4/29/2013

ΚΡΙΤΙΚΗ: Smart Επιδόρπιο Γιαουρτιού της ΔΕΛΤΑ -Όχι Πιο Έξυπνα Παιδιά-Ίσως Όμως πιο Παχύσαρκα

Ξανά η ΔΕΛΤΑ έκανε το θαύμα της με μια πιασάρικη διαφήμιση για το νέο προϊόν της Smart. Είναι επιδόρπιο γιαουρτιού. Το προϊόν γενικά προωθείται ως Smart (Έξυπνο) και ότι λόγω των συστατικών του, σύμφωνα με την ετικέτα, προσφέρει δυνατό μυαλό γιατί περιέχει Ωμέγα-3, βιταμίνη Β5 και Σίδηρο αλλά και ενέργεια και δράση λόγω των βιταμινών Β, γερά κόκαλα λόγω του ασβεστίου και βιταμίνης D και δυνατό ανοσοποιητικό λόγω του σιδήρου.

Θα σταθούμε στο "δυνατό μυαλό". Ναι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως Ωμέγα-3, είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπεται να αναφέρεται σε προϊόν ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του εγκέφαλου και νευρικών ιστών. Στην οδηγία αναφέρει ότι αυτό προορίζεται για παιδιά έως 3 ετών και μιλάει για ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη διαφήμιση απευθύνεται σε παιδιά άνω 3 ετών και μάλιστα τα συμβουλεύει να επιλέξουν το συγκεκριμένο προϊόν.

 

Αλλά πέρα από αυτό για να δούμε λίγο καλύτερα τα συστατικά: αναφέρεται ως πηγή του Ωμέγα-3 λιπαρού οξέος το έλαιο λιναρόσπορου (πηγή α-λινολενικού οξέος). Ωραία, να πούμε πρώτα από όλα, ότι το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) δεν έχει την ίδια δράση και στον ίδιο βαθμό με τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια. Το άλλο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι γενικά δεν συνιστάται να λαμβάνουν έλαιο λιναρόσπορου ούτε τα παιδιά, ούτε οι εγκυμονούσες, ούτε οι θηλάζουσες γιατί δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την επίδραση του. Επιπλέον γενικά δεν θεωρείται απαραίτητη η λήψη συμπληρώματος ALA για ένα παιδί που έχει κανονική διατροφή. Όμως θα αναφέρουμε και το άλλο: το προϊόν αυτό περιέχει 47 mg ALA, ανά κυπελλάκι, μπορεί ένα παιδί να λάβει την ίδια ποσότητα τρώγοντας 1 1/2 καρύδι, ναι και χωρίς να επιβαρυνθεί με όλα τα άλλα συστατικά του συγκεκριμένου προϊόντος. Ποια είναι αυτά; Το δεύτερο συστατικό στο προϊόν είναι μα φυσικά η ζάχαρη, επιπλέον περιέχει και τροποποιημένο άμυλο- άλλη μια μορφή ζάχαρης.

Επίσης θα δείτε από πάνω περιέχει ένα κουτάκι με κάτι δημητριακά καλυμμένα με σοκολάτα. Το αστείο της υπόθεσης εδώ είναι ότι στην ετικέτα απέξω αναφέρει ότι για να δούμε τα συστατικά των ψευτοδημητριακών με σοκολάτα πρέπει να κοιτάξουμε στο κάτω μέρος του ξεχωριστού τμήματος (καπάκι). Με λίγα λόγια ο πίνακας διατροφής στο κυπελλάκι δεν μας δείχνει τις συνολικές θερμίδες μαζί με τα σοκολατένια δημητριακά, αλλά μόνο του επιδόρπιο γιαουρτιού, γιατί άραγε; Μήπως το παιδί θα φάει μόνο το γιαούρτι; δεν θα φάει και τα δημητριακά; Για να δούμε και τα δημητριακά τι περιέχουν, ανοίξαμε την συσκευασία, και να τι είδαμε: συστατικά: ζάχαρη (πρώτο συστατικό), βούτυρο κακάο, επίσης περιέχει σιρόπι γλυκόζης και φυτικά λιπαρά και θα επιβαρύνει το παιδί σας με άλλες 49 θερμίδες και 2,5 γραμμάρια λιπαρά.

Άρα λοιπόν έχουμε και λέμε, τρώγοντας αυτό το επιδόρπιο γιαουρτιού το παιδί θα λάβει συνολικά: 202 θερμίδες, 8,5 γραμμάρια λιπαρά, τουλάχιστον 18 γραμμάρια σάκχαρα και 200 γρ. ασβέστιο. Αυτή είναι και η τακτική των εταιριών παιδικών προϊόντων: πουλάνε εμπλουτισμένα προϊόντα πείθοντας τους γονείς ότι το παιδί τα χρειάζεται, ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια και μαζί με αυτά λαμβάνει και επιπλέον θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά εκεί που δεν χρειάζεται. Αν ένα παιδί τρώει καλά σε γενικές γραμμές (τρώει κρέας, γαλακτοκομικά όπως τυρί και γιαούρτι, ψωμί, μακαρόνια, ξηρούς καρπούς, αυγά, μερικά φρούτα και λαχανικά) πραγματικά δεν έχει ανάγκη από όλα αυτά τα εμπλουτισμένα προϊόντα.

Όχι αυτό το γιαούρτι δεν θα κάνει το παιδί σου πιο έξυπνο, η σωστή διατροφή παίζει ρόλο, αλλά όταν ένα προϊόν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, πρόσθετα άγνωστα φυτικά λιπαρά, πρόσθετα γενικώς (χρωστικές, αρώματα, γαλακτωματοποιητές)-όχι δεν συμβάλει σε καμιά εξυπνάδα.

Επιπλέον αυτή η κοροϊδία πια δεν έχει όρια: όχι μόνο δίνουν ειδικές ιδιότητες σε ένα προϊόν που δεν θα κάνει τίποτα από όσα υπονοεί, και που μπορεί στην τελική ένα παιδί να λάβει τα ίδια διατροφικά στοιχεία με λιγότερα πρόσθετα, ζάχαρη και λιπαρά (και λεφτά) αλλά συνεχίζουν το παιχνίδι με τους διαστρεβλωμένους διατροφικούς πίνακες: Ο πίνακας μας δείχνει πόσες θερμίδες υπάρχουν στα 100 γραμμάρια, ενώ το κύπελλο είναι 135 γραμμάρια και επιπλέον δεν αναφέρονται οι θερμίδες των σοκολατένιων δημητριακών. Έτσι παραπλανούν τον καταναλωτή που με μάτια θα νομίζει ότι το προϊόν έχει γύρω στις 100 θερμίδες ενώ στη πραγματικότητα έχει 200.

Δεν χρειάζονται πια άλλα επιδόρπια γιαουρτιού τα παιδιά. Για να αναρωτηθούμε γιατί τα λένε "επιδόρπια"; Γιατί είναι αυτό ακριβώς. Αγνόησε λοιπόν τη διαφήμιση, και εξήγησε στο παιδί σου ότι είναι απλά διαφήμιση και ότι ο ρόλος της διαφήμισης είναι να μας κάνει να αγοράσουμε πράγματα ακόμα και αν δεν μας κάνουν καλό. Χόρεψε μαζί του/της το τραγουδάκι αλλά μην αγοράσεις το προϊόν, εκτός αν θέλεις να επιβαρύνεις το παιδί με και άλλη ζάχαρη και να πετάξεις τα λεφτά σου.




 
-->

35 σχόλια:

  1. Ευχαριστουμε για αλλη μια φορα για την κριτική παιδικων τροφιμων. Συνεχεια αυτη η διαφημιση παιζει στα παιδικα καναλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι αστείο να μιλάμε για βιταμίνη D στα τρόφιμα!!! ζουμε σε μια ηλιολουστη χώρα και η ποσότητα βιταμινης D που μπορουμε να μαζέψουμε με 10-15 λεπτά στον ηλιο , δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα εμπλουτισμένο τρόφιμο!!! H βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή ψυχοσωματική μας υγεία και μας την προσφέρει απλόχερα και δωρεάν ο ηλιος!!! τόσο τα παιδια οσο και οι μεγάλοι έχουμε αναγκη τον ηλιο και καλο ειναι να μας βλέπει και λιγο χωρίς αντιηλιακα ή γυαλια , γιατι διαφορετικά δε φτιαχνει το σωμα μας τη βιταμινη αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαιτολογε υπαρχει μια σχολη σκεψης που λεει οτι τα γαλακτοκομικα δεν προσφερουν κατι και μπορουμε να απεχουμε απο την καταναλωση τους για παντα και απ ολα, δηλαδη τυρια, γιαουρτια, γαλατα κλπ. Πως το βλεπεις? Με προβληματισε εντονα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σε προβλημάτισε έντονα να πας σε ένα διαιτολόγο να σου δώσει έγκυρη και επώνυνη απάντηση. όχι σε κάθε blog να περιμένεις επιστημονική απάντηση

      Διαγραφή
    2. Έχουμε αναφερθεί για το αν είναι απαραίτητο το γάλα (δεν είναι) εδώ:http://natofao.blogspot.gr/2010/05/blog-post_11.html Εδώ μπορείτε να διαβάσετε (είναι στα αγγλικά) το άρθρο απο τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ για το γάλα: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-and-milk/

      Διαγραφή
  4. Η πλακα ειναι οτι εχω ρωτησει διατροφολογους, γιατρους κλπ και ο καθενας λεει τα δικα του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να μαι διαιτολόγος, πιστεύω οτι το κύριο θέμα με τα γαλακτοκομικά είναι το ασβέστιο. Αν μπορείς να εξασφαλίσεις απο άλλες πηγές (ψάρια με το κόκκαλό τους, σισάμι κλπ) την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που ενδείκνυται για σένα, ειδικά αν είσαι κάτω των 30 όπου επιτυγχάνεται η μέγιστη οστική πυκνότητα, τότε δε θα έχεις πρόβλημα. Κι εγω έχω διαβάσει διάφορα για τα γαλακτοκομικά (που είναι και τα πιο εύκολα στην κατανάλωση) αλλά ειδικά οι γυναίκες που απειλούμαστε ιδιαίτερα απο την οστεοπόρωση δε νομίζω οτι μοπρούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ποσότητα του ασβεστίου, απ όπου κι αν προέρχεται.

      Διαγραφή
  5. Απ οτι εχω διαβασει η ποσοτητα ασβεστιου ειναι μεγαλη στο πραγματικο γαλα και οχι σ αυτα που πλασαρουν τα σουπερμαρκετ. Ακομα και το αγνο γαλα να βρεις ομως, ο οργανισμος δε μπορει να το αφομοιωσει παρα μονο ενα μικρο μερος. Πολυ καλυτερα αφομοιωνει απο αλλες τροφες οπως ταχινι κλπ. Επισης στις ασιατικες χωρες που δεν τρωνε γαλα εχουν τα χαμηλοτερα ποσοστα οστεοπωρωσης. Το θεμα ειναι οτι για την αφομοιωση των ζωικων πρωτεινων, ο οργανισμος δαπανα ασβεστιο απ τα κοκαλα του, δε μπορει να παρει και το ασβεστιο απ τα γαλακτοκομικα, οποτε καταληγουμε στα συμπληρωματα ασβεστιου. Μα αν το γαλα ειναι τοσο καλη πηγη γιατι υπαρχουν τα συμπληρωματα και γιατι δε βοηθα στην ωστεοπωρωση? Ας μην παω στο οικονομικο κομματι οπου η αγορα γαλακτος ειναι καρτελοποιημενη και εκμεταλλευοντε τον παραγωγο, οπου του το παιρνουν με 0,20 και στο ραφι εχει 1,5. Η αποψη οτι το γαλα κανει καλο και τα γαλακτοκομικα χρειαζοντε, προωθειται απ τις βιομηχανιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ:

    => http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1047 <=

    ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ''ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ'' ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΛΠ. 1 ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ ΚΑΙ 1 ΓΙΑΟΥΡΤΙ Η' 1 ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΥΡΙ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ (30 ΓΡ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.

    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε αναφερθεί για το αν είναι απαραίτητο το γάλα (δεν είναι) εδώ:http://natofao.blogspot.gr/2010/05/blog-post_11.html Το ότι το γάλα δεν είναι απαραίτητο δεν το λένε διάφοροι εναλλακτικοί, το λέει η επιστήμη. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε (είναι στα αγγλικά) το άρθρο απο τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ για το γάλα: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-and-milk/

      Διαγραφή
    2. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:

      ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑΤΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ. ΤΟ ΓΑΛΑ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΤΡΙΟΛΙ), ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΑΛΑ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΒΛΑΠΤΕΙ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ:

      ΣΧΟΛΙΑ:

      Στο κείμενο του ΗΑRVARD (στο οποίο ΗΑRVARD είχε εργαστεί ο Καθηγητής Τριχόπουλος, η Καθηγήτρια Τριχοπούλου και ο Καθηγητής Καφάτος) που παραθέσατε γράφει:

      => Limit milk and dairy foods to no more than one to two servings per day=Περιορίστε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε όχι περισσότερο από μία με δύο μερίδες την ημέρα. ΣΧΟΛΙΟ: ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ «Γαλακτοκομικά προϊόντα: Κατανάλωση κατά μέσο όρο δύο μικρομερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα, με τη μορφή τυριού, παραδοσιακού γιαουρτιού και γάλακτος, φαίνεται να είναι συμβατή με την υγεία και τις γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων» = χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως στο γιαούρτι και το τυρί και λιγότερο στο γάλα).

      Ο καθηγητής Καφάτος (πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009) αναφέρει '' ότι το μυριστικό οξύ που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα ίσως προκαλεί αύξηση στη δραστηριότητα των γονιδίων FAS (Fatty Acid Synthase) και άλλων ογκογονιδίων ή και της πρωτεΐνικής κινάσης C. Η θρησκευτική νηστεία,που απαγορεύει τα γαλακτοκομικά προϊόντα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αποδεικνύεται και εδώ σοφή''.

      => The milk and dairy recommendation on Harvard’s new Healthy Eating Plate differs from that of the U.S. Government’s MyPlate = Οι συστάσεις για την Υγιεινή Διατροφή του Χάρβαρντ διαφέρουν από εκείνη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. ΣΧΟΛΙΟ: ...ΔΙΑΛΕΧΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ :)

      => Look for a multivitamin that supplies 1,000 IU of vitamin D per day= Ψάξτε για ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που παρέχει 1.000 IU βιταμίνης D ημερησίως. ΣΧΟΛΙΟ: ΑΝΤΙ NA ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΧΑΠΑΚΙ, ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΕ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 1.000 IU ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ. ΠΧ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ , ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ, ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΛΑΧΑΝΟ, ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ.

      => ΟΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΕΣ, ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΣΤΑΒΛΟ, Κ.Α. ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ, ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ (ΠΧ. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΥΠΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΠΑΘΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΠΛΗΚΤΟΥ : ΓΙΑΤΡΕ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ, Ο ΑΕΡΑΣ, ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ, ΜΑΣ ΒΑΡΑΝΕ ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟ-ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ , ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ , ΗΡΘΕ Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ;).

      ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: 1. ΟΧΙ ΤΗΛΕΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ = Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 2. ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ (UNITED)= Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα δύο μερίδες την ημέρα KATA MEΣΟ ΟΡΟ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ (όχι δυσανεξία στη λακτόζη κτλ)= ΑΥΤΟ ΕΛΕΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

      ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ


      Διαγραφή


    3. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΠΛΟΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ (ΜΕΛΗ ΙΑΤΡΟΙ, ΒΙΟΛΟΓΟΙ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΛΠ.) ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ (ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ)

      http://www.eemmo.gr/PLHROFORIES_GIA_ASTHENEIS/18.php

      Διαγραφή
    4. Δε λεμε οτι τα γαλακτοκομικα βλαπτουν, λεμε το πολυ απλο ερωτημα, τι αλλο εχει το γαλα εκτος απο ασβεστιο? Ποια αλλα θρεπτικα συστατικα? Και το ασβεστιο που εχει, ειναι ηδη σε μικρες ποσοτητες αφομοιωσιμο. Αρα μπορεις απο αλλες τροφες να παρεις τα οποια καλα των γαλακτοκομικων και απλα μας εχουν συνηθισει οτι πρεπει να πινουμε γαλα και να τρωμε τυρια.

      Διαγραφή
  7. παντως για τον λιναροσπορο(αλεσμενο) ειχα ακουσει τα καλυτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαιτολογε ευχαριστω για το λινκ. Ειναι ενα θεμα που μ απασχολει γιατι βλεπω οτι μας εχουν περασει την αποψη οτι τα γαλακτοκομικα ειναι απαραιτητα για τον οργανισμο, ενω τελικα δεν ειναι και τοσο. Για να μη μηλισω για τα ακριβα γαλατα που υπαρχουν στα σουπερμαρκετ και ουσιαστικα ειναι νεροπλυμα. Μοιαζει λιγο με το μελι που το χουμε στο μυαλο μας ως κατι φυσικο και σαν σουπερτροφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. OK. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΓΑΛΑ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ ΜΙΑ ΠΙΣΙΝΑ ΓΑΛΑ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ) Η΄ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ/ΤΥΡΙ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ ΕΝΑ ΤΑΨΙ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ): 1. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ -ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ-ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΓΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 2. ΑΝ ΤΟΝ ΛΟΙΔΩΡΟΥΝ ΟΙ ''ΕΙΔΙΚΟΙ'' ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΝΕΙ ΓΑΛΑ (Η΄ΤΡΩΕΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ/ΤΥΡΙ), ΑΝ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ''ΑΔΑΗ'',''ΑΣΧΕΤΟ'' ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ: Α. ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (Η΄ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ) Β. ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΝΑ ΛΙΝΚ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ..http://www.fimes.gr/2013/03/greenpeace-metallagmena-proionta-2013/ προχωρήστε κάτω στη κατηγορία των γαλακτοκομικόν.. η συγκεκριμένη εταιρία παράγη ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΗΜΑ στη χώρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΥΜΦΩΝΟΙ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΑΙΤΙΑ, ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ.

    KΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σκεψου ενα απλο ερωτημα, εκτος απ το ασβεστιο τι αλλο ωφελιμο εχει το γαλα? Το ασβεστιο το παιρνεις και απ αλλου και σε μεγαλυτερες ποσοτητες. Απλα εχουμε συνηθισει οτι πρεπει να πινουμε γαλα. Εχει μεσα καποιες πρωτεινες και φωσφορο. Ολα αυτα τα παιρνεις και απο αλλου. Ομοια και στο γιαουρτι, το αγνο παντα, οχι του σουπερμαρκετ. Εχει μια μικρη δοση βιταμινων Β και λιγα ενζυμα που βοηθουν την πεψη. Τιποτα δηλαδη που δε το παιρνεις απ αλλου. Ειναι απλα προωθηση της βιομηχανιας. Εδω ο κοσμος τρωει συνεχεια κοκα κολα, καπνιζει, φαστ φουντ, πλαστικες τροφες κλπ που ξερει οτι κανουν κακο. Εγω μενω απεναντι απο ενα γκουντις και πολλες φορες εχει ουρα. Ειναι και πανακριβο. Ειναι τελικα μια τρελα του κοσμου. Για να μη σε παω στο καπνισμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΟΥ ΛΕΣ ''ΣΚΕΨΟΥ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ'' ΣΟΥ ΛΕΩ : ''ΣΚΕΨΟΥ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ'' = ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 12:29 μ.μ.

      ΚΑΙ ΞΑΝΑΕΙΠΑΜΕ: ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΑΙΤΙΑ, ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ...ΑΡΑ, ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...AN AΡΕΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΚΑ ΣΟΥ ΔΙΝΩ FOOD FOR THOUGHT :

      Louisiana State Epidemiologist, Dr. Raoult Ratard

      Salad oil is more dangerous than radioactive waste = ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.

      ΠΗΓΗ: http://enenews.com/govt-expert-salad-oil-dangerous-radioactive-waste-video

      ΣΧΟΛΙΟ: Ο,ΤΙ ΝΑ ΝΑΙ

      Διαγραφή
  13. Λοιπον παιδια, αν δειτε πως φτιαχνεται το γαλα που καταληγει στα σουπερ, δε θα ξαναδοκιμασετε...

    Διαιτολογε, μια κριτικη για τα παγωτα περιπτερου θα θελα μιας και ειναι και επικαιρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 2012: H κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε με στατιστικά σημαντική ΜΕΙΩΣΗ του κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου σε σχέση με τη χαμηλή πρόσληψη, στο εγκυρότερο περιοδικό ογκολογίας Ann Oncol.(μετα-ανάλυση, Ν=1.200.000 συμμετεχοντες!).

    The studies included a large number of cases and participants, with a total of ∼650 000 and 1.2 million participants and 5000 and 11 500 cases in the analyses of milk and total dairy products, respectively.

    Δεν μιλάει για συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά για το γάλα ως ΜΕΙΓΜΑ.
    Οι ειδικοί διαβάζοντας το DISCUSSION θα καταλάβουν γιατί το γάλα ως ΜΕΙΓΜΑ και όχι τα συμπληρώματα ασβεστίου έχουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

    http://annonc.oxfordjournals.org/content/early/2011/05/26/annonc.mdr269.long

    Aune D, Lau R, Chan DS, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T. Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Ann Oncol. 2012 Jan;23(1):37-45.

    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδια το θεμα ειναι να πινετε γαλα αυθεντικο και κατα συνεπεια και τα αντιστοιχα γαλακτοκομικα. Εξαιτιας του κερδους αγοραζουμε το νεροπλυμα των εταιριων σε πανακριβες τιμες. Ολες οι μελετες που λετε πιο πανω και μπορει να συσχετιζουν το γαλα με θετικα ωφελη, δε νομιζω οτι αναφεροντε στα γαλατα του σουπερμαρκετ. Οσοι μενουν στην πολη δε μπορουν να εχουν προσβαση σε αγνα γαλακτοκομικα. Τωρα οτι μας εχουν προωθησει το γαλα ως υπερτροφη ισχυει, χωρις τελικα να διαθετει τοσα θρεπτικα συστατικα. Απλα στην κουλτουρα μας το εχουμε θεοποιησει. Το αυθεντικο γαλα ισως να μην κανει ζημια, αλλα δεν εχει και κατι που δε το παιρνεις απο αλλες τροφες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. [10:04 μ.μ.]
    0I Ν=1.200.000 συμμετεχοντες (Ann Oncol. 2012 Jan;23(1):37-45) ΔΕΝ ΕΠΙΝΑΝ ΓΑΛΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ.

    ΕΓΡΑΨΕΣ...στην κουλτουρα ''μας'' = ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ. ΝΑΙ, Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ''ΜΑΣ'' ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ, ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ, ΤΟ ΑΝΝΑLS OF ONCOLOGY Κ.Α.

    Η ''ΑΛΛΗ'' ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ; ΣΤΟ ΡΕΙΚΙ,ΣΤΑ ΤΣΑΚΡΑ, ΣΤΑ ΑΝΘΟΙΑΜΑΤΑ, ΣΤΗ ΒΕΓΚΑΝ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ (Η ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ''ΦΥΣΙΚΩΝ'' ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ);

    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ''ΑΛΛΗ'' ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ:

    =>http://www.alopsis.g/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=22

    ΛΕΓΕΤΑΙ PSEUDOSCIENCE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ''ΑΝΤΙ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ '' ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ;

    tvxs.gr/node/13478

    Ούρα αγελάδας, η απάντηση της Ινδίας στην Coca Cola

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ ΑΠΟ ΟΥΡΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το χεις χασει φιλε!!! Αν νομιζει οτι το γαλα στα σουπερμαρκετ ειναι καλο πιες το. Τι μπλεκεις τα ρεικι κλπ? Για το γαλα μιλαμε. Ειναι απλο, περιεχει κυριως ασβεστιο και ενα μικρο αριθμο θρεπτικων συστατικων. Ολα αυτα τα παιρνεις απο αλλου και σε μεγαλυτερες ποσοτητες. Αρα ας ξεφυγουμε απ την αποψη οτι το γαλα ειναι απαραιτητο στους ενηλικες. Χωρια οτι οπως παρασκευαζεται θα σου κανει και κακο. Εγω θα θελα να δω την αναλυση των επισημων φορεων που επικαλεισαι για τα γνωστα γαλατα που κυκλοφορουν στα σουπερ καθως και την αξιολογηση τους για τον τροπο παρασκευης...πηγαινε μια βολτα απο κοντα και μετα αμα ξαναπιεις το νεροπλυμα σφυρα μου κλεφτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούρα αγελάδας ως αναψυκτικό η απάντηση της Ινδίας στην Coca Cola..tvxs.gr/node/13478
      ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ''ΟΙ-ΚΟΛΟ-ΓΟΙ'';

      Διαγραφή
  19. ΑΣΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΧΕΙ ΧΑΣΕΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλά, την κοροϊδία με το σίδηρο δεν την πρόσεξε κανείς; Είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι παίρνεις σίδηρο με ένα γαλακτοκομικό, τη στιγμή που ξέρουμε ότι εμποδίζει την απορρόφησή του;

    Επίσης διαιτολόγε, χωρίς παρεξήγηση, καλό είναι να ξαναδιαβάζεις το κείμενο πριν το αναρτήσεις: "δεν συνιστάται να λαμβάνει έλαιο λιναρόσπορου ούτε τα παιδιά, ούτε οι εγκύους, ούτε οι θηλάζουσες" ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτή η κατάσταση με τα γάλατα πλούσια σε σίδηρο ειναι διαφήμιση αρκετών για να ξεγελανε τον κόσμο. Ομως γενικά βλέπω να διαφημιζονται τρόφιμα ως "πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο" ειδικά μεσω διαδικτύου, οχι από δολο αλλά μάλλον απο άγνοια. Και αυτό εκμεταλλεύονται..

      Διαγραφή
  21. Εύχομαι να μην παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτές τις μαλακίες που γράφονται εδώ, γιατί είναι για καταγγελία αυτό το blog...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δουλευεις σε διαφημιστική ή σε εταιρία γαλακτομικών και έχεις θιχτεί έτσι;
      Υπάρχει δυνατότητα σε όποιον θέλει να ελέγξει και να διασταυρώσει τα όσα γράφονται εδώ. Εγώ προσωπικά το έχω κάνει και θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές είναι σωστά τα όσα γράφονται.
      Μόνο σε κάποια θέματα που η επιστημονική κοινότητα δεν έχει συμφωνήσει ακόμα μπορεί λκάποιος να διαφωνήσει.

      Σε αυτό το άρθρο σε τι διαφωνείς; Στο ότι είναι παραπλανητική διαφήμιση;
      Ή στο ότι προϊόν με τόσα πρόσθετα σάκχαρα και χρωστικές είναι δυνητικά επικίνδυνο για την υγεία;
      Για το πρώτο υπάρχουν νόμοι και ευρωπαικές οδηγίες.
      Για το δεύτερο υπάρχουν επιστημονικές έρευνες.

      Ακούμε επιχειρήματα από την πλευρά σου.

      Διαγραφή
  22. Ποιός τα λέει αυτά; Ο Δημοσθενόπουλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. H συγκεκριμένη διαφήμιση απαγορεύτηκε από το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας ως παραπλανητική για τους συνειρμούς που προκαλεί σχετικά με την "εξυπνάδα" που ενισχύει στα παιδιά. Δείτε την απόφαση εδώ http://www.see.gr/index.php?option=com_rubberdoc&view=doc&id=890&format=raw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μια είναι η λύση. Go vegan! Όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή