Σε πρόσφατη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί για μια έρευνα που είχε να κάνει με τη συχνότητα των γευμάτων. Για πολλά άτομα το υγιεινό τσιμπολόγημα ενδιάμεσα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης. Εκτός όμως από το καθιερωμένο φρούτο τι άλλο μπορεί να φάει κανείς ενδιάμεσα; Όπως έχουμε πει καλό είναι ότι και να φας να συνδυάζει και λίγη πρωτεΐνη που βοηθά στον περιορισμό της όρεξης αλλά και στην διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον όταν μιλάμε για σνακ, δεν μιλάμε για κανονικό γεύμα, οι θερμίδες που καταναλώνεις με αυτά τα μίνι γεύματα θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 100-200 θερμίδες, ίσα-ίσα δηλαδή για να σου κόψουν την όρεξη αλλά όχι και υποχρεωτικά να σε χορτάσουν. Οι επιλογές είναι ατέλειωτες και εμείς δίνουμε κάποιες ιδέες. Το γενικό νόημα είναι να συνδυάζει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ενώ τα σνακ που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτά που προωθούνται ως έτοιμα σνακ όπως μίνι σακουλάκια με μπισκότα και κρακεράκια, αλλά και σνακ που αποτελούνται κυρίως μόνο από υδατάνθρακες.
Τι να φας:
*Μια χούφτα ξηρούς καρπούς
*Τυρί + Φρούτο (τα μήλα και τα σταφύλια ταιριάζουν με το τυρί)
*Δημητριακά ολικής αλέσεως (χωρίς ζάχαρη) + λίγους ξηρούς καρπούς + μεριές σταφίδες
*Γάλα + Φρούτο
*Μισό σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως + τυρί + ντομάτα
*Μια φέτα ψωμί ολικής με ταχίνι
*1 βραστό αυγό + 1 μικρό κριθαρένιο παξιμάδι
*1 ντομάτα + λίγο λάδι + 1 μικρό κομμάτι τυρί
Τι να μην φας:
*Μπάρες δημητριακών (οι περισσότερες έχουν αρκετή ζάχαρη)
*Σκέτα κράκερ
*Σκέτες φρυγανιές
*Τυρόπιτα
*Κρουασάν
*Μπισκότα (ακόμα και αν αναφέρουν ολικής αλέσεως)
*Κριτσίνια
Διαιτολόγε μου έλυσες μεγάλο πρόβλημα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ υ χ α ρ ι σ τ ώ . . .
καλημερα διαιτολογε μας, ευχαριστουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιρνω στη δουλεια και γιαουρτι με παξιμαδακι, πιο χορταστικο, ειναι αποτελεσματικο για τις ¨κακες¨ ωρες στο γραφειο!
τα σκέτα κρακεράκια/φρυγανιές τι κακό έχουν; δεν περιορίζουν την όρεξη;
ΑπάντησηΔιαγραφήoxi...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν περιέχουν πρωτεϊνη τα σκέτα κρακεράκια. Άσε που άντί να φας 1-2, παρασύρεσαι και τρως 5-6.. Πικρή ιστορία..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κρακερια ειναι τιγκα στα συντηρητικα. Οχι μονο δε σταματας στο ενα αλλα μεχρι να σε χορτασει εχεις φαει το μισο πακετο. Το 1ο και 4ο που προτεινεις διαιτολογε το ακολουθω πολυ καιρο. Σου προσφερει και περισσοτερο απο θρεπτικα συστατικα (ασβεστιο, βιταμινες κλο) και πραγματικα.. σε χορταινει!
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατί όχι κριτσίνια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασε τα προηγούμενα σχόλια και θα δεις γιατί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα :-)
Διαιτολόγε με τί μπορώ να αντικαταστήσω το βούτυρο στις συνταγές, αν εξαιρέσουμε το λάδι? Με πολτό μήλου για παράδειγμα? Αν ναι, ποια είναι η αναλογία?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια παράδειγμα, σε κέικ θέλω να το βάλω.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο θέμα του κορεσμού για κάθε άνθρωπο είναι και λίγο προσωπική υπόθεση...
ΑπάντησηΔιαγραφήεμένα πιο πολύ η απορία μου ήταν σε σχέση με την ποιοτική διαφορά που μπορεί να έχεις στον μεταβολικό ρυθμό αν συμπεριλάβεις τις πρωτείνες σε κάθε γεύμα και σνακ.
Εκτός από το αίσθημα του κορεσμού η λήψη πρωτεινών βοηθάει μέσω της ρύθμισης του σακχάρου και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού;;;
ή ανεξαρτήτως αν φας ένα κράκερ με μία φέτα τυρί ή δύο σκέτα κράκερς την ενεργοποίηση την έχεις ούτως η άλλως πετύχει με τα τακτικά γεύματα;;;
φιλος αυτο το ειχα και εγω απορια οποτε ισως σε βοηθησω.Γενικα αναμεσα στα 3 μακρομορια που μπορεις να φας (λιπη πρωτεινη υδατανθρακες) αυτο που σε χορταινει περισσοτερο ειναι η πρωτεινη η οποια εκτος απο κορεσμο επιβαρυνει τον οργανισμο με λιγοτερες θερμιδες λογω τησ θερμικης επιδρασης που εχει (Thermical Effect of Food) γενικα οταν τρως ενα γευμα που περιεχει πχ 200 θερμιδες να εχεις υποψιν σου οτι ο οργανισμος προκειμενου να απορροφησει την πρωτεινη και να την καταστησει αξιοποιησιμη στον οργανισμο θελει περιπου το 20% των θερμιδων που του δινεις.Ετσι στην περιπτωση των 200 θερμιδων, οι 20 θα πανε στην επεξεργασια της πρωτεινης (στις 2000 οι 200 κλπ κλπ..) οποτε αν 8ες να φας ενα γευμα 300 θερμιδων, η καλυτερη λυση ειναι να φας εναν συνδυασμο πρωτεινης για καλυτερο κορεσμο και τονωση του μεταβολισμου(ορισμενα αμινοξεα συμβαλλουν στον σχηματισμο ορμονων οι οποιες διεγειρουν το νευρικο συστημα ψαξε εννοιες οπως αδενοσινη τρυπτοφανη ντοπαμινη) μαζι με καποιο ειδος λαχανικου για φυτικες ινες οι οποιες 8α αυξησουν τον ογκο του φαγητου και θα μειωσουν τον ρυθμο απορροφησης και αφομοιωσης των θρεπιτκων στοιχειων (οποτε κερδιζεις χρονο)
ΑπάντησηΔιαγραφή