Παλιότερες έρευνες δείχνουν ότι τρώμε πάνω-κάτω το ίδιο βάρος φαγητού, το θέμα ειναι πόσες θερμίδες έχει αυτό το φαγητό. Άλλες οι θερμίδες σε 100 γραμμάρια μήλου, και άλλες οι θερμίδες σε 100 γραμμάρια πατατάκια. Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλιότερη ανάρτηση καλό ειναι να καταναλώνει κανείς τροφές με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα δηλαδή λίγες θερμίδες αλλά πολύ όγκο. Μερικές τροφές από τη φύση τους έχουν πολύ όγκο και λίγες θερμίδες όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια Στέιτ, μείωσαν τη θερμιδική πυκνότητα ενός πιάτου προσθέτοντας διάφορες ποσότητες λαχανικών (που έχουν χαμηλή θερμιδική πυκνότητα) τα οποία είχαν πολτοποιήσει. Κάνοντας αυτό στην ουσία πρόσθεσαν όγκο στο φαγητό χωρίς όμως πολλές θερμίδες αλλά και χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχουν λαχανικά στο πιάτο αφού ήταν σε μορφή πουρέ και ανακατεύτηκαν με την υπόλοιπη σάλτσα. Έτσι για παράδειγμα πρόσθεσαν πολτοποιημένα λαχανικά σε σάλτσα για μακαρόνια. Οι εθελοντές κατανάλωσαν 337 θερμίδες λιγότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν κατανάλωσαν τα γεύματα που είχαν μειωμένη θερμιδική πυκνότητα λόγω των λαχανικών, ενώ δεν ανέφεραν διαφορά στη γεύση, στη πείνα και στον κορεσμό. Αυτό το κόλπο εύκολα γίνεται και στο σπίτι..., πρόσθεσε πολλά λαχανικά η φρούτα σε όσα γεύματα μπορείς: για παράδειγμα φρούτα στα δημητριακά, λαχανικά σε ομελέτες και σάλτσες, λαχανικά σε σάντουιτς. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου