Οι προ-πλυμένες σαλάτες, ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα πρακτικές. Τις πλένεις όμως πριν τις φας; Μπορεί να είναι είναι πλυμένες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν βλαβερούς μικροοργανισμούς. Μία Αμερικάνικη έρευνα είχε βρει ότι στα 200 δείγματα προ-πλυμένης σαλάτας, το 39% είχε κάποια βακτήρια. Ήταν βέβαια σε αποδεκτά επίπεδα, αλλά ποιος θέλει μικρόβια στη σαλάτα του; Η μόλυνση γίνεται ως εξής: η οι εργάτες στο εργοστάσιο δεν ακολουθούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής (πήγαινε εδώ για να δεις τους κανόνες σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ- μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτοί οι κανόνες παραβιάζονται καθημερινά σε φούρνους, εστιατόρια κτλ) η τα μηχανήματα καθαρισμού δεν απολυμαίνονται σωστά με αποτέλεσμα τα βακτήρια να μεταφέρονται στο μαρούλι, σπανάκι η άλλη σαλάτα. Τέλος οι συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, αν η σαλάτα δεν βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία (που στην Ελλάδα αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τους καλοκαιρινούς μήνες) τότε αυτό δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε ακόμα και μία μικρή ποσότητα βακτηρίων να πολλαπλασιαστεί πολύ γρήγορα.
Πλύνε σωστά: ...Βάλε τη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και λίγο ξίδι, άφησε τη για 5 λεπτά και μετά ξέπλυνε τη σε σουρωτήρι. Για μαρούλια που δεν είναι πλυμένα ξεχώρισε το κάθε φύλλο βάλε τα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και ξίδι και άφησε τα για λίγο, μετά ξέπλυνε το κάθε φύλο χωριστά σαν να πλένεις πιάτα.
Διαιτολόγε, το ξύδι δεν επηρεάζει τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες των λαχανικών; Και αν ναι, με ποιόν τρόπο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ εκ των προτέρων.