από παιδιά. Μάλιστα μια Βελγική έρευνα έδειξε ότι πάνω από 20% παιδιά προσχολικής ηλικίας κατανάλωναν αυτά τα προϊόντα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι πιο υγιεινά από μία κανονική μαργαρίνη.
Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων: οι έρευνες που έχουν γίνει για την ασφάλεια τους, δεν κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια τους (δες εδώ γιατί).
 

3 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Σ ευχαριστούμε πολύ διαιτολόγε. Σήμερα κιόλας θα το πετάξω απ το ψυγείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο μυαλό μου είναι αδιανόητο κάποιος να τρώει... βούτυρο με την ελπίδα να μην χρειάζεται να κάνει γυμναστική ή καλή διατροφή. Σχετικό ποστ από το ιστολόγιό μου http://metavolismos.com/?p=505

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και τι γίνεται αν το πρόβλημα της χολυστερίνης είναι κληρονομικό/γενετικό? πχ εγώ και τα παιδιά μου έχουμε αφαιρέσει όλα τα ζωικά λιπαρά, ή τροφή μας είναι βασισμένη σε όσπρια, ψάρια, φρούτα, και γαλακτομικά χαμηλών λυπαρών σε μικρές ποσότητες και φυσικά ειδικά τα παιδιά αθλούμαστε αλλά η χολυστερίνη κοντά 300 ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή