4/02/2012

Το φαστ φουντ συσχετίζεται με κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι τρώνε κάποια τρόφιμα γιατί τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν πεσμένη διάθεση, όμως τελικά μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι τα φαστ φουντ μπορεί να βλάπτουν την υγεία μας, να παχαίνουν και να παράγονται από κακής ποιότητας πρώτες ύλες, τώρα φαίνεται ότι χαλάνε και την διάθεση.

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει παλιότερες έρευνες και δείχνει ότι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρει κανείς από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Las Palmas de Gran Canaria και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, τα τρόφιμα αρτοποιΐας όπως κέικ, κρουασάν, ντόνατς κτλ και το γρήγορο φαγητό (χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και πίτσα) συνδέεται με την κατάθλιψη.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι καταναλωτές των fast food, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε λίγο ή καθόλου, είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη...

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι όσο πιο πολύ φαστ φουντ κατανάλωνε κανείς, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος της κατάθλιψης, σύμφωνα με τον Almudena Sanchez-Villegas, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το δείγμα της μελέτης είναι από την έρευνα SUN (University of Navarra Diet and Lifestyle Tracking Program)και αποτελούνταν από 8964 συμμετέχοντες που δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με κατάθλιψη και δεν είχαν λάβει ποτέ αντικαταθλιπτικά. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν επί 6 μήνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition.

3 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφέρον άρθρο.
    Επίσης, πέρα από την κατάθλιψη που είναι απίστευτα σημαντική, υπάρχουν και άλλες σημαντικές παρενέργειες, όπως ότι προκαλούν κατακράτηση, αέρα στο στομάχι, κόβουν την ενέργειά μας, γενικά μας κάνουν να νιώθουμε "βαριά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο που αισθάνομαι όταν τρώω fast-food είναι ενοχές για τις θερμίδες που πήρα και σκέφτομαι πόσες ώρες θα τρέχω στον διάδρομο για να τις κάψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. <>

    Εφαρμοσμένη Ανάλυση Παλινδρόμησης - Draper, Smith.

    ΑπάντησηΔιαγραφή