Σε σχόλιο άλλης ανάρτησης, συνάδελφος διαιτολόγος αναφέρθηκε σε αυτή την πολυπόθητη άδεια διαιτολόγου. Για να εξηγήσουμε λίγο τα πράγματα: όταν ένας πτυχιούχος διαιτολόγος αποφασίζει να ανοίξει διαιτολογικό γραφείο πάει στην εφορία και κάνει έναρξη επαγγέλματος, εκεί δεν του ζητάει κανείς το πτυχίο του. Από κει και πέρα εξοπλίζεται με όλα τα απαραίτητα: μπλοκάκια , βιβλίο πελατών κτλ. Το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσει κανείς άδεια λειτουργίας για το γραφείο του. Εδώ χρειάζονται διάφορα δικαιολογητικά όπως για παράδειγμα βεβαίωση των μηχανημάτων για τη καταλληλότητά τους, βεβαίωση της πυροσβεστικής και φυσικά αντίγραφο του πτυχίου του διαιτολόγου.
Τώρα υπάρχουν αρκετά πρακτικά ζητήματα που αφορούν άμεσα τον καταναλωτή:
1. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει έναρξη επαγγέλματος για να προσφέρει διαιτολογικές υπηρεσίες αφού δεν ζητείται πτυχίο στην Εφορία. Αυτό σημαίνει ότι ένας άσχετος κάνει την έναρξη επαγγέλματος παίρνει το μπλοκάκι αποδείξεων του και δίνει δίαιτες μέσω επισκέψεων στο σπίτι η μέσω του ίντερνετ κτλ.
2. Πολλά άτομα ανοίγουν γραφείο χωρίς να έχουν την άδεια, για τον απλούστατο λόγο ότι οι έλεγχοι γίνονται σπάνια. Υπάρχουν πτυχιούχοι διαιτολόγοι αλλά και άσχετοι με γραφεία χωρίς άδεια που λειτουργούν ανενόχλητα.
3. Πολλά γραφεία λειτουργούν με άδεια αλλά χρησιμοποιώντας πτυχίο άλλου. Με λίγα λόγια ένα πτυχιούχος διαιτολόγος νοικιάζει το πτυχίο του σε άλλο άτομο (άσχετο) και αυτός με τη σειρά του ανοίγει νόμιμο γραφείο ενώ δεν είναι διαιτολόγος. Σε πολλές περιπτώσεις πολλά κέντρα αισθητικής/γυμναστήρια κτλ. προτιμούν να προσλαμβάνουν απόφοιτους σχολών που δεν είναι αναγνωρισμένες από το κράτος (τους πληρώνουν λιγότερο) αλλά για την άδεια της διαιτολογικής μονάδας τους νοικιάζουν πτυχίο διαιτόλογου που όμως ποτέ δεν εμφανίζεται εκεί.
Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή;... Αρχικά ότι η άδεια διαιτολογικού γραφείου δεν σημαίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άρα δεν σημαίνει και πολλά. Βασικά πρέπει να ζητάς να δεις πτυχίο ΑΕΙ η ΤΕΙ η εξωτερικού με αναγνώριση από ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ. Λογικά όποιος έχει αυτά τα πτυχία, θα βρίσκονται στο τοίχο του γραφείο του, είναι πολύ απλό. Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι εγγύηση για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα λάβεις, αλλά τουλάχιστον να γνωρίζεις ότι έχει σπουδάσει το αντικείμενο.
Αν κάποια στιγμή οι διαιτόλογοι αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αυτό ίσως βοηθήσει λίγο τα πράγματα, αλλά και πάλι δεν θα εμποδίζει τον άσχετο ιατρό, αισθητικό, γυμναστή, χημικό, βιολόγο να δίνει δίαιτες και διατροφικές συμβουλές, απλά θα είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζει ο καταναλωτής αν κάποιος όντως έχει σπουδάσει το αντικείμενο σε αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο.
Γιατί δεν εκπλήσσομαι; Μάλλον διότι ζω στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να βγει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ο διαιτολόγος θα εξακολουθήσει να είναι έκθετος νομικά. Γνωρίζεις τι λέει ο νόμος περί διαιτολογικού γραφείου? Ότι για να λειτουργήσει ο διαιτολόγος και να δώσει διαιτητική αγωγή πρέπει να έχει στα χέρια παραπεμπτικό από ιατρό ο οποίος εξέτασε πρώτα τον ασθενή και πιστοποίησε ότι μπορεί να υποβληθεί σε δίαιτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ ως διαιτολόγος πριν δώσεις διαιτητική αγωγή ζητάς από τον ενδιαφερόμενο να έχει το κατάλληλο παραπεμπτικό από ιατρό?
Σωστό το σχόλιο. Δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλούς ιατρούς που παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε διαιτολόγους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν ισχύει το παραπάνω που αφορά ότι οι προσερχόμενοι στα διαιτολογικά γραφεία πρέπει να έχουν παραπεμπτικό από γιατρό
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΙ ισχύει
ΑπάντησηΔιαγραφήNAI IΣΧΥΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ
...Οι προσερχόμενοι θα πρέπει απαραίτητα να είναι εφοδιασμένοι με γνωμάτευση γιατρού στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι είναι ικανοί χωρίς κίνδυνο της υγείας τους να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος διαίτης.
http://www.nut.uoa.gr/personnelGR.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ Αντωνία, MD, PhD, Ιατρός, Βιοπαθολόγος, Διατροφολόγος (368 δημοσιεύσεις στο PUBMED).
Είναι παράνομος ο όρος ''Διατροφολόγος'' για την Καθηγήτρια και για τους συνεργάτες της στην Ιατρική ''διατροφολόγους'' (έτσι αναγράφονται στο site της ιατρικής) που δεν έχουν πτυχίο ΤΕΙ Σητείας, Καρδίτσας, Θεσ/νίκης ή ΑΕΙ ΧΠΑ ?
Ειδικά αν σκεφτούμε τη συνεισφορά της (και των συνεργατών της) στην επιστήμη της διατροφής?
Δηλαδή αν εγώ ολοκληρώσω το διδακτορικό μου στην ιατρική και κάνω και δημοσιεύσεις θα πάρω και τίτλο γιατρού; Άτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Άτσα...δες την παρακάτω συζήτηση
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://natofao.blogspot.com/2011/05/blog-post_30.html
Για κάνε αυτήν την ερώτηση σου στην Τριχοπούλου, στον Συντώση, στη Χασαπίδου, στο Μανιό, στη Νάσκα, στο Ζαμπέλα...
Έλεος πια με την αγιοποίηση του ΤΕΙ Καρδίτσας, Σητείας κ.α. Σεβόμαστε τους αποφοίτους τους και τις γνώσεις τους, αλλά έλεος με την απύθμενη επαρχιωτίλα στη νοοτροπία που δεν παραδέχεται επιστήμονες ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ όπως η Τριχοπούλου κ.α. Είναι τουλάχιστον γελοίο..
Επίσης φίλε Άτσα αν ολοκληρώσεις το διδακτορικό σου στην ιατρική και κάνεις και δημοσιεύσεις δεν πειράζει που δεν θα πάρεις και τίτλο γιατρού γιατί θα έχεις γίνει καλύτερος στον τομέα σου από ό,τι είσαι τώρα και θα μπορείς να διδάξεις στο ΤΕΙ Καρδίτσας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμίσου: ο Μαθηματικός με μετεκπαίδευση έχει τίτλο Βιοστατιστικού? ο Φυσικός προγραμματιστή? ο Χημικός Βιοχημικού? ο Βιολόγος Μοριακού Βιολόγου? ο Γεωλόγος Περιβαλλοντολόγου? η Τριχοπούλου, ο Συντώσης, ο Μανιός κ.α. διατροφολόγου(-όχι διαιτολόγου: dietician)
Εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός. Ασχολούμαι περίπου 18 χρόνια με το θέμα της διατροφής και παρακολουθώ σε καθημερινή βάση την έρευνα. Η έρευνα από ότι βλέπω γίνεται απο γιατρούς. Δεν ξέρω τι ακριβώς σπουδάζουν οι διαιτολόγοι, αλλά δε νομίζω ότι έχουν τα φόντα να κάνουν έρευνα ή να χρησιμοποιήσουν ακόμα και την ίδια την επιστημονική μέθοδο. Να μη σνομπάρουν τους γιατρούς. Αυτοί δημιουργούν την επιστήμη που εκμεταλλεύονται οι διαιτολόγοι. Στα μάτια μου ο διαιτολόγος παραμένει στο ίδιο επίπεδο με την καφετζού, το γυμναστή, την κοπέλα με τα δέκα πτυχία που κάνει μασάζ και άλλα παρόμοια. Για μένα είναι hobby, αλλά δεν έχω συναντήσει διαιτολόγο που να γνωρίζει αρκετά για το μεταβολισμό. Οι συμβουλές τους ανήκουν κατά κανόνα στη δεκαετία του 70. Συμβαίνει και στους γιατρούς, αλλά εκεί συνήθως φταίνε η ηλικία, η τεμπελία και η σιγουριά του πελατολογίου. Έχω δει με τα μάτια μου τα αποτελέσματα από ανόητες δίαιτες πείνας με φοβερή απώλεια μυών, δίαιτες βασισμένες σε φουκτόζη και μέλι, φρυγανιές, δημητριακά, και άλλα αστεία. Έχω δει να πέφτει ο μεταβολισμός και να τον ρίχνουν κι άλλο να προχωρήσει η δίαιτα. Κάθε λογής ανοησία. Να κατηγορούν τον πελάτη όταν μετά τη δίαιτα ξαναπαίρνει νερό/γλυκογόνο αλλά να καρπώνονται την σχετική απώλεια στην αρχή της δίαιτας. Να μην κάνουν λιπομέτρηση γιατί δεν έχουν ούτε ερασιτεχνικό εξοπλισμό. Το 95% δεν έπρεπε να έχει δυνατότητα να δίνει διατροφικές συμβουλές. Αν είναι να κλείσει το επάγγελμα, να γλιτώσουμε από αυτούς πρώτα. Την ώρα που χάνουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστήμονες, βγαίνουν οι ημιμαθείς να ζητήσουν να κλείσουν επαγγέλματα και κατηγορούν τους γιατρούς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και με πολύ μεγάλη προσπάθεια, διάβασμα, ενδιαφέρον για νέα δεδομένα στην Επιστήμη (συμμετοχή σε Ιατρικά Συνέδρια, ενημέρωση από επιστημονικά περιοδικά κ.α.), αλλά κυρίως με μεγάλη αγάπη για το επάγγελμα κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι οι γιατροί επιτελούν σπουδαίο έργο, ειδικά στο τομέα της έρευνας. Συμφωνώ επίσης με το ότι υπάρχουν πολλοί "κομπογιαννίτες", άσχετοι και ό,τι άλλο που δυσφημούν τον κλάδο των διαιτολόγων. Όμως δε μπορώ να μην σχολιάσω την τόσο απόλυτη τοποθέτησή σου! Υπάρχουν και αξιόλογοι άνθρωποι του κλάδου μας, που σε συνεργασία με γιατρούς και άλλους επιστήμονες (π.χ. ψυχιάτρους) προσφέρουν πραγματική βοήθεια σε ανθρώπους με τέτοιου είδους προβλήματα!Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε απαντήσει στον αναγνώστη εδώ: http://natofao.blogspot.gr/2012/07/blog-post_11.html
ΔιαγραφήΘα ήθελα να προσθέσω, ότι ο διαιτολόγος δεν έχει μόνο το ρόλο της "δίαιτας" (αυτός ο όρος απευθύνεται κυρίως σε άτομα με κλινικές παθήσεις), αλλά και ένας επιστήμονας που "διδάσκει" σε όσους το επιθυμούν ορθή διατροφική συμπεριφορά! Να μάθει να τρώει σωστά και υγιεινά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τον ταράξεις στις σαλάτες και ΜΟΝΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήείμαι διαιτολόγος, ωστόσο αυτό που βλέπω είναι οι περισσότεροι συνάδελφοι να το παίζουν γιατροί, να ζητάνε να δουν ιατρικές εξετάσεις από ασθενείς, να νομίζουν πως είναι μεγάλοι επιστήμονες και πολλά άλλα.η αλήθεια είναι πως οι διαιτολόγοι δεν έχουν τόσες πολλές γνώσεις και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ασχοληθούν με δίαιτες απώλειας βάρους για φυσιολογικές καταστάσεις.Αν αναλάβουν πχ έναν διαβητικό πρέπει να έχουν ένα μεταπτυχιακό στην κλινική διατροφή ή εργασιακή εμπειρία σε νοσοκομείο και ειδικότερα ιατρείο διαβήτη διαφορετικά είναι ανεπαρκείς.πολλοί συνάδελφοι θίγονται από τα λεγόμενά μου αλλά αυτή είναι η αλήθεια.Η διαιτολογία είναι ένα επάγγελμα της μόστρας και έχει πολύ πλάκα που ορισμένοι στα sites τους γράφουν παρακολούθησα και το τάδε συνέδριο ενώ στην ουσία μπορεί απλά να πήγαν να πάρουν το χαρτί. άλλοτε γράφουν ότι αρθρογραφούν στην τάδε εφημερίδα ή τάδε περιοδικό ή πήγαν στην τάδε ραδιοφωνική εκπομπή ή τηλεοπτική ή έκαναν την τάδε ομιλία στο τάδε σχολείο.Από επιστημονικής άποψης αυτά δεν λένε τίποτα απολύτως για την αξία τους.Αν θέλουν να δείξουν το επιστημονικό τους υπόβαθρο ας μας που ποια άρθρα έχουν γράψει σε ξένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές διαφορετικά να σταματήσουν να αυτοπροβάλλονται με αστειότητες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δίκιο σε όλα αυτά που γράφεις. Ομως και εσύ πρέπει να είσαι κανα ταγάρι από αυτά των ΤΕΙ τα αμόρφωτα που τον διαιτολόγο τον έχουν ταυτίσει με τον βλάκα που δουλεύει στο γυμναστήριο και λέει τι πρέπει να κάνεις για να χάσεις μπάκα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντι να πούμε ότι για μια φορά βγηκε ένας διαιτολόγος και μίλησε σωστά, ώριμα, τον βρίζουμε κιόλας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλλάδα αθάνατη, και να πάει κάποιος να βγει σωστος, θα χεις έναν κάφρο δίπλα να τον βρίζει..
εγω λεω αφου τα ισοπεδωνει ολα ο φιλος παραπανω να κλεισουν ολες οι σχολες και να μεινουν μονο η ιατρικη και η νομικη Αθηνας αφου δεν του αρεσουν και οι επαρχιες του κυριου.. αλλα ετσι κι αλλιως πλεον με τις ιδιωτικες σχολες ολοι γιατροι γινανε σε κατι ρουμανιες και βουλγαριες οποτε το ιδιο αποτελεσμα εχουμε.. ο καθενας στον τομεα του εχω να πω εγω το οτι σ πληρωνε ο πατερουλης σ φροντιστηρια κ καθοσουν ολη μερα σπιτι να διαβασεις για να χεις ενα βολεμενο επαγγελμα δν σημαινει οτι πρεπει να το παιζεις υπεροπτης στους υπολοιπους.. σαπιε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.iekopenmellon.gr/eidikotites/stelexos-diatrofis-diaitologias/
Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ , ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΧΑΡΤΙΑ , ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΟΥΡΑΖΕΣΤΕ , ΚΑΙ ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ ΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ , ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Ο ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΙΝΕΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΟΥ , ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥΣ , ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ,
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΩΣΤΕ , ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ , ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΙΤΑ !!!