4/19/2012

'Οταν η παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ είναι επικίνδυνη.

Αυτό πραγματικά μας θυμώνει αν και δεν αφορά τη διατροφή αλλά την υγεία και την παραπλάνηση του κοινού από δημοσιογράφους. Όπως ίσως κάποιοι έχουν διαβάσει την περασμένη εβδομάδα πέθανε η δημοσιογράφος Μαίρη Παπαγιαννίδου, η οποία πίστευε ότι ο ιός του HIV δεν υπάρχει η δεν προκαλεί AIDS και υποστήριζε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Πέθανε τελικά από επιπλοκές της ασθένειας της.
Το θέμα εδώ δεν είναι ότι κάποιος δεν πιστεύει στη σύγχρονη ιατρική, καλά κάνει, δικαίωμα του. Η γυναίκα αυτή τουλάχιστον είχε το δικαιολογητικό ότι είχε μία σοβαρή ασθένεια και ήθελε να πιστεύει σε κάτι, οι άλλοι δημοσιογράφοι αλλά και εκδοτικές εταιρίες τι δικαιολογητικό έχουν;
Δεν φτάνει που η γυναίκα αυτή έγραφε διάφορα βιβλία ότι θεραπεύτηκε από το AIDS (δεν ήταν γιατρός ούτε ερευνήτρια), οι εκδόσεις Λυμπέρης της απένειμαν και Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς για την ενημέρωση των Ελλήνων γύρω από το AIDS στα Βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς και δημοσίευσαν την ιστορία της στο Life and Style. Πραγματικά δεν νομίζουμε ότι οι εκδότες πίστευαν την γυναίκα αυτή, μάλλον θα πούλαγαν περισσότερα περιοδικά με αυτή την ιστορία. Όποιος και να ήταν ο λόγος, είναι απόλυτα ανεύθυνο να βραβεύουν κάποιον "για την ενημέρωση των Ελλήνων γύρω από το AIDS" ενώ στην ουσία έγινε το αντίθετο: παραπληροφόρηση των Ελλήνων για το AIDS έγινε από αυτή την γυναίκα. Εδώ η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ πραγματικά είναι επικίνδυνη.
Τα είπε πολύ καλά ο Άρης Δημοκίδης σε ένα καλό άρθρο του στο LIFO: "Κακώς κατά τη γνώμη μου τα ΜΜΕ μετέδωσαν χωρίς αξιολόγηση, ως "γεγονότα" τα πιστεύω της. Και πολύ κακώς της δόθηκε και βραβείο"Γυναίκα της Χρονιάς" για την ενημέρωση που προσέφερε στα θέματα του AIDS. " Ακριβώς αυτό: Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ως γεγονότα χωρίς να αξιολογούν την κάθε βλακεία που ακούνε η που περνάει από το email τους. Και γι' αυτό επιμένουμε: κάτι που διαβάζεις σε ένα περιοδικό η μία εφημερίδα, όσο και σοβαρή και να είναι δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια.


8 σχόλια:

  1. Οι ξερόλες δημοσιογράφοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον HIV ανακάλυψαν οι βιολόγοι (όχι γιατροί) Μοντανιέ (Γαλλία) και Γκάλλο (ΗΠΑ). Ας μην το ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγγνώμη τώρα, γιατί όσο ήταν εν ζωή Διαιτολόγε δεν έγραφες την άποψή σου; Όχι ότι δεν την βρίσκω σωστή, ίσα ίσα. Έπρεπε να πεθάνει η δημοσιογράφος αυτή για να γραφτεί το συγκεκριμένο κείμενο; Είναι σωστό το να προσβάλουμε μια νεκρή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλεος.. Ποιος προσβάλει τη νεκρή?
    Ρε παιδιά, ώρες ώρες νομίζω πως βγάζετε πάνω στον διαιτολόγο όλα τα απωθημένα σας. Είδε κανείς προσβολή της νεκρής???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν γράφει ότι της δόθηκαν κάποια βραβεία κλπ.. γιατί να κριθεί η γυναίκα αυτή μετά το θάνατό της κι όχι εν ζωή; Δεν είναι προσβολή αυτό; Απ'την άλλη δεν υποστήριξα τα αντίθετα απ'ότι σημειώνει ο Διαιτολόγος, αλλά κάποια θέματα πρέπει να τα γράφουμε εκ των πρωτέρων κι όχι εκ των υστέρων.

      Διαγραφή
  5. Προσβολή στους βιολόγους Μοντανιέ και Γκάλλο και στους ασθενείς είναι η άποψη ότι ο ιός του HIV δεν υπάρχει η δεν προκαλεί AIDS. Διαβάστε το βιβλίο της Βιολογίας της Γ΄ Λυκείου, δε χρειάζεται να είναι κανείς βιολόγος για να το καταλάβει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ διαφωνώ εντελώς πως είναι προσβολή της νεκρής. Ούτε υπήρχε κανένας λόγος να ειπωθούν αυτά οσο ήταν η γυναίκα εν ζωή. Μάλιστα ο θανατός της, ήταν το πιο τρανταχτό επιχείρημα για την μη ορθότητα των όσων έλεγε.
    Μα τώρα λύσαμε όλα μας τα προβλήματα, και ψειριάζουμε το αν προσβάλουμε τη νεκρή? Κανείς δεν την προσβάλει, ποιος ο λόγος άλλωστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή