Για να μην ξεχνιόμαστε. Μέρος Πρώτο: Τα «καμώματα» της Nestle.

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη διατροφική αξία, ποιότητα, και γεύση ενός προϊόντος, αλλά και την ηθική της εταιρίας πίσω από το προϊόν. Πολλές μεγάλες εταιρίες δεν έχουν και το πιο καθαρό και αθώο παρελθόν.
Από τα πιο γνωστά θέματα που απασχόλησαν το κόσμο σχετικά με την Nestle αφορά την προώθηση της χρήσης του έτοιμου βρεφικού γάλακτος σε μητέρες αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα για τους εξής λόγους: Ενώ η ίδια η εταιρία αναφέρει ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη, η Nestle προωθούσε τα γάλατα της σε φτωχές μητέρες σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες όχι μόνο δεν είχαν τα χρήματα, δεν είχαν και τα μέσα να ετοιμάσουν το γάλα σκόνη με ασφαλή τρόπο. Έτσι για παράδειγμα οι σκόνες αυτές έπρεπε να αναμιγνύονται με νερό, σε τέτοιες χώρες όμως το νερό δεν είναι καθαρό και προκαλούσε αρρώστιες και το θάνατο σε μωρά...
Επιπλέον δεν έχουν το κατάλληλο περιβάλλον για να ετοιμάσουν το γάλα σωστά (π.χ. να βράσουν το νερό κτλ.) με αποτέλεσμα και εδώ να δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια του γάλακτος. Τέλος πολλές μητέρες δεν ξέρουν να διαβάζουν οπότε και δεν μπορούσαν να διαβάσουν καν τις οδηγίες, ακόμα και αν ήξεραν να διαβάζουν, ήξεραν να διαβάζουν την μητρική τους γλώσσα όχι αγγλικά η γαλλικά. Το 1977 μετά από άρθρο σε βρετανικό περιοδικό που περιέγραφε τη στρατηγική τις Nestle σε τριτοκοσμικές χώρες, το θέμα έλαβε δημοσιότητα και ξεκίνησε το μποϊκοτάζ στην Αμερική και εξαπλώθηκε στο Καναδά, Αυστραλία, κια Ευρώπη. Το 1981 δημιουργήθηκε ένας διεθνής κώδικας εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και το 1984 οι ομάδες που οργάνωσαν το μποϊκοτάζ συναντήθηκαν με τη Nestle η οποία συμφώνησε να εφαρμόσει αυτό το νέο κώδικα. Αλλά το 1988 οι οργανώσεις μποϋκοτάζ υποστήριζαν ότι οι εταιρείες γάλακτος έστελναν μεγάλες ποσότητες των προϊόντων τους δωρεάν στα νοσοκομεία των τριτοκοσμικών χωρών και ξανα-ξεκίνησαν το μποϊκοτάζ. Μέχρι και σήμερα αμφισβητείται από πολλούς αν όντως έχουν σταματήσει τις πρακτικές αυτές. Μάλιστα το 2000 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Nestle να παρουσιάσει στοιχεία για την εφαρμογή του κώδικα, αλλά αρνήθηκε να παραβρεθεί (έστειλε όμως αντιπρόσωπο).
Πάντως οι στρατηγικές προώθησης τού υποκατάστατου βρεφικού γάλακτος ζουν και βασιλεύουν εδώ στην Ελλάδα. Στα μαιευτήρια δίνουν δείγματα στις μητέρες στην αρχή φανερά, αλλά και όχι τόσο φανερά και πολλές φορές εντελώς «τυχαία» το αφήνουν το δείγμα (γιατροί κτλ.) μέσα στο καλαθάκια/κούνια που κοιμάται το παιδί, οπότε και οι νοσοκόμες αυτόματα το δίνουν, είτε θέλει η μητέρα είτε όχι. Το συνηθίζουν και έτσι "πιάνουν" τους πελάτες τους. Οι γιατροί έχουν τις προ-τυπωμένες συνταγές και μάλιστα φημολογείται ότι κάθε μήνα προωθούν και μια συγκεκριμένη μάρκα έτοιμου γάλακτος.

3 σχόλια:

  1. και μαλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ συνεργασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σας πω συγχαρητηρια για την προσπαθεια και την δουλειά που κάνετε είναι πάρα πολύ λιγο!!
    Να ειστε καλά να ενημερωνετε και να ξυπνατε τον κοσμο και ιδιαιτερα τους γονεις που ακολουθούν τις επιεικώς απαράδεκτες διατροφικες συμβουλές των παιδιατρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σας πω κι εγώ ένα τεράστιο Μπράβο και ένα Ευχαριστώ!!! Εξαιρετική δουλειά! Συνεχίστε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή