8/30/2013

Πες όχι στους χυμούς: αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κατά 21% σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ.

Έχουμε αναφέρει και παλιότερα ότι οι χυμοί φρούτων δεν είναι ότι καλύτερο μιας και δεν χορταίνουν, δεν έχουν φυτικές ίνες και πολλές φορές στην ουσία περιέχουν μια φυσική μορφή ζαχαρόνερου. Όμως μία νέα έρευνα από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση ενός η παραπάνω χυμούς την ήμερα αύξησε τς πιθανότητες διαβήτη κατά 21% ενώ η κατανάλωση έστω και 2 ολόκληρων φρούτων την εβδομάδα φαίνεται να προστατεύει από διαβήτη κατά 23%, με τα μήλα, βατόμουρα και σταφύλια να έχουν την μεγαλύτερη προστατευτική δράση. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των χυμών - οι οποίοι περνάνε μέσα από το πεπτικό σύστημα πιο γρήγορα από ότι τα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα - μπορεί να εξηγήσει τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης χυμών και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.


Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν να οδηγήσουν στη σύσταση να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων αλλά όχι χυμών για την προστασία κατά του διαβήτη. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από 187382 εθελοντές της έρευνας Nurses' Health Study, Nurses' Health Study II, and Health Professionals Follow-up Study. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ (British Medical Journal) 


10 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε ευχαριστούμε πολύ.
    Αυτό ισχύει και για τους φυσικούς χυμούς που στύβουμε μόνοι μας στο σπίτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι φυσικοι χυμοί (ακόμα και αυτοί που φτιάχνουμε στο σπίτι)

    -αφαιρούν τις φυτικές ίνες από τα φρούτα και μας μένει μόνο η ζάχαρη για να την καταναλωσουμε.

    -Ποτέ δεν θα καθόσουν να φας 5 ολόκληρα μήλα. Θα πιείς όμως ένα χυμό μηλου που φτιάχνεται από 5 μήλα. Καταναλώνεις μόνο τα ζάχαρα και πετάς τις φυτικές ίνες...

    -Μολις πίνεις το χυμό (την ζάχαρη δηλαδή...) κατευθείαν το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη (ορμόνη αποθήκευσης λίπους) και αποθηκεύει την περισσότερη ενέργεια αυτή σαν λίπος.

    -Αν τρώγαμε ολόκληρο το φρούτο το προηγούμενο φαινόμενο δεν θα γινόταν. Οι φυτικές ίνες θα έκαναν την παραγωγη ινσουλίνης οχι τοσο άμεση.

    - Οι κατανάλωση χυμων επιταχύνει την γήρανση ως 7 φορές (κατά Robert Lusting πανεπιστήμιο California)

    - οι χυμοί σε συνδυασμό με τα άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα (δημητριακά) που αποτελούν την βάση της σύγχρονης διατροφής βάζουν το πάγκρεας να παράγει συνέχεια ινσουλίνη από μωρό παιδί (βλέπε παιδικές τροφες). Κάποια στιγμή το πάγκρεας δεν αντέχει να παράγει άλλο ινσουλίνη και γίνεσαι διαβητικός...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ ευχαριστω πολυ για την απάντησή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήθελα να ρωτήσω.. αυτό ισχύει και για τους χυμούς λαχανικών; Π.χ του καρότου με αποχυμωτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι και εγω ηθελα να το ρωτησω αυτο γιατι τωρα τελευταια σκεφτομουν να παρω εναν αποχυμωτη (για φρουτα και λαχανικα) επειδη ειναι πιο ευκολο να πιεις τον χυμο τους παρα να τα φας ολοκληρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ θα πρότεινα ένα καλό μπλέντερ (να τα διαλύει όλα). Τα βάζεις όλα μέσα και δεν πάει τίποτα χαμενο.

    παράδειγμα: τι εφαρμόζω εγώ κάθε πρωι με διάφορες παραλλαγές. Η πιο νόστιμη που έχω πετύχει:

    Σπανάκι, 1 μικρό καρότο, 1 ολόκληρο σύκο 5-6 φράουλες, 1 μήλο, 150gr blueberries, 2 αυγά (όχι πολυ βρασμένα- soft boiled), προαιρετικά 1 κουταλια του γλυκου σησάμι ή λιναρόσπορο + 1 κουταλιά ψύλλιο. Ακόμα 2 περίπου ποτήρια νερό.

    Φανταστική γεύση και έχει τα πάντα μέσα (ινες, πρωτεινη, φυσικές βιταμίνες++++)
    Η συνταγή είναι μια παραλλαγή του phils shake από τον Philip Maffetone.

    Το μόνο πρόβλημα είναι τα θαυματουργά blueberries που είναι ακριβά και δύσκολα να τα βρείς (έχει το MACRO)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαφωνω... χυμους πινω πολλους απο μικρο παιδακι... φυσικους κι αγοραστους.
    Μεχρι τωρα δεν με πειραξαν. Αντιθετα οταν ειμαι "πεσμενος" και πινω ενα χυμο νιωθω πολυ καλυτερα. Ξερω φυσικα οτι το πολυ και το καθολου βλαπτουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω υπόψιν μου τις λεπτομέρειες του πλήρους άρθρου, αλλά πιθανόν να υπάρχει κάποια ηλικία πέρα από την οποία η εμφάνιση διαβήτη να είναι πιο πιθανή. Για τον Διαβήτη τύπου ΙΙ μιλάμε συνήθως για μετά τα 40 έτη. Πόσων Μαΐων είσαι;
    Επίσης η έρευνα μιλάει για 21% πιο αυξημένη πιθανότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι με λίγη τύχη, μπορείς να ανήκεις στο 79% που θα την γλυτώσει. Σε αναλογία με τα παραπάνω, ας θυμόμαστε ότι το κάπνισμα είναι στενά συνδεδεμένο με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι καπνιστές πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα. Φυσικά όμως, η συμβουλή μου προς εσένα δεν μπορεί να είναι "κάπνισε άφοβα αφού εγώ προσωπικά δεν έχω πεθάνει ακόμα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι λες ρε δε νττεπεσαι;;παραπλανας τον κοσμο....ακου οι χυμοι βλαπτουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή