6/12/2012

ΚΡΙΤΙΚΗ: Krispies Παξιμαδάκια Χωρίς Ζάχαρη, Παπαδόπουλου

ΤΑ ΣΥΝ:
*Περιέχει κυρίως ολικής αλέσεως αλεύρι
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Άγνωστο φυτικό λίπος

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Το προϊόν αυτό περιγράφεται ως ένα τραγανιστό παξιμάδακι χωρίς ζάχαρη. Το "χωρίς ζάχαρη" το κότσαραν εκεί φαντάζομαι για να προσελκύσουν αυτούς που αποφεύγουν τη ζάχαρη η και ίσως για τους διαβητικούς. Ωστόσο είναι λανθασμένο και λίγο παραπλανητικό γιατί έτσι και αλλιώς ένα τέτοιο προϊόν παξιμαδιού/ψωμιού συνήθως δεν έχει ζάχαρη, εκτός από κάποια ελάχιστη ποσότητα που βάζουν. Επιπλέον για έναν διαβητικό δεν είναι μόνο η ζάχαρη αλλά και οι συνολικοί υδατάνθρακες. Πέρα από αυτό το καλό είναι ότι περιέχει κυρίως ολικής αλέσεως αλεύρι. Οι ίνες που περιέχει δεν οφείλονται όλες όμως μόνο στο αλεύρι ολικής αλλά πιθανά και στην ινουλίνη που περιέχει, μια μορφή φυτικής ίνας η οποία προστίθεται στη τεχνητή της μορφή σε πολλά προϊόντα που ωστόσο έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι όντως έχουν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες όπως οι φυσικές ίνες. Περιέχει φυτικά λιπαρά, αλλά δεν ξέρουμε από που. Το γεγονός ότι το προϊόν περιέχει ίσες ποσότητες κορεσμένου και ακόρεστου λίπους, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το λίπος μπορεί να είναι και εδώ φοινικέλαιο (έχουμε δει αυτό το φαινόμενο σε πολλά τέτοια προϊόντα) που είναι ένα ιδιαίτερα βλαβερό λάδι. Δεν θεωρούμε ότι είναι από τα καλύτερα παξιμαδάκια που μπορεί κανείς να αγοράσει γιατί περιέχει άγνωστα φυτικά λιπαρά (βασικά δεν χρειάζεται να έχουν λιπαρά) και οι ίνες που περιέχει δεν είναι όλες φυσικές. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αναγκαιότητα τέτοιου προϊόντος τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ποικιλία από γνήσια παξιμαδάκια με την ίδια σύσταση και μέγεθος, χωρίς όμως να περιέχουν άγνωστα φυτικά έλαια και διάφορα πρόσθετα και που είναι και 100% ολικής και με λιγότερες θερμίδες.ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ; 

Συγκεκριμένα έχουμε δει μικρά παξιμαδάκια μικρών εταιριών που έχουν μόνο 3 συστατικά: αλεύρι, αλάτι και μαγιά. Και συνδυάζουν η ολικής αλέσεως κριθαρένιο αλεύρι και ολικής αλέσεως αλεύρι σίτου η υπάρχει και γι'αυτούς που δεν θέλουν κριθάρι 100% αλεύρι ολικής σίτου. Επιπλέον, ακόμα και αν θες να έχει λίγο λίπος το παξιμάδι υπάρχουν και εταιρίες που φτιάχνουν τα παξιμάδια τους και με λίγο ελαιόλαδο και όχι φοινικέλαιο. Ποιος ο λόγος λοιπόν να προτιμήσω ένα προϊόν που δεν είναι 100% ολικής, περιέχει κάποιο άγνωστο λάδι που πολύ πιθανό να με βλάπτει και περιέχει πρόσθετα, ενώ υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές. Να απαντήσουμε; Κανένας λόγος. Απλά το συγκεκριμένο προϊόν έχει διαφημιστεί πάρα πολύ γιατί η εταιρία έχει αυτή τη δυνατότητα και το έχει διαφημίσει ως μια υγιεινή επιλογή, ενώ όλες οι άλλες μικρο-εταιρίες ούτε τις έχουμε ακουστά. Αλλά ας το ψάξουμε λίγο, ας κοιτάξουμε λίγο πέρα από τα γνωστά προϊόντα που μπαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία για να τα βλέπουμε, και ας προσέξουμε και τις εταιρίες που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ και είναι σχεδόν κρυμμένα


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΕΝΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙ: Θερμίδες: 37, Υδατάνθρακες: 6 γρ., Πρωτεΐνη: 1,5 γρ., Λιπαρά: 0,5 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 8/10
Λιπαρά: 5/10
Θερμίδες: 4/10
Φυτικές Ίνες: 5/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 6/10
ΣΥΝΟΛΟ: 5,6/10

7 σχόλια:

  1. πολύ καλή η κριτική μπράβο!!

    και συνήθως αυτά τα φοινικέλαια και γενικά όταν λέει για συστατικό "φυτικό λίπος" είναι και ραφιναρισμένα.. χάλι μαύρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαιτολόγε σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ. Περιμενα πάρα πολύ καιρό αυτή την κριτική, την είχα ζητήσει αρκετές φορές.
    Θα μπορούσες σε παρακαλώ να μας προτείνεις κάποιο παξιμαδάκι που να είναι 100% ολικής άλεσης με αυτά τα τρία συστατικά? Όσο κι αν ψάχνω στον Βασιλόπουλο δεν βρίσκω κάποιο. (Διαβάζω πίσω τα συστατικά). Στην τελευταία μου μάλιστα αναζήτηση βρήκα και μερικά από μία άγνωστη σε εμένα εταιρεία με υδρογονωμένα λιπαρά.
    Αν θα μπορούσες να μας πεις κάποιο, θα πάω αμέσως να το αγοράσω γιατί κι εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να να τρώω φοινικέλαιο.

    Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα στοιχεία που παραθέτεις μάλλον κανα ΙΕΚ έχεις τελειώσει μεγάλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγη ευγένεια δεν έβλαψε κανέναν, ξέρεις. Ας μην υπήρχαν τα ΙΕΚ και θα σου έλεγα μετά αν θα σου έφτιαχνε κανένας τα υδραυλικά σου ή τα ηλεκτρολογικά σου.

      Διαγραφή
    2. χαχαχαχα και εσύ διαιτολόγος είσαι ρε ανώνυμε; έχει πλάκα που διάφοροι που δεν έχουν ιδέα μπαίνουν και σχολιάζουν τέτοια.. τα στοιχεία είναι πολύ καλά.. αν βρίσκεις κάτι λάθος πες το να το μάθουμε και μεις οι ταπεινοί..

      Διαγραφή
  4. Daily Nutritionist είσαι ο οινολόγος που διάβασα κάπου στο blog?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαιτολόγε έχεις να μας ποστάρεις άρθρο εδώ και 6 μέρες.. :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή