Πριν λίγες μέρες έτυχε και παρακολουθήσαμε μια εκπομπή μαγειρικής περσινής παραγωγής για παιδιά που προβάλλεται στην ΕΡΤ με το τίτλο "Το κουτάλι". Η εκπομπή έχει ωραίο concept και καλή παραγωγή, όπου διάσημοι και αξιόλογοι σεφ της χώρας μαθαίνουν τα παιδιά να μαγειρεύουν. Ωστόσο αυτό που μας πείραξε εμάς λιγάκι ήταν ότι σχεδόν όλες οι συνταγές ήταν ξένες η αυτό που λέμε "πειραγμένες" γεύσεις. Παραδείγματα: Κοτόπουλο cordon bleu, ψεύτικα σούσι φρούτων με ντιπ δαμάσκηνο, Τάρτα με πραλίνα, χαβιάρι από blueberries και κρέμα anglaise. Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν γνωρίζουν την αξία της τοπικής κουζίνας τους, και όλα ξεκινάνε από τα παιδιά. Χάθηκε να γίνει μια εκπομπή που να δείχνει αυτούς τους γνωστούς σεφ να μαθαίνουν σε αυτά τα παιδιά παραδοσιακές ελληνικές συνταγές από όλα τα μέρη της Ελλάδας με δημιουργικό τρόπο; Άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν συνέχεια τη δική τους κουζίνα. Ρωτήστε τους και θα σας πούνε ότι η δική τους κουζίνα είναι η καλύτερη. Εμείς παρά... το γεγονός ότι η Ελληνική διατροφή προωθείται ως η καλύτερη του κόσμου, μάλλον δεν το έχουμε πιστέψει γιατί δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η ξενομανία. Δεν λέμε, καλές και οι άλλες κουζίνες, και θα πρέπει τα παιδιά να τις γνωρίσουν, αλλά δεν πρέπει να μάθουν πρώτα για την τόσο αξιόλογη κουζίνα της χώρας τους;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου