Αυτό τουλάχιστον αναφέρει αρθρογράφος στο Βήμα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο American Journal of Clinical Nutrition έκανε ανασκόπηση 21 ερευνών και έδειξε ότι οι πιθανότητες να παρουσιάσει κανείς καρδιαγγειακή πάθηση ήταν ίδια άσχετα με το πόσο κορεσμένο λίπος κατανάλωναν. ΟΚ, από την άλλη υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι το κορεσμένο λίπος ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Γι αυτό και μου κάνει εντύπωση το άρθρο που είδα στο Βήμα που αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έρευνα "αθωώνει τα λίπη και τα απαλλάσσει από την κατηγορία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων στην υγεία" (προφανώς ο αρθρογράφος δεν γνωρίζει για τις άλλες έρευνες). Όχι φίλε δεν αθωώνει τα κορεσμένα λίπη απλά δεν βρήκε σχέση μέσα από επιδημιολογικές έρευνες που δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να βγάζεις συμπεράσματα. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τις συστάσεις τους για τον περιορισμό κορεσμένου λίπους...
υπάρχουν έρευνες που σχετίζουν Μεσογειακού τύπου διατροφή (λίγα κορεσμένα λιπαρά) με λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις. Βέβαια καλό είναι να αναφέρουμε ότι ένας από τους ερευνητές έχει χορηγό την Unilever και τι παράγει η Unilever; Μαργαρίνες. Γιατί λοιπόν το Βήμα για άλλη μια φορά παραπληροφορεί; Θα σας πω εγώ: Το κάνει άθελα της. Ενώ η έρευνα βγήκε στο δημοσιότητα τον Ιανουάριο όπου τη κάλυψαν τα διεθνή ΜΜΕ, τώρα Βρετανικό μέσο το ξανακάλυψε, διαβάστε το και θα βρείτε πολλές ομοιότητες με το ελληνικό. Όχι μόνο παραπληροφόρηση γιατί ο δημοσιογράφος δεν διαβάζει την έρευνα και δεν έχει τις επιστημονικές γνώσεις να κρίνει τι σημαίνουν τα αποτελέσματα αυτά, αλλά και αντιγραφή. Περίμενα περισσότερα από το Βήμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου