1/04/2013

Κριτική: Γιαούρτι Διπλοστραγγιστό Μικρές Οικογενειακές Φάρμες της ΔΕΛΤΑ-Ένα απλό στραγγιστό γιαούρτι

Μας ζητήθηκε η κριτική του γιαουρτιού της νέας σειράς της ΔΕΛΤΑ που αρχικά ξεκίνησε με το γάλα. Διατροφικά δεν διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα στραγγιστά γιαούρτια, έχει τα ίδια συστατικά και την ίδια διατροφική αξία με τα άλλα. Αναφέρεται ως διπλοστραγγιστό, άλλα αυτό δεν επηρεάζει την διατροφική αξία και ούτε ιδιαίτερα την υφή. Η τιμή είναι μεγαλύτερη από τα άλλα γιαούρτια της ίδιας κατηγορίας. 

Όσο για το μικρές οικογενειακές φάρμες έχουμε αναφερθεί και παλιότερα ότι δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς είναι ο ισχυρισμός "από μικρές οικογενειακές φάρμες" (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ). 

Πέρα από αυτό, τα γιαούρτια αυτά μάλλον δεν παράγονται από γάλα από τις "μικρές οικογενειακές φάρμες" ότι και να σημαίνει αυτό. Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας που έγινε τον περασμένο μήνα αναφέρεται: "Επειδή από τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν δεν τεκμηριώθηκε ότι το εν λόγω γιαούρτι παράγεται σε μικρές οικογενειακές φάρμες η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι μπορεί να προκληθεί σύγχυση ή / και παραπλάνηση στον καταναλωτή, παραβιάζεται το άρθρο 5 του ΕΚΔ-Ε και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις εντός 4 ημερών."

Με λίγα λόγια είναι ένα απλό στραγγιστό γιαούρτι με καλή διαφήμιση και προώθηση.


 
-->

11 σχόλια:

  1. Να δούμε κι άλλες τέτοιες αποφάσεις από το Συμβουλίο γιατί μ΄αυτά κι αυτά ξεχνάμε κι αυτά που ξέραμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα να δεις σύμπτωση τώρα! Χθες βράδυ κοιτούσα ένα άρθρο για το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι σε αμερικάνικη ιστοσελίδα διατροφής. Εκτός του ότι γενικά το προτείνουν στο πλάνο διατροφής τους, μάλιστα προτείνουν στους πελάτες-καταναλωτές τους να φτιάξουν το δικό τους στραγγιστό, με ένα απλό γιαούρτι που θα το αφήσουν να στραγγίσει σε μια βαμβακερή πετσέτα ή τούλι! Οπότε λοιπόν γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς αντί να πλουτίζουμε ξανά και ξανά τους ίδιους πλούσιους έχοντας την εντύπωση πως το στραγγιστό που μας πουλάνε διαφέρει απ'το αγελάδος; Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαιτολόγε ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση.
    Το ότι περιέχει ανθόγαλα είναι επιβαρυντικό για την υγεία μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαιτολόγε σε αυτή σου την κριτική δεν έβαλες ούτε βαθμολογία, ούτε ανάλυση έκανες θερμίδων, ούτε έγραψες για το ποσοστό πρωτείνης κτλ. :-(
    Παρόλα αυτά, έχεις την καλοσύνη να μας πεις αν το γεγονός ότι περιέχει ανθόγαλα είναι επιβαρυντικό για την υγεία μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα δεν δίνουμε βαθμολογία σε βασικά είδη διατροφής όπως το σκέτο γιαούρτι (δεν περιέχει άλλες ουσίες όπως π.χ. γλυκαντικά, δημητριακά κτλ.). Το ανθόγαλα είναι στην ουσία η κρέμα του γάλακτος. Το συγκεκριμένο προϊόν το 2% γιαούρτι ξεκινά με άπαχο γάλα και στη συνέχεια προσθέτουν ανθόγαλα για να περιέχει 2% λιπαρά. Άλλα γιαούρτια παράγονται από την αρχή με 2% γάλα. Διατροφικά είναι το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε πάρα πολύ διαιτολόγε. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικο μπλογκ, ευχαριστουμε για την ενημερωση. Διαβαζοντας τα σχολια για την κρεμα γαλακτος στο γιαουρτι, θα ηθελα να ρωτησω τι σημαινει κρεμα γαλακτος στο παραδοσιακο πληρες γιαουρτι. Εχοντας δοκιμασει ολα τα παραδοσιακα -με την πετσα- αγελαδινα της αγορας (τωρα προχοραω σε προβεια-γιδινα και περιορισμενες τοπικες ετικετες) παρατηρησα οτι ενα απο τα πιο νοστιμα κατα τη γνωμη μου της ΑΓΝΟ περιεχει κρεμα γαλακτος. Τι σημαινει αυτο για το συγκεκριμενο γιαουρτι; Ποια ειναι η δικη σας γνωμη για τα παραδοσιακα που κυκλοφορουν; Η γνωμη σας εχει σημασια, οχι μονο για το σωμα μας κ την τσεπη μας αλλα και γιατι λογω κρισης ειναι δυσκολο πια να βρεις ποικιλια ετικετων στα σουπερ μαρκετ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα ηθελα αν μπορειτε να βρειτε την διατροφικη αξια του γαλακτος καρυδας φουντουκιου κτλ σε σχεση με τις βιταμινες και το λιπος, προσφερουν στον οργανισμο , μπορουν να αντικαταστησουν το γαλα θρεπτικα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει στη διαφήμηση ΔΕΛΤΑ ΣΜΑΡΤ που το παιδί δείχνει την παλάμη του και λέει: όπαα! Θέλω Σμαρτ! Πάντως ευχαριστώ την κρητική επιτροπή φαγητού!!! Τι βλακεία είναι το Σμαρτ. Δίκιο έχετε. Θα έπρεπε να λέει: όπα θέλω κρι κρι!!! Είναι πιο υγιεινό το κρικρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, τόσο στο διαιτολόγο, όσο και σε όλους εσάς, μήπως βρω την απάντηση.
    Ακούω πολλούς, που λένε ότι για να αδυνατίσουν, έκοψαν τα γλυκά, τους αμυλώδεις υδατάνθρακες, και τα ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ. Οκ τα γλυκά, λογικό, και τους υδατάνθρακες τους καταλαβαίνω, σύμφωνα με τη νέα μόδα των πρωτεινικών διατροφών, τα γαλακτοκομικά όμως γιατί???
    Έχω διαβάσει ένα σωρό έρευνες, που λένε ότι το ασβέστιο βοηθάει στη δίαιτα, ειδικά όταν προέρχεται από γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.
    Γιατί τόσοι κόβουν τα γαλακτοκομικά? Ψάχνω να βρω μια απάντηση, κάνοντας αναζήτηση στο ίντερνετ, αλλα δεν βρίσκω τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κανείς δεν μπορεί να μου απαντήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή