12/18/2012

Μας πουλάνε μελομακάρονα χωρίς μέλι

Πλησιάζουν οι γιορτές και φυσικά θα αγοράσουμε (η θα φτιάξουμε) τα γνωστά γιορτινά γλυκά : μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Οι κουραμπιέδες ξέρουμε ότι παράγονται με βούτυρο και ζάχαρη, όχι ίσως η καλύτερη επιλογή αλλά φυσικά δεν θα πάθουμε τίποτα με το να τα απολαμβάνουμε λίγα κάθε χρόνο. Τα μελομακάρονα από την άλλη, αν και έχουν παρόμοιες θερμίδες, τουλάχιστον περιέχουν τα καλά λιπαρά αφού φτιάχνονται με ελαιόλαδο ενώ και τα άλλα συστατικά έχουν κάποια παραπάνω αξία από τη σκέτη ζάχαρη όπως το μέλι και τα καρύδια. 

Αυτά όλα ωραία και καλά , αλλά και για άλλη μια φορά διάφορες Ελληνικές εταιρίες κατάφεραν να μετατρέψουν ένα σχετικά παραδοσιακό υγιεινό προϊόν (από άποψη υλικών) όπως το μελομακάρονο σε ένα ανθυγιεινό γλυκό. Κοιτάζοντας τα έτοιμα μελομακάρονα που πωλούνται έτοιμα σε διάφορα σούπερ μάρκετ διαπιστώσαμε ότι ούτε μέλι περιέχουν, ούτε και ελαιόλαδο. Αντί γι αυτό περιέχουν σιρόπι γλυκόζης και άγνωστο φυτικό έλαιο. Αυτές οι αλλαγές όχι μόνο κοστίζουν λιγότερο για τον παραγωγό του "μελομακάρονου" αλλά επηρεάζουν την διατροφική αξία του γλυκού και φυσικά και τη γεύση του. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες σε σχέση με άλλα έλαια ενώ το σιρόπι γλυκόζης είναι άλλη μια μορφή επεξεργασμένης ζάχαρης. Οπότε στην ουσία μπορεί να μοιάζουν με μελομακάρονα αλλά δεν είναι. 

Ρίξαμε και μια ματιά και σε κουραμπιέδες και αυτά δεν περιέχουν ίχνος βουτύρου. Αυτά λοιπόν- φέτος η αγορά έχει γεμίσει από φτηνές απομιμήσεις μελομακάρονων και κουραμπιέδων. Πριν αγοράσεις από τα έτοιμα κοίτα καλά τα συστατικά. Ναι τα μελομακάρονα πρέπει να περιέχουν μέλι. 

Και όσο για τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους , αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν συστατικά πουθενά, μόνο δοκιμάζοντας το γλυκό θα μπορέσεις να καταλάβεις αν περιέχει τα σωστά υλικά, και αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο.

 Η καλύτερη λύση: πείσε τη μαμά σου, τη γιαγιά σου, τη θεία σου να τα φτιάξει, η πάρε βιβλίο μαγειρικής του Τσελεμεντέ και φτιάξε τα μόνος/η σου. 


 
-->

5 σχόλια:

  1. ειναι η πιο ευκολη κλασσικη και παραδοσιακη συνταγη του κοσμου!!! ασε που χαιρεσαι με το αποτελεσμα...όποιο κι αν ειναι!!! επιλεξτε αγνα υλικα και ξεκινηστε..να μυρισει το σπιτι Χριστουγεννα http://www.sintagespareas.gr/sintages/melomakarona-eikola-kai-nostima.html καλα χριστουγεννα!!
    ΥΓ: ειναι και μεγαλη χαρα για τα παιδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γίνεσαι άδικος... Περιέχει 1% ολόκληρο μέλι...
    Πέρα απ'το αστειάκι, ούτε καν μελομακάρονα είναι αυτά που πουλάνε τα ετοιματζίδικα. Δυστυχώς τα έτοιμα βολεύουν όσους-όσες δεν έχουν χρόνο να φτιάξουν γλυκά ή (επειδή υπάρχουν και πάφθηνα) μπορεί να μην κοστίζουν τόσο τα υλικά, κοστίζει όμως το μέλι και το ηλεκτρικό ρεύμα για να τα φτιάξει, ένα σπίτι με οικονομικά χάλια. Κάτι που περιλαμβάνει και το δικό μου σπίτι. 1 κιλό ετοιματζίδικα ψευτομελομακάρονα και 1 κιλό ψευτοκουραμπιέδες, έτσι για το καλό, μας κάνουν να έχουμε την ψευδαίσθηση των γιορτών! Τουλάχιστον όμως, τρώμε γνήσιο μπακλαβά απ'τα χέρια της μαμάς μου (με φύλλο απ'τα χεράκια της κι όχι έτοιμο) και βασιλόπιττα απ'τα δικά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαιτολόγε και αναγνώστες, καλή χρονιά με υγεία πάνω απ'όλα. Και όλα τα άλλα θα ρθουν.

    Διαιοτολόγε θα μπορούσες σε παρακαλώ πολύ να κάνεις κριτική στο γιαούρτι Μικρές Οικογενειακές Φάρμες? Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε. Η επόμενη ανάρτηση θα είναι σχετικά με το γιαούρτι Μικρές Οικογενειακές Φάρμες. Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  4. Ευαριστούμε πολύ διαιτολόγε.. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή