30/1/12

Έρευνα: Ο καναπές παχαίνει, όχι για το λόγο που νομίζεις.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολλές ώρες την ημέρα τηλεόραση έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι η υπέρβαροι. Όμως φαίνεται ότι αυτό το φαινόμενο δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι συχνά τσιμπάμε πατατάκια, γλυκά κτλ την ώρα που παρακολουθούμε τηλεόραση χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο τρώμε, αλλά ο τρόπος που καθόμαστε. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ όταν είμαστε ξαπλωμένοι στον καναπέ μπροστά στη τηλεόραση, αυτό θεωρείται “ενεργή αδράνεια» και προκαλεί αύξηση βάρους.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Amit Gefen του τμήματος βιοϊατρικής τεχνολογίας, “Η αδράνεια ενθαρρύνει το σώμα να δημιουργήσει νέες αποθήκες λίπους στα λιποκύτταρα, Στην έρευνα του έχει δείξει ότι οι πρόδρομοι των λιποκυττάρων, μετατρέπονται πιο γρήγορα σε λιποκύτταρα και να παράγουν ακόμα περισσότερο λίπος όταν καθόμαστε η είμαστε ξαπλωμένοι ενώ είμαστε ξύπνιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
O Gefen αναφέρει ότι “Η παχυσαρκία είναι κάτι περισσότερο από μια ανισορροπία των θερμίδων, τα κύτταρα του σώματος ανταποκρίνονται στο μηχανικό τους περιβάλλον."

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology - Cell Physiology

27/1/12

Ακατάλληλα, ληγμένα και χαλασμένα τρόφιμα βρέθηκαν σε ιδιωτικό χώρο, για ποιον προορίζονταν;

Πολλές ανακοινώσεις από ΕΦΕΤ αυτές τις μέρες. Άλλη μία αναφέρει ότι έγιναν κατασχέσεις ακατάλληλων τροφίμων από ιδιωτικό χώρο στα Σπάτα. Στην κατάσχεση 10 περίπου τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων προχώρησαν, μετά από έλεγχο σε ιδιωτικό χώρο στα Σπάτα, κλιμάκια του ΕΦΕΤ. Υπήρχαν βούτυρα, τυριά, κρασιά, μπαχαρικά, λιπαρές ύλες, συμπυκνωμένα γάλατα, σκόνη για ρόφημα κακάο, ημιέτοιμες τούρτες σε σκόνη με έτοιμο παντεσπάνι, τυποποιημένες ελιές, αλλαντικά, μαγιονέζα, σοκολάτες, κρασί.
Τα προϊόντα δεν ήταν σε ψύξη και πολλά ήταν έξω. Ο κάτοχος είπε ότι δεν προορίζονταν να διατεθούν στην κατανάλωση, λόγω λήξης αλλά επρόκειτο να αποσταλούν, με ιδιωτικό φορτηγό, σε εταιρία παραγωγής ζωοτροφών. Λοιπόν, εδώ υπάρχουν 2 προβλήματα: Όποιος είναι ζωόφιλος αυτό θα το παρατήρησε αμέσως: Οι ζωοτροφές παράγονται με ληγμένα και χαλασμένα τρόφιμα; Το δεύτερο πρόβλημα: Το πιο πιθανό είναι οτι δεν προορίζονταν για ζωοτροφές αλλά για να διατεθούν στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση. Από πότε δηλαδή οι ζωοτροφές περιέχουν σοκολάτα, κρασί, τούρτες και μαγιονέζα; Πέρα από την κατάσχεση από τον ΕΦΕΤ, ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος για αλλοίωση προϊόντων και παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα.

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: "Η κατάσχεση έγινε μετά από τηλεφωνική ενημέρωση της ΕΛΑΣ που είχε δεχτεί καταγγελία πολίτη. Ειδικότερα...

26/1/12

ΕΦΕΤ: 128 πρόστιμα ύψους 1.335.000 ευρώ. Γνωστά εστιατόρια της Αθήνας με ακατάλληλα μη-ασφαλή τρόφιμα. Όλη η λίστα εδώ.

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε για την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους € 1.335.000 σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα. Φυσικά υπήρχε ο συνήθης ύποπτος το Καρφούρ που εκτός από το τεράστιο πρόστιμο που έλαβε για τα χαλασμένα ψάρια με τα παράσιτα, έλαβε και άλλα πρόστιμα. Ο Μασούτης επίσης έλαβε αρκετά πρόστιμα. Διαπιστώθηκε ότι στο εστιατόριο ΜΗΛΟΣ του ΧΙΛΤΟΝ είχε κρέας, συνολικού βάρους περίπου 5,5 κιλών, χωρίς στοιχεία επισήμανσης, είχε καταψυχθεί από την επιχείρηση χωρίς αυτή να έχει την προβλεπόμενη άδεια, έφερε εγκαύματα κατάψυξης και ένα μέρος αυτού έφερε επιφανειακή ανάπτυξη βλέννας, επιφανειακή αλλοίωση χρώματος (πρασινωπή χροιά) και δυσοσμία. Ενώ το εστιατόριο στο Λυκαβηττό ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Α.Ε. (Μάλλον αναφέρονται στο εστιατόριο ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ του ομίλου ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ) γιατι διαπιστώθηκαν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Επίσης γνωστή ταβέρνα στο Καβούρι Βουλιαγμένης έλαβε προστίμου € 65.000 με την επωνυμία Ζ. Α. ΨΩΜΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.(η ταβέρνα ΖΑΦΕΙΡΙ μάλλον είναι) που εδρεύει στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στην οδό Ηλιού 19 στο Καβούρι, καθώς και την προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης για 10 ημέρες, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη βιβλιαρίου υγείας προσωπικού της επιχείρησης, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και σοβαρή απόκλιση από τους όρους αδειοδότησης. Επίσης ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ στο Πειραιά έλαβε πρόστιμο για μη ενδεικνυόμενες συνθήκες συντήρησης νωπών τροφίμων εν καταψύξει. Απολαύστε την λίστα:...

ΕΦΕΤ: Μισό εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο στο ΚΑΡΦΟΥΡ γιατί διέθετε στην κατανάλωση ψάρια με ορατά, ζωντανά παράσιτα στα σπλάχνα τους.

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε: "Το Δ.Σ. του Φορέα εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο Υπουργό και υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις : Την επιβολή προστίμου € 500.000 στην εταιρία με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (είδος επιχείρησης : Υπεραγορά Τροφίμων) και διακριτικό τίτλο CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Κανάρη αριθμός 9, εξαιτίας των επανειλημμένων υποτροπών της στην κατοχή και διακίνηση μη ασφαλών – ακατάλληλων τροφίμων και της μη συμμόρφωσής της στους προγενέστερους ελέγχους του ΕΦΕΤ, παραβάσεις που επιβεβαιώνονται και από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις 8.3.2011, κατόπιν καταγγελίας, στo κατάστημα CARREFOUR της εταιρίας, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, οδός Τομπάζη αριθμός 15, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση ψάρια, τα οποία έφεραν ορατά, ζωντανά παράσιτα στα σπλάχνα τους, ήτοι τρόφιμα μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Ειδικότερα...

25/1/12

Άντε να φεύγουν σιγά σιγά οι εταιρίες μεταλλαγμένων από τη Ευρώπη.

Η BASF, Γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν την έδρα τους στην Ευρώπη για την ανάπτυξη γενετικά μεταλλαγμένων φυτών (καρπών) λόγω έλλειψης αποδοχής στην αγορά. Σύμφωνα με τον Stefan Marcinowski, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας "Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αποδοχής αυτής της τεχνολογίας σε πολλά μέρη της Ευρώπης - από την πλειοψηφία των καταναλωτών, αγροτών και πολιτικών...δεν έχει νόημα η επιχειρήση να συνεχίσει να επενδύει για την καλλιέργεια τέτοιων προϊόντων σε αυτή την αγορά. Η εταιρεία αποφάσισε να επικεντρωθεί σε «ελκυστικές αγορές» στην Βόρεια και Νότια Αμερική και στην Ασία” πρόσθεσε ο Marcinowski.
Στο καλό... 

23/1/12

ΚΡΙΤΙΚΗ: Elite Φρυγανιές Fit & Sweet. Δεν είναι καθόλου Fit.

ΤΑ ΣΥΝ:
*Περιέχει φυτικές ίνες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Περιέχει αρκετή σοκολάτα και θερμίδες

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Πραγματικά θεωρούμε αυτό το προϊόν παράδειγμα ανευθυνότητας και κοροϊδίας. Παίρνουμε ένα προϊόν που δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινό όπως τις φρυγανιές που αποτελούνται κυρίως από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, του προσθέτουν και σοκολάτα και μας το πασάρουν σαν ένα ισορροπημένο σνακ όπως αναφέρουν στη συσκευασία τους. Μάλιστα το ονόμασαν και Fit and Sweet. Δεν είναι Fit αλλά κυρίως Sweet. Το πρώτο συστατικό είναι ναι η σοκολάτα, που σημαίνει ότι είναι και το συστατικό που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα, μετά έχουμε λίγο αλεύρι ολικής, αλεύρι κανονικό, άγνωστα φυτικά έλαια, και άλλη ζάχαρη και διάφορα πρόσθετα. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ; 

20/1/12

Άλλη μία έρευνα που δείχνει πόσο βλάπτουν τα παριζάκια.

Εκτός ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και καρδιαγγειακών παθήσεων τώρα διαπιστώνεται ότι μπορεί να αυξήσουν και τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές. Πρόκειται για ανασκόπηση ερευνών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, όπου αναλύθηκαν 11 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 6000 άτομα με καρκίνο του παγκρέατος. Η μελέτη, έδειξε ότι για κάθε μερίδα των 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνει κανείς καθημερινά, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνο το παγκρέατος κατά 19% ενώ όταν η μερίδα είναι 100 γραμμάρια, αυξάνεται κατά 38%. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο καρκίνος του παγκρέατος έχει χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer.

18/1/12

Απόσυρση παρτίδας θηλών μπιμπερό και ψευδοθήλαστρου NUK.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αφορά τη Κύπρο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αναγνώστες και από τη Κύπρο, ωστόσο αναρωτιόμαστε αν αυτά τα προϊόντα πωλούνται και στην Ελλάδα. Για καλό και για κακό εξετάστε καλά το γραμμοκώδικα του προϊόντος πριν το αγοράσετε. Να δούμε αν θα κάνει κάποια ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ.
Το Υπουργείο Υγείας (Κύπρου) πληροφορεί τους καταναλωτές ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο της διεξαγωγής επίσημων ελέγχων στην αγορά, προέβηκαν σε δειγματοληψία του πιο κάτω προϊόντος το οποίο, μετά από εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους με υπεργολαβία σε διαπιστευμένο εργαστήριο του εξωτερικού, έχει διαπιστωθεί ότι δεν συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τις ολικές απελευθερούμενες Ν-Νιτροζώσιμες ουσίες, οι οποίες υπερβαίνουν τη μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση που καθορίζεται από την κοινοτική νομοθεσία. Να σημειώσουμε ότι οι ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες.

Ονομασία: Θηλή μπιμπερό
Εμπορική Επωνυμία: NUK First Choice, ΑΝΤΙ-ΚΟΛΙΚΗ ΦΑΡΔΥΛΑΙΜΗ ΘΗΛΗ, Μεγάλη Τρύπα Τροφής, Φυσικό Ελαστικό, 6+Μην. Νο 2
Παραγωγός: Mapa Gmbh, Γερμανία
Παρτίδα: 268246
Γραμμοκώδικας: 4008600070184
Συσκευασία: Χαρτόνι με διαφάνεια

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά την εταιρεία που διακινεί το εν λόγω προϊόν, στην οποία δόθηκαν οδηγίες για άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά. Επειδή, όμως,...

17/1/12

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αυξάνουν το λίπος στο συκώτι κατά 50%

Πόσες άλλες έρευνες θα χρειαστούν για να πειστούμε ότι δεν μας κάνουν καλό τα αναψυκτικά; Λοιπόν η έρευνα που έρχεται από την Δανία χώρισε 47 παχύσαρκα η υπέρβαρα άτομα σε 4 ομάδες, η κάθε ομάδα κατανάλωσε επί 6 μήνες η ημιάπαχο γάλα η νερό η αναψυκτικό με ασπαρτάμη η κανονικό αναψυκτικό. Μετά από 6 μήνες οι επιστήμονες μέτρησαν το λίπος στο συκώτι αλλά και το σπλαχνικό λίπος και διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έπινε το κανονικό αναψυκτικό είχε αύξηση κατά 25% του σπλαχνικού λίπος (αυτό που περιβάλει τα όργανα) και 50% αύξηση του λίπους στο συκώτι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τέτοιες αυξήσεις έχουν συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και λιπώδες ήπαρ. Ο επικεφαλής της έρευνας αναφέρει ότι επέλεξαν παχύσαρκα άτομα γιατί προέβλεψαν ότι αυτά τα άτομα θα ήταν πιο ευαίσθητα σε διατροφικές αλλαγές σε σχέση με άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος. Η ποσότητα που χρησιμοποίησαν ήταν 1 λίτρο την ημέρα, αρκετή θα λέγαμε, αλλά ίσως και όχι. Ένα λίτρο είναι 2 από τα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών που άνετα μπορεί να πιει κανείς. Όπως και να έχει, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αυτά τα προϊόντα βλάπτουν και ας θέλουν να μας πείσουν μερικοί μερικοί (εταιρίες και συνάδελφοι διαιτολόγοι) ότι δεν κάνουν κακό.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

12/1/12

Μαλλιά και Διατροφή

Η απώλεια μαλλιών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι λόγοι είναι κληρονομικότητα, αυτοάνοσες παθήσεις, έντονο στρες η γεγονός που επηρεάζει την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου (π.χ. θάνατος στην οικογένεια). Άλλοι λόγοι είναι η λήψη κάποιων φαρμάκων, ορμονικές αλλαγές και η κακή διατροφή. 'Οσο αφορά τη διατροφή, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος λόγος απώλειας μαλλιών και τα συμπληρώματα διατροφής που προωθούνται στην αγορά δεν θα κάνουν κάτι ιδιαίτερο αν ο λόγος είναι κληρονομικός η λόγω κάποιας πάθησης ούτε θεραπεύουν την αλωπεκία. Ωστόσο υπάρχουν κάποια διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών, ένας σύντομος οδηγός:
Αυστηρές δίαιτες: Οι δίαιτες που προωθούν γρήγορο αδυνάτισμα έχουν συσχετιστεί με τριχόπτωση. Η λήψη λίγων θερμίδων μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη συντήρηση και ανάπτυξη των μαλλιών.
Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για κάθε κύτταρο του οργανισμού. Χωρίς πρωτεΐνη...

9/1/12

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπάρες Δημητριακών Digestive Bar της Παπαδοπούλου.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περίεχει φυτικές ίνες.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Αρκετή πρόσθετη ζάχαρη.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Η εταιρία Παπαδοπούλου σκέφτηκε να πάρει τα ψεύτο-υγιεινά μπισκότα digestive, να τους προσθέσει κάποια δημητριακά και άλλη ζάχαρη και να μας παρουσιάσει τις μπάρες δημητριακών της. Αυτές λοιπόν οι μπάρες έχουν πρώτο συστατικό μπισκότα digestive με χαμηλά λιπαρά (όχι ιδιαίτερα πιο υγιεινά-έχουν περισσότερους υδατάνθρακες από τα κανονικά) μετά έχουν δημητριακά, τα "δημητριακά" ολικής αλέσεως αποτελούνται από τα εξής: νιφάδες βρώμης, νιφάδες καλαμποκιού (που αποτελούνται από καλαμπόκι και ζάχαρη) και διογκωμένο ρύζι (που αποτελείται από ρύζι και ζάχαρη). Τα δημητριακά για τα οποία υπερηφανεύονται λοιπόν, περιέχουν στην ουσία ζάχαρη και δημητριακά. Περιέχουν επίσης πέρα από τη ζάχαρη των μπισκότων, και των δημητριακών και επιπλέον ζάχαρη στη μορφή σιρόπι γλυκόζης, ενώ και τα κόκκινα φρούτα περιέχουν και αυτά ζάχαρη. Και έχουμε και φυσικά τα άγνωστα φυτικά έλαια που αποτελούνται περισσότερα από κορεσμένα λιπαρά και πιθανό να είναι φοινικέλαιο ένα από τα πιο βλαβερά λάδια που υπάρχουν αφού περιέχει πολλά κορεσμένα (κακά) λιπαρά. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;... 

4/1/12

Πότε είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες; Μέρος Δεύτερο.

Στάδιο Δράσης: Στο στάδιο της δράσης, το άτομο προσπαθεί να αλλάξει μια συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα διακοπή κατανάλωσης γλυκών, μικρότερη ποσότητα τροφής κτλ. Είναι σημαντικό στάδιο αλλά όχι πιο σημαντικό από τα άλλα. Ενώ αν τα προηγούμενα στάδια έχουν προσπεραστεί γρήγορα χωρίς πολλή σκέψη, τότε η δράση μπορεί να είναι προσωρινή. Γι αυτό είναι σημαντικό να σκεφτούμε καλά και να είμαστε καλά προετοιμασμένοι πριν αρχίσουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας.
Στάδιο Συντήρησης: Σε αυτό το στάδιο η αλλαγή σταθεροποιείται και ενσωματώνεται η νέα συμπεριφορά στην ζωή του ατόμου. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν περάσει κανείς στο στάδιο συντήρησης, το στάδιο δράσης μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό για να αποφευχθεί η υποτροπή. Και αυτό γιατί η υποτροπή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να απογοητευτεί και να τα παρατήσει. Πάντως σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η υποτροπή δεν θεωρείται αποτυχία αλλά μια ευκαιρία να μάθει το άτομο από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας σε μελλοντικές προσπάθειες.
Λήξη: Πολλά άτομα μένουν για πάντα στο στάδιο της συντήρησης, με λίγα λόγια...

2/1/12

Πότε είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες; Μέρος Πρώτο.

Μπήκε ο νέος χρόνος και για πολλούς είναι η στιγμή για νέο ξεκίνημα. Παίρνουμε αποφάσεις για να αλλάξουμε τη ζωή μας, δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας ότι από εδώ και πέρα θα τρώμε καλύτερα, δεν θα καπνίζουμε, θα γυμναζόμαστε, κτλ. Όμως στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι μόνο το 50% των ανθρώπων κρατάνε τις υποσχέσεις που πήραν την πρωτοχρονιά μετά από 6 μήνες, και μόνο 10% μετά από 1 χρόνο.
Αν λοιπόν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που κάθε χρόνο αποφασίζεις να αλλάξεις κάτι συγκεκριμένο στις συνήθειες σου και δεν τα καταφέρνεις, μπορεί απλά να μην ήσουν έτοιμη/ος τη συγκεκριμένη στιγμή.
Μια θεωρία που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας είναι η Θεωρία των Σταδίων Αλλαγής. Αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η αλλαγή συνήθως δε έρχεται ποτέ ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά περνάει από διάφορα στάδια. Όταν αναγνωρίζει κανείς πόσο έτοιμος είναι για μια αλλαγή συμπεριφοράς, αυτό διευκολύνει την διαδικασία.
Τα στάδια είναι τα εξής:
Στάδιο Λήψη Απόφασης: Σε αυτό το στάδιο το άτομο δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο αλλαγής. Μπορεί να πιστεύει ότι δεν τον αφορά, η για άτομα που έχουν κάνει πολλές προσπάθειες και πολλές δίαιτες, να έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια.
Στάδιο Προβληματισμού: Σε αυτό το στάδιο το άτομο σκέφτεται αλλά και προβληματίζεται για μια αλλαγή. Σκέφτεται την αίσθηση απώλειας που θα έχει με την αλλαγή, π.χ. δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τα αγαπημένα του φαγητά. Σε αυτό το στάδιο βασικά αξιολογούν τα συν και τα πλην αυτής της αλλαγής.
Στάδιο Προετοιμασίας: Σε αυτό το στάδιο...