2/21/2013

Πολυεθνικές βιομηχανίες τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούν παρόμοιες στρατηγικές με τη βιομηχανία τσιγάρων

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στον αυτό-έλεγχο εταιριών και στις συνεργασίες εταιριών τροφίμων με τον δημόσιο τομέα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν είτε την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους (π.χ. συνεργασίες εταιριών όπως η Coca Cola με σχολεία, κέντρα υγείας κτλ.). 

Αντιθέτως, η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Μούντι έδειξε ότι οι βιομηχανίες τροφίμων τελικά χρησιμοποιούν παρόμοιες στρατηγικές με τη βιομηχανία καπνού (τσιγάρων) για να υπονομεύσουν προγράμματα και πολιτικές δημόσιας υγείας. Μάλιστα, δίνει συστάσεις σε κυβερνήσεις, επαγγελματίες δημόσιας υγείας και της κοινωνίας με αρχική πρόταση ότι οι βιομηχανίες τροφίμων δεν θα πρέπει να έχουν κανένα ρόλο στη διαμόρφωση των εθνικών ή διεθνών πολιτικών για την δημόσια υγεία

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα όφελος για την υγεία με την συμμετοχή των βιομηχανιών τροφίμων. Αν και το είχαν υποψιαστεί, δεν είχε επιβεβαιωθεί αυτό μέχρι σήμερα. Έγγραφα των βιομηχανιών αυτών δείχνουν πως επηρεάζουν νομοθεσίες δημόσιας υγείας και αποφεύγουν ρυθμίσεις και ελέγχους. Αυτό γίνεται μέσα από δράσεις, όπως η δημιουργία οικονομικών και θεσμικών σχέσεων με επαγγελματίες της υγείας, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για την υγεία. Με τη διαστρέβλωση ευρήματα της ερευνών και με πιέσεις (λόμπι) στους πολιτικούς για να αντιταχθούν σε μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας. Έχουμε ξαναμιλήσει και για αυτές τις στρατηγικές εδώ.

 Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αδυναμία της βιομηχανίας να ρυθμίσει τον εαυτό της και η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ότι οι εταιρικές σχέσεις με τη βιομηχανία μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, πρέπει να λειτουργήσει ως ένα “ξυπνημα” για τις κυβερνήσεις, την κοινότητα δημόσιας υγείας, καθώς και για τους πολίτες να παρέμβουν και να ρυθμίσουν τις επιβλαβείς δραστηριότητες από αυτές τις βιομηχανίες , αντί να συνεργάζονται μαζί τους. 
Πηγή: The Lancet 



-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου