5/28/2012

Φυσικός Στυμμένος Χυμός-Είναι καλύτερος τελικά; Μάλλον όχι.

Τώρα τελευταία διαφημίζονται πολλοί χυμοί και ειδικά χυμοί πορτοκάλι ως φυσικοί στυμμένοι χυμοί από μη συμπυκνωμένο χυμό, υπονοώντας ότι ο χυμός είναι φρεσκοστυμμένος χυμός. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το στύβουν και μετά το βάζουν σε ένα μπουκάλι για να το αγοράσουμε; Μάλλον όχι.
Στην καλύτερη περίπτωση παγώνουν τον χυμό στις γνωστές παγοκολώνες και το χρησιμοποιούν όποτε τον χρειάζονται-αυτό αποτελεί την λιγότερη επεξεργασμένη εκδοχή. Όμως μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο το οποίο συμβαίνει στις Η.Π.Α.: αφού παστεριώσουν τον χυμό, το οποίο σημαίνει ότι θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσει τα βακτήρια, να απενεργοποιηθούν τα ένζυμα και να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής, αφαιρείται και το οξυγόνο για την πρόληψη της οξείδωσης, το οποίο αφαιρεί τη γεύση. Μετά ο παστεριωμένος χυμός...
αποθηκεύεται σε δεξαμενές. Πριν την συσκευασία η γεύση και το άρωμα διορθώνεται με την προσθήκη αρώματος, κυττάρων από το ίδιο είδος φρούτου.
Αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό μιας και βλέπουμε πολλούς τέτοιους χυμούς να αναφέρουν "παστεριωμένος χυμός" ενώ υπάρχει και οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επιτρέπει την διόρθωση: Λέει συγκεκριμένα: "Το άρωμα, η πούλπα και τα κύτταρα του χυμού που ελήφθησαν με κατάλληλα φυσικά μέσα από το ίδιο είδος φρούτου μπορούν να αποκαθίστανται στον χυμό φρούτων." Δείτε εδώ την οδηγία. Δείτε και την δεύτερη φωτογραφία φυσικού χυμού του ΑΒ.
Επιπλέον αν ήταν ο χυμός πράγματι φρεσκοστυμμένος δεν θα είχε ημερομηνία λήξης 30 μέρες, αλλά λογικά θα ειχε διάρκεια ζωής μόνο λίγες μέρες, όπως για παράδειγμα το φρέσκο γάλα. Ο πραγματικά φρέσκος χυμός είναι αυτός που δεν είναι παστεριωμένος και διαρκεί λίγες μέρες.
'Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι χυμοί αυτοί είναι βλαβεροί, απλά ότι τελικά δεν είναι  καλύτεροι από τους συνηθισμένους χυμούς που προέρχονται από συμπυκνωμένο χυμό φρούτων οπότε δεν αξίζει και να τα πληρώνουμε περισσότερο ούτε να έχουμε την ψεδαίσθηση ότι πίνουμε φρέσο χυμό. Ούτε προέρχονται από τοπικά φρούτα, εκτός αν το αναγράφει, για παράδειγμα στο χυμό Life δεν αναφέρεται από που είναι τα φρούτα που φτιάχνεται ο χυμός.

Σημείωση: Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί θετικά για ένα χυμό κυρίως γιατί χρησιμοποιούσε πορτοκάλια από τη Σπάρτη αλλά και γιατί δεν ήταν συμπυκνωμένος, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την κατανάλωση τοπικών προϊόντων ωστόσο το ότι δεν είναι από συμπυκνωμένο χυμό δεν αποτελεί ένα συν τελικά.

14 σχόλια:

  1. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο να πάρει κάποιος "φυσικό" από σούπερ μάρκετ. Τόσο άχρηστοι είμαστε τελικά? Ούτε να στύψουμε 2- 3 πορτοκάλια δεν μπορούμε? 1 λεπτό υπόθεση είναι. Κυριολεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να αγιασει το στομα σου

      Διαγραφή
    2. Γιατι ρε μπουφε φυσικοι χυμοι μονο απο πορτοκαλι υπαρχουν? Οι φυσικοι χυμοι απο αλλα φρουτα οπως ροδι, χρειαζονται ακριβους αποχυμωτες, δεν ειναι καθολου 1 λεπτο υποθεση!

      Διαγραφή
  2. Διαιτολόγε έχεις την καλοσύνη να μας ξαναπείς ποιος ήταν ο χυμός που χρησιμοποιούσε πορτοκάλια από την Σπάρτη?

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνώριζα και από παλαιότερα για τις παγοκολώνες, αλλά για την παστερίωση χυμού, πρώτη φορά το ακούω. Πρέπει να είναι και ο πιο φυσικός τρόπος συντήρησης, αν δεν είχαμε αλάτι :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. ...είπε ο υπάλληλος της Vivartia που πληρώνεται για να "εξαγνίζει" το όνομα των προϊόντων της.

      Διαγραφή
  5. ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΒΓΑΛΕΙ ΟΛΑ ΣΚΑΡΤΑ ΠΙΑ! ΕΛΕΟΣ! ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΗΝ GREENPEACE "ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ" ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ....ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ? ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΙΑ "ΑΡΑΧΝΗ" ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΑΠΛΩΣ.ΟΧΙ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΕ! ΠΡΟΙΟΝΤΑ LIDL....ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ! ΑΙΣΧΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "σωστό θα ήταν" να πληρώσεις κιόλας για την "αράχνη". Διαιτολόγος επαγγέλλεται, όχι προγραμματιστής.
      Επίσης "σωστό θα ήταν" να μην γράφεις αποκλειστικά με κεφαλαία.

      Διαγραφή
  6. @Ανώνυμος13 Ιουνίου 2012 7:49 μ.μ.

    Να υποθέσουμε ότι δεν την παλεύεις όχι μόνο με το συγκεκριμένο blog αλλά και γενικά με την ζωή σου.... πολύ σκληρή η πραγματικότητα ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποια η αποψη σας για τον φυσικο χυμο καμπος χιου... Με ενα πολυ επιθετικο μαρκετινγκ κερδιζει σιγα σιγα εδαφος! Προφανως για να εχει και αυτο μερικους μηνες μετας ημερομηνια ληξης καθε αλλο παρα φυσικο ειναι... Παντως υπαρχει ο life φρεσκοστιμμενος που εχει ημερομηνια ληξης 4-5 μερες μετα... Ισως εκεινος ειναι καλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποιοι βαριούνται να στύψουν χυμό και επιμένουν να νομίζουν ότι μέσα στα χαρτόνια ή τα πλαστικά μπουκάλια έχει "υγιεινά" ροφήματα! Πληροφόρηση σου λέει μετά...
    Ακόμα καλύτερα απο το να το στύψεις το πορτοκάλι είναι να το φάς. Δεν είναι το ίδιο πράγμα απο άποψη βιταμινών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "...αλλά λογικά θα ειχε διάρκεια ζωής μόνο λίγες μέρες, όπως για παράδειγμα το φρέσκο γάλα. Ο πραγματικά φρέσκος χυμός είναι αυτός που δεν είναι παστεριωμένος και διαρκεί λίγες μέρες."

    Μία μικρή παρατήρηση: Το "φρέσκο γάλα" δεν είναι φρέσκο αλλιώς δεν θα έφτανε σε κανένα ψυγείο.. πόλης κι αυτό γιατί αν δεν ηταν επίσης παστεριωμένο δεν θα κρατούσε στη συντήρηση πάνω απο 24ωρο. Φρέσκο & "ζωντανό" είναι μόνο το γάλα που πίνεται απ' το θηλαστικό απ' ευθείας! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή