Αναγνώστης μας προώθησε ένα email το οποίο έχουμε λάβει και εμείς κατά καιρούς όπου αναφέρει ότι αν το γάλα σε χάρτινη συσκευασία δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ. Και ότι ο νόμος επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και διατροφική αξία. Στη συνέχεια αναφέρει ότι το γάλα φέρει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές και έχει ανα-παστεριωθεί 3 φορές κ.ο.κ.
Αρχικά να πούμε ότι αυτό email κυκλοφορεί χρόνια τώρα και σε άλλες χώρες και να γιατί δεν στέκει:
*Το email αναφέρει ότι ο νόμος το επιτρέπει, εμείς δεν βρήκαμε κανένα νόμο που να λέει ότι επιτρέπεται να ξανα-παστεριώνεται ληγμένο γάλα 5 φορές.
* Η παστερίωση είναι μια διαδικασία όπου θερμαίνεται το γάλα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να καταστρέφονται μικροοργανισμοί και μικρόβια. Ανάλογα με το χρόνο θέρμανσης αλλά και τη θερμοκρασία, τα γάλατα χωρίζονται σε φρέσκα, ψηλής παστερίωσης, και μακράς διαρκείας. Η παστερίωση λοιπόν σκοτώνει μικρόβια, δεν έχει όμως τη δυνατότητα να μετατρέψει ένα χαλασμένο γάλα που έχει κόψει, σε φρέσκο. Μάλιστα το email αναφέρει ότι ο φόβος είναι ότι το γάλα δεν θα έχει γεύση, διατροφική αξία κτλ, βασικά το πρόβλημα δεν θα ήταν η γεύση του αλλά η ασφάλεια του.
* Έρευνα που έχει γίνει έχει δείξει ότι ανα-παστερίωση γάλακτος δεν αύξησε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος σε σχέση με γάλα που δεν είχε ανα-παστεριωθεί οπότε δεν θα κέρδιζε τίποτα η γαλακτοβιομηχανία, αντίθετα θα ήταν πιο δαπανηρό.
* Όσο για τον αριθμό στη συσκευασία, τα φρέσκα γάλατα δεν έχουν τέτοιο αριθμό, ενω στις tetra-pak συσκευασίες (όπου υπάρχει και φωτογραφία τέτοιας συσκευασίας στο συγκεκριμένο email) οι αριθμοί αυτοί δεν αντιστοιχούν στην υποτιθέμενη ανα-παστερίωση αλλά στους αριθμούς παραγωγής σύμφωνα με την Tetra Pak.
Βέβαια δεν λέμε ότι οι γαλακτοβιομηχανίες είναι άγιες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το γάλα διπλο-παστεριώνεται, έτσι για παράδειγμα πριν το γάλα μεταφερθεί στο εργοστάσιο παστεριώνεται και μετά ξανα-παστεριώνεται όταν συσκευαστεί. Σύμφωνα με οδηγία "Η Ελληνική ∆ηµοκρατία έχει το δικαίωµα να υποβάλει το παστεριωµένο γάλα που προέρχεται από άλλο κράτος µέλος σε δεύτερη παστερίωση πριν από τη διάθεσή του στην αγορά." (Ο∆ΗΓΙΑ 92/46/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Ιουνίου 1992 ). Επίσης... επειδή είναι δαπανηρό να μεταφέρεται το γάλα σε φορτηγά με ψυγείο, οι γαλακτοβιομηχανίες ψάχνουν τρόπους όπου μπορούν να μεταφέρουν το γάλα χωρίς ψύξη. Το γάλα μπορεί να μεταφέρεται σε σκόνη, αφυδατωμένο κτλ. και μετά να το ξανασυνθέτουν στο χώρο συσκευασίας. Αν υπάρχουν τεχνολόγοι τροφίμων ανάμεσα στους αναγνώστες μας, θα μας ενδιέφερε να ακούσουμε τη γνώμη τους.
Επιτέλους μία ψύχραιμη αντιμετώπιση. Οι περισσότεροι τείνουν να προωθούν και να δημοσιεύουν τέτοια μειλ χωρίς να ελέγχουν την ακρίβεια των ισχυρισμών τους. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε λίγο την κρίση μας προτού αποδεχτούμε ανεπιφύλακτα την κάθε ανεπιβεβαίωτη πληροφορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως κάτι γιαουρτάκια με διάφορες γεύσεις φρούτων κτλ ίσως να περιέχουν και γάλα το οποίο έχει λήξει. Ισως λέω ,δεν το γνωρίζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι απλοί όροι του εμπορίου επιτάσσουν τπτ να μην πηγαίνει χαμένο. Στην περίπτωση επιστροφής των ληγμένων στην εταιρεία αυτο γίνεται γιατί απλά το απούλητο παραμένει στην κατοχή της και δεν χαρίζεται και αργότερα υπάρχει η πιθανότητα (όπως λέει και το εμπόριο) να μη χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα αλλά για καλλυντικά ή άλλα προϊόντα. Δε νομίζω ότι αν ένα ληγμένο γάλα γίνει γιαούρτι για καλλυντικά ή σαμπουάν μπορεί να κάνει την ίδια ζημιά με το να το φάμε (μην το πιείτε, λουστείτε, χαχα). Για μένα είναι οκ. Αυτό που δεν είναι εντάξει είναι πως ακόμη και στην πρωτογενή του μορφή, το γάλα που μας πασσάρουν οι εταιρείες δε μου εμπνέει καμία ασφάλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή