Είναι γνωστό πια ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι που ασχολούνται με θέματα διατροφής μπαίνουν στα sites κυρίως βρετανικών εφημερίδων που δεν φημίζονται για την εγκυρότητα τους σε θέματα υγείας (έχουν την τάση να υπερβάλουν και να βγάζουν συμπεράσματα εκεί που δεν υπάρχουν), αντιγράφουν και μεταφράζουν κάποια είδηση η θέμα που τους ενδιαφέρει χωρίς να το διασταυρώνουν και μετά το δημοσιεύουν. Και αυτό υποτίθεται είναι δημοσιογραφία... Αυτό έγινε και χτες στο Βήμα όπου δημοσιεύουν συμβουλές ατόμου χωρίς να διασταυρώσουν τίποτα (μάλλον γιατί δεν ξέρουν). Ένας αναγνώστης λοιπόν μας ζήτησε να αξιολογήσουμε ένα άρθρο "Οκτώ διατροφικοί μύθοι για τη παχυσαρκία" που είχε μπει στο Newsit (αρχικά στο Βήμα). Είδαμε ότι το άρθρο φυσικά για άλλη μια φορά ήταν αντιγραφή από βρετανική εφημερίδα την Daily Mail (και μάλιστα κακή αντιγραφή). Βασικά αναφέρεται σε ένα νέο βιβλίο μιας Βρετανίδας αυτοαποκαλούμενης ερευνήτριας παχυσαρκίας όπου αναφέρεται σε 8 διατροφικούς μύθους για τη παχυσαρκία. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη κυρία αυτοαποκαλείται "ανεξάρτητη ερευνήτρια" ωστόσο δεν είναι συγγραφέας καμιάς δημοσιευμένης έρευνας. Στη ουσία δούλευε στο χώρο ανθρωπίνου δυναμικού και σπούδασε οικονομικά. Όλα αυτά δεν τα λέμε για να είμαστε κοτσομπόληδες αλλά γιατί έχει σημασία από ποιον προέρχονται οι συγκεκριμένες πληροφορίες και αν πρέπει να τις πάρουμε στα σοβαρά. Μη ξεχνάμε ότι ο καθένας μπορεί να γράψει μερικά βιβλία και να αυτοαποκαλείται ειδικός, πάντως είναι σίγουρο ότι θα πουλήσει αρκετά βιβλία αφού αρέσει στο κόσμο να διαβάζει τέτοιες αμφιλεγόμενες απόψεις και ιστορίες συνωμοσίας ακόμα και αν δεν στηρίζονται πουθενά. Έτσι λοιπόν ο αναγνώστης και πολύ σωστά αναρωτιέται, τι και ποιον να πρωτοπιστέψει. Πάντως όχι μια αυτοαποκαλούμενη διατροφολόγο. Είναι απαράδεκτο μια εφημερίδα σαν το Βήμα που θεωρείται σοβαρή πηγή πληροφοριών να δημοσιεύει τέτοια θέματα που δεν έχει διασταυρώσει και να παραπληροφορεί τον κόσμο. Να μερικοί μύθοι σύμφωνα με την "διατροφολόγο":
*Οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στα πάντα.
Η κυρία "διατροφολόγος" αναφέρει: Για δεκαετίες ολόκληρες οι διαιτολόγοι συνιστούν κατανάλωση φυτικών ινών για την καλή λειτουργία του εντέρου, κάτι που, κάτι που δεν αποτελεί και τόσο καλή ιδέα. «Είναι άλλο πράγμα η καλή λειτουργία του εντέρου κι άλλο να τρώμε φυτικές ίνες με σκοπό να αδειάζουμε το έντερο μας απ΄ όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει».
Τι λέμε εμείς: Δεν είπε κανείς ότι οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στα πάντα ούτε προτείνει κανείς να τρως πολλές φυτικές ίνες για να αδειάζεις το έντερο αλλά γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης, χορταίνει και κρατά τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. Επιπλέον αν ήξερε η κυρία διατροφολόγος πως λειτουργεί το γαστρεντερικό σύστημα θα ήξερε ότι όταν πηγαίνουμε στη τουαλέτα δεν χάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά εκτός αν έχουμε διάρροια και σε εκείνη τη περίπτωση θα χάσουμε κυρίως ηλεκτρολύτες όπως νάτριο και κάλιο, αφού οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα έχουν ήδη απορροφηθεί στο λεπτό έντερο.
*Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πιο υγιεινές τροφές.
Αναφέρει η κυρία"διατροφολόγος" "ότι τα λαχανικά είναι όντως θρεπτικά, αλλά όχι και τα φρούτα......τα οποία περιέχουν φρουκτόζη, ουσία που μεταβολίζεται απευθείας στο συκώτι μας και αποθηκεύεται ως λίπος στο σώμα μας. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στο κρέας, στο ψάρι ή στα αβγά είναι απείρως καλύτερες από τις αντίστοιχες των φρούτων."
Τι λέμε εμείς: Όχι κυρία μου. Άλλο η φρουκτόζη που λαμβάνεις από τεχνητές πηγές όπως για παράδειγμα σιρόπι φρουκτόζης η ακόμα και την ζάχαρη που αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη και άλλο η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα. Όντως έρευνες δείχνουν ότι η φρουκτόζη προωθεί την αποθήκευση λίπους, ωστόσο τα φρούτα όχι μόνο περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες φρουκτόζης σε σχέση με συσκευασμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, η φρουκτόζη στα φρούτα συνοδεύεται και από φυτικές ίνες με αποτέλεσμα ο οργανισμός να την αντιμετωπίζει διαφορετικά σε σχέση με τεχνητή πρόσθετη φρουκτόζη. Όσο για το ότι οι βιταμίνες στο κρέας κτλ. είναι καλύτερες από αυτές των φρούτων, αυτό είναι απλά ανόητο, δεν μπορείς να συγκρίνεις 2 διαφορετικές ομάδες τροφών, τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που δεν υπάρχουν σε ζωικά προϊόντα αλλά και το αντίστροφο και γι αυτό καλό είναι να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφών με μέτρο.
*Η χοληστερόλη είναι εχθρός της δίαιτας.
Η κυρία διατροφολόγος δεν τη θεωρεί και τόσο επικίνδυνη για την υγεία μας. «Το να λέμε ότι ένας άνθρωπος πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο χοληστερόλης είναι σαν να ισχυριζόμαστε, λανθασμένα, ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις, βάρος και ύψος».
Τι λέμε εμείς: Και εδώ λέει παραλογισμούς, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν για παράδειγμα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ξεπερνάνε τα 240 mg/dl έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσεις στεφανιαία νόσο.
Τελικά η φρουκτόζη (συσκευασία που πωλείται στα σούπερ μάρκετ) ενδείκνυται ή όχι για τους διαβητικούς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια η διαφορά της φρουκτόζης στα φρούτα από την συσκευασμένη;
Θα μιλήσουμε για την φρουκτόζη σε μελλοντική ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας φιλος και φοιτητης του βιολογικου τμηματος στη Θεσσαλονικη μου ειπε πως η λευκη ζαχαρη αποτελει παραγοντα καρκινογενεσης και με αυτο το σκεπτικο προσπαθω να αποφευγω απο τις τροφες μου γενικα τη ζαχαρη αντικαθιστωντας την με τη φρουκτοζη.Ειναι ενας καλος τροπος να αντικαταστησω τη ζαχαρη?Η φρουκτοζη προκαλει καρκινογενεσεις και αυτη?
ΑπάντησηΔιαγραφή