7/11/2012

"Ο διαιτολόγος παραμένει στο ίδιο επίπεδο με την καφετζού, το γυμναστή, την κοπέλα που κάνει μασάζ."

Αναγνώστης άφησε αυτό το σχόλιο και θεωρήσαμε απαραίτητο να δημοσιεύσουμε το σχόλιο και εδώ με κάποιες απαντήσεις μας (στα κόκκινα οι δικές μας απαντήσεις). Ναι το σχόλιο είναι προσβλητικό αλλά τουλάχιστον για εμάς τους διαιτολόγους μας δείχνει τι μπορεί να σκέφτεται ο μέσος καταναλωτής, ασθενής, πελάτης, αναγνώστης κτλ. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Οι διαιτολόγοι είναι σαν μια καφετζού;

"Εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός. Ασχολούμαι περίπου 18 χρόνια με το θέμα της διατροφής και παρακολουθώ σε καθημερινή βάση την έρευνα. Η έρευνα από ότι βλέπω γίνεται από γιατρούς." Η έρευνα δεν γίνεται συνήθως από γιατρούς δηλαδή MD's -Medical Doctors, αλλά συνήθως από άτομα που έχουν PhD στη διατροφή η σε κάτι που σχετίζεται με τη διατροφή.

"Δεν ξέρω τι ακριβώς σπουδάζουν οι διαιτολόγοι, αλλά δε νομίζω ότι έχουν τα φόντα να κάνουν έρευνα ή να χρησιμοποιήσουν ακόμα και την ίδια την επιστημονική μέθοδο." Προφανώς δεν έχετε διαβάσει το μπλόγκ αλλά οι διαιτολογοι πρέπει να έχουν πτυχίο τουλάχιστον από ΑΕΙ η ΤΕΙ, από κει και πέρα πολλοί διαιτολόγοι έχουν Masters και PhD. Θα σας συνιστούσαμε πριν κάνατε παρατηρήσεις για τους διαιτολόγους να μάθετε τι σπουδάζουν και αν όντως είναι διαιτολόγοι αυτοί στους οποίους αναφέρεστε.

"Να μη σνομπάρουν τους γιατρούς. Αυτοί δημιουργούν την επιστήμη που εκμεταλλεύονται οι διαιτολόγοι. Στα μάτια μου ο διαιτολόγος παραμένει στο ίδιο επίπεδο με την καφετζού, το γυμναστή, την κοπέλα με τα δέκα πτυχία που κάνει μασάζ και άλλα παρόμοια." Αυτή είναι δική σας γνώμη. Πολύ πιθανό να συναντήσατε διαιτολόγους που δεν ήταν διαιτολόγοι, δηλαδή είχαν πάρει ένα δίπλωμα από μια ιδιωτική σχολή η ίσως ονόμασαν τον εαυτό τους διαιτολόγο. 

"Για μένα είναι hobby." Δεν είναι hobby αλλά επιστήμη.

"Οι συμβουλές τους ανήκουν κατά κανόνα στη δεκαετία του 70. Συμβαίνει και στους γιατρούς, αλλά εκεί συνήθως φταίνε η ηλικία, η τεμπελιά και η σιγουριά του πελατολογίου." Δεν φταίει μόνο αυτό. Οι περισσότεροι γιατροί είναι ζήτημα αν έχουν κάνει ένα μάθημα διατροφής.

"Έχω δει με τα μάτια μου τα αποτελέσματα από ανόητες δίαιτες πείνας με φοβερή απώλεια μυών, δίαιτες βασισμένες σε φρουκτόζη και μέλι, φρυγανιές, δημητριακά, και άλλα αστεία. Έχω δει να πέφτει ο μεταβολισμός και να τον ρίχνουν κι άλλο να προχωρήσει η δίαιτα. Κάθε λογής ανοησία. Να κατηγορούν τον πελάτη όταν μετά τη δίαιτα ξαναπαίρνει νερό/γλυκογόνο αλλά να καρπώνονται την σχετική απώλεια στην αρχή της δίαιτας."

"Να μην κάνουν λιπομέτρηση γιατί δεν έχουν ούτε ερασιτεχνικό εξοπλισμό." Η νομοθεσία υποχρεώνει το κάθε νόμιμο διαιτολογικό γραφείο να έχει κατάλληλο εξοπλισμό, οπότε προφανώς δεν πήγες σε πραγματικό νόμιμο διαιτολόγο. 

"Το 95% δεν έπρεπε να έχει δυνατότητα να δίνει διατροφικές συμβουλές." Αυτό το συμπέρασμα το βγάλατε προφανώς γιατί ασχολείστε 18 χρόνια με το θέμα της διατροφής ως χόμπι. "Αν είναι να κλείσει το επάγγελμα, να γλιτώσουμε από αυτούς πρώτα. Την ώρα που χάνουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστήμονες, βγαίνουν οι ημιμαθείς να ζητήσουν να κλείσουν επαγγέλματα και κατηγορούν τους γιατρούς;"
-ΤΕΛΟΣ ΣΧΟΛΙΟΥ-

Αναγνώστη μας, υπάρχουν καλοί διαιτολόγοι (για πτυχιούχους μιλάμε μόνο) και κακοί διαιτολόγοι, όπως και υπάρχουν καλοί και κακοί γιατροί όπως καλοί και κακοί πολιτικοί μηχανικοί. Δυστυχώς ο χώρος της διατροφής για πολλούς (όπως και για εσάς όπως αναφέρατε στο σχόλιο σας) είναι απλά έναν χόμπι. Το αποτέλεσμα; Να έχουμε τους πάντες να ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν από διατροφή χωρίς να να έχουν σπουδάσει τίποτα. Και όχι μόνο αυτό, να το κάνουν και επάγγελμα. Δεν αρκεί να διαβάζετε κάποιες έρευνες η αρθράκια στα περιοδικά, ούτε αρκεί να έχετε πτυχίο ιατρικής. Έχουμε αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις παραπλήροφορησης στο χώρο, από γιατρούς, διαιτολόγους, ΜΜΕ, εταιρίες τροφίμων κτλ. Θα σας συνιστούσα να διαβάσετε τις ακόλουθες αναρτήσεις εδώ, εδώ και εδώ που εξηγούν κάποια πράγματα για τους διαιτολόγους και τους γιατρούς. 


33 σχόλια:

  1. Άσε μας ρε φίλε, και γω ειμαι 20 χρονων φοιτητης με 20 χρονια εμπειρια στο χωρο της διατροφης , τρωω 20 χρονια! Αν θεωρεις τους διαιτολογους αχρηστους τοτε μη διαβαζεις το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτα να τα βλέπουν οι διαιτολόγοι, που αντι να ασχολούνται με την εικόνα μας, ξακατινιαζονται στο facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης πολύ κακό κάνουν και blogs σαν αυτό που δίνουν ανώνυμα ψευδείς πληροφορίες. Αν κάποιος είναι πράγματι διαιτολόγος πρέπει να έχει και το θάρρος και την ευθύνη των λεγομένων του και να γράφει επώνυμα. Κανένα blog ιατρικό δεν δίνει συστάσεις ανώνυμα Να ποια είναι η διαφορά διαιτολόγων και ιατρών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσχετε, που τις είδες τις ψευδεις πληροφριες; Ενώ ο γιατρος ειναι λαμπρο παραδειγμα ειλικρινειας, τι να σου πω!

      Διαγραφή
    2. +1000, όποιος δίνει συμβουλές, ειδικά σε τέτοια θέματα πρέπει να το κάνει επώνυμα.

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι κακό να συμβουλεύει έστω και ανώνυμα πως να διαβάζουμε ετικέτες στα τρόφιμα ώστε να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Εγώ είμαι διαιτολόγος και το βρίσκω πολύ σωστό το μπλογκ. Ούτε δίαιτες δίνει ούτε συμπληρώματα πουλάει. Απορώ πως έχετε κολλήσει με το συγκεκριμένο μπλογκ και δεν κάνετε επίθεση σε διάφορες ιστοσελίδες πωλητών γνωστών συμπληρωμάτων διατροφής που όχι μόνο δεν είναι διαιτολόγοι αλλά και αγράμματοι και που δίνουν επικίνδυνες δίαιτες και μοναδικός τους σκοπός είναι να πουλήσουν τα άχρηστα συμπληρώματα τους σε ανυποψίαστους καταναλωτές. ΑΠ

      Διαγραφή
    4. Το ίδιο ιχύει και γι' αυτους, ολα πρεπει να γινονται επωνυμα οταν αφορα θεματα υγειας.

      Διαγραφή
    5. Σε αυτό το blog γράφονται πολλές πικρές αλήθειες που δεν αρέσουν στις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων και αν ο "διαιτολόγος" εγραφε επωνυμα αυτές οι εταιρίες θα φρόντιζαν για την επαγγελματική (τουλάχιστον) εξόντωσή του. Συνεχίστε την καλή δουλειά!

      Διαγραφή
  4. Ποιος αμφισβητεί ότι σε όλα τα επαγγέλματα το ίδιο συμβαίνει...υπάρχουν οι επαγγελματίες και οι μη επαγγελματίες..δεν είδαμε γιατρούς να παίρνουν φακελάκια, δεν είδαμε "βρώμικους δικηγόρους", δεν είδαμε πολιτικους μηχανικούς μιζαδόρους, επιχειρηματίες κλέφτες κλπ κλπ κλπ..Είμαι διαιτολόγος,απόφοιτη ΤΕΙ, εργάζομαι σαν ιδιώτης στην επαρχία, και προσπαθώ με νύχια και με δόντια να πληροφορήσω σωστά και να βοηθήσω τους πελάτες μου...Πρόσφατο περιστατικό, γιατρός έδινε σε πελάτισσά μου 2,5 χρόνια το xenical χωρίς να έχει πάρει ένα διατροφικό ιστορικό..τί έτρωγε?πατατάκια, γλυκά, και μεγάλη ποσότητα φαγητού μία φορά την ημέρα!και περιμένει από το xenical...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εϊμαι αυτός που έγραψε αυτό που σχολιάζετε πιο πάνω και πριν λίγο είδα ότι άπαντήσατε.

    Εσείς οι νόμιμοι διαιτολόγοι, στέλνετε τον πελάτη στο γιατρό να υπογράψει την κάθε διαίτα όπως ορίζει ο νόμος;

    "Οι προσερχόμενοι στις Διαιτολογικές Μονάδες ( εφ’όσον η Διαιτολογική Μονάδα δεν διαθέτει υπεύθυνο γιατρό ),θα πρέπει απαραίτητα να είναι εφοδιασμένοι με γνωμάτευση γιατρού στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι είναι ικανοί χωρίς κίνδυνο της υγείας τους να κάνουν χρήση του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ προγράμματος διαίτης."

    Ο νόμος δέχεται ότι δεν έχετε επίπεδο γνώσης ώστε να κάνετε ό,τι θέλετε στη δίαιτα κάποιου χωρίς τη γνώμη του ιατρού. Η μήπως έχετε υπάλληλο γιατρό να υπογράφει; Από εκεί και πέρα για τι μιλάμε; Όσο εφαρμόζεται σε εσάς ο νόμος εφαρμόζεται και στους αλεξιπτωτιστές.

    Εσείς οι νόμιμοι ενημερώνετε τον πελάτη ότι πρέπει να δει γιατρός τη δίαιτα και ότι δεν έχετε δικαίωμα να προτείνετε μια συγκεκριμένη δίαιτα χωρίς την άδειά του;

    Και αφού ο γιατρός λέτε ότι είναι άσχετος με τη διατροφή, γιατί ο νόμος απαιτεί την υπογραφή του; Γιατί όταν προκύψει το πρόβλημα στην υγεία ή τη ζωή κάποιου, κάποιος πρέπει να φέρει ευθύνη κάποιος που ήξερε αυτά που έπρεπε και εσείς για την ώρα δε θεωρήστε ότι τα ξέρετε. Ο νόμος δεν σας εμπιστεύεται γιατί δεν είστε σε θέση να κρίνετε την πορεία την υγείας κάποιου ούτε την κατάσταση πριν τη δίαιτα. Και αν είστε υπέυθυνοι, σε περιπτώσεις ακόμα και μέτριας παχυσαρκίας (η λιποσαρκίας) τον πελάτη πρέπει να τον στέλνετε σε γιατρό, έχει φτάσει σε επίπεδο ιατρικής βοήθειας, ο διαιτολόγος δε έχει τη γνώση να το αντιμετωπίσει. Για μερικά κιλάκια οκ, δε θα πεθάνει κανείς στη διαδικασία.

    Το τι έχει διδακτεί ένας διαιτολόγος το γνωρίζω καλά γιατί ξέρω γενικά τα μαθήματα του Χαροκοπείου. Ευτυχώς η δυστυχώς ξέρω την κατάσταση. Η κοπέλα μου είναι διαιτολόγος από τμήμα αυτής της σχολής και υποθέτω ότι είναι καλύτερο απο τα ΤΕΙ ή από οτιδήποτε άσχετο και αναγνωρισμένο απο το εξωτερικό. Το επίπεδο γνώσης του μέσου διαιτολόγου είναι πολύ χαμηλό και η επιστήμη δεν είναι ακριβώς προηγμένη όσο η μηχανική για παράδειγμα. Είναι κάτι που το διαπιστώνει όποιος ξέρει πολύ περισσότερα από το μέσο άνθρωπο πάνω στο θέμα. Η εκπαίδευση είναι μέτρια και κανένας δεν ελέγχεται σε τίποτε και κανένας δεν τιμωρείται για τίποτε. Είναι λογικό το επίπεδο να είναι χαμηλό. Αλλά εδώ έχουμε χαλαρώσει στους ιατρούς, στους διαιτολόγους θα κολλήσουμε;

    Το επάγγελμα είναι ότι το κάνετε οι ίδιοι. Αυτοί που το ασκείτε. Αν θεωρείται ότι είστε καλύτεροι από το μέσο όρο, δείτε το συνάδελφό σας που δεν είναι. Εμείς αυτόν βλέπουμε και κρίνουμε.

    Ένας κακός δικηγόρος δεν έχει δουλεία οπότε δε βλάπτει σε τίποτε τον καλό δικηγόρο. Αν μπορούσε να μην έχει και πτυχίο, ίσα ισα, θα έκανε και καλό στον πτυχιούχο δικηγόρο μέσω της σύγκρισης, ιδίως στον καλό πτυχιούχο δικηγόρο.

    Μια καλή συσκευή λιπομέτρησης κάνει 40,000 ευρώ, πχ αυτές που είναι κλωβός και τις βλέπουμε απο μακριά. Οι Makita δαπέδου που χρησιμοποιείτε χάνουν 5 και 8% στους παχύσαρκους, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ στο σπίτι έχω μια μικρή Omron, BF-510 νομίζω.΄Δεν έχει χειρότερη ακρίβεια ή χειρότερο dataset και εξισώσεις από αυτή που έχετε στο γραφείο. Ο εξοπλισμός λιπομέτρησης που έχετε ειναι ερασιτεχνικός όπως και αν το δούμε, γιατι η συγκεκριμένη φτηνή μέθοδος λιπομέτρησης είναι για γρήγορα και πρόχειρα πράγματα. Μπορεί να δείξει μια γενική πορεία φυσικά, αν τη χρησιμοποιείτε για αυτό. Αλλά αυτό δεν είναι ερασιτεχνικό;

    Επειδή τα είχα και με κομμώτρια, η κομμώτρια ανοίγει πιο δύσκολα κομμωτήριο από ότι ανοίγω εγώ κέντρο διαιτολογίας. Παλιότερα χρειαζόντουσαν πάρα πολλά χρόνια.

    Η έρευνα στη διατροφή γίνεται από γιατρούς και γίνονται ιατρικές εξετάσεις για να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα. Δεν είστε γιατροί. Ούτε καν παραιατρικό επάγγελμα. Όσο είναι ο επισκέπτης υγείας ιατρικό επάγγελμα είστε και εσείς. Και το σήμα των γιατρών στο σήμα του συλλόγου διατροφολόγων να το βγάλετε, το φίδι με το ραβδί εννοώ. Είναι παραπλανητικό για τον κόσμο που δεν ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφοντας μόνο το ότι "Οι προσερχόμενοι .. διαίτης" δεν αναφέρεις ότι ο ΜΟΝΟΣ υπεύθυνος κατά νόμο για ΣΥΝΤΑΞΗ διαιτολογίου είναι ο διαιτολόγος, και εκτός και εντός του νοσοκομείου, όπου ο προιστάμενος του διαιτολογικού είναι διαιτολόγος και όχι γιατρός, όπως πχ. και ο διευθυντής του βιοχημικού τμήματος δεν είναι.. πολιτικός μηχανικός ( ο πολιτικός μηχανικός δεν ξέρει βιοχημεία) κλπ.
      πχ. ας πάρουμε για παράδειγμα το Νοσοκομείο Παίδων :ο διευθυντής του βιοχημικού είναι βιολόγος (κος Παπασωτηρίου) [ http://tinyurl.com/oflbslx ]
      [ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Pappasotiriou+I ]

      Επίσης, η Προϊσταμένη του Τμήματος διατροφής είναι διαιτολόγος (κα Τζινιέρη)
      [ http://tinyurl.com/paqovnd ]

      Απλά πράγματα. Ο καθένας στον τομέα του. Και φυσικά η συνεργασία είναι αμφίδρομη.

      Ο πολιτικός μηχανικός δεν είναι ούτε διαιτολόγος ούτε βιολόγος είναι άλλο αντικείμενο.


      Διαγραφή
  6. 2ο μερος

    Αν γνωρίζετε κάποιον διατροφολόγο που να παράγει γνώση να μας τον πείτε. Είναι peer reviewed τα άρθα σας, και ότι γράφετε στο δίκτυο; Γιατί τα "αρθράκια στα περιοδικά", όπως γράφετε παραπάνω, είναι.

    Βλέπω στους διατροφολόγους μια επιμονή στο πτυχίο και μάλιστα σε συγκεκριμένα πτυχία, πχ του Χαροκοπείου. Εγώ όταν διαλέγω γιατρό δεν κοιτάζω το πτυχίο, κοιτάζω το πελατολόγιο και τις συστάσεις. Αλοίμονο αν επιστευόμουν κάποιον επειδή απλά έχει βγάλει την ιατρική ή οποιαδήποτε σχολή. Μόνο μια βασική γνώση πιστοποιεί την περίοδο που πάρθηκε το πτυχίο (προ αμνημονεύτων συχνά ετών). Δεν αποδεικνύει τίποτε. Το ίδιο κάνω και για δικηγόρους, κομμώτριες κλπ. Τα καλά αγγλικά που έμαθα τα έμαθα κάνοντας μαθήματα στη γειτόνισα που δεν είχε καν πτυχίο αλλά γνώριζε αρκετά για να με διδάξει γιατί είχε ζήσει στη μεγάλη βρεττανία και ήξερε καλά ελληνικά και καλά αγγλικά. Πολύ καλύτερα από τον μέσο κακομοίρη δάσκαλο του μεγάλου φροντιστηρίου. Φαινόταν απο τα ποσοστά επιτυχίας άλλωστε.

    Το να κάνετε το επάγγελμά σας επειδή το σπουδάσατε το καταλαβαίνω. Αλλά όταν το σπουδάσατε δεν ήταν κλειστό επάγγελμα. Δε σας εξαπάτησε το σύστημα, στον ανοιχτο ανταγωνισμό ξέρατε ότι θα βγείτε. Αν μη τι άλλο έκλεισε κιόλας από όταν σπουδάσατε, ιδίως αν είστε παλιοί. Να το προστατεύσουμε το επάγγελμα (τα χρήματα δηλαδή) αλλά δεν είναι καιρός να κλείνουμε επαγγέλματα. Στην αμερική οι teαmsters (οδηγοί φορτηγών κλπ) βγάζουν φοβερά χρήματα εκμεταλλευόμενοι το σύστημα όταν δουλεύουν σε ταινίες. Είναι καιροί σήμερα για τέτοια συνδικάτα; Σε υπερκοστολόγηση οδηγούν. Αν βάζετε πρόστιμα σε όποιον λέει ότι το λάδι κάνει καλό στο blog του, θα είστε ευχαριστημένοι; Να φάμε λάδι μας λέει, δε μας λέει να αρχίσουμε το κάπνισμα.

    Αν είστε τόσο επιστήμονες, δείξτε το στο αποτέλεσμα. Παράγετε καλύτερο αποτέλεσμα απο το γυμναστή ή εμένα που συμβουλεύω ένα φίλο μου στη διατροφή του να χάσει τη μπρυοκοιλιά; Είστε σε φόρμα ή είστε σαν αυτόν τον πρόεδρο μιας ένωσης διατροφολόγων (έχει πολλά μέλη αυτή η ένωση διατροφολόγων και πόσες υπάρχουν?):

    http://www.diatrofi.gr//images/photos/66/2/57ae4bac3fd9fffabb135820.jpg

    Αν δεις το δικό μου σώμα και τις δικές μου εξέτάσεις, ίσως να ζητήσεις διατροφικές συμβουλές. Αν δεις αυτόν θα ζηλέψεις την κοιλίτσα, το σωσίβιο και τα ψωμάκια; Να δώσει η πελάτης συμβουλές στο διαιτολόγο, είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση, εξωτερικά τουλάχιστον.

    Ο συγκεκριμένος έχει γράψει ένα βιβλίο 140 σελίδων σχετικό με τη διατροφή και το φαγητό μαζί με έναν άλλο συγγραφέα επίσης διατροφολόγο που ασχολείται με Μελισσοθεραπείες. Έτσι περιμένετε να κερδίσετε την εκτίμησή μας; Είναι σοβαρά πράγματα οι μελισσοθεραπείες;

    Αν θέλετε το επάγγελμα να σοβαρευτεί, τώρα που με την παχυσαρκία θα γίνει και πιο κερδοφόρο και απαραίτητο, να γίνετε πιο σοβαροί οι ίδιοι οι διαιτολόγοι. Όταν ακούω τακτικά αρλούμπες (με επιστημονικά κριτήρια) από τους διατροφολόγους που βλέπω πχ στην τηλεόραση ή ακούω ότι με τραγικού επιπέδου παρακολούθηση ετών μια διάσημη με το ζόρι μένει σε ένα μέτριο χάλι, πως να εμπιστευτώ τον κλάδο; Όταν περιφέρεστε στην τηλεόραση και τα ραδιόφωνα και λέτε ότι σας κατέβει σαν να ειναι απόλυτα σωστό και βέβαιο; Αυτό κάνει καλό και αυτό κάνει κακό; Άσπρο μαύρο; Για τρόφιμα που χρησιμοποιούμε χιλιετίες; Αυτή τη βεβαιότητα δε την έχει ο ερευνητής στο μεγάλο πανεπιστήμιο, την έχει ο μέσος διαιτολόγος; Τα βιβλία και οι κοσμικότητες δεν έφτιαξαν κανέναν κλάδο. Όταν γράφεις σε χαζοπεριοδικά δε θα σε πάρω σοβαρά. Όπως δεν παίρνω την σέξι οδοντίατρο ή τον δικηγόρο μαιντανό στην τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 3ο μερος

    Και αυτό με τις ανώνυμες (και ψευδείς!) πληροφορίες πιο πάνω, τι μπηχτή ήταν... Μια χαρά ειναι το μπλογκ, χρήσιμα πράγματα λέει, κανένα σοβαρό λάθος δεν έχω διαβάσει με τις όποιες γνώσεις μου (αν κάποιος δει να το επισημάνει). Στην αβέβαιη και ανώριμη επιστήμη της διατροφής διαφωνίες θα υπάρξουν φυσικά. Αν είμαστε διαβητικοί η ετοιμοθάνατοι, ξέρουμε ότι δεν είμαστε σε νοσοκομείο και δε μιλάμε σε γιατρό. Δεν έχει άσπρες μπλούζες τριγύρω και μπουκάλια ουίσκι κρυμμένα στα ντουλάπια, άρα ΔΕ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΔΩ! Πρέπει να βάζουμε σημείωση απο κάτω και σκαναρισμένα τα πτυχία; Διατολογία και ιατρική από απόσταση; Ό,τι διαβάζουμε χρήσισμο είναι, ιδίως όταν ειναι και επιστημονικά ακριβές όπως στη συσκεκριμένη περίπτωση.

    Σε ένα άλλο μπλογκ ένας διατροφολόγος την έπεσε σε κάποιον επειδή είπε ότι τα στραγάλια κάνουν καλό στην υγεία ή κάτι τέτοιο. Ηρεμήστε! Θα ρωτήσουμε επιστήμονα διατροφολόγο πριν τα φάμε και μετά επιστήμονα γιατρό όπως ορίζει ο νόμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολιτικέ μηχανικέ φτιάξε καμία τουαλέτα, κανένα ημιυπαίθριο, καμία τσιμεντοένεση (που είναι και αυτά σημαντικά άλλωστε )και άσε τη διατροφή. Η καθηγήτρια Χασαπίδου Βιολόγος πρόεδρος του ΑΤΕΙ Διατροφής και η καθηγήτρια Καραγκιόζογλου για δες πόσες δημοσιεύσεις έχουν στο pubmed στην κλινική διατροφή. Εσύ πόσες εργασίες έχεις δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά διατροφής σε σχέση με τη Βιολόγο και τη γιατρό ; Kαι χημικός μηχανικός καθηγητής στο ΕΜΠ να ήσουν πάλι άσχετος κατά νόμο θα ήσουν για τη διατροφή.

      Διαγραφή
    2. Η καθηγήτρια Χασαπίδου Βιολόγος πρόεδρος του ΑΤΕΙ Διατροφής είναι βλασφημία να πει κανείς ότι είναι άσχετη με τη διατροφή επειδή είναι Βιολόγος. Οι φοιτητές του ΑΤΕΙ Διατροφής πήραν πτυχία από τα μαθήματα της.

      Διαγραφή
  8. Το blog αυτό είναι από τα ελάχιστα (αν όχι το μοναδικό...) το οποίο προσφέρει στον κόσμο σωστή και αντικειμενική ενημέρωση πάνω σε θέματα διατροφής από έναν επαγγελματία του είδους και μάλιστα δωρεάν!

    Ακόμα αναρωτιέμαι, Διαιτολόγε, για ποιο λόγω δίνεις παραπάνω δημοσιότητα στον άνθρωπο αυτόν... σε όποιον δεν αρέσει το blog πατάει το Χ στον browser και τελείωσε η υπόθεση, όποιος έχει γενικότερα θέματα εμπάθειας απέναντι στους διαιτολόγους εκτός από την παραπάνω συμβουλή (του Χ στον browser) μπορεί να ζητήσει και την συμβουλή ψυχολόγου με πτυχίο πάντα.

    Αυτή είναι η μία όψη βέβαια γιατί μιας και ο «αναγνώστης» παραμένει και αυτός «Ανώνυμος» και ενώ δεν του αρέσει το blog συνεχίζει να το διαβάζει ανελλιπώς ίσως μπορεί να μας πονηρέψει όσον αφορά την προέλευση του και τις προθέσεις του... Όπως είπαμε είναι γνωστό ότι το blog αυτό ενοχλεί πολύ τις εταιρείες!

    Βέβαια υπάρχει και η τρίτη οπτική αυτή του ότι ο άνθρωπος αυτός απλά «τρολάρει»...

    Σε κάθε περίπτωση, κατά την γνώμη μου, δεν αξίζει επιπλέον ενασχόληση με το θέμα...

    Διαιτολόγε σε ευχαριστούμε για τις προσπάθειες σου, για την ενημέρωση που μας δίνεις και σε παρακαλούμε να συνεχίσεις ακόμα πιο δυναμικά, με θάρρος και πείσμα αυτό που ξέρεις να κάνεις τόσο καλά... ακόμα και αν κάποιοι και θα είναι πολλοί αυτοί, δυσαρεστούνται από την κριτική σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Δώσαμε δημοσιότητα στο συγκεκριμένο σχόλιο γιατί θέλαμε έτσι να δώσουμε ευκαιρία στους διαιτολόγους-αναγνώστες μας να απαντήσουν και να υπερασπιστούν το επάγγελμα.

      Διαγραφή
  9. Μηχανικέ με χόμπυ την διατροφή πως θα σου φαινόταν εάν διάβαζες το παρακάτω σχόλια - με σχεδόν δικά σου λόγια:

    Εσείς μηχανικοί γιατί πρέπει να έχετε ελάχιστη αμοιβή όπως ορίζει ο νόμος; Ο νόμος δέχεται ότι δεν έχετε την ικανότητα να λειτουργήσετε σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού κι εμείς πρέπει να πληρώνουμε κερατιάτικα; Εξάλλου όλα οι μάστορες τα κάνουν ή μήπως κάνω λαθος ότι ο μηχανικός χρειάζεται μόνο για να υπογράφει; Από εκεί και πέρα για τι μιλάμε; Όσο εφαρμόζεται ο νόμος εμείς σας συντηρούμε και είστε κάτι σαν δημόσιοι υπάλληλοι.

    Εσείς οι μηχανικοί ενημερώνετε τον πελάτη για τις επιλογές που έχει ώστε να χτίσει το σπίτι του όπως θέλει και ότι δεν έχετε δικαίωμα να του επιβάλλετε τις υπερτιμολογήσεις για να τρώτε από ΙΚΑ, ΦΠΑ, μισθούς και όποια άλλη υποχρέωσή σας προς το κράτος και εμάς τους συμπολίτες σας; ή μήπως ξεχνάτε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια είχατε αυτοτελή φορολόγηση ... ΛΑΜΟΓΙΑ

    Και αφού ο μάστορας λέτε ότι είναι άσχετος με την οικοδομή, γιατί δεν παίρνεται μηχανικούς για χτίστες από τους τόσους άνεργους που υπάρχουν; Δεν θέλετε να πληρώνετε την ελάχιστη αμοιβή εεεε; Γιατί όταν προκύψει το πρόβλημα στην οικοδομή κάποιου και κάποιος πρέπει να φέρει ευθύνη κάποιος που ήξερε αυτά που έπρεπε, εσείς κοιτάτε να την σκαπουλάρετε για να μην πάτε φυλακή. Ο νόμος δεν σας βάζει σε θέση ευθύνης να κρίνετε την πορεία την οικοδομής κάποιου; Άρα την όποια ζημιά γιατί να μην την πληρώνεται εσείς;

    Το τι έχει διδακτεί ένας μηχανικός το γνωρίζω καλά γιατί ξέρω γενικά τα μαθήματα του ΕΜΠ. Ευτυχώς η δυστυχώς ξέρω την κατάσταση. Η κοπέλα μου είναι μηχανικός από τμήμα αυτής της σχολής και υποθέτω ότι είναι καλύτερο απο τα ΤΕΙ αλλά όχι από οτιδήποτε αναγνωρισμένο απο το εξωτερικό, όπου τα Πανεπιστήμια είναι σοβαρά και όχι μπουρδέλα σαν το Πολυτεχνείο. Το επίπεδο γνώσης του μέσου μηχανικού είναι πολύ χαμηλό και η επιστήμη δεν είναι ακριβώς προηγμένη όσο η διαιτολογία για παράδειγμα. Είναι κάτι που το διαπιστώνει όποιος ξέρει πολύ περισσότερα από το μέσο άνθρωπο πάνω στο θέμα. Η εκπαίδευση είναι μέτρια και κανένας δεν ελέγχεται σε τίποτε και κανένας δεν τιμωρείται για τίποτε. Είναι λογικό το επίπεδο να είναι χαμηλό. Αλλά εδώ έχουμε χαλαρώσει στους ιατρούς, στους μηχανικούς θα κολλήσουμε;

    Το επάγγελμα είναι ότι το κάνετε οι ίδιοι. Αυτοί που το ασκείτε. Αν θεωρείται ότι είστε καλύτεροι από το μέσο όρο, δείτε το συνάδελφό σας που δεν είναι. Εμείς αυτόν βλέπουμε και κρίνουμε.

    Ένας κακός δικηγόρος δεν έχει δουλεία οπότε δε βλάπτει σε τίποτε τον καλό δικηγόρο. Αν μπορούσε να μην έχει και πτυχίο, ίσα ισα, θα έκανε και καλό στον πτυχιούχο δικηγόρο μέσω της σύγκρισης, ιδίως στον καλό πτυχιούχο δικηγόρο.

    Επειδή τα είχα και με έμπορο λευκών ειδών, εκείνη ανοίγει πιο δύσκολα μαγαζί από ότι ανοίγω εγώ τεχνικό γραφείο. Παλιότερα χρειαζόντουσαν πολλά τώρα με την ανεργία που σας κατατρώει ένας απόφοιτος στην ανάγκη.

    Η έρευνα στην μηχανική γίνεται από καθηγητές και όχι από λαμόγια που χτίζουν πολυκατοικίες. Δεν είστε επιστήμονες. Ούτε καν απαραίτητο επάγγελμα. Όσο είναι ο μάστορας επιστήμονας είστε και εσείς.

    Αυτά έτσι ενδεικτικά ... εάν κατάλαβες καλώς ... αλλιώς τι να κάνουμε δεν έχεις τελειώσει και Πανεπιστήμιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ είμαι διαιτολόγος και έχω χόμπι να χτιζω γκαραζόπορτες. Ξέρω ανώτερα μαθηματικά και διαβάζω τα τεχνικά χρονικά.

      Διαγραφή
  10. Α1.

    Έτσι θα στηρίξετε το επάγγελμα σας παιδιά; Εγώ ο "ανώνυμος" το λέω.

    Φυσικά, καμιά απάντηση δε βλέπω στο θέμα του ρόλου του γιατρού στη δίαιτα που γράφετε στον πελάτη. Το θέμα του γιατρού το έθιξα και το αφήσατε να περάσει γιατί υποθέτω κανείς σας δεν εφαρμόζει το νόμο και αν δεν ξέρει το νόμο ο πελάτης ακόμα καλύτερα.

    Οι μηχανικοί όπως ξέρετε έχασαν πολλά επαγγελματικά δικαιώματα όπως και άλλα επαγγέλματα αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Μια χαρά ήταν τον παλιό καιρό για το επάγγελμα αλλά τι σχέση έχει αυτό με τη συζήτηση; Τι να πώ για όσα γράφεις σχετικά με το επάγγελμα του μηχανικού. Αν δε γνωρίζεις ότι είναι αναληθή και ότι δεν είναι όλοι οι μηχανικοί το ίδιο απέναντι στην πολιτεία με βάση τις σπουδές τους κλπ, ψάξτο. Όταν παράγεις αναλογίες να είσαι σίγουρος ότι συγκρίνεις πορτοκάλια με πορτοκάλια. Αν επιτεθείς στο επάγγελμα του μηχανικού θα σώσεις το επάγγελμα του διατροφολόγου όμως; Απάντα με κάποιο επιχείρημα αν έχεις κάτι να πεις. Αυτά που γράφεις δεν έχουν νόημα γιατί η πολιτεία έχει φροντίσει και ξέρει την ευθύνη του μηχανικού, ξερει πόσο σοβαρή δουλειά είναι και τι συνέπειες μπορεί να έχει ένας κακός ή απρόσεκτος μηχανικός στην ασφάλεια του κόσμου. Ο μηχανικός μπορεί να πάει και μέσα αν η μελέτη του δεν είναι ορθή και σου πέσει το κτίριο στο κεφάλι, μπορεί εύκολα να αποδειχθεί και έχει ευθύνες απέναντί σου και στο νόμο για κακή κατασκευή. Εσύ άν δεν πραγματοποιήσεις την υπόσχεσή σου στη κοπέλα που θέλει να χάσει 12 κιλά, σου παίρνουν την άδεια ή πρέπει να πεθάνει; Αν δε τη βγάλεις καθαρή και στην περίπτωση που πεθάνει δηλαδή. Υπάρχει κανενός είδους κρατική προδιαγραφή που εφαρμόζετε; Δεν εννοώ το να έχετε ζυγαριά προφανώς:) Αν δεν υπάρχει, δεν πρόκειται για ιδιαίτερα θετική επιστήμη και για επιστήμη γενικότερα και θέλει δουλειά ακόμα. Το παραμύθι του παντογνώστη και της αποδεδειγμένης γνώσης στο θέμα της διατροφής να το πουλήσετε σε κάποιον που δεν έχει επαφή με το θέμα, πχ στον μέσο πελάτη σας που θέλει να χάσει τα ψωμάκια και δεν έχει πρόβλημα υγείας οπότε δε το έχει ψάξει. Ανάλογα με τις ευθύνες πάει και η αμοιβή. Η κομμώτρια πρέπει να κάνει τεράστια ζημιά στον πελάτη για να έχει ευθύνες, το ίδιο ισχύει και για εσάς. Το κακό κούρεμα και η αναποτελεσματική δίαιτα δε διώκονται ποινικώς. Εσείς μπορείτε να ρίξετε και την ευθυνη στον πελάτη εδώ που τα λέμε, άντε να αποδείξει ότι ακολούθησε τις συμβουλές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε μηχανικέ,
      Ο διαιτολόγος που με παρακολουθεί εδώ και τρεις μήνες μου έγραψε ένα κατεβατό εξετάσεις και με συμβούλεψε να πάω στον παθολόγο να μου τις γράψει-για να μην πληρώσω τα μαλλιά της κεφαλής μου-ΚΑΙ να ελέγξει τα αποτελέσματα, πριν τα δει ο ίδιος. Με βάση αυτές και αφού μου έκανε λιπομέτρηση-την οποία επαναλάβαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα για να δούμε πού βρίσκομαι-έφτιαξε ένα πλάνο ευέλικτο, που δεν μου απαγορεύει τροφές, βασισμένο τόσο στα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να καλύψει τις ανάγκες του ο οργανισμός μου, όσο και στις γευστικές μου προτιμήσεις. Πλάνο το οποίο αλλάζει ανάλογα με τα ωράρια μου και τις ανάγκες μου. Χθες μου έγραψε πάλι εξετάσεις για να ελέγξουμε πού βρίσκεται ο οργανισμός μου. Ας περάσουμε τώρα στον πολιτικό μηχανικό που ανέλαβε την αντιπαροχή του πατρικού της μητέρας μου.
      Αφού έβγαλε δυο διαμερίσματα σε κάθε όροφο της τριώροφης οικοδομής, δύο θέσεις parking και ένα μαγαζί από τα οποία οι οικοπεδούχοι-η μητέρα και ο θείος μου-πήραν ΕΝΑ διαμέρισμα 35τμ και ΕΝΑ μαγαζί 27τμ ήρθε να μας πει 10 χρόνια μετά ότι να, ξέρετε, πρέπει να πληρώσετε για να τακτοποιήσετε την 13τμ ΠΥΛΩΤΗ που έβαλα μέσα στο μαγαζί σας, εν αγνοία σας, παράνομα και καταχρηστικά και για να σας κάνω τη δουλειά θέλω και πληρωμή. Περιττό να πω ότι το συγκεκριμένο ΛΑΜΟΓΙΟ είπε στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ότι πρέπει να πληρώσουν την ΔΙΚΗ του παρανομία σε μορφή ημιυπαίθριου γιατί ΕΤΣΙ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΙ, ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΔΥΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΟΦΟ.
      Πώς μπορώ να πω εγώ ότι όλοι οι διαιτολόγοι είναι καλοί ή, κακοί και όλοι οι μηχανικοί καλοί ή, κακοί;;;;;;; Γιατί αν το πω αυτό, σημαίνει ότι κι εσύ τέτοιο ΛΑΜΟΓΙΟ είσαι-γενικεύω και όποιον πάρει ο Χάρος. Όπως λοιπόν, δεν μπορώ να γενικεύω εγώ, ο Βασίλης, η Έλενα, κλπ έτσι καλό θα ήταν να μην το κάνεις και εσύ, γιατί θα το βρεις μπροστά σου. Αυτά.

      Διαγραφή
  11. Α2.

    Μη βάζουμε στην ίδια μοίρα με το διατροφολόγο, το γιατρό και το μηχανικο. Είναι άλλη κατηγορία επιστήμονα και έχει άλλο είδος ευθύνης ένας μηχανικός και ένας γιατρός. Πολύ πιο ώριμες επιστήμες. Οι μηχανικοί χρησιμοποιούμε ακριβείς υπολογισμούς με θεμέλιο τη μηχανική, φυσική και μαθηματικά από την αρχή μέχρι το τέλος. Φυσικά δεχόμαστε ότι δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει στη φύση και κολλάμε και ένα συντελεστή ασφάλειας να είμαστε ήσυχοι. Μπορώ να σου πω πότε θα σπάσει αλλά δεν ξέρω τον άνεμο και σεισμό που μας επιφυλλάσσει το μέλλον. Δεν κάνουμε ούτε τους εμπειρικούς ούτε τους παντογνώστες σε θέματα αμφίβολα. Το να αστοχήσει κατασκευή είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο που δεν το σκεφτεται καν ο πελάτης, είναι δεδομένο ότι θα κρατήσει το μέσο σπίτι. Μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα με βάση τις προδιαγραφές, γι αυτό υπογράφουμε. Τι θα λέγατε να υπογράφετε και να πηγαίνει στο κράτος η κάθε δίαιτα που δίνετε σε οποιονδήποτε σας επισκέπτεται και να έχετε ευθύνη για την πορεία της υγείας ή του βάρους του; Αν το κάνετε, να σας δώσω όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που κόσμου. Οι διατροφολόγοι χρησιμοποιείτε μοντέλα του μεταβολισμού, την όποια εκ των πραγμάτων ημιμάθεια στο θέμα της λειτουργείας του οργανισμού και της κατάστασής του (ελάχιστες εξετάσεις ή τίποτε απολύτως), λίγη χημεία τσόντα μια και αυτό ξέρουν οι καθηγητές σας συνήθως, στατιστική με τα όποια προβλήματά της, και μπούσουλες από ξένους οργανισμούς που δεν έχουν επιστημονική βάση αν το αναλύσεις. Εγώ αν ήμουν διατροφολόγος θα δεχόμουν την ανωριμότητα της επιστήμης και θα το έβλεπα σαν ευκαιρία. Θα σκιζόμουν στο διάβασμα της προυπάρχουσας γνώσης και στην καταγραφή εμπειρικών δεδομένων για ανάλυση και πιθανή παραγωγή νέας γνώσης με πειραματισμό. Στις ανώριμες επιστήμες αυτό κάνουμε. Επιστημονική μέθοδος λέγεται.

    Εγώ λέω να μαζέψετε τους μαϊντανούς από την τηλεόραση και τα πρωτοσέλιδα. Δε μπορεί πχ μέλος σας πολυσπουδασμένο να διαφημίζει νιφάδες βρώμης δίπλα στο μοντέλο και σοτυς εκπροσώπους της πολυθενικής και να περιμένετε να σας πάρουμε πιο σοβαρά από το μοντέλο. Ένα brand έχει μόνο νιφάδες βρώμης, το πιάσαμε το υποννοούμενο, μας ζαλίσε με τη βρώμη στα κανάλια. Δείτε σε τί είδους εκπομπές εμφανίζεστε και δίπλα σε ποιούς. Γενικά προσέξτε την εικόνα σας. Ο λαός λέει μην ανακατεύεσαι με τα πίτουρα. Δίνει ένας άσχετος μια δίαιτα βασισμένη στο ζελέ στο σάιτ του μεγαλύτερου παραγωγού μαϊντανών στην Ελλάδα; Αστο να πάει στο διάολο, μη μπαίνεις στο ίδιο τσουβάλι με επιθετικές αντιδράσεις χαμηλού επιπέδου λόγου και συμπεριφοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α3.

    Εμείς αν βγεί κανένας μηχανικος να πει μπαρούφες για την πρόγνωση των σεισμών στη Μενεγάκη κατόπιν εορτής, τον μουτζώνουμε. Όταν με ρωτάνε μετά το σεισμό, δε ντρέπομαι να πω ότι η πρόβλεψη παραμένει αδύνατη παρά το χρήμα που έχουν ρίξει Ιάπωνες και άλλοι σε έρευνα. Φάνηκε πρόσφατα για άλλη μια φορά ούτως ή άλλως. Ο μηχανικός μετά το σεισμό στο παράθυρο του καναλιού, είναι ένα αστείο τηλεοπτικό έθιμο που ντροπιάζει το επάγγελμα. Σαν τα βατράχια μετά τη βροχή ένα πράγμα.

    Δείτε πόσοι τα παίρνετε απο αλυσσίδες σουπερμάρκετ και εταιρίες και ταυτόχρονα ενοχλήστε αν τα πάρει κάναν άλλος επειδή είναι όμορφος ή ηθοποιός το θεωρείτε προνόμιο δικό σας ή των συλλόγων σας. Το όνειρο κάθε ένωσης επαγγελματιών ή μη είναι να φάει από την αγορά ή το κράτος και να προωθήσει τα συμφέροντά του παριστάνοντας ότι νοιάζεται για εμάς, τον κόσμο που ζει άσχημα και αρρωσταίνει. Έτσι δεν είναι;

    Όταν όπου εμφανίζεστε είστε ανάμεσα σε κομμώτριες, αισθητικούς και τραγουδιστές, ανάλογη εντύπωση μου μένει. Στο ίδιο κοινό απευθύνεστε. Τρέφω πάσα εκτίμηση γι αυτά τα επαγγέλματα αλλά δε τα θεωρώ επιστήμες επειδή κάνανε λίγη χημεία στο σχολή τους μη κάψουνε τον πελάτη πάνω στην περιποίηση. Αυτά τα επαγγέλματα είναι τέχνη και γι αυτό τα εκτιμώ.

    Ακόμα και αν βάλει τη λέξη "ιατρική" το 2ο ή 3ο η 5ο μεταπτυχιακό σας (θέλεις ένα μεταπτυχιακό στη διατροφική ιατρική, στην ιατρική διατροφολογία κλπ;) σε κάποιον τίτλο, ή αν βάλετε το φιδάκι με το ραβδάκι στο λογότυπο, ή αν βάλετε άσπρη μπλούζα και κρεμάσετε στηθοσκόπιο στο λαιμό, γιατροί δε γίνεστε παιδιά και μην περιμένετε ανάλογη αντιμετώπιση. Η επιστήμη σας είναι νέα και ανώριμη, δουλεύετε απο θέση πολύ χαμηλής ευθύνης, και συνήθως δεν έχετε συμπεριφορά επιστήμονα, ούτε στην επαφή με τον πελάτη ούτε όταν εμφανίζεστε δημοσίως. Αν θέλετε να προοδεύσει το επάγγελμα και να αποκτήσει σεβασμό, κάντε έρευνα να πάει μπροστά και σοβαρευτήτε. Η γνώση δεν παράγεται με συνδικαλισμό ούτε με μαρκετιν, ούτε όταν παριστάνουμε κάτι που δεν είμαστε, η γνώση παράγεται με σκληρή δουλειά και με θάρρος.

    Εγώ δεν είπα ότι δε μου αρέσει το μπλογκ. Το διαβάζω περιστασιακά αλλά το βρίσκω ορθό στα πράγματα τα οποία τυχαίνει να γνωρίζω. Όχι με την έννοια του απόλυτου φυσικά, γιατί αυτή η ανώριμη επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί. Ενδείξεις έχουμε. Είναι διάλογος το να μου λέτε να μη διαβάζω το μπλογκ αν δεν εκτιμώ ιδιαιτέρως την επιστήμη σας; :) Εγώ αυτόν τον ανώνυμο που γράφει το μπλογκ τον εκτιμώ γιατί δεν είναι μπαρουφολόγος celebrity. Ούτε καμιά φωτογραφία του έχει κοτσάρει στον κορυφή δίπλα σε διατροφικές πυραμίδες και μαρουλάκια, ούτε πελάτες φαίνεται να μαζεύει, ούτε φαίνεται να τα παίρνει από κανέναν. Ίσα ίσα, μερικές φορές μιλάει για brands και μπορεί να τους κάνει και κακό. Επειδή βέβαια υπάρχει διασπορά είμαι σίγουρος ότι δεν τα παίρνει. Διαβάζει και τα ψιλά γράμματα, μακάρι να τα διαβάζουμε όλοι. Εφαρμόζει όσα γνωρίζει στην καθημερινότητα, πράγμα σπάνιο γιατί κανείς δε θέλει να πει τίποτε για προιόν και να πάει για καμιά δυσφήμιση στα δικαστήρια. Προσωπικά, δε με ενδιαφέρει καν αν το έχει σπουδάσει αν και από ότι γράφεται εδώ μάλλον το έχει σπουδάσει.

    Και μη μου λέτε για trolling. Εμένα σχολιάζετε σε αυτή τη σελίδα:) Είμαι OP κατά κάποια έννοια. Μπορεί να κάνω πλάκα αλλά από την αντιπαράθεση κανένας δε χάνει, μπορεί να εκνευρίζεται αλλά κάτι μαθαίνει. Αν δεν έχετε προσέξει ότι ο κόσμος σας βλέπει όπως τα επαγγέλματα της αισθητικής, ζείτε σε άλλο πλανήτη. Έχετε ανάλογη συμπεριφορά και προβολή και κάποιος ανώνυμος αμφισβητεί ακόμα και την επιστημόνικη κατάρτιση που μπορεί να έχει στο θέμα της διατροφής κάποιος το 2012. Αλλά τι λέω, εδώ άλλο πρωτοπορούν χρησιμοποιώντας ketogenic δίαιτες σε επιληπτικούς τον 21ο αιώνα, λες και δε γίνεται αυτό εδώ και έναν αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορθα ολα αυτα... Οσα εχουν αναφερθει και απο εσας αλλα και απο τους υπολοιπους σχολιαστες ειναι πολυ σωστα...το προβλημα ειναι οτι τα παρουσιαζετε μονοπλευρα... Δηλαδη, οταν ολους τους επαγγελματιες και μη ενος κλαδου τους βαζουμε στο ιδιο τσουβαλι, βλεπωντας μονο μια απο τις χιλιαδες εκδοχες και δρασεις τους, ειμαστε λαθος.... Δυστυχως ειμαστε αμορφωτοι... Και δεν εννοω αγραμματοι ουτε ανεκπαιδευτοι.... Αμορφωτοι...!! Το δυσκολοτερο πραγμα ειναι να ειμαστε αντικειμενικοι, να λεμε τα πιστευω μας πιο γενικα και οχι ειδικα, αφου πρωτα εχουμε ενημερωθει...δε μπορει καποιος να κατηγορει τους μηχανικους τους διαιτολογους τους γιατρους τους πολιτικους, τους..τους...τους. Κλπ γιατι πολυ απλα θα δει πως και ο ιδιος εχει δημιουργησει καταστασεις...ειναι φαυλος κυκλος ολο αυτο..αντι λοιπον να τρωγομαστε μεταξυ μας ας κοιταξουμε το κοινο συμφερον της ανθρωποτητας κανονταςστην ακρη το καθε λαμογιο βαζοντας μεσα και τον εαυτο μας! Αντι λοιπον να σχολιαζουμε οπως να ναι ας διαβαζουμε , ενημερωνομαστε , ακουμε τα παντα και ας πορευτουμε σωστα....οσο γινεται! Βλεπετε και γω στο ιδιο λαθος πεφτω... Καθομαι και σχολιαζω...αρα ειμαστε αδιορθωτοι!! Και για να πω και γω κατι ....νομιζω πως κυριως στο θεμα διατροφης υγειας κλπ μας λειπει η καταναλωτικη συνειδηση... Οτι μας πλασαρουν το "τρωμε" ειμαστε αμορφωτοι.... !
      ΥΓ.Ο σχολιασμος αφορα ολους μας... Οχι εσας προσωπικα :)

      Διαγραφή
    2. -> το 1ο, 2ο ή 3ο η 5ο μεταπτυχιακό καθιστά πχ. τον φυσικό εγγεγραμμένο μηχανικό (chartered engineer) στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά κλπ. Μη θεωρείς ότι έχουν χαμηλότερο επίπεδο επιστήμης αυτές οι χώρες που κατανοούν την έννοια του μεταπτυχιακού. Η "επιστήμη" του μηχανικού είναι και αυτή μια εφαρμοσμένη επιστήμη με βάση τη φυσική.

      https://www.iop.org/membership/prof-des/chartership/ceng/page_38083.html


      Διαγραφή
  13. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, (canditate) MSc9 Μαΐου 2014 στις 3:47 π.μ.

    Εχω πρόσφατα τελειώσει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μετά από 3 πρακτικές σε νοσοκομείο, στην κοινότητα και στη βιομηχανία τροφίμων όπως επιβάλλεται από το Χαροκόπειο, κάνω μεταπτυχιακό στη διατροφή σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στην Αγγλία. Θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να δώσει σωστές διατροφικές συμβουλές, να συντάξει διαιτολόγιο και να κάνει παρέμβαση σε ασθενή που είναι evidence-based, και όχι celebrity-based!

    Στην Ελλάδα η επιστήμη του διαιτολόγου/ διατροφολόγου είναι καινούρια και εδώ και πολλά χρόνια γιατροί, χωρίς γνώσεις διατροφής διαφημίζονται σαν διαιτολόγοι και δίνουν δίαιτες, οι οποίες δεν ειναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στις διατροφικές συνήθειες του ασθενή και το λεώ αυτό και ως διαιτολόγος και ως ασθενής που έχει πέσει θύμα "γιατρού-διαιτολόγου" και έχω ακούσει αρκετές ιστορίες από ασθενείς που έκαναν εξαντλητικές διαιτες από ψυχιατρους και πνευμονολόγους!!! Οι γιατροί δεν γνωρίζουν από διατροφή, και απ' ότι γνωρίζω δεν κάνουν μαθηματα διατροφής! Ο γιατρός δεν είναι διαιτολόγος και ο διαιτολόγος δεν είναι γιατρος!

    Οσον αφορα την έρευνα, συνήθως παίρνουν μέρος γιατροί, διαιτολόγοι, στατιστικοί... και αν κάποιος ψάξει θα το διαπιστώσει! Οι διαιτολόγοι είμαστε απόλυτα ικανοί να κάνουμε έρευνα, αλλά μην ξεχνάμε ότι για τη μέλετη μιας ασθένειας ή η παρέμβαση σε ασθενείς πολλές φορές χρειάζεται τη συμβολή γιατρών, όχι όμως για το διατροφικό κομμάτι! Στην Ελλάδα, στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο, γίνεται σοβαρή επιστημονική δουλειά από διαιτολόγους!

    Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και είναι λογικό άτομα που δεν είναι στο χώρο, πχ. πολιτικοί μηχανικοί, να μην γνωρίζουν αυτά που εμείς έχουμε δεδομένα! Φυσικά, όλοι νομίζουν οτι γνωρίζουν από διατροφή, αλλά η αλήθεια είναι ότι για να ξέρεις την επιστήμη σε βάθος και να λέγεσαι επιστήμονας πρέπει να έχεις βάσεις, όπως φυσική, χημεία, βιοχημεία, βιολογία! Η πλειοψηφία ξέρει το πόσο ωφέλιμη είναι η Μεσογειακή διατροφή, αλλά αυτό δεν τους κάνει διαιτολόγους! Επιπλεόν σε κάθε blog/ online περιοδικο (βλ. missbloom) όλο και κάποια διάσημη, δημοσιογράφος που την προηγούμενη εβδομάδα εγραφε για τον Clooney, δίνει συμβουλές διατροφής, με σίγουρα αποτελέσματα, που όλο και κάποια γυναίκα θα θεωρήσει σωστές, θα τις ακολουθήσει, θα μιλήσει γι αυτές στις φίλες της και θα νομίζει ότι έμαθε για τη διατροφή και ξέρει τι κάνει, ενω στην πραγματικότητα πλανάται πλάνην οικτρα!

    Βέβαια, υπάρχουν και "κακοί διαιτολόγοι", οι οποίοι δίνουν στον ασθενή αυτό που θέλει: μια δίαιτα στα πρότυπα της Atkins, Ducan κτλ., οι οποίες δεν προτείνονται απο τους οργανισμούς/ συλλόγους υγείας/διατροφής και για τις οποίες δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις για θετικά αποτελέσματα στην υγεία και στην μακροχρόνια απώλεια βάρους. Αυτοί που διαφημίζουν, λοιπόν, τέτοιου είδους δίαιτες, κατά τη γνώμη μου είναι σε όμοια κατηγορία με τους "γιατρούς-διαιτολόγους".

    Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν σοβαροί, με γνώσεις, προσόντα, αξίες και όρεξη για δουλειά διαιτολόγοι, και είναι άδικο και για αυτούς και για τον ασθενή (όχι μόνο τον παχύσαρκο, αλλά και τον καρκινοπαθή, το νεφροπαθή, το διαβητικό), που χρειάζεται διαιτολογική και ιατρική φροντίδα να μην την λαμβάνει επειδή α. οι γιατροί σφετερίζονται τη διαιτολογία και β. υπάρχουν ημιμαθείς που διαδίδουν ότι οι διαιτολόγοι είναι άχρηστοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. PART 1
    Διαβάζοντας την άποψη του διαιτολόγου μηχανικού - boybuilder, γέλασα αρκετά δεν λέω χαχα, αλλά από την άλλη επειδή δεν βλέπω να τον βάζετε στην θέση του και θλίβομαι, θα κάνω μια προσπάθεια. Καταρχάς δεν είμαι διαιτολόγος, εάν και έχω φίλους του επαγγέλματος και γνωρίζω αρκετά πράγματα, όπως το πρόγραμμα σπουδών κ.ο.κ, αλλά καθώς είμαι και από επάγγελμα σχετικό με τον τομέα της υγείας ξέρω τι πραγματεύεται. Και εγώ φίλε μηχανικέ ( λολ ) ασχολούμαι με την γυμναστική, είμαι αθλητής, και έχω όμορφες αναλογίες ( λολ ). Ταυτόχρονα προσέχω την διατροφή μου, αλλά όχι και σε βαθμό τέτοιο που ασχολούμαι με τις μερίδες, θερμίδες, τα in φαγητά, τα superfood κ.ο.κ. απλώς ως ένα βαθμό έχω περιορίσει τα περισσότερα ανθυγιεινά. Λοιπόν, πολλοί φίλοι μου ζητιάνε συμβουλές για το πως να αποκτήσουν όγκο και γράμμωση σαν εμένα, όσον αφορά τις ασκήσεις και το φαγητό που τρώω. Προφανώς και τους συμβουλεύω και αναλόγως την προπονητική αλλά και διατροφική προσπάθεια που κάνουν, έχουν βελτιώσεις. Ποτέ όμως δεν θεώρησα τον εαυτό μου επαγγελματία προπονητή ή διαιτολόγο. Επίσης το ότι εγώ κάνω συγκεκριμένο πρόγραμμα ( διατροφικό και προπονητικό ) δεν σημαίνει ότι αποδίδει εξίσου σε όλους. Συγκεκριμένα εγώ έχω υπερμεταβολισμό ( όχι υπερθυρεοειδισμό ), και έχω αυξημένες διατροφικές ανάγκες ( μου τον έχει εξηγήσει διαιτολόγος ).Ο διαιτολόγος λοιπόν, είναι η επιστήμη που πραγματεύεται την διατροφή, τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τον άνθρωπο και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση της υγείας του. Ο επιστήμονας διαιτολόγος όπως προσδίδει και ο τίτλος του Βsc, σπουδάζει τέσσερα ολόκληρα χρόνια με μαθήματα συμπληρωματικά και στοχευμένα στην διατροφή. Το να συγκρίνεις εμένα και εσένα με τους διαιτολόγους είναι σαν να σου λέω ότι επειδή ασχολούμαι με την μηχανική και διαβάζω βιβλία και documanter ( λολ ) που αφορούν την μηχανική ( με τη οποία όντως ασχολούμαι ως hobby) έχω τις γνώσεις που παρέχει ένα ολόκληρο προπτυχιακό πρόγραμμα. Τώρα κατά την άποψη μου, καθώς η γνώση είναι δωρεάν και ελεύθερη, γίνεται να ενημερωθείς τόσο καλά για έναν τομέα η επιστήμη που να φθάσεις το επίπεδο επαγγελματιών, τουλάχιστον θεωρητικά, κανένας δεν με εμποδίζει να μάθω το θεωρητικό υπόβαθρο καμίας επιστήμης, προφανώς βέβαια θα υστερώ λόγο έλλειψης πρακτικών-εργαστηριακών γνώσεων ( εμπειριών) που ίσως εάν με νοιάζει τόσο πολύ να την περιορίσω κάπως. Από την άλλη, συγκρίνεις τους διαιτολόγους σπουδαστές με τους μηχανικούς, από την δικιά μου οπτική γωνία, έχω γνωρίσει άπειρα άτομα που ενώ έχουν τελειώσει διάφορες επιστήμες και ειδικότητες σε όλους τους τομείς ( φυσικός, ιατρός, διαιτολόγος, χημικός κ.ο.κ.) οι οποίοι έχουν ελλιπής γνώσεις για τον τομέα τους σε επίπεδο που να τους θεωρώ άσχετους. Εντύπωση μάλιστα μου κάνει που πολλές φορές γνωρίζω για ειδικά θέματα περισσότερα από εκείνους. Αυτό το αιτιολογώ καταρχάς στην γνώση που είναι τεράστια πλέον, και δεύτερον στον άνθρωπο. Υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες και φοιτητές. Γνωρίζω άτομα, φοιτητές μηχανολόγοι που απαραίτητα δεν είναι τοπ στον τομέα τους, αλλά στο μέλλον θα είναι επαγγελματίες, δεν μπορώ από αυτούς να καταδικάσω την επιστήμη της μηχανικής.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. PART 2
      Τώρα τελειώνοντας όσον αφορά τους γιατρούς, όταν τελειώνουν την ιατρική θεωρούνται γενικής ιατρικής, πρέπει να πάρουν ειδικότητα για να ασχοληθούν με συγκεκριμένους τομείς.... δεν ξέρω κάποια ειδικότητα που να πραγματεύεται την διαιτολόγια. Επίσης κάνουν 6 χρόνια σπουδές για όλα τα ιατρικά θέματα σε σύγκριση με τους διαιτολόγους που εξειδικεύονται τέσσερα ολόκληρα με την διατροφή. Για την υπογραφή γιατρού, εάν και είναι μπέρδεμα, το καταλαβαίνω μερικώς και κατανοώ την ύπαρξή της. Ο γιατρός υπογράφει και εάν έχεις την δυνατότητα να γυμναστείς και να συμμετέχεις σε αθλητικές δραστηριότητες, το ότι γνωρίζει φυσιολογία. ανατομία και βιοχημεία δεν σημαίνει ότι είναι ικανός να συντάξει αθλητικές ρουτίνες, ούτε και να ασχοληθεί με την ψυχολογία του αθλητή. Ο διαιτολόγος ασχολείται με την διατροφή αλλά και την ψυχολογία του πελάτη. Εξειδικεύονται και αντιμετωπίζουν καταστάσεις ατόμων με νοσογόνο παχυσαρκία, με ανθρώπους λιποβαρείς. διαβητικούς κ.α. και έχουν ασχοληθεί με τον καλύτερο τρόπο προσέγγισής τους, με σκοπό την αύξηση της πιθανότητας συμμετοχής τους στο πρόγραμμα και την επιτυχία του. Τέλος από συζητήσεις που έχω κάνει με διάφορους του κλάδου, έχω καταλάβει ότι οι γιατροί είναι μια μεγάλη κλίκα, έχουν πολύ ισχυρό σωματείο το οποίο τους δικτυώνει και τους επιβάλει εκεί που δεν έχουν σχέση, για οικονομικά οφέλη καθώς και κύρους. Είμαστε στην εποχή της εξειδίκευσης, είναι παράξενο να θεωρούνται οι ιατροί πανεπιστήμονες στον χώρο της υγείας, είναι τομείς που στους οποίους κατέχουν μόνο βασικές γνώσεις σε σχέση με την εξειδίκευση της εποχής. Τέλος ( δεύτερο τέλος :-Ο ) οι διαιτολόγοι δεν περιορίζονται μόνο στις δίαιτες και στα γραφεία, εργάζονται και συμμετέχουν στα νοσοκομεία, καθώς και σε μονάδες μαζικής εστίασης χμμμ!!!! Τρίτο τέλος, έχουμε όλοι δει ιατρούς χοντρούς που καπνίζουν, ενώ είναι πνευμονολόγοι και σου λένε να κόψεις το κάπνισμα!!! σχήμα οξύμωρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επιστήμονες, και κάνουν λάθος. Εάν και εμένα με ενοχλεί σαν χαρακτήρα και το βρίσκω γελοίο, δεν έχει σχέση με τις γνώσεις τους αλλά με την ψυχολογία τους. Αυτά και τα λοιπά τλμ

      Διαγραφή
  15. Γιατί προσβάλετε την καφετζού, τον γυμναστή, και την κοπέλα του μασάζ συγκρίνοντας τους με τους διαιτολόγους;

    Επίσης γνώση δεν έχουν μόνο αυτοί που έχουν πιστοποίηση (πτυχιούχοι). Τώρα με την σύγχρονη τεχνολογία συντελείται αυτό που ονομάζεται εκδημοκρατισμός της επιστημονικής γνώσης. Κανείς πια δεν μπορεί να το παίζει ειδικός γιατί έχει ένα,δυο ή δεκα πτυχία. Τα πάντα μπορούν να ελεγχθούν στο διαδίκτυο...

    Τώρα ας επανέλθουμε στους διατολόγους. Τι λέει ο Malcom Kendrick για αυτούς:

    Question: ‘What do you call five hundred dieticians lying at the bottom of the ocean?’
    Answer: ‘A good start.’

    http://drmalcolmkendrick.org/2013/10/20/sweden-gets-is-right/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. γιατί μισείτε τους διαιτολογους;;;;;;;;μηπως τους φοβαστε γιατι τρωτε πολυυυυ;;;;;ψαξτε το λιγο εσεις που λετε κακιες!!μια χαρα επιστημονες ειναι και εννοω μονο τους εχοντες πτυχιο και γνωσεις πανω στο αντικειμενο τους!το οτι βγηκαν διαφοροι τσαρλατανοι και το επαιζαν η το παιζουν επιστημονες,τοτε δεν φταιει ο κλαδος αλλα η αναγκη των ανθρωπων που θελουν να χασουν κιλα με μαγικο τροπο!!!εγω μια φορα πηγα σε πραγματικο διατροφολογο και μου αλλαξε ολη τη κοσμοθεωρια περι διατροφης!εχασα 10 κιλα αλλα το κερδος ειναι μακροπροθεσμο!!συντηρω το βαρος αυτο 7 χρονια,γιατι πολυ απλα μου εμαθε σωστη διατροφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ειμαι διαιοτολογος απο τει.
    τις γνωσεις που εχω παρει νοιωθω και ειμαι καλυτερος απο Γιατρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ας μου πει κάποιος τι κάνουν οι διαιτολογοι.Ειλικρινα τι κάνουν;Θα σας εμφανιστεί πελάτης με +50 κ κάνετε πάρτι.Γιατι εκεί γίνεται.Λαμογια.Ποσο να δουλέψετε κάποιον με +10 κιλά επιπλέον;Δε γίνεται.Απατεωνες.Το παίζετε ιστορία λες κ είστε κ γω δεν ξέρω τι.Παίζετε με τον πόνο των ανθρώπων για να τους έχετε για πάντα πελάτες.Κατ αρχάς δεν ενημερώνετε.Κ έτσι δεν θεραπεύεται.Να έρθει ο άλλος, να ξαναέρθει κ να μην τελειώσει ποτέ.Να μην θεραπευτεί ποτέ.Μετα θα το παίξετε πάλι μιξοπαρθενες λέγοντας πως η δικη σας μέθοδος κ παρέμβαση ήταν όλοσωστη κ κάτι άλλο φταίει πάντα.Αντε ρε από κει που πουλάτε κ μούρη με τσόντα χημεία κ εξάμηνη πρακτική. Ουστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή