5/10/2012

Σχετικά με την ασπαρτάμη. Πρέπει να αναφέρονται όλα τα στοιχεία.

Αναγνώστης μας ρώτησε "ότι τώρα που καταξιωμένοι κορυφαίοι επιστήμονες της διατροφής, όπως η Δρ. ΧΧΧΧ λένε ότι η ασπαρτάμη είναι απολύτως ασφαλής", αν πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτά που έχουμε πει για την ασπαρτάμη. Αναφέρεται σε κάποιο άρθρο/συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στα πλαίσια ενός συνεδρίου για τον διαβήτη.

Όχι.

Δεν έχει αλλάξει κάτι για να αναθεωρήσουμε. Το άρθρο είναι μια συνέντευξη που περιλαμβάνει πληροφορίες που έχουμε δει σε πολλά άλλα άρθρα για το πόσο τέλειες είναι όλες οι γλυκαντικές ουσίες. Αυτό θα πρέπει να βάζει τον αναγνώστη σε υποψίες, άλλωστε έχουμε δει παρόμοια άρθρα από και από άλλους "καταξιωμένους" επιστήμονες, ενώ παρόμοιες πληροφορίες έχουμε δει και σε ιστοσελίδες εταιριών που παράγουν προϊόντα που έχουν συστατικό την ασπαρτάμη.
Αυτό που θα πούμε είναι ότι ο καταξιωμένος επιστήμονας (όπως αναφέρθηκε από τον αναγνώστη) όφειλε, αν θέλει να δίνει αντικειμενική και υπεύθυνη πληροφόρηση, να αναφερθεί στο γεγονός ότι:
1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να κάνει πλήρη επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης γιατί μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της αλλά και γιατί η EFSA αποφάσισε να μελετήσει εκτενέστερα 2 πρόσφατες έρευνες σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο δράση αλλά την επιρροή που μπορεί να έχει η ασπαρτάμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επαναξιολόγηση είχε προγραμματιστεί να γίνει ξανά το 2020, αλλά τελικά αποφάσισε η ΕΕ να έχει γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012. Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα έγγραφα.
2. Έπρεπε να αναφερθεί σε πρόσφατες έρευνες που έχουν συσχετίσει τα αναψυκτικά λάιτ με πρόωρο τοκετό. 
3. Έπρεπε να είχε αναφερθεί και σε άλλες έρευνες που έχουν συσχετίσει τα αναψυκτικά λάιτ με αυξημένο λίπος στη κοιλιά, αυξημένα επίπεδα σακχάρου (σε πειραματόζωα που είχαν την τάση να παρουσιάσουν διαβήτη) αλλά και αυξημένες πιθανότητες εμφράγματος.

Αν λοιπόν θέλει να δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη χρήση γλυκαντικών και συγκεκριμένα της ασπαρτάμης και ειδικά για τους διαβητικούς αυτά θα έπρεπε να τα είχε αναφέρει. Αλλά δεν το έκανε.
Εδώ το άρθρο/συνέντευξη
 

4 σχόλια:

  1. Ti na protimisoume telika? Aspartami, soukralozi, stevia i zaxari?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λογικά τη στέβια όπου μπορείς να την βάλεις (γιατί έχει επίγευση, κάτι σαν την γλυκόριζα). Αλλιώς την μαύρη/καστανή ζάχαρη. Όχι την ασπαρτάμη φυσικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μολις διαβασα την συνεντευξη της κυριας και εχω μεινει αναυδη.... πραγματικα τετοιοι ανθρωποι που ειναι και γιατροι- διαιτολογοι- πρεπει να τους κρεμας αναποδα! ειμαι και εγω διαιτολογος με γνωσεις χημειας και ξερω οτι η ασπαρταμη ειναι τοσο επικινδυνη οσο δεν φανταζετε κανεις... οσο για αυτο που λεει οτι η ποσοτητα ασπαρταμης σε ενα τροφιμο δεν ξεπερνα το ανωτατο επιτρεπομενο οριο σε καθημερινη βαση ειναι ,μεγα ψεμα.. ασπαρταμη δεν εχουν μονο τα αναψυκτικα, εχουν τα λαιτ τροφιμα γενικα, ακομα και οι τσιχλες εχουν ασπαρταμη... αν υπολογισει κανεις ποση ποσοτητα ασπαρταμης προσλαμβανει καθε μερα συνολικα απο το συνολο των προιοντων που καταναλωνει, τοτε οχι απλως κεπερνα τα επιτρεπομενα καθημερινα ορια αλλα ειναι υπερβολικα υψηλη... τελος η ασπαρταμη δρα συσσωρευτηκα και μακροπροθεσμα, το τονιζω αυτο, μακροπροθεσμα, προκαλει απο καρκινο, μεχρι σκληρυνση κατα πλακας και αλλα αυτοανοσα προβληματα... ο διαβητης ειναι το λιγοτερο. φυσικα δεν αναφερω καν τι μπορει να προκαλεσει σε εμβρυα που τρεφονται μεσω του πλακουντα αν καταναλωνεται απο εγκυους.... δεν ειναι θεμα φοβου, ειναι θεμα παραπληροφορησης.. ευχαριστω πολυ και συγνωμη για την καταχρηση του χωρου, απλως αγανακτησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μολις διαβασα τη συνεντευξη της κυριας αυτης και εχω μεινει αναυδη.. Το θεμα ειναι οτι οταν αυτα ακουγονται απο γιατρους- διαιτολογους, που εχουν αλλη βαρυτητα και ασκουν μεγαλη επιρροη στον κοσμο, τοτε αυτους πρεπει να τους κρεμασεις αναποδα. Ειμαι διαιτολογος με γνωσεις χημειας και ξερω οτι η ασπαρταμη ειναι μια επικινδυνη καρκινογονος ουσια. Σχετικα με αυτο που υποστηριξε η εν λογω κυρια,'' οτι η ποσοστητα ασπαρταμης που υπαρχει σ ενα τροφιμο ειναι τοσο μικρη που δεν ξεπερνα το επιτρεπομενο οριο ασφαλειας σε καθημερινη βαση'', οφειλουμε να την ενημερωσουμε οτι αυτο που λεει ειναι μεγα λαθος.. Η ασπαρταμη δεν υπαρχει μονο σε αναψυκτικα λαιτ, αλλα προστιθεται σε παρα πολλα προιοντα που κυκλοφορουν στο εμποριο και κυριως προιοντα λαιτ... αν υπολογισει κανεις την συνολικη ποσοστητα ασπαρταμης που προσλαμβανει καθημερινα απο ολα τα ειδη που καταναλωνει, τοτε αυτη οχι μονο ξεπερνα τα επιτρεπομενα ορια αλλα ειναι πραγματικα υψηλη! Επιπλεον η ασπαρταμη δρα συσσωρευτηκα και μακροπροθεσμα- το τονιζω αυτο μακροπροθεσμα και προκαλει απο καρκινο, μεχρι σκληρυνση κατα πλακας, εμφραγματα και αυτοανοσα νοσηματα .. ο διαβητης ειναι το λιγοτερο. Φυσικα ολοι μπορειτε να αναλογιστειτε τι προβληματα προκαλει σε εμβρυα οταν οι μητερες τους καταναλωνουν αυτα τα λαιτ και οχι μονο προιοντα κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης.... δεν ειναι θεμα τρομου η φοβου, ειναι θεμα παραπληροφορησης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή