6. Απόψυξη. Η απόψυξη γίνεται με ασφάλεια με 3 τρόπους:
Στο ψυγείο: Ένα μικρό κομμάτι κρέας η κοτόπουλο συνήθως θα χρειαστεί 1 μέρα, τα μεγαλύτερα κομμάτια περισσότερο. Αφού γίνει η απόψυξη, χρησιμοποιείται σε 1 έως 2 μέρες.
Στο κρύο νερό: Το κρέας μπαίνει σε μια σακούλα που να κλείνει αεροστεγώς και μετά βουτάς την σακούλα σε κρύο νερό της βρύσης, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά μέχρι να ξεπαγώσει.
Σε φούρνο μικροκυμάτων: Αν κάνεις απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να το μαγειρέψεις αμέσως.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά και μυρωδικά δεν χρειάζονται απόψυξη.
7. Πόσο καιρό διατηρούνται;
Κιμάς: 3-4 μήνες
Χοιρινό: 4-6 μήνες
Ψάρι: 6 μήνες
Μοσχάρι και Αρνί: 6-12 μήνες
Πουλερικά: 9 μήνες
Λουκάνικα: 1-2 μήνες
Μπέικον:1-2 μήνες
8. Η σωστή θερμοκρασία της κατάψυξης είναι: -18 βαθμούς Κελσίου. Καλό είναι να έχεις ένα θερμόμετρο στη κατάψυξη αλλά και στο ψυγείο.
9. Κατάψυξη και οικονομία. Η κατάψυξη αποτελεί ένα καλό τρόπο να κάνουμε και οικονομία. Αν μας μείνει φαγητό μπορούμε να το βάλουμε και να το φάμε μια άλλη στιγμή αντί να το πετάξουμε. Αν μένουμε μόνοι μας μπορούμε να αγοράσουμε κατεψυγμένα λαχανικά και να μαγειρεύουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε αντί για παράδειγμα ένα κιλό. Αν βρούμε μια καλή τιμή σε κρέας μπορούμε να αγοράσουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να το βάλουμε στη κατάψυξη.
Διαιτολόγε ευχαριστούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να μας πεις πως προστατεύουμε τα κατεψυγμένα μυρωδικά από το να χάνουν να γίνονται σαν λιωμένα?
Όπως αναφέραμε στην ανάρτηση δεν γίνεται απόψυξη στα λαχανικά και μυρωδικά, χρησιμοποιούνται κατευθείαν στο μαγείρεμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν όμως θες να τα βάλεις σε ωμή σαλάτα? Αν δηλ θέλω να παγώσω τον άνηθο, και να τον βάλω σε σαλάτα με μαρουλι και ρόκα, έτσι παγωμένο θα τον βάλω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα του κατεψυγμένου, η υφή αλλάζει. Μπορείς να το ανακατέψεις πρώτα με λάδι η ξύδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείτε να ανακατατέψω τον άνηθο με λάδι ή ξύδι πριν τον καταψύξω?
τα μαγειρεμένα τρόφιμα πόσο καιρό διατηρούνται στην κατάψυξη??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψημένο κοτόπουλο έως 6 μήνες, ο μαγειρεμένος κιμάς (μοσχαρίσιος, αρνίσιος, χοιρινό) έως 3 μήνες, και το ψάρι έως 3 μήνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά βοηθάε στην οικονομία λοιπόν η κατάψυξη.. Εμείς όλο πετάμε. Ευχαριστούμε πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρώτηση:Τι γίνεται με τα τυποποιημένα κατεψ/να λαχανικά?Έχουν χαθει όλες οι θρεπτικές τους ουσίες? Στο σπίτι μου χρησιμοποιώ κατά 80% φρέσκα λαχανικά εποχής,αλλά σε κάποια φαγητά π.χ. ρύζι με ανάμεικτα λαχανικά,κάνω τη ζωή μου λίγο πιο εύκολα χρησιμοποιώντας τα τυποποιημένα.
ΑπάντησηΔιαγραφή