4/22/2015

Η γνωστή πρώην τηλε-ψυχολόγος μας αποκαλύπτει τις λανθασμένες συμβουλές διατροφής της

Τι θυμόσαστε αυτή την ξανθιά που σε 5 λεπτά μας έδινε συμβουλές ψυχολογίας στη τηλεόραση λες και έλεγε τον καιρό; Ε τώρα δίνει συμβουλές διατροφής και ας μην έχει σπουδάσει το αντικείμενο. 

Δεν το λέμε εμείς, αλλά η ίδια, να τι ισχυρίζεται στο άρθρο της: Πάντα της άρεσε να ψάχνει λίγο παραπάνω τα πάντα γύρω από την διατροφή. Χωρίς λοιπόν να είμαι διατροφολόγος, κάνει μεγάλη έρευνα για το τι χρειάζεται το σώμα μας ώστε να είναι και να δείχνει υγιές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την εμπιστευτεί ο κάθε αναγνώστης; Δηλαδή απόδειξη των γνώσεων της είναι ότι "κάνω μεγάλη έρευνα για το τι χρειάζεται το σώμα μας". 


Αρχικά να ρωτήσουμε, τι έρευνα είναι αυτή; Είναι ερευνήτρια σε κάποιο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο η νοσοκομείο; Έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα της έρευνας της σε επιστημονικά περιοδικά; Μάλλον όχι, αλλά δεν πειράζει, φτάνει που είναι αδύνατη για να την εμπιστευτούμε, έτσι δεν είναι; Φυσικά και όχι. 

'Οπως μας λέει: Πλέον, όσο χρόνο σπαταλά να ενημερώνεται για έρευνες γύρω από την ψυχολογία, άλλο τόσο σπαταλά για να ενημερώνεται για θέματα σχετικά με τη διατροφή, αλλά και για συνταγές. Η τηλε-ψυχολόγος λοιπόν θεωρεί ότι είναι σπατάλη χρόνου να ενημερώνεσαι γύρω από το αντικείμενο της δουλειάς σου. Χμμμ αυτό μας βάζει σε σκέψη γιατί για μας δεν είναι καθόλου σπατάλη χρόνου, αλλά απαραίτητο για να είμαστε αποτελεσματικοί στη δουλειά μας. 

Φανταζόμαστε η έρευνα της είναι βασικά να διαβάζει διάφορες ιστοσελίδες κυρίως εναλλακτικής διατροφής που έχουν γραφτεί από άτομα σαν και αυτή που επίσης δεν έχουν σπουδάσει διατροφή. Απόδειξη του ότι αυτά που γράφει στο άρθρο δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες απλά θα πούμε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι χρειαζόμαστε "εξωτερική" αποτοξίνωση. Το ανθρώπινο συκώτι, τα νεφρά, οι πνεύμονες και η επιδερμίδα έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνουν επαρκώς, τις τοξίνες από τον οργανισμό και μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς βοήθεια. 

Αλλά δεν πειράζει, φτάνει που είναι αδύνατη...

25 σχόλια:

  1. Χα χα χα, έλεος. Και μενα πάντα μου άρεσε να ψάχνω λίγο παραπάνω τα πάντα γύρω από τη χειρουργική. Χωρίς λοιπόν να είμαι χειρουργος, θα σας χειρουργήσω!

    Αλλά δεν φταίει κανεις, τα ΜΜΕ που προβάλουν ασχετους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η νεαρή τηλεψυχολόγος, κάνει στροφή στην καριέρα της, γιατί μάλλον διαπίστωσε πως στην παχυσαρκία υπάρχει το ψωμί!
    Και διαβάζοντας το σχετικό άρθρο... επιτέλους βρήκα που οφείλονται οι πόνοι στο γόνατο μου: δεν έχω οστεοαρθρίτιδα απλά πίνει πολύ νερό!!!
    Και πρόσεξα πως ούτε καν που απάντησε στα σχόλια των διαιτολόγων από κάτω. Από την άλλη γνώρισα και ψυχολόγους και κοινωνικές λειτουργούς που απέκτησαν παιδιά και δεν έκαναν του κεφαλιού τους, αλλά πήγαν σε διαιτολόγο για οδηγίες και συμβουλές κι έχασαν τα κιλά της εγκυμοσύνης και θήλαζαν τα παιδιά τους χωρίς προβλήματα. Τούτη δω είναι σαν να λέει στις νέες μανούλες: κάντε ότι έκανα. Τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι σταρλετιτσα της τηλεορασης γι'αυτο, όπως και η Δραγούμη που γραφει και βιβλία διατροφής.

      Διαγραφή
    2. Παντως ο κ.Μαριος Δημοπουλος σας τα χωνει πολυ ασχημα ολους εσας που κατακρινετε την ψυχολογο επειδη δινει διατροφολογικες συμβουλες.

      Η ιδια λεει πως οτι γραφει ειναι οι συμβουλες που της εδωσε η διατροφολογος της.

      Η ιδια δεν βλεπω να συστηθηκε σαν διατροφολογος , απλως περιγραφει τι ακολουθει η ιδια για τον εαυτο της συμφωνα με την διατροφολογο της.
      Και εγω οπως ο κ.Δημοπουλος δεν βλεπω που ειναι το κακο σε αυτο.

      Βεβαια ο κ.Δημοπουλος επεκτεινεται και λεει πως καποιοι που εχουν τον τιτλο του ειδικου ειναι εντελως ασχετοι και κανουν και κριτικη. Εγω παλι ως μη ειδικος τι να πω ; προσπαθω και εγω να βρω μια ακρη για το τι ειναι τελικα σωστο να τρωμε και τι οχι.

      Διαγραφή
  3. Τα μεγάλα ψάρια τα αποφεύγει, γιατί έχουν "πολύ βαριά μέταλλα" , μα πολύ βαριά όμως, πώς να τα σηκώσει.....Άραγε τα βαρέα μέταλλα χωρίζονται σε πολύ και λιγότερο βαριά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για να σου λυθεί η απορία, θα αναφερόταν στον υδράργυρο ο οποίος υπάρχει συνήθως σε κάποια πολύ μεγάλα ψάρια. Γι'αυτό και λένε ότι το πλέον υγιεινό ψάρι και λόγω μεγέθους αλλά και λόγω ω3 λιπαρών είναι η σαρδέλα.

      Διαγραφή
  4. Βρε παιδιά ποια ειναι η τηλεψυχολόγος? Μόνο εγώ ΔΕΝ το κατάλαβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε κλικ, στη λέξη "αρθρο" στη δευτερη παραγραφο. Θα το δεις

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ, το είδα. Την έχω ακούσει πολλές φορές να δινει συμβουλές διατροφής, μάλλον έχει απωθημένα που δεν έγινε διατροφολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή οι επαγγελματίες διατροφολόγοι είναι καλύτεροι από την κυρία; Ας γελάσω.

    Ίσως υπάρχουν ελάχιστοι μεμονωμένοι διατροφολόγοι που οι γνώσεις τους δεν βασίζονται σε σεμινάρια χρηματοδοτούμενα από την Coca cola,Νestle,φαρμακευτικές εταιρίες ή ακόμα έχουν κριτική ματιά σε αυτά που διδάσκονται στα πανεπιστήμια (τι διδάσκεται εκεί το καθορίζουν εμμέσως πλην σαφώς οι παραπάνω εταιρίες).

    Αν κάποιος έχει τις γνώσεις να βρεί έναν καλό διατροφολόγο τότε δεν τον χρειάζεται...

    btw
    διάβασα την σελίδα της κυρίας και τι λέει σε κάποια απαντηση της "followers
    Καλημέρα! Ό,τι γράφω είναι οι συμβουλές που μου έχει δώσει η διατροφολόγος μου την οποία συμβουλεύομαι χρόνια και την εμπιστεύομαι... "
    Οπότε οι "συμβουλές" της είναι καλής προέλευσης χα χα χα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βγήκαν οι απόφοιτοι διαιτολογίσκοι των υπανάπτυκτων σχολών διαιτολογίας ΤΕΙ (μαθητές του 10) να κρίνουν τη συμπαθέστατη ψυχολόγο για τις διατροφικές συμβουλές; που έγραψε. Εγώ φυσικά ως μαθητής του 20 και όχι του 10, έχω να τονίσω τα εξής: Φυσικά το άρθρο, όπως έχει γραφτεί από την κυρία Σάντυ Κουτσοσταμάτη δεν είναι σωστό, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσικό και κατανοητό, εφοσον η συγγραφεύς του άρθρου δεν είναι ειδική επί των ζητημάτων διατροφής. Παρα ταύτα, το άρθρο δίνει κάποιες γενικές συμβουλές υγιεινής διατροφής που δεν βλάπτουν αν κάποιος τος εφαρμόσει στην καθημερινή του ζωή. Αλλά αν το άρθρο της κ. Κουτσοσταμάτη δεν είναι απολύτως επιστημονικά ακριβές, τι να πει κανείς για τους διαιτολόγους (δήθεν διατροφολόγους) της Ελλάδος που ισχυρίζονται ότι δήθεν η βάση της διατροφής μας πρέπει να είναι τα δημητριακά, διότι διαφορετικά από πού θα πάρει ενέργεια ο άνθρωπος;!!! Τα έχω δείξει αυτά σε Αμερικανούς φυσικούς ανθρωπολόγους που έχουν ειδικευθεί στην ανθρώπινη διατροφή και έχουν πεθανει στα γέλια! Αρκεί να τονίσω στους αδαείς διαιτολόγους (δήθεν διατροφολόγους) ότι τα δημητριακά μπηκαν στη διατροφική αλυσίδα με τη γεωργική/νεολιθική εποχή, το 7000 π.Χ., ενώ πριν ο Homo Sapiens για 150 χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι τρέφονταν με κρέας, ψάρια, άγρια χόρτα, καρπούς και φρούτα. Από πού λοιπόν έπαιρναν την ενέργειά τους οι παλαιολιθικοί κυνηγοί που είχαν πιο ρώμη από εμάς και έτρεχαν και κυνηγούσαν άγρια ζώα προς βρώσιν; Τι να πρωτοπιάσεις με τις αντιεπιστημονικές θεωρίες των αλμπάνηδων διαιτολόγων; Οι άνθρωποι, λένε, δεν πρέπει να παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα, διότι ένα ''ισορροπημένο'' διαιτολόγιο αρκεί!!! χαχαχα. Ναι, για αυτό όλοι ψοφάνε σήμερα από εκφυλιστικές ασθένειες. Αν η διατροφή αρκούσε, γιατί οι παραδοσιακές κοινωνίες όλων των λαών (αρχαία Ελλάδα, Κίνα, Ινδία) ανέπτυξαν τη φυτοθεραπεία, για να αντιμετωπίζουν τις ασθένειες; Οι άνθρωποι, λένε οι διαιτολόγοι, πρέπει να τρώνε όλη μέρα γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (παρά το ότι το 60% των ανθρώπων έχει δυσανεξία στη λακτόζη και τα γαλακτοκομικά του εμπορίου είναι μέσα στις ορμόνες και στα φυτοφάρμακα)!!! Οι άνθρωποι, λένε οι ευφάνταστοι διαιτολόγοι, πρέπει να τρώνε κάθε μέρα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μια χαρα θα σας κάνουν μία αγωγούλα "οι απόφοιτοι διαιτολογίσκοι των υπανάπτυκτων σχολών διαιτολογίας ΤΕΙ (μαθητές του 10)"
      Αλήθεια από που έως που ο βαθμός Λυκείου καθορίζει και την επιστημονικότητα και την γνώση; Γιατί δεν μετράει ο βαθμός Γυμνασίου ή Δημοτικού;

      Παραπέρα διάβασα τις απόψεις σας. Δεν αντέχουν κριτικής...
      Και ειλικρινά δεν βρίσκω το λόγο να ασχοληθώ επιστημονικά μαζί σας. Έχετε μία φανατική άποψη και την προωθείτε.

      ΝΟΜΙΚΑ όμως καλά ξεμπερδέματα κε Δημόπουλε.

      Διαγραφή
    2. Καμία αγωγή δεν μπορούν να του κάνουν. Μην διαδίδετε ψεύδη με σκοπό τον φόβο των ανθρώπων. Μία προσβολή πρέπει να στρέφεται προς συγκεκριμένο άνθρωπο, για να μπορεί αυτός ύστερα να στραφεί εναντίον του. Να συμπληρώσω επίσης ότι βρίσκω αισχρό, όταν οι άνθρωποι επικαλούνται το νόμο, για να φοβίζουν ή να αποτρέπουν τους ανθρώπους να εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους. Από μία δικηγόρο.

      Διαγραφή
    3. Καλά ξεμπερδέματα..κ ποιος ξέρει τι άλλα λέει..Πόσους ακόμα θα πάρει τηλέφωνο κ καλά να του τα ψαλει;Μην πούμε τα δικά σου κ πίστεψε με δε σε συμφέρει καθόλου.Για πες μας βρε που το παίζεις ερμηνευτής του δικαίου κ δε ξέρω κ γω τι άλλο ποιος δούλευε 8 χρόνια χωρίς ΠΤΥΧΙΟ.ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΒΡΕ Κ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ. ποιον έχετε εκεί που 8 χρόνια κοροιδευε τον κόσμο;

      Διαγραφή
  8. Έχω κάνει γκάλοπ από αυτούς τους αγράμματους διαιτολόγους της Ελλάδας και δεν ξέρουν ούτε τα βασικά της διατροφικής ιατρικής (π.χ. δεν ξέρουν τι είναι η ομοκυστεΐνη ή τι είναι οι τοκοτριενόλες και ποιες οι διατροφικές τους πηγές). Οι διατροφικές συμβουλές που δίνουν είναι λίαν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, και αν υπήρχε μια σοβαρή ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να τους είχε μπαγλαρώσει! Δυστυχώς η νεοελλάδα που ντροπιάζει τα ιερά χώματα εις τα οποία εγεννήθη ο ανεπανάληπτος αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, όχι μόνο δεν τους μπαγλαρώνει, αλλά και τους υπερασπίζει νομικά και έχει αποδεχθεί τον πρωτάκουστο τίτλο ''Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος'', ενώ τέτοιος τίτλος δεν υπάρχει παγκοσμίως, αφού άλλο είναι η διαιτολογία και άλλο η διατροφολογία, με διαφορετικές σπουδές και διαφοερετική φιλοσοφία. Αλλά στην Ελλάδα πρωτοτυπούμε.... Αρκεί κάποιος να ψάξει στο google ''Registered Dieticians vs Clinical Nutritionists'', για να διαποστώσει του λόγου το αληθές. Για μένα, ως διανοούμενο, συγγραφέα και επιστήμονα, οι διαιτολόγοι και οι γιατροί (η πλειοψηφία φυσικά, όχι όλοι) αποτελούν τις μεγάλες πληγές της νεοελληνικής κοινωνίας. Τέλος στη δήλωση ότι ''Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες απλά θα πούμε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι χρειαζόμαστε "εξωτερική" αποτοξίνωση. Το ανθρώπινο συκώτι, τα νεφρά, οι πνεύμονες και η επιδερμίδα έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνουν επαρκώς, τις τοξίνες από τον οργανισμό και μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς βοήθεια'', έχω να τονίσω το ότι τα όσα γράφουν είναι για γέλια και ας ανοίξουν κανένα (σοβαρό) βιβλίο διατροφικής βιοχημείας, για να μην ξεφτυλίζονται. Το ήπαρ δυστυχώς, για να το πώ λαϊκιστί, ''μπλοκάρει'' και χρειάζεται έξωθεν ενίσχυση με φυτοθεραπεία, διατροφικά συμληρώματα. Επ' αυτού υπάρχει άφθονη διεθνής βιβλιογραφία. Αυτά για να σοβαρολογούμε!

    Μάριος Δημόπουλος
    Διατροφολόγος (Naturopath current student), συγγραφέας 14 βιβλίων διατροφικής και φυσικής ιατρικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μένα, ως διανοούμενο, συγγραφέα και επιστήμονα, οι διαιτολόγοι και οι γιατροί (η πλειοψηφία φυσικά, όχι όλοι) αποτελούν τις μεγάλες πληγές της νεοελληνικής κοινωνίας.

      Το λές και έπαρση ...

      Όσο για το Naturopath current student οκ το λες και ανέκδοτο το λες και ότιδήποτε άλλο

      Διαγραφή
    2. Τα δικά σου τι τα λες; Τι; Πως; Κυνηγάς βρε τους Τεφαα;Κ τους γραφικούς κ ποιους άλλους;Για πες πόσα χρόνια έκανες πλάτες στον δικό σας;Έλα τώρα το ήξερες ότι δεν είχε πτυχίο.Πλακα έχετε..Εργαζόταν κανονικότατα ως διαιτολόγος ενώ δεν είχε ούτε άδεια τίποτα δεν είχε. Τι ήταν; 'Συναδελφικη' αναμονή; Περίμενες ρε δέκα χρόνια να πάρει πτυχίο; δε ντρέπεσαι βγαίνεις κ μιλάς;Χάχα.Κυνηγας τους παράνομους κ καλύπτες τον απατεώνα Χάχα.

      Διαγραφή
  9. χα χα naturopath. Οτι πεις φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προφανώς εκεί στο Χάρβαρντ είναι ηλίθιοι με αυτά που λένε για την αποτοξίνωση. Να πιστέψουμε εσένα naturopath; η το Χάρβαρντ; http://www.health.harvard.edu/family_health_guide/the-dubious-practice-of-detox

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη εχουμε και λεμε , ο Δημοπουλος λεει αυτο .... Το ήπαρ δυστυχώς, για να το πώ λαϊκιστί, ''μπλοκάρει'' και χρειάζεται έξωθεν ενίσχυση με φυτοθεραπεία, διατροφικά συμληρώματα.

      Και το Χαρβαρντ μας λεει αυτο...... The human body can defend itself very well against most environmental insults and the effects of occasional indulgence. If you’re generally healthy, concentrate on giving your body what it needs to maintain its robust self-cleaning system — a healthful diet, adequate fluid intake, regular exercise, sufficient sleep, and all recommended medical check-ups.

      Εγω παντως δεν μπορω να καταληξω , δεν μπορω να δεχθω πως οτι λεει το Χαρβαρντ ειναι και θεσφατο.Εχω δει πολλες φορες επιστημονες να αλλαζουν γνωμη για καποια πραγματα.

      Διαγραφή
    2. ε ναι ο κος Δημόπουλος είναι Naturopath current student κια πρόλαβε να γράψει και 14 βιβλία.... ότι να ναι...

      Διαγραφή
    3. Ναι ο κόσμος να ξέρει η μάλλον καλύτερα να μάθει κ το παρελθόν κάποιου.Διαιτολογος χωρίς πτυχίο στη Θεσσαλονίκη πολλά χρόνια..Κοροιδευε τον κοσμάκη.Το ήξερες κ τον κάλυψες.κ μετά μας λέει για τα μέλη της Εδδε κ πορτοκαλί με βούλες.τι νομίσες θα έμενε κρυφό;Αυτός ήτανε καρά παράνομος.Αμ πες κ το άλλο.ποιος του έβγαζε τα διαιτολογια; Πόσοι ποιοι άλλοι το ήξεραν. Μαζέψου ρεεεεε.Αν μπορείς πες τα. Δημόσια πες τα γιατί τώρα που τα μάθαμε θα τα λέμε κ όσο περνάει από το χέρι μας θα λέμε τι παίχτηκε κ τι γίνεται κ όσοι θα βλέπουν το μέλος της Εδδε τον αρχιαπατεωνα να μην το σκεφτούν καν.εισαι ανισχυρός κ ξέρεις γιατί.ειναι η αλήθεια.μεσα στην εδδε εχουν τον απατεώνα που κοροιδευε τους πάντες.κ κρύβονται. Ολοι τους κρύβονται

      Διαγραφή
  11. Η αποτοξινωση χρειάζεται με τοσα μεταλλαγμένα που μπαινουν στην ζωή μας και με τοσες χημικές ουσίες φυτοφάρμακα κλπ. δειτε εκπομπη στο youtube ✴Ντοκιμαντέρ✴ Τρώμε ψέματα! Full {Κουτί της Πανδώρας} Γενικά στηρίξτε ελληνικά προιόντα. και όσο μπορούμε φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αποτοξινωση χρειάζεται με τοσα μεταλλαγμένα που μπαινουν στην ζωή μας και με τοσες χημικές ουσίες φυτοφάρμακα κλπ. δειτε εκπομπη στο youtube ✴Ντοκιμαντέρ✴ Τρώμε ψέματα! Full {Κουτί της Πανδώρας} Γενικά στηρίξτε ελληνικά προιόντα. και όσο μπορούμε φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στην υγεία, όσο και στην απόδοση των μαθητών. Η κατανάλωση σε καθημερινή βάση ενός θρεπτικού πρωϊνού, αλλά και η σωστή κατανομή των υπόλοιπων γευμάτων μέσα στη μέρα είναι επίσης πολύ σημαντικές για την πνευματική απόδοση των παιδιών και τη σωματική και ψυχική υγεία τους. Όσον αφορά στο περιεχόμενο της διατροφής, πρέπει να εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες της μεσογειακής διατροφής και να γίνεται η σχετική ενημέρωση των παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή