26/4/12

Διόρθωσαν το άρθρο για την κυτταρίτιδα, επιμένουν όμως για τον μαϊντανό.

Μας ενημέρωσαν ότι οι συγγραφείς του άρθρου έκαναν μια μικρή διόρθωση στο άρθρο για την κυτταρίτιδα. Αυτό ήταν έντιμο και επαγγελματικό. Ωστόσο, είμαστε και πάλι αναγκασμένοι να αναφερθούμε σε κάτι. Αναφέρθηκαν στο ότι "ο μαϊντανός βοηθάει στην καταπολέμηση της (κυτταρίτιδας), αφού έχει διουρητική δράση και βοηθάει στο να αποβληθούν από τον οργανισμό τοξίνες". Συγνώμη αλλά ενώ ο μαϊντανός μπορεί να έχει διουρητική δράση (δεν είπαμε ποτέ το αντίθετο) τα διουρητικά δεν χρησιμοποιούνται για να αποβληθούν τοξίνες, αλλά για να αποβληθούν επιπλέον υγρά όταν υπάρχει παθολογική κατάσταση όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια κτλ. Επίσης, οι συγγραφείς υποθέτουν ότι η κυτταρίτιδα οφείλεται σε τοξίνες ενώ αυτό είναι μια παλιά θεωρία που δεν έχει αποδειχθεί. Επίσης γιατί χρειαζόμαστε τον μαϊντανό για να αποβληθούν τοξίνες; απ'οτι γνωρίζουμε όλοι, οι διαιτολόγοι κατηγορούν τους μη-διαιτολόγους για την χρήση του όρου "αποτοξίνωση" ενώ εδώ αναφέρονται σε κάποια τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο οργανισμός μπορεί να αποβάλει τις τοξίνες χωρίς βοήθεια από τροφές με ειδικές ικανότητες η δίαιτες. Τέλος, αναφέρονται σε άρθρο συνάδελφου για τον μαϊντανό και εδώ θα πούμε το εξής: άρθρο από συνάδελφο σε ιστοσελίδα δεν αποτελεί επίσημη πηγή πληροφοριών αλλά έτσι και ο αλλιώς ο συγκεκριμένος συνάδελφος δεν αναφέρθηκε σε τοξίνες. Προφανώς οι συγγραφείς ήθελαν να υποστηρίξουν τη θεωρία με τον μαϊντανό, αλλά μην το συνεχίζετε άλλο, όλοι κάνουμε λάθη, δεν χρειάζεται να συνεχίζουμε την παραπληροφόρηση γιατί πληγώθηκε ο εγωισμός μας.

24/4/12

Παραπληροφόρηση από διαιτολόγους: Όχι ο μαϊντανός δεν εμποδίζει την κυτταρίτιδα.

Είχαμε καιρό να κάνουμε κριτική σε άρθρα διατροφής, αλλά θεωρήσαμε σωστό να γίνει μιας και το άρθρο έχει γραφτεί από διαιτολόγους. Αυτά που διαβάσαμε, μας άφησε άναυδους. Τι διαβάσαμε;
*Ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί με λεμφικό μασάζ

*Ότι ο μαϊντανός, σύμφωνα με τους διαιτολόγους έχει "διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, αποτοξινώνει τον οργανισμό και μειώνει το αίσθημα της πείνας και επιπλέον εμποδίζει τον σχηματισμό κυτταρίτιδας αφού εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους." Σοβαρά ; Πρώτα να πούμε ότι τίποτα από αυτά δεν έχουν αποδειχτεί με έρευνες, όχι ο μαϊντανός δεν εμποδίζει την συσσώρευση λίπους, αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί πια το πρόβλημα παχυσαρκίας.

*Επίσης οι δύο διαιτολόγοι συμβουλεύουν όποια έχει κυτταρίτιδα να τρώει σέλερι "γιατί έχει διουρητικές, χωνευτικές και καθαρτικές ιδιότητες" και προσθέτουν ότι "οι ουσίες που περιέχει το σέλερι ενεργοποιούν τον μεταβολισμό του λίπους και εμποδίζουν το σχηματισμό κυτταρίτιδας" ενώ μας λένε ότι "οι φυτικές ορμόνες και τα σημαντικά του έλαια είναι εξίσου ευεργετικά για τον οργανισμό, αφού συμβάλλουν στην αποβολή λιπαρών, σακχάρων ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του αισθήματος της πείνας". Δεν καταλάβαμε; Δηλαδή αν τρώει κανείς σέλερι μπορεί να αποβάλει λιπαρά και και σάκχαρα ενώ ενεργοποιεί τον μεταβολισμό; Πραγματικά αυτό είναι ένα επιστημονικό θαύμα.

Πέρα από το αστεία, αυτό πραγματικά είναι τραγικό, τέτοιο απαράδεκτο άρθρο να προέρχεται από άτομα που έχουν σπουδάσει διαιτολογία, που αποτελούν πηγές ενημέρωσης για τα ΜΜΕ και μάλιστα ένα από αυτά τα άτομα είναι στο ΔΣ της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος που αντιπροσωπεύει διαιτολόγους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι απλά δεν το πρόσεξαν το άρθρο ιδιαίτερα γιατί θα ήταν παράλογο να έχουν σπουδάσει το αντικείμενο της διατροφής και να πιστεύουν ότι το σέλερι αποβάλει λιπαρά. Μας λυπεί αυτό το γεγονός, γιατί όχι μόνο παραπληροφορούν το κοινό αλλά καταστρέφουν την εικόνα που έχουν άλλοι επιστήμονες αλλά και καλά πληροφορημένοι αναγνώστες για τους διαιτολόγους. Ας ελπίσουμε ότι θα το διορθώσουν.

Έχουμε γράψει για την κυτταρίτιδα, μάθε τι ισχύει και τι όχι, κάνε κλικ εδώ.
 
Εδώ το άρθρο των διαιτολόγων.

19/4/12

'Οταν η παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ είναι επικίνδυνη.

Αυτό πραγματικά μας θυμώνει αν και δεν αφορά τη διατροφή αλλά την υγεία και την παραπλάνηση του κοινού από δημοσιογράφους. Όπως ίσως κάποιοι έχουν διαβάσει την περασμένη εβδομάδα πέθανε η δημοσιογράφος Μαίρη Παπαγιαννίδου, η οποία πίστευε ότι ο ιός του HIV δεν υπάρχει η δεν προκαλεί AIDS και υποστήριζε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Πέθανε τελικά από επιπλοκές της ασθένειας της.
Το θέμα εδώ δεν είναι ότι κάποιος δεν πιστεύει στη σύγχρονη ιατρική, καλά κάνει, δικαίωμα του. Η γυναίκα αυτή τουλάχιστον είχε το δικαιολογητικό ότι είχε μία σοβαρή ασθένεια και ήθελε να πιστεύει σε κάτι, οι άλλοι δημοσιογράφοι αλλά και εκδοτικές εταιρίες τι δικαιολογητικό έχουν;
Δεν φτάνει που η γυναίκα αυτή έγραφε διάφορα βιβλία ότι θεραπεύτηκε από το AIDS (δεν ήταν γιατρός ούτε ερευνήτρια), οι εκδόσεις Λυμπέρης της απένειμαν και Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς για την ενημέρωση των Ελλήνων γύρω από το AIDS στα Βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς και δημοσίευσαν την ιστορία της στο Life and Style. Πραγματικά δεν νομίζουμε ότι οι εκδότες πίστευαν την γυναίκα αυτή, μάλλον θα πούλαγαν περισσότερα περιοδικά με αυτή την ιστορία. Όποιος και να ήταν ο λόγος, είναι απόλυτα ανεύθυνο να βραβεύουν κάποιον "για την ενημέρωση των Ελλήνων γύρω από το AIDS" ενώ στην ουσία έγινε το αντίθετο: παραπληροφόρηση των Ελλήνων για το AIDS έγινε από αυτή την γυναίκα. Εδώ η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ πραγματικά είναι επικίνδυνη.
Τα είπε πολύ καλά ο Άρης Δημοκίδης σε ένα καλό άρθρο του στο LIFO: "Κακώς κατά τη γνώμη μου τα ΜΜΕ μετέδωσαν χωρίς αξιολόγηση, ως "γεγονότα" τα πιστεύω της. Και πολύ κακώς της δόθηκε και βραβείο"Γυναίκα της Χρονιάς" για την ενημέρωση που προσέφερε στα θέματα του AIDS. " Ακριβώς αυτό: Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ως γεγονότα χωρίς να αξιολογούν την κάθε βλακεία που ακούνε η που περνάει από το email τους. Και γι' αυτό επιμένουμε: κάτι που διαβάζεις σε ένα περιοδικό η μία εφημερίδα, όσο και σοβαρή και να είναι δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια.

18/4/12

Έρευνα: Οι έτοιμες βρεφικές τροφές περιέχουν ελάχιστα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Αυτό διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα βρεφικών τροφών (όχι σκόνες). Η έρευνα που έχει δημοσιευθεί από πέρυσι, είδε τη δημοσιότητα αυτές τις μέρες και δείχνει ότι οι έτοιμες για κατανάλωση τροφές για μωρά (όχι οι σκόνες, αλλά αυτές που είναι στα βαζάκια όπως στην φωτογραφία) περιέχουν μικρή ποσότητα μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν λιγότερο από το 1/5 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (Σ.Η.Δ.) για ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και άλλα μέταλλα.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα από 8 γνωστές μάρκες έτοιμων τροφών για βρέφη που ήταν η με βάση τα λαχανικά η με βάση το κρέας και δεν αναφέρθηκαν μάρκες. Όλα τα δείγματα είχαν λιγότερο από την Σ.Η.Δ. για όλα τα απαραίτητα μέταλλα εκτός από το κάλιο.
Οι ερευνητές αναφέρουν για παράδειγμα ότι ένα παιδί που λαμβάνει έτοιμο γάλα μαζί με 2 τέτοια βαζάκια δεν θα λάμβανε την απαραίτητη ποσότητα μετάλλων. Μάλιστα αναφέρουν ότι ίσως ένας από τους λόγους που δεν αναφέρονται ποσότητες μέταλλων σε αυτές τις συσκευασίες είναι γιατί δεν περιέχουν τις απαραίτητες ποσότητες.
Δεν γνωρίζουμε αν πήραν δείγματα και από βιολογικές έτοιμες τροφές αλλά υποψιαζόμαστε ότι και αυτές δεν θα έχουν τις απαραίτητες ποσότητες μετάλλων αν γίνεται παρόμοια επεξεργασία.
Πολλοί γονείς δίνουν αυτά τα προϊόντα αντί για σκόνες πιστεύοντας ότι είναι η καλύτερη λύση, αλλά όπως φαίνεται όχι. Αν δίνεις λοιπόν τέτοιες έτοιμες τροφές με βάση το κρέας με τη σκέψη ότι το παιδί σου θα λάβει το σίδηρο που χρειάζεται μάλλον δεν το λαμβάνει.
Η λύση βέβαια δεν είναι οι έτοιμες τροφές σε σκόνη που όπως είδαμε οι περισσότερες περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και πολλά άλλα συστατικά. Η λύση είναι...

9/4/12

9 τρόποι να νηστέψεις σωστά.

Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι Έλληνες νηστεύουν πια μόνο τη μεγάλη εβδομάδα και πάλι και αυτό με τα χίλια ζόρια. Δεν το κρίνουμε από θρησκευτική άποψη αλλά από άποψη υγείας. Η νηστεία είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής, αφού περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τα ζωικό προϊόντα χωρίς να παρουσιάζεται καμία διατροφική έλλειψη.

Αν όμως κάνεις έστω και νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζουμε κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις:

1. Μην παρασύρεσαι από τα νηστίσιμα που προσφέρουν τα φαστ φουντ μαγαζιά: όχι δεν είναι ότι καλύτερο να τρως τηγανητά, παναρισμένα καλαμαράκια με μπόλικο άσπρο επεξεργασμένο ψωμί, δεν είναι πιο υγιεινά από τα άλλα τους πιάτα.
2. Προτίμησε τα όσπρια που είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης αλλά και φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών.
3. Για πρωινό προτίμησε μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με λίγο ταχίνι η φυστικοβούτυρο και φρούτα.
4. Δεν θα πάθεις τίποτα αν δεν καταναλώσεις γαλακτοκομικά για μία εβδομάδα, γι' αυτό δεν χρειάζεται να ψάχνεις για υποκατάστατα τυριού και γάλακτος. Για να λάβεις ασβέστιο υπάρχουν πολλές μη-ζωικές πηγές όπως χόρτα, όσπρια και αμύγδαλα.
5. Αν τρως χαλβά για γλυκό, προσοχή να μην περιέχει τα βλαβερά τρανς λιπαρά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες μάρκες: δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες...

6/4/12

Ανακοίνωση ΕΟΦ για συμπληρώματα αδυνατίσματος.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα:
• Mince Belle
• Everlax
• Ever Slim Shake Mix Dietary Supplement Strawberry & Chocolate

που προωθούνται για την απώλεια βάρους, διακινούνται χωρίς έγκριση των αρμόδιων φορέων και περιέχουν τις φαρμακολογικά δραστικές ουσίες Sibutramine, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους, όπως προκύπτει από ενημέρωση των αρχών των ΗΠΑ (FDA).

Η Sibutramine (Σιβουτραμίνη) αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας,.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

2/4/12

Το φαστ φουντ συσχετίζεται με κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι τρώνε κάποια τρόφιμα γιατί τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν πεσμένη διάθεση, όμως τελικά μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι τα φαστ φουντ μπορεί να βλάπτουν την υγεία μας, να παχαίνουν και να παράγονται από κακής ποιότητας πρώτες ύλες, τώρα φαίνεται ότι χαλάνε και την διάθεση.

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει παλιότερες έρευνες και δείχνει ότι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρει κανείς από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Las Palmas de Gran Canaria και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, τα τρόφιμα αρτοποιΐας όπως κέικ, κρουασάν, ντόνατς κτλ και το γρήγορο φαγητό (χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και πίτσα) συνδέεται με την κατάθλιψη.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι καταναλωτές των fast food, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε λίγο ή καθόλου, είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη...