28/2/12

Τι γίνεται με την Coca Cola στην Ελλάδα; Μειώνεται η παραγωγή λόγω πτώσης πωλήσεων.

Διαβάζουμε ότι η Coca-Cola-3E κλείνει τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Σε ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται ότι θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Επίσης αναφέρεται πως η λειτουργική αναδιάρθρωση της Coca-Cola 3Ε στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας κατά τα τελευταία τρία έτη.
Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται και στην αύξηση τoυ Φ.Π.Α.
Πάντως, στοιχεία δείχνουν ότι η φορολόγηση αναψυκτικών μπορεί να μειώσει την εμφάνιση προβλημάτων υγείας και τα ιατρικά έξοδα. Ερευνητές των Πανεπιστημίων Colombia, University of California στο Σαν Φρανσίσκο και Virginia Tech, εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις στις δαπάνες για την υγεία και την υγεία, από φορολογία σε αναψυκτικά και διαπίστωσαν ότι θα μπορούσε να μειωθεί η κατανάλωση αυτών των ποτών κατά 15 τοις εκατό, ενώ κατά την περίοδο 2010-20, ο φόρος υπολογίζεται ότι θα προλάμβανε την εμφάνιση διαβήτη σε 2,4 εκατομμύρια άτομα, 95000 στεφανιαία καρδιακά επεισόδια, 8000 εγκεφαλικά επεισόδια, και 26000 πρόωρους θανάτους, αποφεύγοντας περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά έξοδα.
Αυτά τα στοιχεία βέβαια αναφέρονται στους Αμερικάνους αλλά σαφώς μπορεί η φορολογία να είναι αποτελεσματική και σε άλλες χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Health Affairs.

24/2/12

Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής

Ο ΕΦΕΤ, με αφορμή τις ημέρες της Σαρακοστής και θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ή/και είναι μη αποδεκτά ποιοτικά, υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις κυριότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή. Οι καταναλωτές, προκειμένου να επιλέξουν ασφαλή για την υγεία τους τρόφιμα, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υπόψη τους ορισμένα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής,όπως τα παρακάτω :

Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κλπ)
Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε :
- Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
- Τα πλοκάμια – βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Γενικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερηεμφανής αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν δυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια κόβονται εύκολα. Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κλπ) Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει...

23/2/12

Σύμβουλοι διατροφής η άσχετοι που πουλάνε συμπληρώματα διατροφής;

Η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος έβγαλε ανακοίνωση για διάφορα άτομα που παρουσιάζονται ως σύμβουλοι διατροφής ενώ στην ουσία είναι απλά πωλητές συμπληρωμάτων. Εμάς μας έρχεται στο μυαλό οι πωλητές της Herbalife όπου έχουμε αναφερθεί παλιότερα, και πρώτοι δημιοσιεύσαμε την πληροφορία ότι κρίθηκε παράνομη από Βελγικό δικαστήριο πριν 2 μήνες. Βασικά άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή πουλάνε συμπληρώματα και μαζί με αυτό δίνουν συμβουλές διατροφής, δίαιτες, ακόμα και συμβουλές υγείας. Καιρός ήταν να βγάλουν επίσημα μια ανακοίνωση.
"Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα κρούσματα παραπληροφόρησης του κοινού και των πολιτών από άτομα που παρουσιάζονται σαν σύμβουλοι ευεξίας ή σύμβουλοι διατροφής ή Προσωπικοί Σύμβουλοι Ευεξίας ή χρησιμοποιούν όρους που παραπέμπουν σε ειδικούς διατροφής. Τα άτομα αυτά ισχυρίζονται ότι έχουν την δυνατότητα να προτείνουν την χρήση προϊόντων (χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτά είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής) με σκοπό τον έλεγχο βάρους και την αναβάθμιση της ποιότητας της διατροφή τους.
Πολλές φορές προσεγγίζουν το κοινό κάνοντας μέρος της διαδικασίας της διατροφικής αξιολόγησης (πχ ανάλυση σώματος-λιπομέτρηση), χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση και εφόδια, προβάλλοντας σαν στοιχεία επιστημονικής κατάρτισης, την παρακολούθηση ολιγοήμερων σεμιναρίων προώθησης πωλήσεων, γενικών αρχών διατροφής. Να τονίσουμε ότι αυτοί που μπορούν να κάνουν διατροφική αξιολόγηση σύμφωνα με τη Νομοθεσία είναι οι επαγγελματίες διαιτολόγοι, (όπως περιγράφεται στα: ΦΕΚ Α.221.29-10-97, ΦΕΚ Α.36,7-2-89).
Μάλιστα προωθούν και πωλούν προϊόντα...

21/2/12

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση αναψυκτικών Coca-Cola και Sprite.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων δελτίο τύπου από τον ΕΦΕΤ για την ανάκληση των αναψυκτικών, δεν έχει όμως δημοσιευθεί αυτή η ανακοίνωση ακόμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ:  "Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, από την ελληνική εταιρεία «Coca - Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca - Cola Τρία Έψιλον» σχετικά με τη διακίνηση ανθρακούχων αναψυκτικών, με την εμπορική επωνυμία «Coca - Cola» και «Sprite», τα οποία, από αναφορές παραπόνων καταναλωτών, παρουσίασαν απόκλιση από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα εμφάνισαν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Η εμφάνιση της συγκεκριμένης δυσάρεστης οσμής και γεύσης αποδόθηκε από την εταιρεία, σε συνέχεια εργαστηριακών δοκιμών, στην παρουσία των χημικών ουσιών 2,4 διχλωροφαινόλης και 2,6 διχλωροφαινόλης.
Σύμφωνα με την επιχείρηση, τα προϊόντα «Coca - Cola» και «Sprite», τα οποία εμφάνισαν τα ανωτέρω ευρήματα, παράγονται στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης και έχουν διακινηθεί στην ελληνική αγορά.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων, οι παρτίδες των οποίων δίνονται κάτωθι, ενώ παράλληλα έχουν δρομολογηθεί σχετικοί έλεγχοι σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας «Coca - Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca - Cola Τρία Έψιλον».

Συγκεκριμένα, η ανάκληση / απόσυρση αφορά στα κάτωθι προϊόντα :
α) Ανθρακούχο αναψυκτικό «Coca - Cola», σε πλαστική συσκευασία των 1,5 L με τις εξής ημερομηνίες λήξης και παραγωγής :
i) Ημερομηνία Λήξης : 14 08 12, Κωδικός Παραγωγής 13Β ?* VU
ii) Ημερομηνία Λήξης : 15 08 12, Κωδικός Παραγωγής 14Β ?* VU
iii) Ημερομηνία Λήξης : 16 08 12, Κωδικός Παραγωγής 15Β ?* VU
* Σημείωση: Ο αστερίσκος που εμφανίζεται στον Κωδικό Παραγωγής δηλώνει την ώρα παραγωγής
β) Ανθρακούχο αναψυκτικό «Sprite», ...

20/2/12

Έρευνα: Τοξική ουσία σε βιολογικά και παιδικά τρόφιμα.

Το βιολογικό σιρόπι καστανού ρυζιού χρησιμοποιείται συχνά για γλυκαντικό αντί για σιρόπι γλυκόζης σε βιολογικά, παιδικά και προϊόντα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι είναι πηγή ζάχαρης έχει και άλλο αρνητικό χαρακτηριστικό: είναι πηγή αρσενικού. Το αρσενικό ακόμα και σε χαμηλές ποσότητες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά μπορεί να επηρεάσει και την νοημοσύνη των παιδιών.
Ο Brian Jackson και άλλοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Dartmouth διεξήγαγαν μελέτη για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων αρσενικού σε εμπορικά προϊόντα διατροφής που περιέχουν βιολογικό σιρόπι καστανού ρυζιού όπως βρεφικό γάλα, μπάρες δημητριακών και μπάρες ενέργειας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. Ένα από τα παρασκευάσματα για βρέφη είχε συνολική συγκέντρωση αρσενικού έξι φορές πάνω από ασφαλές όριο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος για πόσιμο νερό. Μπάρες δημητριακών που είχαν βιολογικό σιρόπι καστανού ρυζιού είχαν επίσης υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού από τα προϊόντα που δεν είχαν σιρόπι.
Ο Jackson και οι συνεργάτες του αγόρασαν εμπορικά προϊόντα διατροφής που περιείχαν σιρόπι καστανού ρυζιού και τα σύγκριναν με παρόμοια προϊόντα που δεν περιείχαν το σιρόπι. Δεκαεπτά παρασκευάσματα για βρέφη και 29 μπάρες δημητριακών. Όλα αγοράστηκαν από τα τοπικά καταστήματα. Από τα 17 γάλατα για βρέφη, μόνο σε δύο αναφέρεται ότι είχαν βιολογικό σιρόπι καστανού ρυζιού ως κύριο συστατικό. Αυτά τα 2 γάλατα, το ένα με βάση το γάλα και το άλλο με βάση τη σόγια, είχαν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, 20 φορές περισσότερη από τα άλλα γάλατα. Το ποσό του ανόργανου αρσενικού, η πλέον τοξική μορφή, ήταν σε συγκεντρώσεις ίση ή μεγαλύτερη από το όριο του πόσιμου νερού στις ΗΠΑ, και αυτό το όριο δεν αντιπροσωπεύει το χαμηλό σωματικό βάρος των βρεφών και την αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης αρσενικού ανά κιλό σωματικού βάρους...

17/2/12

Η Greenpeace υποστηρίζει ότι γίνεται χρήση μεταλλαγμένων από τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει: "Έρευνα της Greenpeace σε τυχαία δειγματοληψία, αποκαλύπτει χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών έως και 90% από τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ. Μάλιστα, οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο."
Πριν τρέξουμε όλοι να αποφύγουμε αυτά τα προϊόντα, καλό θα ήταν να έχουμε μια επίσημη ανάλυση αυτών των προϊόντων από το κράτος και μία επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ.

16/2/12

Τσικνοπέμπτη-Το κοτόπουλο δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Μερικές συμβουλές για τις διατροφικές επιλογές της Τσικνοπέμπτης.
1. Επέλεξε φρέσκα κρέατα και απόφυγε τα επεξεργασμένα. Όπως ειναι γνωστό τα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Προτίμησε φρέσκο κρέας και όχι καπνιστά όπως λουκάνικα και μπέικον.
2. Πρόσθεσε λεμόνι, ρίγανη και άλλα μυρωδικά στο κρέας αφού αυτό περιορίζει την αρνητική δράση των ετεροκυκλικών αμινών (HCA) καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται όταν το κρέας και ψάρι ψήνονται στα κάρβουνα και σε υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με μια μελέτη της μη-κερδοσκοπικής εταιρίας Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), το κοτόπουλο στη σχάρα έχει τα υψηλότερα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών HCA. Η λίστα είναι ως εξής:
*Κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα και κόκκαλο στη σχάρα: 14,300 ng/100gr
*Μπριζόλα στη σχάρα: 810 ng/100gr
*Χοιρινό στη σχάρα: 470 ng/100gr
*Σολομό στη σχάρα: 166 ng/100gr
*Μπιφτέκι στη σχάρα: 130 ng/100gr
3. Στο τέλος του γεύματος φάε ένα γιαούρτι, είναι καλή πηγή καλίου, μέταλλο που βοηθά στην αποβολή νατρίου, μιας και αν τρως έξω είναι πολύ πιθανό να έχεις λάβει αρκετό αλάτι.
Για περισσότερες συμβουλές δες και την ανάρτηση μας από πέρυσι.

14/2/12

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση μουχλιασμένων παιδικών τυριών από Carrefour.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, έγινε αποδέκτης δύο καταγγελιών με προσκόμιση δείγματος, οι οποίες αφορούσαν τυρί Γκούντα Ολλανδίας, με την εμπορική ονομασία MINI CARREFOUR KIDS, με ημερομηνία ανάλωσης 2/3/2012, σε διχτάκι των έξι τεμαχίων, των είκοσι (20) γραμμαρίων έκαστο, που παράγεται στην Ολλανδία (Κωδ. Αριθμός Έγκρισης Ζ 0507) και διανέμεται από την Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ (Αγ. Δημητρίου 63, Άλιμος), σε ορισμένα εκ των οποίων διαπιστώθηκε επιφανειακή ευρωτίαση.
Κατά τη διερεύνηση των ανωτέρω καταγγελιών σε διαφορετικά σημεία διάθεσης, σε διαφορετικές περιοχές από αυτή της καταγγελίας του ανωτέρω προϊόντος,...

13/2/12

Νέα Έρευνα: Αναψυκτικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Και ναι άλλη μια έρευνα που ενοχοποιεί τα αναψυκτικά. Αυστραλοί ερευνητές συγκέντρωσαν διατροφικές πληροφορίες μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης, από 16,907 άτομα. Αφού ανέλυσαν τις πληροφορίες αυτές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν πάνω από 500 ml αναψυκτικών την ημέρα είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμoνoπάθεια (ΧΑΠ). Οι μηχανισμοί όμως αυτής της σχέσης δεν είναι ξεκάθαροι. Τόσο το άσθμα όσο και η ΧΑΠ σχετίζονται με φλεγμονές, και μπορεί τα τρόφιμα που προωθούν το οξειδωτικό στρες και φλεγμονές, να επηρεάσουν την παθογένεια των ασθενειών αυτών, αναφέρουν οι ερευνητές. Επίσης η κατανάλωση αναψυκτικών έχει σχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν παθήσεις των πνευμόνων. Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις από τα πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να συνδέεται με το άσθμα.
Η έρευνα ωστόσο, δεν μπορούσε να αποδείξει την αιτιότητα, οι ερευνητές όμως αναφέρουν ότι "ανεξάρτητα από το αν υπάρχει αιτιότητα, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αναψυκτικών για την δημόσια υγεία είναι σημαντικές". 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Respirology.

7/2/12

Έρευνα: Θες να προστατεύσεις το παιδί σου από την παχυσαρκία, μην του δίνεις κρέμες και άφησε το να φάει μόνο του.

Χθες μιλήσαμε για το τι μπορεί να φάει ένα βρέφος τον πρώτο χρόνο, συμπτωματικά όμως χθες δημοσιεύτηκε μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham η οποία έδειξε ότι κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού τα βρέφη που τους δόθηκαν στέρεες τροφές να φάνε με τα δάχτυλα τους (finger foods) είχαν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε πιο υγιεινά και να έχουν κατάλληλο βάρος σε σχέση με βρέφη που τα ταΐζουν με κρέμες. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο απογαλακτισμός που καθοδηγείται από το βρέφος μπορεί να προστατεύσει από την παχυσαρκία αργότερα. Η έρευνα περιλάμβανε 155 παιδιά ηλικίας μεταξύ 20 μηνών και 6,5 ετών, οι γονείς των οποίων συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τον τρόπο απογαλακτισμού των παιδιών τους και τις προτιμήσεις τροφίμων.
Ενενήντα δύο από τα παιδιά τράφηκαν με τα δάχτυλα (finger foods) δηλαδή η ομάδα που καθοδηγήθηκε από το βρέφος, και 63 παιδιά τράφηκαν με κρέμες και πολτοποιημένα τρόφιμα κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού. Σημαντικές διαφορές στις...

6/2/12

Λάθος την πληροφόρησαν τη Μενεγάκη. Τι μπορεί να φάει ένα βρέφος τον πρώτο χρόνο;

Πρόσφατα παρουσιάστηκε ένας συμπαθέστατος διαιτολόγος στην εκπομπή "Ελένη" με τη Μενεγάκη για να μιλήσει για την παιδική διατροφή. Όταν ο άνθρωπος είπε ότι οι διατροφικές συνήθειες καθιερώνονται τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, η Μενεγάκη του είπε, η μάλλον πήγε και τον διόρθωσε λέγοντας ότι "ναι αλλά πόσα πραγματάκια έχει δοκιμάσει το παιδί στον πρώτο χρόνο; πόσα πραγματάκια μας έχει αφήσει ο παιδίατρος; όχι και πολλά". Εννοώντας ότι τον πρώτο χρόνο της ζωής του, ένα βρέφος δεν έχει δοκιμάσει πολλά πράγματα. Και εκεί ο διαιτολόγος, συμφώνησε και απαντά "Φυσικά" και άρχισε να μιλά για μύηση κτλ. Με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ο διαιτολόγος δεν γνωρίζει περί παιδικής διατροφής στον πρώτο χρόνο. Και βέβαια και οι 2 κάνουν λάθος: Τα παιδιά τον πρώτο χρόνο μπορούν να φάνε σχεδόν όλα τα τρόφιμα.
Περιληπτικά:
  • Πρώτους 6 μήνες μόνο γάλα και το καλύτερο μητρικό γάλα-θηλασμός
  • Μετά τους 6 μήνες μπορεί εισάγει κανείς διάφορες τροφές σε μικρή ποσότητα, με το γάλα να συνεχίζει να είναι η κύρια πηγή θρέψης.
  • Μπορεί να ξεκινήσει με τροφές όπως μήλα, αχλάδια, μπανάνα, καρώτο, γλυκοπατάτα, νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, φασολάκια, βρώμη, ρύζι, αρακάς (ανάλογα πάντα με την εποχή) και κάθε 3-4 μέρες να εισάγει νέα τροφή.
  • Μετά τον 8ο μήνα μπορεί να δοκιμάσει κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνα, κρεμμύδια, σκόρδο σχεδόν όλα τα λαχανικά εκτός από ντομάτα. Επίσης όσπρια, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο.
  • Μετά τον 10ο μήνα ένα παιδί μπορεί να δοκιμάσει εσπεριδοειδή και ντομάτες.
Και αυτή η λίστα είναι μικρή, υπάρχουν και πολλές άλλες τροφές που μπορεί να δοκιμάσει που δεν έχουμε αναφέρει. Και να σημειώσουμε ότι οδηγίες από διεθνείς παιδιατρικές και διαιτολογικές εταιρίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία πρέπει ένας γονιός να εισάγει αυτά τα τρόφιμα, μάλιστα αναφέρουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν και με κρέας. Και πάλι περιληπτικά αυτά που δεν θα πρέπει να φάει το παιδί πριν κλείσει τον χρόνο είναι ξηροί καρποί, θαλασσινά, σιτάρι, αγελαδινό γάλα, μέλι. Αλλά και πάλι όλες οι διεθνείς εταιρίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν τελικά ότι η αποφυγή τροφών όπως θαλασσινά, σιτάρι κτλ. τον πρώτο χρόνο προστατεύει από αλλεργίες

Οπότε για ποια "λίγα πραγματάκια" αναφέρεται η κ Μενεγάκη; Ένα παιδί όταν...

1/2/12

Φθηνό, οικονομικό και θρεπτικό πρωινό και κολατσιό για παιδιά με λιγότερο από 1 ευρώ.

Δεν νομίζουμε ότι οι γονείς των παιδιών που λιποθυμούν στα σχολεία η δεν έχουν να φάνε πρωινό, διαβάζουν το μπλογκ μας, αλλά θα θέλαμε να παρουσιάσουμε κάποιες πολύ απλές προτάσεις γα ένα θρεπτικό πρωινό η κολατσιό που κοστίζει κάτω από 1 ευρώ ακόμα και κάτω 1/2 ευρώ. Αν γνωρίζετε κάποιον που περνάει δύσκολες στιγμές μοιραστείτε αυτές τις ιδέες. Η μήπως τέτοιες ιδέες θα έπρεπε να τυπωθούν και να μοιραστούν στα σχολεία και τις εκκλησίες μιας και το κράτος και μαζί και η περιβόητη Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής δεν έχει κάνει κάτι μέχρι σήμερα;

1 βραστό αυγό + 1 φέτα ψωμί + 1 μηλό = 0,90 ευρώ
1 φρούτο εποχής + 1 χούφτα αμύγδαλα = 1 ευρώ
1 γιαούρτι + 1/2 φρούτο = 1 ευρώ
1 μπανάνα + 1 ποτήρι γάλα = 0,50 ευρώ

Οι τιμές είναι από συνηθισμένο σούπερ μάρκετ.

Με κρουασάν και μπισκότα δημητριακών καταπολεμάται ο υποσιτισμός στα σχολεία.

Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για παιδιά που λιποθυμούν στο σχολείο, για παιδιά που δεν έχουν φάει πρωινό κτλ. κτλ. Ανακοινώνεται λοιπόν η "πρωτοβουλία" του υπουργείου παιδείας ότι θα διανέμονται μικρογεύματα που θα αποτελούνται από μπισκότα με δημητριακά, γάλα και φρούτα. Αρχικά να πούμε ότι αυτό δεν είναι πρωτοβουλία, αλλά υποχρέωση. Διαβάζουμε ότι στη δημοτική κοινότητα Ευόσμου, 70 παιδιά παίρνουν πρωινό χάρη στην ενορία Αγίου Αθανασίου κάθε Παρασκευή οι οικογένειες προσέρχονται στην εκκλησία και παίρνουν τα κρουασάν και το γάλα της εβδομάδας (πέντε κρουασάν και δύο κουτιά γάλα εβαπορέ για κάθε παιδί). Πρώτα θα πούμε ένα μπράβο που κάποια εκκλησία φιλοτιμήθηκε και δίνει κάτι σε αυτά τα παιδιά. Όμως ρε παιδιά κρουασάν; Είμαστε σίγουροι ότι είναι εκείνα τα περίφημα συσκευασμένα κρουασάν με τα συντηρητικά, άγνωστα λιπαρά, πρόσθετα κτλ. Εντάξει η εκκλησία μπορεί να μην γνωρίζει ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή, το υπουργείο παιδείας όμως δεν έχει καμιά δικαιολογία να μοιράζει μπισκότα με δημητριακά. Που είναι αυτή η περίφημη Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής που επιλέχτηκε με τόσο αντικειμενο τρόπο; Δεν θα έπρεπε να καθοδηγήσουν το υπουργείο αλλά και να προσφέρουν και κάποιες βασικές οδηγίες στις εκκλησίες για το τι είναι ένα ισορροπημένο και φτηνό πρωινό και κολατσιό, γιατί σίγουρα δεν αποτελείται από κρουασάν και μπισκότα με δημητριακά. Που είναι όλες αυτές οι εταιρίες; Ξέρετε για ποιες μιλάμε, αυτές που θέλουν να είναι κοινωνικά υπεύθυνες και έχουν μπει στα σχολεία για να προσφέρουν τάχα πληροφορίες για σωστή διατροφή και άσκηση αλλά που όπως φαίνεται μοναδικός τους σκοπός ήταν να προωθήσουν τα ανθυγιεινά προϊόντα τους; Που εξαφανίστηκαν; Ας δείξουν τώρα αν πραγματικά είναι κοινωνικά υπεύθυνες και ας βοηθήσουν σε αυτό το φαινόμενο έμπρακτα. Η Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής καλό θα ήταν να συναντηθεί και όχι μόνο να καθοδηγήσει τα υπεύθυνα υπουργεία και τις εκκλησίες για το σωστό πρωινό, κολατσιό αλλά να δώσει οδηγίες (μεταφρασμένες και σε πολλές γλώσσες) και στους γονείς για το πως ακόμα και με 1 ευρώ μπορούν να προσφέρουν ένα κολατσιό με διατροφική αξία και όχι αυτά τα σκουπίδια που τους δίνουν τώρα τα υπουργεία και οι εκκλησίες. Και αν δεν γνωρίζουν θα τους δείξουμε εμείς. Δείτε την επόμενη ανάρτηση για φτηνό κολατσιό η πρωινό για παιδιά.