Γιατί δεν μας κάνουν τα συμπληρώματα. 3 νεες έρευνες.

Τρεις νέες έρευνες μας υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά ότι τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια ισορροπημένη διατροφή ούτε συσχετίζονται με καλύτερη υγεία. Αντίθετα όπως έδειξε νέα έρευνα από την Φινλανδία η χρήση κάποιων συμπληρωμάτων συσχετιζόταν με αυξημένες πιθανότητες θανάτου. Η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από 38,772 γυναίκες ηλικίας 55 έως 69 ετών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των στοιχείων έδειξαν 2,4% αυξημένες πιθανότητες θανάτου με τη χρήση πολυβιταμινών, αύξηση πιθανοτήτων θανάτου κατά 3% έως 6% με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, ενώ ο κίνδυνος ανεβαίνει κατά 18% με τη χρήση συμπληρωμάτων χαλκού. Η δεύτερη νέα έρευνα που έγινε από Αμερικανούς ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι απορροφάται 5 έως 8 φορές μικρότερη ποσότητα φυτοχημικών ουσιών (είδος αντιοξειδωτικών) από συμπλήρωμα σε σχέση με τη πραγματική τροφή που τα περιέχει. Πρόκειται για...
φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για να απορροφηθούν αυτές οι ευεργετικές ουσίες είναι απαραίτητο ένα ένζυμο που δεν υπάρχει στα συμπληρώματα. Μια τρίτη έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στο Journal of the American Medical Association, έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης Ε σε συμπλήρωμα αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα συμπεριλάμβανε 35,533 υγιείς άντρες, και τους παρακολούθησαν για σχεδόν 6 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι οι άντρες που έπαιρναν συμπλήρωμα βιταμίνης Ε στη συνηθισμένη δόση των 400 IU την ημέρα είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους άντρες που έπαιρναν εικονικό συμπλήρωμα.
Και παλιότερες έρευνες έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις χρήσης συμπληρωμάτων. Ποιοι τα χρειάζονται πραγματικά; Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

5 σχόλια:

  1. Αν κάποιος γιατρός μας συστήσει να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα, ας πούμε σιδήρου, να μην το πάρουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι είναι καλύτερα να ακολουθήσετε τις οδηγίες του blog και να μην ακούτε παρακαλώ τι σας λέει ο γιατρός σας
    Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο ανωνυμε.. Πολύ έξυπνο.. Πάρα πολύ έξυπνο.. Γελάσαμε με την κρυάδα σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα απαντήσουμε στην ερώτηση σε μελλοντική ανάρτηση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σίδηρο πήγαινε εδώ: http://natofao.blogspot.com/2010/05/blog-post_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση. Δεκάδες μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα είναι είτε ανωφελή είτε επικίνδυνα. Οι χρήστες διατροφικών συμπληρωμάτων έχουν περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Τελικά όλη αυτή η ιστορία με τις πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα αποδείχθηκε φούσκα. Συνέχεισε και με άλλα δημοσιεύματα γι' αυτό το θέμα. Πρέπει να ξεσκεπαστεί αυτή η απάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή