11/29/2012

ΦΑΓΕ Στραγγιστό, Τελικά πόσο γνήσιο είναι;

Με μια γρήγορα ματιά συγκρίναμε το Total της ΦΑΓΕ με ένα παρόμοιο γιαούρτι της εταιρίας Όλυμπος και είδαμε ότι το Total της ΦΑΓΕ μάλλον δεν είναι τόσο γνήσιο. Ενώ η διατροφική αξία είναι παρόμοια, τα συστατικά είναι λίγο διαφορετικά. Της Όλυμπος περιέχει αυτό που θα περίμενε κανείς να περιέχει ένα γιαούρτι: γάλα και καλλιέργεια. Από την άλλη το γιαούρτι της ΦΑΓΕ περιέχει επιπλέον συμπυκνωμένο γάλα και ανθόγαλα. Και φαίνεται ότι το γιαούρτι της ΦΑΓΕ που παράγεται και πωλείται στην Αμερική παράγεται μόνο από φρέσκο γάλα (όχι συμπυκνωμένο) σε αντίθεση με το γιαούρτι εδώ που περιέχει συμπυκνωμένο γάλα που δεν είναι καν Ελληνικό, και πωλείται και απευθύνεται σε Έλληνες. Φαίνεται ότι οι Αμερικάνοι καταναλωτές έχουν υψηλότερα κριτήρια για μια τροφή που είναι παράδοση στη χώρα μας και εμείς αρκούμαστε σε συμπυκνωμένα γάλατα άλλων χωρών...

Συμπεράσματα: 
  • Να κοιτάμε πάντα τα συστατικά. Το σκέτο γιαούρτι πρέπει να περιέχει μόνο γάλα και καλλιέργεια, προτίμησε λοιπόν αυτά τα γιαούρτια (την εταιρία Όλυμπος την αναφέραμε μόνο ως παράδειγμα). 
  • Ως καταναλωτές πρέπει να μάθουμε να απαιτούμε περισσότερα και να έχουμε καλύτερα κριτήρια επιλογής. 
 
 
 
-->

5 σχόλια:

  1. Προφανώς η ΦΑΓΕ χρησιμοποιεί συμπυκνωμένο γάλα για να αυξήσει τα διαλυτά στερεά στο γιαούρτι. Εφόσον η ελληνική νομοθεσία και ειδικά ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών παραμένει απαρχαιωμένος και ασαφής στο θέμα του στραγγιστού γιαουρτιού, έχει αυτό το περιθώριο η ΦΑΓΕ να ονομάζει και αυτό το γιαούρτι στραγγιστό. Οπότε ας ανατρέξουμε για ευθύνες στους νομοθέτες και όχι κατευθείαν στις εταιρίες που αποκλειστικό σκοπό έχουν το κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόσφατα πρόσεξα πως το ΣΠΙΤΙΚΟ της ΚΡΙ ΚΡΙ μόνο σπιτικό και μόνο γιαούρτι δεν είναι! Προσοχή στις ετικές παιδιά όλοι καταναλωτές. Άλλο γιαούρτι άλλο επιδόρπιο γιαουρτιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε ναι το ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΡΙ ΚΡΙ είναι επιδόρπιο γιαουρτιού, όχι γιαούρτι.
    Το γράφει πάνω στο κουτί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον! Μόλις κοίταξα τα 2 γιαούρτια Τotal που έχω τώρα στο ψυγείο μου (Μαρτ. 2016). Το 0% ΔΕΝ έχει ανθόγαλα, το 2% ΕΧΕΙ! Γιατί είναι κακό το ανθόγαλα? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ανθόγαλα δεν είναι κάτι κακό, ουσιαστικά είναι η κρέμα γάλακτος, οπότε λογικό που δεν έχει στο 0%.

      Διαγραφή