Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) μία μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ουάσινγκτον που ασχολείται με τα διακαιώματα του καταναλωτή. Πολλά αναψυκτικά περιέχουν το συστατικό καραμελόχρωμα της μορφής Ε 150d. Ακούγεται αρκετά αθώο, ωστόσο αυτό το καραμελόχρωμα δεν προέρχεται από τη γνωστή μας καραμέλα. Σύμφωνα με το CSPI στην πραγματικότητα αυτή η ουσία που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά παράγεται από αντίδραση σακχάρων με αμμωνία και θειώδη άλατα σε υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Αυτές οι αντιδράσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες ουσίες (2-ΜΙ και 4-ΜΙ) που μπορεί να είναι καρκινογόνες. Κρατικές έρευνες στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα. Ωστόσο αναφέρεται ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεράστιες ποσότητες καραμελόχρωμα στα πειράματα αυτά και οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα έπρεπε κάποιος να πιει εκατοντάδες αναψυκτικά για να παρουσιαστεί κάποιος κίνδυνος. Η οργάνωση αναφέρει ότι αν και δεν είναι ισχυρές καρκινογόνες ουσίες, καλό είναι να μην υπάρχουν στα τρόφιμα μας και υπάρχουν άλλα εναλλακτικά φυσικά υλικά. Το CSPI για τους λόγους αυτούς ζητά την απαγόρευση των καραμελοχρωμάτων που παράγονται με αυτό τον τρόπο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA). Στη πολιτεία της Καλιφόρνια... συζητιέται ένας κανονισμός που θα έβαζε την ουσία αυτή (4-ΜΙ) στη λίστα με ουσίες που θεωρούνται καρκινογόνες. Αν αυτή η πρόταση εγκριθεί τότε τα τρόφιμα που περιέχουν πάνω από ορισμένα επίπεδα αυτή της ουσίας θα πρέπει να έχουν προειδοποιητικό μήνυμα στη συσκευασία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου