7/04/2012

Πρέπει να κόψεις τον καφέ τελικά;

Είναι από τις συνήθειες που πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τους κάνει κακό: ο καφές. Βλέπουμε άτομα που έχουν αποφασίσει να βελτιώσουν τη διατροφή τους και την υγεία τους να λένε "πρέπει πρώτα-πρώτα να κόψω τον καφέ". Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τόση εμμονή με τον καφέ; Γιατί έχει ενοχοποιηθεί ο καφές τόσο πολύ; Θα έπρεπε πρώτα πρώτα να σταματήσουν να τρώνε τόσα επεξεργασμένα τρόφιμα η να χάσουν τα 10 επιπλέον κιλά, αλλά για κάποιο λόγο θεωρούν τη μείωση κατανάλωσης καφέ πιο σημαντικό, χωρίς λόγο όμως.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές δεν βλάπτει ένα άτομο που δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, μάλιστα έχει και κάποιες ευεργετικές ιδιότητες. *Έρευνα του Χάρβαρντ που παρουσιάστηκε χθες και δημοσιεύτηκε στο Cancer Research έδειξε ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζάνια καφέ προστατεύει από μια συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος. 
*Μια περσινή έρευνα του Χάρβαρντ επίσης έδειξε οτι ο καφές προστατεύει και από καρκίνο του προστάτη. 
*Πριν μερικές μέρες μία άλλη ανασκόπηση ερευνών που έγινε και πάλι από ερευνητές του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατέψει από καρδιακή ανεπάρκεια. 
*Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει την αθλητική απόδοση αλλά και να προστατέψει τη μνήμη.
*Πολλές φορές αναφέρεται ότι ο καφές μπορεί να μας αφυδατώσει, όμως μια ανασκόπηση ερευνών που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια δεν βρήκε διαφορά διούρησης μεταξύ ροφήματος με καφεΐνη και ροφήματος χωρίς καφεΐνη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές είναι το ιδανικό ρόφημα για να ξεδιψάσεις η να ενυδατώνεσαι όπως θέλουν οι εταιρίες αναψυκτικών να μας κάνουν να πιστεύουμε, απλά είναι καλό να γνωρίζεις ότι 1-2 καφέδες την ημέρα δεν θα σε αφυδατώσουν.
*Επίσης πολλές φορές έχουμε ακούσει γιατρούς να λένε ότι ο καφές απαγορεύεται αυστηρά για τις εγκυμονούσες, ωστόσο τελικά και εδώ ανασκόπηση ερευνών έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού η αποβολής. Το Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αναφέρουν σε επίσημη θέση τους ότι η κατανάλωση μέχρι 200 mg καφεΐνης την ημέρα δεν αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής και πρόωρου τοκετού. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 2 μέτρια φλιτζάνια καφέ φίλτρου.

Αν δεν πίνεις καφέ δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να πίνεις τώρα, αλλά...

αν πίνεις καφέ σε μέτριες ποσότητες και δεν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας όπως υπέρταση η αρρυθμίες τότε μπορείς να συνεχίζεις χωρίς τύψεις.
  • Περιορίσου σε 2-3 φλιτζάνια φίλτρου.
  • Ο καφές φιλτραρισμένος με χάρτινο φίλτρο είναι καλύτερος γιατί φιλτράρονται κάποιες ουσίες που πιθανόν να είναι βλαβερές.
  • Όχι σε καφέδες που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, σιρόπια, σαντιγί-αυτός δεν είναι καφές αλλά γλυκό.

11 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε σε είδα στην εκπομπή του Βαξεβάνη στην ΝΕΤ και ήσουν πολύ καλός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να είχαν επικοινωνήσει μαζί μας, μιας και είμαστε από τους πρώτους που ξεσκεπάσαμε και πληροφορήσαμε αντικειμενικά το κοινό για όλα τα παιχνίδια που παίζονται στο χώρο της διατροφής. Αλλά έτσι και αλλιώς όπως γνωρίζετε η ανωνυμία μας δεν θα μας επέτρεπε να εμφανιστούμε σε καμία εκπομπή και η δημοσιότητα έτσι και αλλιώς δεν είναι σκοπός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κιόμως ήσασταν πολύ καλός. Απλά λίγο τα μαλλιά σας έχουν πέσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ5 Ιουλίου 2012 στις 7:37 μ.μ.

    Αντάξιοι του ονόματος καφές είναι μόνο ο φίλτρου και ο εσπρέσσο. Οτιδήποτε άλλο είναι για πέταμα και δεν είναι καφές. Τελεία και παύλα. Τώρα, όσοι πίνουν "καφέ" με ζάχαρη, γάλα ή και τα δύο είναι απλά για γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ρε φίλε, ο ελληνικός τί έχει δηλαδη; Εγώ πάντως που τον πίνω δεν είμαι για γέλια...

      Διαγραφή
  5. ποίος από όλους τους διαιτολόγους από την προχτεσινής εκπομπής είστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε παιδιά δεν είναι ένας από αυτούς τους διαιτολόγους ο άνθρωπος, το είπε ήδη. Μην τον ζαλίζουμε με τέτοιου είδους ερωτήσεις. Στην τελική είναι και ενοχλητική αυτή η εμμονή.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από αυτούς από αυτούς είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένας καλός εσπρέσσο για παράδειγμα είναι ο σκέτος χωρίς γάλα? μα πίνετε αυτός ο καφές? οι περισσότεροι εδώ πως πίνετε τον καφέ σας? πείτε μου σας παρακαλώ γιατί έχω κόψει τελείως τον καφέ και σκέφτομαι να πίνω κανέναν που και που..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαιτολόγε, το παραπάνω ερώτημα είναι αρκετά εύστοχο: ο καφές πρέπει να πίνεται σκέτος; Έχω ακούσει ότι το γάλα απορροφάται από τα κόκκαλα και μαζί του σε μεγάλο βαθμό και η καφείνη. Γι'αυτό δε συνίσταται ο συνδυασμός αυτών των δυο... ΑΛΗΘΕΥΕΙ ή πρόκειται για ακόμα μια μη επιστημονική εξήγηση χωρίς βάση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή