Είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί έχουν ευεργετικές ιδιότητες, το γεγονός ότι είναι μία φυτική πηγή πρωτεΐνης με τα γνωστά «καλά» ακόρεστα λιπαρά τα κάνουν μια υγιεινή επιλογή. Νέα Αμερικάνικη έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία έδειξε ότι τα φιστίκια Αιγίνης, τα πράσινα φιστίκια δηλαδή, αυξάνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα και ρίχνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, ωστόσο τα φιστίκια Αιγίνης έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα (η αντιοξειδωτική ικανότητα δείχνει πόσο ισχυρή είναι η αντιοξειδωτική δράση μιας τροφής) από άλλους καρπούς. Περιέχουν περισσότερο βήτα-καροτένιο, γάμα-τοκοφερόλη και λουτεϊνη. Η καλύτερη δράση παρατηρήθηκε με μία δόση που αντιστοιχούσε στο 10-20% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι για κάποιον που καταναλώνει 2000 θερμίδες κάθε μέρα, οι 200-400 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από τα φιστίκια.
Αυτό αντιστοιχεί με 2/3 έως 1 1/4 φλιτζάνι φιστίκια με το κέλυφος τους. Είναι προτιμότερο να τα αγοράζεις με το κέλυφος γιατί αυτό θα σε κάνει να τα φας πιο αργά, αφού πρέπει να τα ξεφλουδίσεις. Επιπλέον για να κάνεις αυτή την αντικατάσταση θα πρέπει να αφαιρέσεις από κάπου αλλού 200-400 θερμίδες. Αν έχεις προδιάθεση για προβλήματα με τη καρδιά η τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης σου είναι ψηλά, αξίζει να κάνεις αυτή την αλλαγή.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, το blog σας είναι ήδη από τα αγαπημένα μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφή