6/13/2013

Μελέτη Ενυδάτωσης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ποιος όμως τη Χρηματοδοτεί;

Θα ζητήσουμε συγνώμη από τους αναγνώστες που αναφερόμαστε δεύτερη στη σειρά μέρα για θέμα χρηματοδότησης αλλά το θεωρήσαμε απαραίτητο.

 Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μέσω facebook, πρόσκληση στο κοινό να λάβει μέρος σε "Μελέτη της Ενυδάτωσης" που γίνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Του ρίξαμε μια ματιά και αυτό που μας τράβηξε την προσοχή ήταν η εξής φράση: "Ορθή ενυδάτωση σημαίνει καλή σωματική και πνευματική λειτουργία, είναι επομένως σημαντικό να μετρήσουμε εάν είμαστε ορθά ενυδατωμένοι και να καταλάβουμε με ποιες επιλογές τροφίμων, ροφημάτων, αναψυκτικών, χυμών και νερού μπορούμε να αποφύγουμε την αφυδάτωση." Η λέξη αναψυκτικό μας έβαλε σε σκέψη. Εντάξει να καταλάβουμε ποιες είναι καλύτερες επιλογές για ενυδάτωση, ναι μπορεί να μην είναι το νερό πάντα, μπορεί να είναι π.χ. και το γάλα μετά από άσκηση σίγουρα όμως δεν είναι τα αναψυκτικά. Δεν θα έπρεπε καν να αναφέρονται σαν επιλογή ενυδάτωσης. Το αναψυκτικό είναι κάτι που θα πιεις που και που σαν απόλαυση, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η Coca Cola ( ναι πάλι στην Coca Cola θα αναφερθούμε) θέλει να πείσει τους καταναλωτές της ότι τα αναψυκτικά είναι ένα καλό μέσο ενυδάτωσης.

 

Θυμάστε όταν η διευθύντρια της Coca Cola έλεγε ότι τα αναψυκτικά είναι πηγή υδατανθράκων, ενέργειας και ενυδάτωσης και όχι άδειων θερμίδων; Γράψαμε γι αυτό πέρυσι τέτοιο καιρό. Η Coca Cola λοιπόν έχει ιδρύσει το Beverage Institute στις ΗΠΑ και μέσω αυτού χρηματοδοτεί έρευνες που σκοπό έχει να καταλάβουν καλύτερα το ρόλο που έχουν τα ροφήματα (και αναψυκτικά) στη διατροφή. Επισης οργανώνουν σεμινάρια για διαιτολόγους για να μας πούνε πόσο ακίνδυνα είναι η ασπαρτάμη κτλ. Με λίγα λόγια ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που στην ουσία χρηματοδοτείται από την Coca Cola για τα συμφέροντα της.

Που τα πάμε; Εδώ στην Ευρώπη υπάρχει ένας οργανισμός που λέγεται European Hydration Institute μετάφραση: Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης. Το οποίο σκοπό έχει να συγκεντρώνει πληροφορίες , έρευνες για την ενυδάτωση. Ποια είναι τα ιδρυτικά μέλη αυτής της οργάνωσης: η Coca Cola, ένα Πανεπιστήμιο και άλλες 2 οργανώσεις διατροφής. Αρα λοιπόν ο συγκεκριμένος οργανισμός φαίνεται να χρηματοδοτείται από την Coca Cola για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την ενυδάτωση προς όφελος της. Άλλωστε και πολλά από τα δελτία τύπου που προερχονται από αυτόν τον οργανισμό πάντα αναφέρουν τα αναψυκτικά ως πηγή ενυδάτωσης. Είναι παλιό το κόλπο, το κάνει η Coca Cola χρόνια τώρα.

Σχετικά λοιπόν με την έρευνα του Γεωπονικού, η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης είναι η Καθηγήτρια, κυρία Καψοκεφάλου. Συμπτωματικά (μάλλον όχι) η Καθηγήτρια είναι στο Επιστημονικό Συμβούλιο του European Hydration Institute όπου ένας από τους ιδρυτές της είναι η Coca Cola. Σύμπτωση; Δεν νομίζουμε. Μήπως λοιπόν η συγκεκριμένη μελέτη, τελικά χρηματοδοτείται έμμεσα από την Coca Cola μέσω του Ινστιτούτου; Γιατί αν είναι έτσι, τα πράγματα αλλάζουν. Με αυτή την μελέτη η Coca Cola μπορεί να λάβει πολύτιμες πληροφορίες για τις ενυδατικες συνήθειες του κοινού αλλά ακόμα και να μην γίνει αυτό, με την συμμετοχή συνεισφέρεις σε μία μελέτη που θέλει να προωθήσει τα αναψυκτικά ως μέσω ενυδάτωσης.

Πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως μερικοί-μερικοί μπορούν να μας λένε ότι τα αναψυκτικά μπορεί να χρησιμοποιούνται για ενυδάτωση και να θεωρούνται αξιόπιστοι. Δυστυχώς και οι διαιτολόγοι πόσταραν την πρόσκληση παντού η δεν διάβασαν την πρόσκληση η δεν το κατάλαβαν. Μέχρι και η Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας το δημοσίευσε. Οι ερευνητές, καθηγητές, πανεπιστήμιο κτλ είναι υποχρεωμένοι να μας πούνε από χρηματοδοτήθηκε η μελέτη αυτή και που θα πάνε τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν από τους συμμετέχοντες. 

Η πρόσκληση/ανακοίνωση εδώ: http://www.ed-de.gr/


-->

32 σχόλια:

  1. Λέω και γω, μόνο εγώ το παρατήρησα; Ευχαριστούμε που το ψάξατε, ας ελπίσουμε ότι θα ξυπνήσουμε κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε καλη η προσπαθεια αλλα δεν νομιζω να δωσει απαντηση κανενας Ε.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! ΕΝΑΣ ΕΝΤΙΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η αναδημοσίευση έγινε ύστερα απο παράκληση συμμετέχοντος στην έρευνα συναδέλφου.
    Το ίδιο κάναμε και θα κάνουμε για τον οποιοδήποτε συνάδελφο που στα πλαίσια των σπουδών του πρέπει να εκπονήσει κάποια διπλωματική ή άλλη εργασία και ζητήσει την βοήθειά μας.
    Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ. Μανωλαράκη, η δημοσιευση προσκλήσεων στην ιστοσελίδα της ΕΔΔΕ υπονοει οτι τις υποστηριζετε κατα καποιο τροπο. Απλά παραδεχτειτε οτι δεν το ψαξατε.

      Διαγραφή
    2. Υποστήριξη του συναδέλφου στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει τις σπουδές του! από εκεί και πέρα τίποτε άλλο...

      Διαγραφή
    3. Μην βγαζετε την ουρά σας απέξω. Είστε ενωση που αντιπροσπευει διαιτολογους- δεν μπορειτε απλα να δημοσιευετε κάτι επειδη σας το ζητησε ενας συναδελφος, χωρις να κοιτάτε λιγο παραπερα

      Και προς τους ιδιοκτητες του μπλογκ δειτε αυτο:http://www.eumedline.eu/post/POSO-NERO-PREPEI-NA-PINOYME
      εχει γινει και αλλη μελετη με τον ιδιο οργανισμο και το ιδιο πανεπηστημιο, οποτε σωστα υποψιαστηκατε, μαλιστα το ευρωπαικο ινστιτουτο ενυδατωσης το περιγραφουν ως ενας ανεξάρτητος οργανισμος (ναι πολυ ανεξαρτητος-με την κοκα κολα απο πισω)

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστούμε για τον λινκ, ναι όντως επιβεβαιώνει αυτά που υποψιαστήκαμε.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Μανωλαράκη ευχαριστούμε για την διευκρίνηση, αλλά πραγματικά μας προβληματίζει το ότι τέτοιου είδους μελέτες (με χρηματοδότηση από εταιρείες αναψυκτικών) έχουν γεμίσει τα πανεπιστήμια. Όχι μόνο γιατί πολύ πιθανό τα αποτελέσματα δεν θα είναι αντικειμενικά, αλλά και γιατί στην ουσία γίνεται μία έμμεση έρευνα αγοράς για τις εταιρείες αναψυκτικών μέσω των πανεπιστημίων.

      Διαγραφή
    6. Απαντώντας σε προσωπικό επίπεδο.
      Θεωρώ ότι το θέμα της έρευνας ΣΥΝΟΛΙΚΑ και του προς ποια κατεύθυνση γίνεται ή ποιούς σκοπούς υπηρετεί θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διαβούλευσης, σχεδιασμού, υλοποίησης, παρακολούθησησης της εξέλιξης, αποτίμησης του αποτελέσματος και εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών απο ένα ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

      όσο για το "Μην βγαζετε την ουρά σας απέξω. Είστε ενωση που αντιπροσπευει διαιτολογους- δεν μπορειτε απλα να δημοσιευετε κάτι επειδη σας το ζητησε ενας συναδελφος, χωρις να κοιτάτε λιγο παραπερα". Αν βγάζαμε την ουρά μας δεν θα ήμουν εδώ. Και πάλι ξαναλέω ότι
      1. η αναδημοσίευση έγινε ύστερα απο παράκληση συμμετέχοντος στην έρευνα συναδέλφου.
      2. η συμμετοχή του στην έρευνα είναι μέρος των μεταπτυχιακών σπουδών του.

      Τα υπόλοιπα είναι μάλλον υπερβολικά.

      Και ξανά ευχαριστώ για την φιλοξενία

      Διαγραφή
    7. Εντάξει όλα αυτά, αλλά νομίζω ότι έχουν δίκιο που σας προσάπτουν αδιαφορία (τουλάχιστον).

      Μπορεί να είναι συνάδελφος (αν και αν κάνει το μεταπτυχιακό του, μπορεί και να μην έχει δουλέψει ποτέ διαιτολόγος με πελάτη που παρακολουθεί, στην οποία περίπτωση είναι συνάδελφος μόνο με την ευρύτερη δυνατή έννοια), αλλά το καίριο ερώτημα εδώ είναι αν η 'Ενωση σας έχει φιλοδοξίες να είναι ένας σοβαρός επαγγελματικός οργανισμός στον οποίο μπορεί να βασίζεται το κοινό, ή απλά ένα κοινό ...συνάφι που καλύπτουν ο ένας τον άλλο σε όποια βλακώδη ή αντιεπαγγελματική δράση προκύψει.

      Αν είναι το πρώτο, οφείλετε να αξιολογείτε τις πληροφορίες και έρευνες που αναρτάτε στο σάιτ σας, και αν αυτές δεν είναι του κατάλληλου επιπέδου, ή να μην τις ποστάρετε καθόλου, ή να τις ποστάρετε διασαφηνίζοντας ότι πρόκειται απλά για γενικά και αόριστα "νέα από τον ευρύτερο επαγγελματικό χώρο" που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθούν επίσημες θέσεις ή συμβουλές της Ένωσης.

      Το να το προβάλλετε αυτό το πράμα για να δώσετε μια σπρωξούλα στον "συνάδελφο" παραπέμπει πιο πολύ στην δεύτερη δυνατότητα, δηλαδή στο συνάφι αλληλοκάληψης. Είναι εντελώς ανήκουστο άλλωστε να παίρνει τέτοιο boost ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΣ στο επάγγελμα!

      Και στην τελική, ας βρει επαφές από την σχολή του για να προωθηθεί - γι' αυτό την έχει.

      Διαγραφή
    8. Μια προσωπική απάντηση χωρίς την συνδικαλιστική μου ιδιότητα

      Αγαπητέ ανώνυμε Καρφώνεστε αλλά δεν πειράζει...

      Το αν είμαι αδιάφορος αυτό θα το κρίνουν οι συνάδελφοί μου και όχι εσείς (μιας και έχετε επιλέξει την ανώνυμη τοποθέτηση σε ένα blog και όχι την επώνυμη σε κάποια συλλογική διαδικασία)

      Προφανέστατα έχτε καταλήξει σε μία άποψη την οποία και φαντάζομαι δεν θέλετε(;) ή δεν έχετε το θάρρος της γνώμης(;)να εκφράσετε δημόσια.

      Δεν θα σχολιάσω το κατ' εμένα ΑΘΛΙΟ επιχείρημα περί ((αν και αν κάνει το μεταπτυχιακό του, μπορεί και να μην έχει δουλέψει ποτέ διαιτολόγος με πελάτη που παρακολουθεί, στην οποία περίπτωση είναι συνάδελφος μόνο με την ευρύτερη δυνατή έννοια)...
      Σίγουρα (και επειδή είστε διαιτολόγος) και εσείς δεν είστε συνάδελφος με την στενή έννοια μιας και αμφισβητείται το χαρακτηριστικό αυτό σε κάποιον ΝΕΟ πτυχιούχο. Μπορεί εσείς να έχετε φτάσει σε υψηλά επίπεδα επαγγελματικής δραστηριότητας όμως δεοντολογικά είστε ακόμα χαμηλά για να αντιμετωπίζετε με αυτό τον τρόπο κάποιον νέο συνάδελφο.

      Για το « αν η 'Ενωση σας έχει φιλοδοξίες να είναι ένας σοβαρός επαγγελματικός οργανισμός στον οποίο μπορεί να βασίζεται το κοινό» η μέχρι τώρα δράση μας με ανακοινώσεις προς τους πολίτες για θέματα απατεώνων και κακών πρακτικών, οι ενέργειες μας προς τους αρμόδιους φορείς για παρόμοια θέματα κλπ ξεπερνούν κατά πολύ κάθε μέχρι τα σήμερα δραστηριότητα άλλων φορέων.

      Το περί συναφιού κρατήστε το για εσάς.

      Στην χωρίς κανένα επιχείρημα τοποθέτησή σας περί υιοθέτησης της έρευνας από εμάς σας αναφέρω ότι η κοινοποίηση από τα social media ήταν η ακόλουθη:
      «Πρόσκληση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την "Μελέτη ενυδάτωσης". Με παράκληση από το συνάδελφο Αλεξ Πέππα»
      Ακριβώς παρόμοια με αυτή που υπήρχε για παρόμοιες έρευνες που έκαναν και άλλοι συνάδελφοι από άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ούτε σπρώξιμο ούτε αβάντα, ούτε συνάφι αλληλοκάληψης.

      Και κλείνω με το
      "Είναι εντελώς ανήκουστο άλλωστε να παίρνει τέτοιο boost ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΣ στο επάγγελμα!"

      ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ! Όπως επίσης ξεχάσατε και να κρύψετε το κόμπλεξ και την μικρότητα σας.

      ΥΓ Δεν θα ξανασχοληθώ με την ανώνυμη θλιβερή και μικρόψυχη παρουσία σας σε αυτό το φιλόξενο blog

      Συγνώμη από τους επισκέπτες για την ενοχλητική ίσως παρέμβασή μου.

      Διαγραφή
  5. Εκει που φτασανε οι μισθοι των καθηγητων, σε λιγο θα μας πουνε οτι ενυδατωνει και το τσιγαρο προκειμενου να τα παρουνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαιτολογε , προσεξε γιατι θιχτηκαν και οι 2 προεδροι, προφανως χρειαζομαστε ακομα περισσοτερες ερευνες για να διαπιστωσουμε αν τελικα τα αναψυκτικά μας ενυδατωνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατι δεν κανουν και μια μελετη για την ενυδατωση στα φυτα? Να αδειασουν μια coca-cola σε μια ζαρτινιερα με λουλουδια να δουμε αν ενυδατωθουν κι αυτα! Αφου ειναι του Γεωπονικου η μελετη θα εχει και σχετικοτητα με το αντικειμενο σπουδων του Πανεπιστημιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούρα αγελάδας ως αναψυκτικό = η απάντηση της Ινδίας στην Coca Cola Πηγή: tvxs.gr/node/13478.

    Ερωτώ αγαπητοί κύριοι: μήπως πρέπει να γίνει αναφορικά και με το συγκεκριμένο αναψυκτικό μια μελέτη για την ενυδάτωση;

    Παρακαλώ μη μου χρεώσετε ύφος 1000 καρδιναλίων. Αναφέρομαι στην αναγκαιότητα σοβαρής τεχνολογικής έρευνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ κύριε,

    Με ποια προσόντα αποφαίνεσθε για την αναγκαιότητα σοβαρής έρευνας και μάλιστα τεχνολογικής; Είστε κάτοχος πτυχίου Τ.Ε.Ι. και επί το ορθότερον Α.Τ.Ε.Ι.; Αν όχι παρακαλώ σοβα ρευτείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  10. Περί της ενυδατώσεως παρακαλώ σπεύσατε μετά της δεούσης σπουδής εις τον κάτωθι υπερσύνδεσμον:

    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=281503

    ''Ινδός γκουρού έχει να πιει νερό 70 χρόνια''.

    Φρονώ ότι δεν θα πρέπει να διαφύγει της εμπεριστατωμένης τεχνολογικής ερεύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άκου φιλαράκο κόψε το δούλεμα με τα αρχαία, ΤΕΙτζής διαιτολόγος είμαι και σε πληροφορώ πως κάτι ''επιστήμονες'' σαν κι εσένα τους έχω για πρωινό μη σου πω και για δεκατιανό. Είχα καθηγήτριες επιπέδου της βιολόγου και προέδρου του ΤΕΙ κας Χασαπίδου που ούτε στον ύπνο σας δεν την φτάνετε στη διατροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΕΙτζή αφού έμαθες διατροφή από Βιολόγο συγχαρητήρια!

      Διαγραφή
    2. Καλύτερα από Βιολόγο παρά από Γεωπόνο πάντως!

      Διαγραφή
    3. Εντάξει, καμία αντίρρηση εννοείται!

      Διαγραφή
  12. θα μας ενημερωσετε εαν το υγρο ποσιμο κολλαγονο που διαφημιζουν κανει δουλεια η ειναι αλλη μια μουφα;ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φάε κανα ζελέ καλύτερα και μην αγοράζεις το πανάκριβο αραιωμένο κολαγόνο που πουλάνε. το ίδιο πράγμα ειναι.

      Διαγραφή
    2. Αντιδραστική διατιτραίνουσα κολλαγόνωση (Reactive perforating callagenosis)=> όταν ακούμε τον/την απόφοιτο-η (?) διαιτολογίας που δουλεύει στο κομμωτήριο

      Διαγραφή
  13. Τι λετε μωρε οργια? Τα απωθημενα σας βγαζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά το αναψυκτικό στα ελληνικά δεν σημαίνει μόνο κόλα, σημαίνει οτιδήποτε ευφραίνει και αναψυχεί! Ανοίξτε και κανένα λεξικό! Εσεις που γραφετε εδώ μάλλον δεν ειστε του επαγγελματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Καθηγητής πάντως ήταν απολαυστικός σήμερα στην ομιλία του στην Coca Cola

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  16. http://eatwalk.gr/media/wysiwyg/leon-cv.pdf

    Φυσικός - διαιτολόγος (χωρίς πτυχίο, μάστερ ή διδακτορικό).

    http://www.axortagos.gr/eimaste-oti-trome-diatrofologos-giorgos-leon-eksigei-tis-pagides-kai.html

    Είμαστε ότι τρώμε λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Διαιτολόγε έχουν περάσει δύο μήνες από την τελευταία ανάρτηση.
    Το καταλαβαίνω πως έχει μειωθεί η ομάδα, πως λόγω κρίσης εργάζεστε και δεν είναι τα πράγματα όπως παλιά.
    Γι αυτό το λόγο εύχομαι να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να μπορούμε να έχουμε και πάλι τις καθημερινές αναρτήσεις.
    Να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν στο μπλογκ κάθε μέρα περιμένοντας για κάποια νέα ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή