Προσέξτε δεν είπαμε υγιεινές τροφές αλλά υγιεινά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια η προώθηση της διατροφικής αξίας ενός προϊόντος (ακόμα και αν είναι ανύπαρκτη) χρησιμοποιείται ως εργαλείο μάρκετινγκ. Και όπως φαίνεται δουλεύει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ισχυρισμοί υγείας σε αμφιβόλου διατροφικής αξίας προϊόντα, μας κάνει να τα καταναλώνουμε περισσότερο και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένα προϊόν χαρακτηρίζεται με μειωμένα λιπαρά, η μειωμένες θερμίδες ο καταναλωτής υποεκτιμά τις θερμίδες που έχει το προϊόν με αποτέλεσμα να τρώει περισσότερο, μάλιστα μια έρευνα έδειξε ότι καταναλώνουμε 50% περισσότερες θερμίδες όταν νομίζουμε ότι το προϊόν είναι λαϊτ η υγιεινό. Επιπλέον όταν βλέπουμε προϊόντα που αναφέρουν κάτι θετικό π.χ. μπισκότα με φυτικές ίνες αυτό μειώνει τις τύψεις που έχουμε και μας δίνει την "άδεια" να το απολαύσουμε χωρίς ενοχές άσχετα αν τελικά δεν είναι πιο υγιεινό. Το θέμα είναι να μπορέσεις να αγνοήσεις όλους τους ισχυρισμούς και να αναρωτηθείς αντικειμενικά αν όντως ένα προϊόν είναι πιο υγιεινό τελικά. Έχε υπόψη σου αυτές τις συμβουλές:
* Όταν ένα προϊόν έχει στη συσκευασία του πολλούς ισχυρισμούς (χαμηλό σε λιπαρά, 0 χοληστερίνη, με φυτικές ίνες κτλ.) αυτό πρέπει να σε υποψιάζει, μια πραγματικά υγιεινή τροφή σπάνια χρειάζεται ισχυρισμούς για να σε πείσει. Το πιο πιθανόν είναι το συγκεκριμένο προϊόν να είναι σχετικά άχρηστο διατροφικά αλλά με τους ισχυρισμούς να φαίνεται υγιεινό. Εδώ ισχύει η παροιμία "όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι".
* Όταν ένα προϊόν εστιάζει τους ισχυρισμούς του σε ένα συγκεκριμένο συστατικό του προϊόντος αγνοώντας όλα τα άλλα που τελικά μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά, αυτό πρέπει να σε υποψιάζει. Λαμπρό παράδειγμα η... Creta Farm εν Ελλάδι που τονίζουν συνεχώς το ελαιόλαδο που περιέχουν τα αλλαντικά τους (και που είναι σε ελάχιστη ποσότητα) αγνοώντας το γεγονός ότι περιέχουν πολύ αλάτι και νιτρώδη.
*Όταν ένα γεύμα σε εστιατόριο, φαστ φουντ αναφέρεται ότι είναι λαϊτ η vegetarian, αυτό πρέπει να σε υποψιάζει. Συνήθως δεν περιέχει λιγότερες θερμίδες από αλλά γεύματα στο κανονικό μενού.
* Όταν ένα προϊόν διαφημίζεται συνεχώς για το πόσο υγιεινό είναι, ειδικά στη τηλεόραση, αυτό να σε υποψιάζει, αγνόησε εντελώς ότι διαφημίζεται στη τηλεόραση, μόνο οι μεγάλες εταιρίες έχουν αρκετά χρήματα να διαφημιστούν εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου